GazdaságEmlékpont a hazai költségvetésben

2019. június 7., péntek
 
Emlékpont a hazai költségvetésben

Jövőre is biztosított a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum működtetése. A 2020-as költségvetés kedden benyújtott tervezetében 22 milliós forintot irányoztak elő a vásárhelyi intézménynek.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mint arról a Vásárhelyi Hírekben beszámoltunk, 2011 nyarán a Kormány határozatot hozott, hogy „1468,9 millió forint összeg erejéig a kulturális és oktatási feladatokban történő hatékony állami részvétel kiterjesztése érdekében intézkedjen, hogy az Emlékpont Központnak helyt adó ingatlanban a magyar állam tulajdonrészt, valamint egyéb vagyonelemeket vásároljon.” 

Ezzel együtt a vagyonkezelés az Önkormányzat kezébe került.

A kormány utólag támogatta az Emlékpont múzeum építését. A hódmezővásárhelyi önkormányzatnak 600 millió forintot adott és az intézmény működtetéséhez pedig hozzájárul évi 25 millió forinttal (A 2011-ben megjelent közlemény szerint ez az összeg a működési költségek felét fedezi)

Illetve a költségeket tovább kompenzálja 2011-től a következő húsz esztendőben.

Ennek megfelelően szerepel a 2020-as költségvetés tervezetében az előirányzott 22 millió forint.

 

Mint ismeretes az Emlékpont nemcsak állandó, illetve időszakos kiállításoknak ad helyet, hanem folyamatos kutatómunka is zajlik. Továbbá, szinte napi rendszerességgel tartanak konferenciákat, előadásokat, kihelyezett tanórákat, könyvbemutatókat.

Mindezekkel az Emlékpont Hódmezővásárhely kulturális életének szerves részét képezi.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Évadzáró balettgála a Szegedi Nemzeti Színházban

Évadzáró balettgála a Szegedi Nemzeti Színházban

A rendkívüli érdeklődés miatt két előadást tart évadzáró gálaműsorából a VargaBalett Táncműhely. 250 vásárhelyi, szegedi, makói növendék lép fel.
Kass János gyűjteményes tárlata nyílik az Alföldi Galériában

Kass János gyűjteményes tárlata nyílik az Alföldi Galériában

A kiállítás a kétszeres Munkácsy- és Kossuth-díjas szegedi születésű, de aktív alkotóéveit Budapesten töltött alkotó komplexitását igyekszik bemutatni.
Gregus Bál - pillanatképek

Gregus Bál - pillanatképek

Január 28-án rendezték Hódmezővásárhelyen a Fekete Sasban a  Gregus Máté Tagintézmény végzőseinek bálját. 38 pár táncolt. A galériában nézze meg milyen hangulatban telt a főpróba és a kezdés!  Képgalériánkban az ellesett báli pillanatok!
Többé már nem szemetelnek

Többé már nem szemetelnek

Átszállították a kiskorú migráns fiatalokat Fótra és április elseje óta magyar családoktól valamilyen szociális okból kiemelt 15 fiú és egy lány lakik az otthonban.
 

És ezt már olvasta?

Szabadkai alkotók az Alföldi Galériában
Szabadkai alkotók az Alföldi Galériában A kiállítás része a Hódmezővásárhelyi Református Újtemplomi Egyházközség és a Szabadkai Városi Múzeum közös uniós projektjének.
 
Szövetségre lép tíz megyei jogú város
Szövetségre lép tíz megyei jogú város Közleményük szerint közös értékek és stratégia mentén, de nem lehet még tudni, milyen tartalommal és milyen formában működne együtt a tíz városvezető.
 
Hajdú Kitti három érmes helyezése
Hajdú Kitti három érmes helyezése A Hódmezővásárhelyi Sportlovasok Egyesületét Hajdú Kitti képviselte az év utolsó fedettpályás kiemelt díjugrató versenyén Kecskeméten.
 
Advent második vasárnapja
Advent második vasárnapja Ismét nagyszámű érdeklődővel december 8-án, advent második vasárnapján meggyújtották a sétálóutcán felállított adventi koszorú második gyertyáját.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.49.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.49.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
90 éves Asztalos Zsuzsanna
90 éves Asztalos Zsuzsanna Gyermekük házasságukból nem született, elő rokona nincs, ezért is kérte az otthonba történő felvételt.
 
A Mikulás-kívánság fele valósult meg
A Mikulás-kívánság fele valósult meg

U20-as és felnőttcsapatunk is pályára lépett december 6-án az NB I/B Zöld csoportjában. Azt reméltük, hogy a Mikulás két győzelemmel ajándékozza meg a Kosársulit.