Kultúra, oktatásBallagás és sárgulás a Mezőgazdasági Karon

2024. május 18., szombat
 

Május 17-én a ballagási ünnepség után, délután a sárgulási fogatos menet végigvonulva a városon a végzősök jelképesen búcsúztak Vásárhelytől, amely befogadta őket.

 

 

 

 

 

 

 

 

„Gaudeamus igitur, Juvenes dum sumus…”, „Hát, akkor örvendezzünk Míg ifjú életünk…” hangzott fel a híres ballagási dal - ki tudja hányadszor 1896 óta, amikor a Dél Alföldön elsőként elindult Hódmezővásárhelyen az alapfokú mezőgazdasági szakiskola, majd pedig 63 éve a felsőoktatás.

Május 17-én a kar Andrássy utcai épületeit körbejárva búcsúztak a hallgatók, persze csak jelképesen, hiszen a sikeres záróvizsgához még félév gyakorlathoz kötött a diploma megszerzése.

124 végzős ballagott el a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán Hódmezővásárhelyen, köztük 35 külföldi hallgatóval, akik közül a legtöbben Nigériából, Laoszból és Kínából érkeztek. Évek óta jellegzetes színfoltja lett a városnak az ázsiai, afrikai országokból érkezett fiatalok.

A végzős hallgatók az Andrássy úton felvonulva a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban vettek részt az ünnepségen, a szülőkkel, hozzátartozókkal.

 

Délután a hagyományos fogatos felvonulás indult 15 órától a Kutasi úti Tangazdaságtól. A sárgulási menet végigvonulva a városon jelképesen búcsúzott Vásárhelytől, amely befogadta őket. A Sárgulás koreográfiájának elmaradhatatlan részét képezi a Fekete Sas előtt felálló Városi Fúvószenekar, Vágó János dirigálásával.

A Kossuth téren évtizedes hagyományként a város képviselője, idén Gyöngyösi Ferenc alpolgármester fogadta a végzősöket.

A félév gyakorlat után, decemberben kezdődnek a záróvizsgák és a védés. A diplomakiosztó február elején lesz.

 

A Sárgulás, ez a minden évben Hódmezővásárhely utcáit betöltő felvonulás, nevét a gabona érése, sárgulása után kapta. Vagyis a „megérett” végzősök körbekocsizva búcsúznak a várostól. A Mezőgazdasági Kar jellegzetes szimbólumával díszített sárga pólóban péntek délután a fogatokon ülő egyetemi hallgatók szakdolgozatuk sikeres megvédése és a gyakorlati időszak letelte után az agrárium minden ágazatában el fognak tudni helyezkedni.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Az álattenyésztés háromnapos ünnepe - összegzés

Az álattenyésztés háromnapos ünnepe - összegzés

35 országból érkeztek vendégek és érdeklődők, hogy megnézzék a 31. kiállítást, amit a három nap alatt 54 028-an kerestek fel.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024

Családi események Hódmezővásárhelyen 2024

2024. 21. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Vásárhelyi ITF Taekwon-do sikerek

Vásárhelyi ITF Taekwon-do sikerek

Gerendáson rendezte meg a Spárta Taekwon-do Klub a VII. Fehér Kupa és VII. Spárta Kupa nevű ITF Taekwon-do versenyt. Eredményekkel.
A mártélyi tájat és az ott megélt közösségi élményeket megörökítő művek tárlata

A mártélyi tájat és az ott megélt közösségi élményeket megörökítő művek tárlata

Mindössze két hétig látható a május 11-én megnyílt Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor idei beszámoló kiállítása.
 

És ezt már olvasta?

Június 16. - A Holokauszt vásárhelyi emléknapja
Június 16. - A Holokauszt vásárhelyi emléknapja 1944-ben ezen a napon elhurcolták a város 737 zsidó polgárát. A vásárhelyi zsinagóga órája a mai nap is azt az időpontot – tíz óra tíz percet – mutatja
 
Vásárhelyi érmek a Vívó Vidékbajnokságon
Vásárhelyi érmek a Vívó Vidékbajnokságon Június 8-9-én a Magyar Vívó Szövetség megbízásából a Zalaegerszegi Vívó Egylet Tőr utánpótlás Vidék bajnokságot rendezett. Eredmények.
 
Választás 2024
Választás 2024 A június 9-én megtartott választás eredményeként ismét Márki-Zay Péter lett a polgármester. Ezúttal mind a 10 választókerületben a Mindenki Magyarországa nyert.
 
10 éve hunyt el a legendás Aranycsapat kapusa - személyes emlékezés
10 éve hunyt el a legendás Aranycsapat kapusa - személyes emlékezés Emlékezés más szemmel, Fekete Párduc, vagyis Grosics Gyula és a Vásárhelyi Hírek főszerkesztőjének személyes barátsága okán.
 
Beindult a Deja Vu
Beindult a Deja Vu Június 6-án délután 5-től nyíltak meg a kapuk az Újszegedi Partfürdőn. Még két napig két helyszínen egymást váltják az előadók, DJ-k.
 
VI. Őz-ŐSök találkozója
VI. Őz-ŐSök találkozója A Hódmezővásárhelyi Levéltár előadótermében az Őz-ŐSök találkozóján, a pályázati eredmények mellett, a bemutatják beérkezett pályaművekből készült hangfelvételeket is.
 
70. Vásárhelyi Őszi Tárlat
70. Vásárhelyi Őszi Tárlat A kiállítás a magyar művészet egy szűkebb szegmensét jelenítette meg, az ezredforduló óta azonban jóval szélesebb spektrumot tár a közönség elé.