KözéletElhunyt Farkas Ferenc

2019. december 23., hétfő
 
Elhunyt Farkas Ferenc

81 éves korában elment örökre a hódmezővásárhelyi oktatás egyik jeles személyisége, helytörténet kutatója, sok éven át értékes és érdekes hazai és külföldi társas kirándulások szervezője.

 

 

 

 

 

 

 

 

Farkas Ferenc András kereskedő és Erdei Rozália háztartásbeli gyermekeként 1938. szeptember 14-én született Hódmezővásárhelyen.

 

A Bethlen Gábor Gimnáziumban végzett majd a szegedi József Attila Tudományegyetemen magyar-történelem-orosz szakos középiskolai tanári diplomát szerzett

Első munkahelye a Tarjáni Általános Iskola volt 1962-63-ban. A Bethlen Gábor Gimnázium tanára lett 1994-től.

 

Sokrétű tevékenység jellemezte pályafutását. Például 1963-tól  felnőttoktatási tagozatvezető volt, 1990 és 94 között az SZDSZ színeiben a Megyei Jogú Város Önkormányzati képviselője, a Művelődési, Vallási és Oktatási Bizottság elnöke volt

 

Tagja volt a Magyar Néprajzi Társaságnak, a Tabáni Kertbarát Körnek, a Városi Vegyeskarnak, a Magyar-Kárpátalja Baráti Társaságnak. Alapító tagja volt a Magyar-Litván Baráti Társaságnak, valamint a Szeremlei Társaságnak.

1980-ban megkapta az Oktatásügy Kiváló Dolgozója címet, 1986-ban a Pro Urbe Hódmezővásárhelyért kitüntetést a Vegyeskar tagjaként.

1990-ben Farkas Ferenc gimnáziumi tanár létrehozta a Bethlen Bibliotéka alapítványt könyvtárfejlesztési célokra.

 

Élete során tucatnyi egyháztörténet, helytörténet munkáját publikálták. Ezer szállal kötődött iskolájához, több évtizeden át a Bethlen Gábor Gimnázium Évkönyveinek állandó gondozója volt.

 

Városa iránti szeretetét és morális hozzáállását jól tükrözi, hogy Farkas Ferenc egyike azoknak, akiknek a neve szerepel azon az országos felháborodást kiváltó szórólapon, amely (a 2018-as polgármester-választás idején) gátlástalanul - a tényeket nélkülőzve - gyűlöletkeltéssel vádolt meg tucatnyi vásárhelyi személyt.  

 

Gyászolja felesége és három gyermeke Ferenc András (1962), Mária Magdolna (1963), Endre József (1964) és unokái, Hódmezővásárhely pedig a Vásárhely szellemiségében fáradhatatlanul munkálkodó személyiségét veszítette le.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Mi kerül a fa alá?

Mi kerül a fa alá?

Minden második ember élményt akar adni ajándékként az idén karácsonyra, a legtöbben 3-4 embernek terveznek élményt ajándékozni, összesen 25 ezer forint körüli értékben.
A román forradalom vásárhelyi áldozata

A román forradalom vásárhelyi áldozata

December 23-án hajnali 2 órakor az aradi újhíd feljárójánál lövések érték a Vásárhelyen összegyűlt adományokból álló a segélyszállítmányt. Most 29 éve történt.
Hogy szebb legyen a Karácsony

Hogy szebb legyen a Karácsony

A nemrég Prima-díjat kapott Új Világ Alapítvány két alkalommal ruha-, játék-, élelmiszerosztással igyekszik hozzájárulni a rászoruló vásárhelyiek karácsonyához.
Paci lesz a nyereményből

Paci lesz a nyereményből

Az énekes szólisták és énekegyüttesek között a Szejke Barka Testvérpár lett a kategória győztese. A nyeremény egy részéből egy lovat szeretnének venni.
 

És ezt már olvasta?

A helyszín már megvan de lesz-e pénz a megépítésére?
A helyszín már megvan de lesz-e pénz a megépítésére? A rendkívüli közgyűlésen döntés született az új könyvtár helyszínéről. A kormány irányába történő kommunikációs technikán lehetne javítani.
 
Aki hozzájárult a vásárhelyi azonosságtudat erősítéséhez
Aki hozzájárult a vásárhelyi azonosságtudat erősítéséhez A magyar kultúra napján Múzeumőr címmel nyílt meg a Tornyai János Múzeumban a közgyűjtemény első vezetőjének emléket állító kiállítás. Képekkel.
 
Bíróság előtt a vásárhelyi kettős gyilkosság elkövetői
Bíróság előtt a vásárhelyi kettős gyilkosság elkövetői Hódmezővásárhely lakóit 2018-ban mélyen megrázta az idős szülőket meggyilkoló nő és élettárásának brutalitása és kegyetlensége. Videó a helyszínről és az elfogásról.
 
Kitüntették Dömötör Mihály fotóművészt
Kitüntették Dömötör Mihály fotóművészt Szeged Város Önkormányzatának vezetése a Magyar Kultúra Napja alkalmából kiemelkedő fotóművészeti tevékenységét kitüntetéssel ismerte el.
 
Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét
Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét Az értékén túl, az óriási eszmei értéke abban van, hogy a régi fotókon keresztül látjuk, megismerjük eleink életét, gyökereinket, erősítve ezzel identitásunkat. Interjú.
 
Kiállítással emlékezik Kiss Lajosra a Tornyai-múzeum
Kiállítással emlékezik Kiss Lajosra a Tornyai-múzeum A Kiss Lajos néprajzkutató munkásságát bemutató tárlatot a megnyitó előtti napon sajtóbejáráson ismerhették meg a médiumok munkatársai. Képekkel.
 
Az ezerarcú Mártély
Az ezerarcú Mártély Varga András téli mártélyi fotóit nézegetve, felsejlik a fotós jövőbeni újabb kiállítása, amelynek „anyagából” most a Vásárhelyi Hírek olvasói be/rápillantást nyerhetnek.