KözéletElhunyt Egyed Béla

2022. január 28., péntek
 
Elhunyt Egyed Béla

73 éves korában meghalt a Hód-Mezőgazda Zrt., Pro Urbe díjas nyugalmazott vezérigazgatója, aki a térség agráriumában végzett tevékenységével Hódmezővásárhely hírnevét is öregbítette.

 

 

 

 

 

 

Egyed Béla 1949-ben Hódmezővásárhelyen született. A Szabadkígyósi Mezőgazdasági Technikum elvégzése után a gödöllői egyetemen szerzett agrármérnöki diplomát 1974-ben, majd ugyanitt, 1981-ben, szarvasmarha-tenyésztő szakmérnöki oklevelet kapott.

 

A Hód-Mezőgazda Zrt. jogelődjéhez 1980-ban került, 12 éven át irányította a vajháti, 1400 férőhelyes szarvasmarhatelepet. Munkássága alatt folyamatosan fejlődött az állomány tejtermelése.

1992-ben lett a Tangazdaság vállalati biztosa, majd a gazdaság részvénytársasággá alakulásával vezérigazgatója. Ezt a posztot 2004-ig, nyugdíjba vonulásáig töltött be.

1994-től a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületének alelnöke, majd ’98-tól elnöke volt.

1995-től a Csongrád Megyei Agrárkamara alelnöke, 1994-től a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületének alelnöke, majd ’98-tól elnöke volt

A rendszerváltás után nyílt lehetősége több mezőgazdasági kiállításra ellátogatni, elsősorban az Amerikai Egyesült Államokba, ahol magával ragadta a kiállításon résztvevő tenyésztők állattenyésztési kultúrája, megjelenése. Hazatérve megosztotta élményeit munkatársaival.

 

Kollégáival ekkor döntötték el, hogy Magyarországon is hasonlóan magas színvonalú rendezvényt szerveznek. A Hód-Mezőgazda Zrt. egykori vezérigazgatója társaival akkor vágott bele a ma már nagyhírű szakmai rendezvény megszervezésébe, amikor még senki nem hitt bennük, és amikor még hazánkban egyáltalán nem volt jellemző, hogy tenyészállatai mellé valaki büszkén kiálljon eredményhirdetéskor. Vezetésével indult 1994-ben az első Alföldi Állattenyésztési Napok, amely rendezvény ma az ország legjelentősebb állattenyésztési kiállítása, amely egyúttal Hódmezővásárhely hírnevét is öregbítette.

Tagja volt a Hódmezővásárhely Gazdaságfejlesztési Egyesületnek is.

 

Munkásságát több díjjal ismerték el. Az általa vezetett részvénytársaságot az állattenyésztésben, a tejtermelésben és a kiállítások szervezésében elért kiemelkedő eredményeiért a 73. és 74. OMÉK Állattenyésztési Ágazati Fődíjával ismerték el. Több kitüntetés birtokosa, többek között az Állami Gazdaságok Kiváló Dolgozója, a Hódmezővásárhelyi Állami Tangazdaság Kiváló Dolgozója. 1988-ban MÉM Miniszteri Kitüntetést, 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét kapta.

2003-ban Ujhelyi Imre-díjjal tüntették ki, majd 2006-ban Miniszteri dicséretet kapott az Alföldi Állattenyésztési Napok érdekében kifejtett tevékenységéért. A Magyar Szarvasmarha Tenyésztők Szövetsége Csukás Zoltán-díjjal ismerte el a több évtizedes szakmai munkáját.

 

2019-ben megkapta az Életfa Emlékplakett Bronz fokozatát, 2021-ben Hódmezővásárhely városa PRO URBE díjjal tüntette ki.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

A Holokauszt Áldozatainak Nemzetközi Emléknapja

A Holokauszt Áldozatainak Nemzetközi Emléknapja

Hetvenhét év ért véget a tragikus és példátlan történelmi eseménysor. Ezen a napon szabadult fel az auschwitz–birkenaui haláltábor.
Nyílt Nap volt a Mezőgazdasági Karon

Nyílt Nap volt a Mezőgazdasági Karon

Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara idén is ott volt a Budapesti Educatio kiállításon, egy héttel később pedig a Nyílt Napot rendeztek a Kar Andrássy úti épületében.
Átadták az idei Vásárhelyi Művészeti Díjakat

Átadták az idei Vásárhelyi Művészeti Díjakat

Január 23-án teltházas Gálaesten adták át a Vásárhelyi Művészeti Díjakat. Hódmezővásárhely szülötte, nemzetközi hírnévnek örvendő muzsikus, és egy hely népdalkör kapott díjat.
Kiegészítő támogatást kapott Vásárhely

Kiegészítő támogatást kapott Vásárhely

A kormánytól Szeged után Hódmezővásárhely önkormányzata kapta Csongrád Csanád megye települései közül a legnagyobb kiegészítő támogatást.
 
Hirdetés http://www.szegediborfesztival.hu/
Hirdetés

És ezt már olvasta?

Kitűzték a mártélyi választás időpontját
Kitűzték a mártélyi választás időpontját Dr. Putz Anita polgármester szerint, volt idő, amikor Mártélynak az uniós forrásokból 15-öd rész sem jutott, mint a szomszédos Székkutasnak.
 
Ismét Streetball Bajnokság lesz Hódmezővásárhelyen
Ismét Streetball Bajnokság lesz Hódmezővásárhelyen A Hódmezővásárhelyi Kosársuli és a szabadkai Spartak Ifjúsági Kosárlabda Klub minden versenyezni vágyó kosarast várnak Vásárhelyről és térségéből.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.19.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.19.hét Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Végeredmény a 6. helyezés lett
Végeredmény a 6. helyezés lett A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli összesen 17 győzelemmel, 1 döntetlennel és 16 vereséggel zárta a 2021/22-es szezont az NB I/B Zöld csoportjában
 
Magyarország jó tanulója jó sportolója díjazott lett Horváth Ákos
Magyarország jó tanulója jó sportolója díjazott lett Horváth Ákos A Németh László Gimnázium 9. osztályos diákja, amellett, hogy kitűnő tanuló, eddigi sportolói pályafutása során már több érmes helyezést is elért.
 
Érmes helyezések az Aquatlon Országos Bajnokságon
Érmes helyezések az Aquatlon Országos Bajnokságon Harminckilenc egyesület küzdött meg az érmekért a Sport XXI. Aquatlon Országos Bajnokságon. A vásárhelyi HÓD-TRI és ÖTTUSA csapata érmeket is szerzett.
 
Fókuszban az agrárium
Fókuszban az agrárium Az agrárátárca a korábiakhoz képest négy és félszer többet szeretne gazdaságfejlesztésre, kétszer annyit zöldítésre, másfélszer annyit tudásátadásra és generációváltásra fordítani.