Kultúra, oktatásÁtadták az idei Vásárhelyi Művészeti Díjakat

2022. január 24., hétfő
 
Átadták az idei Vásárhelyi Művészeti Díjakat

A pandémia miatt tavaly november 29-én volt a Vásárhelyi Művészeti Díj átadása. Idén viszont már az „eredeti menetrend” szerint, a Magyar Kultúra Napjára időzítették az elismerések átadását.

 

 

 

 

 

 

Január 23-án a teltházas Gálaesten Márki-Zay Péter polgármester – karanténja miatt – videóüzenetben gratulált a két díjazottnak.

 

Az egyik díjazott St Martin, aki elmondta. „…a Magyar Kultúra napján is hiszem, hogy a művészet megőrzi a világból azt, ami elveszni látszik. Ráláthattam a világra, és kezdtem mindezt itt, Vásárhelyen.”


Szentmártoni Imre azaz közismert művész nevén St. Martin tíz évig trombitált, majd basszusgitározott, és dobolt. Tizennyolc évesen váltott szaxofonra.

Zenélt a Névtelen Nulla, Első Emelet, Prognózis zenekarokban, itthon, külföldön, világjáró luxushajók színpadán. St. Martin művésznévvel 1994-ben indult el a szólókarrierje. Még ugyanebben az évben  Malajziában is debütál.  A Sax for Lovers, Power Jazz (1995), Love on Earth (1996) lemezei világsikert értek el. A művészt a világ hét legjobb szaxofonosa között tartják számon. Rengeteg külföldi meghívást kap, így színpadra lépett például Portugáliában, Japánban, Svájcban, Franciaországban, az Amerikai Egyesült Államokban, Új-Zélandon.

Évente jelennek meg albumai, számos hanghordozójával a hazai instrumentális zenei élet elsőszámú előadói között tartják számon.

St. Martin nemcsak muzsikájával, hanem fotóival, verseivel és olajfestményeivel is kifejezi azt a belső világot, ami dallamaiban is testet ölt.

Nevéhez fűződik három verseskötet, egy fotóalbum és számtalan fotókiállítás saját képeiből. Olajfestményeivel először 2013-ban mutatkozott be. Lemezeinek többsége arany, platina, gyémánt lemez lett.

Számos zenei, és fotóművészeti díjban, és elismerésben részesült.

Kiemelkedő zenei pályafutása, valamint széles körű karitatív és jótékonysági tevékenysége elismeréseként 2014-ben a magyar állam által adományozható legmagasabb, A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült.

 

A most 57 éves vásárhelyi születésű zenész, zeneszerző, szaxofon- és pánsípművésznek a Vásárhelyi Művészeti Díjat dr. Berényi Károly alpolgármester adta át.

 

A másik díjazott az Aranykalász Népdalkör lett, amelynek nevében az együttes vezetője, Győri Sára vette át, aki Kodályt idézte beszédében: „Az ének szebbé teszi az életet, az éneklők és mások életét is.”


Az Aranykalász Népdalkör 2000-ben alakult, dalszerető, dalos kedvű emberekből. A 21 éves együttlét baráti közösséggé kovácsolta a dalkört, melynek hasonló érdeklődésű tagjai szívesen töltik szabadidejüket ezzel a testet-lelket egészségessé tevő, szellemet csiszoló, érzelmeket fejlesztő tevékenységgel. Családi, városi rendezvények rendszeres közreműködői, rendszeres fellépői a kistérségi dalos találkozóknak. 2015. óta jó kapcsolatot alakítottak ki a Hagyományőrző Pálffy Huszárok Egyesületével. Műsoruk a kodályi népdalhagyományra épül. Dalcsokraik különböző tájegységek karakteres dalaiból állnak, emellett nagy figyelmet fordítanak a helyi gyűjtők, Kiss Lajos és Péczely Attila értékes darabjaira is.

A népdalkör több elismerést is magáénak tudhat, mint például: KÓTA térségi kiváló minősítést 2014-ben.

2014-ben, 2016-ban, és 2018-ban országos  arany minősítésben, a Tiszántúli Népdalkörök Találkozóján kiemelt arany, 2015-ben és 2016-ban, 2017-ben az Országos Nyugdíjas Ki Mit Tud?-on arany minősítésben részesültek.

 

A Vásárhelyi Művészeti Díjat a 18 tagú együttes vezetője, Győri Sára vette át dr. Berényi Károly alpolgármestertől.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Megvan az első idegenbeli győzelem

Megvan az első idegenbeli győzelem

A bajnokság egyik legnehezebbnek számító hazai pályáján lépett pályára január 21-én este a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli, az NB I/B Zöld csoportjának 17. fordulójában.
Az elmaradt felújítás miatt bezárt egy konyha

Az elmaradt felújítás miatt bezárt egy konyha

A járási hivatal megtiltotta a Serháztér u. 6. szám alatti vásárhelyi közétkeztetési konyha működését. Mucsi Tamás, volt részlegvezető szerint elódázták a felújítást.
Munkaerőhiány a régióban

Munkaerőhiány a régióban

A dél-alföldi régió munkaerőpiacán a betöltetlen pozíciók száma a végzettséget nem igénylő betanított fizikai munkakörökben a legmagasabb.
Egészségünkről a Vásárhelyi Hírekben – 7 immunerősítő növény

Egészségünkről a Vásárhelyi Hírekben – 7 immunerősítő növény

Az enyhe december ellenére ez meghűlések időszaka, amelyet egyszerűen átvészelhetünk, és ehhez nincs szükség gyógyszertári szuper porokra és erős antibiotikumokra.
 

És ezt már olvasta?

Befürödhetünk a szökőkutakkal
Befürödhetünk a szökőkutakkal A napokban várható kánikula miatt a szülőknek érdemes jobban figyelni a szökőkutainkra, amelyeket eredetileg nem fürdésre tervezték.
 
Június 16. - A Holokauszt vásárhelyi emléknapja
Június 16. - A Holokauszt vásárhelyi emléknapja 1944-ben ezen a napon elhurcolták a város 737 zsidó polgárát. A vásárhelyi zsinagóga órája a mai nap is azt az időpontot – tíz óra tíz percet – mutatja
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 21. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Vásárhelyi érmek a Vívó Vidékbajnokságon
Vásárhelyi érmek a Vívó Vidékbajnokságon Június 8-9-én a Magyar Vívó Szövetség megbízásából a Zalaegerszegi Vívó Egylet Tőr utánpótlás Vidék bajnokságot rendezett. Eredmények.
 
Választás 2024
Választás 2024 A június 9-én megtartott választás eredményeként ismét Márki-Zay Péter lett a polgármester. Ezúttal mind a 10 választókerületben a Mindenki Magyarországa nyert.
 
10 éve hunyt el a legendás Aranycsapat kapusa - személyes emlékezés
10 éve hunyt el a legendás Aranycsapat kapusa - személyes emlékezés Emlékezés más szemmel, Fekete Párduc, vagyis Grosics Gyula és a Vásárhelyi Hírek főszerkesztőjének személyes barátsága okán.
 
Beindult a Deja Vu
Beindult a Deja Vu Június 6-án délután 5-től nyíltak meg a kapuk az Újszegedi Partfürdőn. Még két napig két helyszínen egymást váltják az előadók, DJ-k.