BulvárÉppen most 9 éve hunyt el a legendás Aranycsapat kapusa

2023. június 10., szombat
 
Éppen most 9 éve hunyt el a legendás Aranycsapat kapusa

A család tájékoztatása szerint "Grosics Gyula, a Nemzet Sportolója június 13-án délelőtt álmában megtért Teremtőjéhez".

 

 

 


Grosics Gyula Dorogon kezdte pályafutását, majd a MATEOSZ, Bp. Honvéd és a Tatabánya csapataiban szerepelt. A magyar válogatott kapuját 86 alkalommal őrizte, 1954-ben világbajnoki ezüstérmet nyert, 1952-ben Helsinkiben pedig olimpia bajnoki címet szerzett. Életéről, futball pályafutásáról számtalan publikáció, könyv, film emlékezik. Futballkarrierje nyitott könyv volt, példaképe volt sok-sok labdarúgó fiatalnak. Azt viszont kevesen tudják, hogy nevéhez fűződik egy arab ország, nevezetesen Kuvait labdarúgásának felemelkedése.

 

Abban a szerencsés helyzetben volt a Vásárhelyi Hírek főszerkesztője, B. Szabó Zoltán, hogy azokban az években baráti kapcsolatban volt a Grosics családdal, sőt együtt töltöttek Kuvaitban két évet, azokat a bizonyos éveket, amikor az egykori Aranycsapat kapusát felkérték a kuvaiti futballválogatott kapitányának.

B. Szabó Zoltán: „Grosics Gyula 1966-ban az MLSZ –től kapta az ajánlatot, hogy szervezze meg Kuvaitban a magas szintű futballt. Mivel a leginkább erre fogékony fiatalság egyetemre járt, kézenfekvő volt, hogy egy egyetemi csapat összeállításával kellett kezdenie. Amikor kiérkezett Kuvaitba, édesapám, mint a MOGÜRT  Vevőszolgálat vezetője, felesége és jómagam segítettük beilleszkedni, berendezkedni Kuvait City-ben. Mi már régebb óta Kuvaitban laktunk, számunkra nem jelentett újdonságot a kinti élet: nemcsak a hétköznapok, hanem nappali 50-55 fokot és az esti nedvességgel teli levegőt is megszoktuk.

 

Grosics Gyula edzői munkájában közvetlenül a kuvaiti sportminiszterhez tartozott, aki felvilágosult Londonban végzett ember volt, és tisztában volt a legendás kapus futball múltjával.

Így aztán a gyönyörű lakás mellé autót is kapott, természetesen sofőrrel.

Hetente több alkalommal járt hozzánk, egy kis beszélgetésre, és nagyon szeretett sakkozni. Szinte mindent megosztott velünk, elmesélte például, hogy az egyetemistákból fél év alatt összeállított csapattal Tunéziában sorra nyertek. Az akkori sportsikereket egyébként széles terjedelemben hozták a kuvaiti újságok, már csak azért, is mert ez volt az első kuvaiti futballválogatott, amely a tetejében külföldön győzött is. A sikernek nem sokáig örülhetett, mert a helyi felnőtt csapatok valamennyi játékosát leigazolták. Idegesítette, hogy újra kellett kezdenie egy csapat összeverbuválását.

Az, hogy a csapata szétment, egyébként is erősen megviselte, de nálunk vendégeskedve többször is kifakadt, hogy ezek a gazdag kuvaiti „hobbifocisták” hol járnak, hol nem járnak edzésre, sőt nem egyszer a színarany rendszámú Camarokkal, Ford Mustangokkal szinte a pálya szélén parkolnak le. Vagy, edzés helyett inkább elmennek moziba, mert nekik úgy tetszik! A kemény magyar edzéstechnikákhoz szokott gyomra ezt nehezen vette be. Közben 1967-re kijött felesége és két lánya, akik segítettek neki „akklimalizálódni” a sajátos edzésmódhoz.  

A kuvaiti spotvezetés elégedett volt vele, hiszen '67 vége felé már ő volt a felnőtt válogatott szövetségi kapitánya. Két év után mégis hazavágyott, igazából a kinti viszonyokat sem tudta megszokni. Pedig nem akarták elengedni, mindent megígértek neki, de ő hajthatatlan volt.

A Grosics család és a mi családunk Magyarországon is még évekig összejárt, amíg feleségével el nem váltak az útjai.” – mondta B. Szabó Zoltán a Vásárhelyi Hírek főszerkesztője.

 

A világban sokan emlegetik Puskás nevét, de vannak olyan országok, mint például Kuvait, ahol a legendás magyar futball egyenlő Grosics Gyula nevével. A Fekete Párduc, ahogy az egykori Aranycsapat kapusát becézték, 88 éves korában örökre elment.

 

Az Egyesült Arab Emirártusok legnagyobb hírügynöksége a gulfnews.com, néhány órával a halálhír után fényképes cikkben méltatta Grosics Gyulát.

Kuvait belvárosa 1967-ben                                                              Távolban a kuvaiti egyetemi futball stadion    

 
 
Lejegyezte Selmeczi Dorottya
 

Olvassa el ezt is!

Rangos díjat kapott a Kankalin Néptáncegyüttes

Rangos díjat kapott a Kankalin Néptáncegyüttes

Az együttes alapítója több mint fél évszázaddal ezelőtt célul tűzte ki a magyar néptánc, népzene és néprajzi hagyomány ápolását, elsajátítását, népszerűsítését.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban

2023. 49-52. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Ennivaló receptjeink - Baracskay Angélától - Pisztáciás tekercs

Ennivaló receptjeink - Baracskay Angélától - Pisztáciás tekercs

Baracskay Angéla: És azt mondtam már milyen egyszerű? Egy valamire kell csak odafigyelni, hogy a tészta hideg legyen! Pikk-pakk kész! Szó szerint!
Díjazták a Hódfót

Díjazták a Hódfót

Egerben, a Kézművesség 1000 éve és jövője a Kárpát-medencében rendezvény sorozathoz kapcsolódón került sor a XX. Magyar Kézműves Remek pályázatának díjátadó ünnepségére.
 

És ezt már olvasta?

Holler László természetközeli világa
Holler László természetközeli világa Félszáz festményén keresztül mutatja be a vásárhelyi realista festőiskola tradíciójából táplálkozó mester az utóbbi években készült műveit.
 
Jelentés a Mártélyi Holtág vizéről
Jelentés a Mártélyi Holtág vizéről A kijelölt természetes fürdőhelyeket az üzemeltetők által megbízott laboratóriumok legalább évi négy alkalommal ellenőrzik.
 
Óriási Eötvös siker a Magyar Bajnokságon
Óriási Eötvös siker a Magyar Bajnokságon Női fodrász, Férfi Fodrász, Smink és Körmös szakágakban várták a felnőttek és tanulók jelentkezését. Idén is több, mint 200 versenyző vett részt.
 
A közgyűlés elfogadta a zárszámadást
A közgyűlés elfogadta a zárszámadást Mintegy 13 milliárd forint bevétellel zárta a tavalyi évet a hódmezővásárhelyi önkormányzat, 1,5 milliárd forint tartalékkal kezdte a 2024-es évet a város.
 
Orbán Viktor váratlan látogatása Vásárhelyen
Orbán Viktor váratlan látogatása Vásárhelyen Nem tartották szükségesnek testőrök hadát, amikor Orbán Viktor az ellenzéki vezetésű Hódmezővásárhelyre érkezett.
 
Módszertani nap helyettes államtitkárral
Módszertani nap helyettes államtitkárral A Németh László Gimnázium és Általános Iskolában rendeztek szakterületi módszertani napot. A népi kultúra oktatásban betöltött szerepe volt a téma.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 19. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...