Kultúra, oktatásLucien Hervé kiállítás Zürichben

2024. május 14., kedd
 
Lucien Hervé kiállítás Zürichben

Lucien Hervé magyar származású francia fotográfus fényképeiből nyílt kiállítás Zürichben. A Le Corbusier (1887-1965) által tervezett műemlékpavilonban látható fotók a svájci születésű francia építész munkásságát mutatják be párhuzamba állítva más építészek munkáival.

 

 

 

 

 

 

 

A kiállításon az Elkán László néven, Hódmezővásárhelyen született fotográfus életművéből már ismert és korábban be nem mutatott fényképek láthatók. A képválogatás eredeti dokumentumok alapján Hervé korábbi, saját tervezésű kiállításait is felidézi.

Lucien Hervé fotói Le Corbusier munkáit különböző kultúrák és koraszok épületeivel, illetve huszadik századi építészek, köztük Ludwig Mies van der Rohe, W. M. Förderer, Jean Prouvé, Oscar Niemeyer, vagy Jean Nouvel alkotásaival állítják párhuzamba.

Gebauer Imola művészettörténész, a kiállítás kurátora az MTI-nek elmondta, hogy Lucien Hervé 1949 végén találkozott először az építésszel. A fotográfusban és Le Corbusier-ben azonos érdeklődés mutatkozott a népi és az ókori építészet, valamint a természet iránt. Az építész, aki számára a magyar származású fotós minimalista látásmódja új dimenziót nyitott építészetének ábrázolásában, azt mondta Hervének: "önnek építész lelke van", és felkérte, legyen a hivatalos fotográfusa. Később más építészek, akik nagyra értékelték a fotográfus szigorú geometriai formák és éles fény-árnyék-jellemezte fekete-fehér kompozícióit, szintén felkérték Hervét épülőfélben lévő, vagy kész épületeik fotózására - tájékoztatott a művészettörténész. Hozzátette: egyedülálló, hogy Lucien Hervé fotóit egy Le Corbusier által tervezett épület fogadja be.

 Az Épített fény című kiállítás május harmadikától november 25-ig látogatható.

A Le Corbusier pavilon 1967-es megnyitása óta kiállítási helyszínként működik. A Zürichi-tó partján álló, mintegy 650 négyzetméter alapterületű, négyszintes műemléképület az építész utolsó alkotása és az egyetlen, amely fémből és fából épült.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Vásárhelyen járt a honvédelmi miniszter

Vásárhelyen járt a honvédelmi miniszter

A kadétiskola a dél-magyarországi régió egyik kiemelt katonai nevelő-oktató intézménye lesz. A tervek szerint a 2026-27-es tanévben indulhat el.
A mártélyi tájat és az ott megélt közösségi élményeket megörökítő művek tárlata

A mártélyi tájat és az ott megélt közösségi élményeket megörökítő művek tárlata

Mindössze két hétig látható a május 11-én megnyílt Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor idei beszámoló kiállítása.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024

Családi események Hódmezővásárhelyen 2024

2024. 19. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Elhunyt Vásárhely mecénása

Elhunyt Vásárhely mecénása

1998-ban vásárhelyi születésű férje halála után költözött a városba, amelyet második szülőföldjének telkintett. Életének 88. évében tért örök nyugalomra.
 

És ezt már olvasta?

Holler László természetközeli világa
Holler László természetközeli világa Félszáz festményén keresztül mutatja be a vásárhelyi realista festőiskola tradíciójából táplálkozó mester az utóbbi években készült műveit.
 
Jelentés a Mártélyi Holtág vizéről
Jelentés a Mártélyi Holtág vizéről A kijelölt természetes fürdőhelyeket az üzemeltetők által megbízott laboratóriumok legalább évi négy alkalommal ellenőrzik.
 
Óriási Eötvös siker a Magyar Bajnokságon
Óriási Eötvös siker a Magyar Bajnokságon Női fodrász, Férfi Fodrász, Smink és Körmös szakágakban várták a felnőttek és tanulók jelentkezését. Idén is több, mint 200 versenyző vett részt.
 
A közgyűlés elfogadta a zárszámadást
A közgyűlés elfogadta a zárszámadást Mintegy 13 milliárd forint bevétellel zárta a tavalyi évet a hódmezővásárhelyi önkormányzat, 1,5 milliárd forint tartalékkal kezdte a 2024-es évet a város.
 
Orbán Viktor váratlan látogatása Vásárhelyen
Orbán Viktor váratlan látogatása Vásárhelyen Nem tartották szükségesnek testőrök hadát, amikor Orbán Viktor az ellenzéki vezetésű Hódmezővásárhelyre érkezett.
 
Módszertani nap helyettes államtitkárral
Módszertani nap helyettes államtitkárral A Németh László Gimnázium és Általános Iskolában rendeztek szakterületi módszertani napot. A népi kultúra oktatásban betöltött szerepe volt a téma.
 
Magyar Péter Vásárhelyen
Magyar Péter Vásárhelyen Május 20-án országjáró körútja során Hódmezővásárhelyen járt Magyar Péter, aki a Kossuth téren összegyűlt nagyszámú érdeklődő előtt mondott beszédet.