Kultúra, oktatásÚj fenntartóhoz kerülhetnek a vásárhelyi szakképzők

2014. augusztus 22., péntek
 
Új fenntartóhoz kerülhetnek a vásárhelyi szakképzők

A munkacsoport alakult, hogy a szakképzéssel foglalkozó iskolák átvételét - a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól - levezényelje, adta hírül augusztus 21-én, közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

 

 


Éppen egy éve több országos sajtóban megszellőztetett kormányzati értékelés szerint: „Az állami fenntartásban működő szakképző iskolák irányításával, működtetésével a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) keretein belül alapvető, a működést ellehetetlenítő problémák jelentkeznek. A KLIK jelenlegi struktúrájában a szakképzés-átalakítás hatékonysági céljai elérhetetlenek, a KLIK nem képes az előírt intézmény-átalakítást végrehajtani, emiatt ellehetetlenül a szakképző iskolák működése, a rendszerben helyrehozhatatlan károk jelentkeznek” – ezekkel a mondatokkal kezdődik az a kormányzati anyag, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) készített a kabinet egy tavaly nyáreleji ülésére. A dokumentum szerint „a megoldás nem várathat magára sokáig, hiszen egy megbénuló szakképző iskolai hálózat is súlyos kockázatot jelent”.

 

Egy évvel később, 2014 augusztusában úgy tűnik, lépésre szánta el magát a tárca, amikor munkacsoportot hozott létre, azzal a céllal, hogy a munkaerő-piaci szempontok a szakképző iskolákban az eddiginél hatékonyabban érvényesüljenek. A Szakképzés-stratégiai Ügyeket Tárgyaló Bizottságban részt vevők között egyetértés van abban, hogy szükség lenne a szakképzés duális rendszerének kiterjesztésére és az egyszintű szakképzés-irányítás megteremtésére, illetve a középfokú képzés szerkezeti átalakítására is.

A kérdés már csak az hol van a forrás ahhoz, hogy a KLIK-ből az NGM-hez kerüljenek a szakiskolák? Mi lesz azokkal a többcélú intézményekkel, ahol szakiskola, általános iskola és gimnázium működik együtt. Igaz ez a Hódmezővásárhelyen működő (Eötvös József, Corvin Mátyás és Kalmár Zsigmond) szakképzőket nem érinti, tekintettel arra, hogy mindhárom középiskola.

A negyedik, a Gregus Máté szakképző pedig, mint ismeretes, tavaly óta már a Vidékfejlesztési Minisztérium fenntartásában működik és a Vásárhelyi Hírek információi szerint eddig csak pozitív tapasztalatok vannak.

 

Az NGM-hez kerüléssel kérdések is adódnak. Mivel az önkormányzati szakképző iskolák 2013 január elsejével a KLIK-hez kerültek, ezeknek az intézményeknek ezzel megszűnt polgárjogi értelemben a jogi személyiségük, elveszítették bérgazdálkodási jogaikat, nem rendelkeznek költségvetéssel, de ha most az NGM-hez kerülnek, azzal visszakapják ezeket az elveszített jogaikat? Ha átkerülnek a tanárok az NGM fenntartása alá, akkor a fizetésük is a tárcától jön majd? Valamint az intézmények átadás-átvételével kapcsolatos törvény szerint az iskolaépületek, eszközök, berendezések olyan vagyontárgyak, amelyek önkormányzati tulajdonban maradnak, de a KLIK után, kinek lesz a használati vagy kezelői joga ezek felett?

 
 
Selmeczi Dorottya - VH
 

Olvassa el ezt is!

Fesztiválozó sokadalom - szerdán is

Fesztiválozó sokadalom - szerdán is

Operett és tűzijáték, korzózás és a sztorizás a nyári élményekről. Ezt látta augusztus 20-án, a Vásárhelyi Hírek fotósa. Képekkel! 

Református Tehetséggondozó Tábor Vásárhelyen

Református Tehetséggondozó Tábor Vásárhelyen

Idén Hódmezővásárhelyen és Szegeden az ország református középiskoláiból verbuvált tehetséges diákok megismerkedtek a vendéglátó gimnáziummal.
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben

Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben

Nincs jelentősebb változás a 2024-es esztendőben a munkaszüneti napok terén. Ám, mivel egyetlen ünnepnapunk sem esik hétvégére, így 7 hosszú hétvégére készülhetünk.
Hódmezővásárhelyi szociális dolgozók kitüntetése

Hódmezővásárhelyi szociális dolgozók kitüntetése

November 8-án díszközgyűlésen adták át a Hódmezővásárhely Szociális Ügyének Szolgálatáért díjakat. Idén hárman kapták meg.
 

És ezt már olvasta?

Megújult a hódmezővásárhelyi Árpád fejedelem BENU Gyógyszertár
Megújult a hódmezővásárhelyi Árpád fejedelem BENU Gyógyszertár

Régi alapokon, a családi tradíciókat követve.

 
Ismét pályán a kosaras lányok
Ismét pályán a kosaras lányok Megkezdte szereplését a Kosársuli felnőtt női csapata is a 2023/24-es szezonban. Az ellenfél a regnáló bajnok Nagykőrösi Sólymok csapata volt.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 46. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni Beköszöntött az ősz, a tél és ezzel együtt a légúti vírusfertőzések és bakteriális társfertőzések időszaka, így nem árt az óvatosság.
 
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki A Nagykőrös csapatát fogadta november 24-én este az NB I/B Zöld csoportjának 10. fordulójában a Vásárhelyi Kosársuli.
 
Létszámleépítés valódi számokkal
Létszámleépítés valódi számokkal Hiteltelennek tartja a Villeroy & Boch közleménye az egyik helyi sajtóban és a facebookon is felbukkant információkat. Ezzel le kívánják zárni a találgatásokat.
 
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán A Hód-Fitness SE 10 egyéni és 14 csoportos gyakorlattal képviselte Magyarországot. Hét ország 813 sportolója vett részt az Európa Kupán.