Kultúra, oktatásFehér Kárpátok Fesztivál a Kankalinnal

2014. augusztus 23., szombat
 

Csehországba kapott meghívást a Kankalin Néptáncegyüttes. A Fehér Kárpátok Zenei Találkozóján a vásárhelyi együttes Cécó és Esthajnal csoportjai vettek részt.

 

 

 

 

Auguszts 15-17- e között a Kelet csehországi Valasske Klobouky település 12. alkalommal látta vendégül a népzenei- és néptáncegyütteseket. Minden évben külföldi együtteseket is meghívnak, például két éve Cook szigeteki, tavaly thaiföldi néptáncosok léptek fel a háromnapos fesztiválon. Idén a hazaiak mellett, bolgár, német, grúz, szlovák és magyar együttesek mutatkoztak be.

A Kankalin csoportjai 16-án délután léptek színpadra és kalocsai karikázót, dél-alföldi, rábaközi és szatmári és felcsíki koreográfiákat mutattak be Törökné Tárkány Katalin vezetésével. A közönség a vásárhelyiek fellépését vastapssal jutalmazta.

 

Az együttes táncosa, Rózsa Margaréta beszámolója szerint, a Kankalin szereplése ezzel nem ért véget, mert másnap a 10 kilométerre lévő Nedasovba utaztak, ahol a falu főterén gyülekező cseh táncosokhoz csatlakoztak és menetben a helyi templomhoz vonultak, ahol misén vettek részt. Ezután egy aratóünnepség következett, melyen a tánccsoportok felváltva szórakoztatták a közönséget. Itt a legnagyobb sikere a szatmári táncoknak volt.

A fellépések után este szintén egy közeli településen, Studlovban, a Kankalin és a Dúbrava Néptáncegyüttes táncosai táncházat tartottak, ahol nagy sikert aratott a Tisza Banda, akik a kankalinos tánccsoportok fellépésein muzsikáltak.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Élő folklór vásárhelyiekkel

Élő folklór vásárhelyiekkel

Még egy hétig látogatható Budapesten a Duna Palotában az a kiállítás, amelyen vásárhelyi népművészek munkái is láthatóak. A kiállítás képeivel!

 

Nemsokára lehet készülni!

Nemsokára lehet készülni!

Újabb hódmezővásárhelyi iskolák nyertek a Határtalanul! program pályázatain, a szakképzők és a két ginmnázium.  A Bethlen 5 millió felett.
Vásárhelyi vívósiker Törökországban

Vásárhelyi vívósiker Törökországban

Az antalyai U23-as Európa- bajnokság nyitónapján tőrözőinknek köszönhetően a magyarok játszották a főszerepet.
Tavaszi kullancsinvázió: nem csak az állat, az ember is veszélyben van!

Tavaszi kullancsinvázió: nem csak az állat, az ember is veszélyben van!

A baktérium okozta betegségről, a Lyme-kórról - Lyme borreliosisról -  az utóbbi időben sokat hallunk, mivel az ország egész területén előfordul.
 

És ezt már olvasta?

Befürödhetünk a szökőkutakkal
Befürödhetünk a szökőkutakkal A napokban várható kánikula miatt a szülőknek érdemes jobban figyelni a szökőkutainkra, amelyeket eredetileg nem fürdésre tervezték.
 
Június 16. - A Holokauszt vásárhelyi emléknapja
Június 16. - A Holokauszt vásárhelyi emléknapja 1944-ben ezen a napon elhurcolták a város 737 zsidó polgárát. A vásárhelyi zsinagóga órája a mai nap is azt az időpontot – tíz óra tíz percet – mutatja
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 21. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Vásárhelyi érmek a Vívó Vidékbajnokságon
Vásárhelyi érmek a Vívó Vidékbajnokságon Június 8-9-én a Magyar Vívó Szövetség megbízásából a Zalaegerszegi Vívó Egylet Tőr utánpótlás Vidék bajnokságot rendezett. Eredmények.
 
Választás 2024
Választás 2024 A június 9-én megtartott választás eredményeként ismét Márki-Zay Péter lett a polgármester. Ezúttal mind a 10 választókerületben a Mindenki Magyarországa nyert.
 
10 éve hunyt el a legendás Aranycsapat kapusa - személyes emlékezés
10 éve hunyt el a legendás Aranycsapat kapusa - személyes emlékezés Emlékezés más szemmel, Fekete Párduc, vagyis Grosics Gyula és a Vásárhelyi Hírek főszerkesztőjének személyes barátsága okán.
 
Beindult a Deja Vu
Beindult a Deja Vu Június 6-án délután 5-től nyíltak meg a kapuk az Újszegedi Partfürdőn. Még két napig két helyszínen egymást váltják az előadók, DJ-k.