KözéletElhunyt Egyed Béla

2022. január 28., péntek
 
Elhunyt Egyed Béla

73 éves korában meghalt a Hód-Mezőgazda Zrt., Pro Urbe díjas nyugalmazott vezérigazgatója, aki a térség agráriumában végzett tevékenységével Hódmezővásárhely hírnevét is öregbítette.

 

 

 

 

 

 

Egyed Béla 1949-ben Hódmezővásárhelyen született. A Szabadkígyósi Mezőgazdasági Technikum elvégzése után a gödöllői egyetemen szerzett agrármérnöki diplomát 1974-ben, majd ugyanitt, 1981-ben, szarvasmarha-tenyésztő szakmérnöki oklevelet kapott.

 

A Hód-Mezőgazda Zrt. jogelődjéhez 1980-ban került, 12 éven át irányította a vajháti, 1400 férőhelyes szarvasmarhatelepet. Munkássága alatt folyamatosan fejlődött az állomány tejtermelése.

1992-ben lett a Tangazdaság vállalati biztosa, majd a gazdaság részvénytársasággá alakulásával vezérigazgatója. Ezt a posztot 2004-ig, nyugdíjba vonulásáig töltött be.

1994-től a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületének alelnöke, majd ’98-tól elnöke volt.

1995-től a Csongrád Megyei Agrárkamara alelnöke, 1994-től a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületének alelnöke, majd ’98-tól elnöke volt

A rendszerváltás után nyílt lehetősége több mezőgazdasági kiállításra ellátogatni, elsősorban az Amerikai Egyesült Államokba, ahol magával ragadta a kiállításon résztvevő tenyésztők állattenyésztési kultúrája, megjelenése. Hazatérve megosztotta élményeit munkatársaival.

 

Kollégáival ekkor döntötték el, hogy Magyarországon is hasonlóan magas színvonalú rendezvényt szerveznek. A Hód-Mezőgazda Zrt. egykori vezérigazgatója társaival akkor vágott bele a ma már nagyhírű szakmai rendezvény megszervezésébe, amikor még senki nem hitt bennük, és amikor még hazánkban egyáltalán nem volt jellemző, hogy tenyészállatai mellé valaki büszkén kiálljon eredményhirdetéskor. Vezetésével indult 1994-ben az első Alföldi Állattenyésztési Napok, amely rendezvény ma az ország legjelentősebb állattenyésztési kiállítása, amely egyúttal Hódmezővásárhely hírnevét is öregbítette.

Tagja volt a Hódmezővásárhely Gazdaságfejlesztési Egyesületnek is.

 

Munkásságát több díjjal ismerték el. Az általa vezetett részvénytársaságot az állattenyésztésben, a tejtermelésben és a kiállítások szervezésében elért kiemelkedő eredményeiért a 73. és 74. OMÉK Állattenyésztési Ágazati Fődíjával ismerték el. Több kitüntetés birtokosa, többek között az Állami Gazdaságok Kiváló Dolgozója, a Hódmezővásárhelyi Állami Tangazdaság Kiváló Dolgozója. 1988-ban MÉM Miniszteri Kitüntetést, 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét kapta.

2003-ban Ujhelyi Imre-díjjal tüntették ki, majd 2006-ban Miniszteri dicséretet kapott az Alföldi Állattenyésztési Napok érdekében kifejtett tevékenységéért. A Magyar Szarvasmarha Tenyésztők Szövetsége Csukás Zoltán-díjjal ismerte el a több évtizedes szakmai munkáját.

 

2019-ben megkapta az Életfa Emlékplakett Bronz fokozatát, 2021-ben Hódmezővásárhely városa PRO URBE díjjal tüntette ki.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

A Holokauszt Áldozatainak Nemzetközi Emléknapja

A Holokauszt Áldozatainak Nemzetközi Emléknapja

Hetvenhét év ért véget a tragikus és példátlan történelmi eseménysor. Ezen a napon szabadult fel az auschwitz–birkenaui haláltábor.
Nyílt Nap volt a Mezőgazdasági Karon

Nyílt Nap volt a Mezőgazdasági Karon

Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara idén is ott volt a Budapesti Educatio kiállításon, egy héttel később pedig a Nyílt Napot rendeztek a Kar Andrássy úti épületében.
Átadták az idei Vásárhelyi Művészeti Díjakat

Átadták az idei Vásárhelyi Művészeti Díjakat

Január 23-án teltházas Gálaesten adták át a Vásárhelyi Művészeti Díjakat. Hódmezővásárhely szülötte, nemzetközi hírnévnek örvendő muzsikus, és egy hely népdalkör kapott díjat.
Kiegészítő támogatást kapott Vásárhely

Kiegészítő támogatást kapott Vásárhely

A kormánytól Szeged után Hódmezővásárhely önkormányzata kapta Csongrád Csanád megye települései közül a legnagyobb kiegészítő támogatást.
 

És ezt már olvasta?

A hajrában már nem volt kétséges a győzelem
A hajrában már nem volt kétséges a győzelem A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli remek teljesítménnyel verte a tabellán második MEAFC-Miskolcot az NB I/B Zöld csoport alapszakaszának utolsó előtti fordulójában.
 
Gyermekek védelme az online térben
Gyermekek védelme az online térben A gyerekek egyre több időt töltenek a számítógépek előtt, és nagyon keveset tudunk arról, mit csinálnak ezalatt. A híreket olvasva, néha tragédia történhet ha nem figyel a szülő.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023 2023. 11. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné
Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné A város közössége érdekében végzett önzetlen munkássága elismeréseként, amellyel gyarapította a város szellemi javait, növelte jó hírnevét.
 
Pro Urbe díjat kapott Faragó Katalin
Pro Urbe díjat kapott Faragó Katalin Kiemelkedően magas, szakmai munkásságának elismeréseként, amellyel Hódmezővásárhely szellemi értékeit gyarapította és jó hírnevét növelte.

 

 
Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda
Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda Pályfutására meghatározó hatással volt Hódmezővásárhely, a Bethlen Gábor Gimnázium, a drámaszakkör és három nagyszerű vásárhelyi pedagógus.
 
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen Vásárhelyen több helyszínen voltak ünnepségek az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc 175. évfordulója alkalmából.