Kultúra, oktatásÁtadták az idei Vásárhelyi Művészeti Díjakat

2022. január 24., hétfő
 
Átadták az idei Vásárhelyi Művészeti Díjakat

A pandémia miatt tavaly november 29-én volt a Vásárhelyi Művészeti Díj átadása. Idén viszont már az „eredeti menetrend” szerint, a Magyar Kultúra Napjára időzítették az elismerések átadását.

 

 

 

 

 

 

Január 23-án a teltházas Gálaesten Márki-Zay Péter polgármester – karanténja miatt – videóüzenetben gratulált a két díjazottnak.

 

Az egyik díjazott St Martin, aki elmondta. „…a Magyar Kultúra napján is hiszem, hogy a művészet megőrzi a világból azt, ami elveszni látszik. Ráláthattam a világra, és kezdtem mindezt itt, Vásárhelyen.”


Szentmártoni Imre azaz közismert művész nevén St. Martin tíz évig trombitált, majd basszusgitározott, és dobolt. Tizennyolc évesen váltott szaxofonra.

Zenélt a Névtelen Nulla, Első Emelet, Prognózis zenekarokban, itthon, külföldön, világjáró luxushajók színpadán. St. Martin művésznévvel 1994-ben indult el a szólókarrierje. Még ugyanebben az évben  Malajziában is debütál.  A Sax for Lovers, Power Jazz (1995), Love on Earth (1996) lemezei világsikert értek el. A művészt a világ hét legjobb szaxofonosa között tartják számon. Rengeteg külföldi meghívást kap, így színpadra lépett például Portugáliában, Japánban, Svájcban, Franciaországban, az Amerikai Egyesült Államokban, Új-Zélandon.

Évente jelennek meg albumai, számos hanghordozójával a hazai instrumentális zenei élet elsőszámú előadói között tartják számon.

St. Martin nemcsak muzsikájával, hanem fotóival, verseivel és olajfestményeivel is kifejezi azt a belső világot, ami dallamaiban is testet ölt.

Nevéhez fűződik három verseskötet, egy fotóalbum és számtalan fotókiállítás saját képeiből. Olajfestményeivel először 2013-ban mutatkozott be. Lemezeinek többsége arany, platina, gyémánt lemez lett.

Számos zenei, és fotóművészeti díjban, és elismerésben részesült.

Kiemelkedő zenei pályafutása, valamint széles körű karitatív és jótékonysági tevékenysége elismeréseként 2014-ben a magyar állam által adományozható legmagasabb, A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült.

 

A most 57 éves vásárhelyi születésű zenész, zeneszerző, szaxofon- és pánsípművésznek a Vásárhelyi Művészeti Díjat dr. Berényi Károly alpolgármester adta át.

 

A másik díjazott az Aranykalász Népdalkör lett, amelynek nevében az együttes vezetője, Győri Sára vette át, aki Kodályt idézte beszédében: „Az ének szebbé teszi az életet, az éneklők és mások életét is.”


Az Aranykalász Népdalkör 2000-ben alakult, dalszerető, dalos kedvű emberekből. A 21 éves együttlét baráti közösséggé kovácsolta a dalkört, melynek hasonló érdeklődésű tagjai szívesen töltik szabadidejüket ezzel a testet-lelket egészségessé tevő, szellemet csiszoló, érzelmeket fejlesztő tevékenységgel. Családi, városi rendezvények rendszeres közreműködői, rendszeres fellépői a kistérségi dalos találkozóknak. 2015. óta jó kapcsolatot alakítottak ki a Hagyományőrző Pálffy Huszárok Egyesületével. Műsoruk a kodályi népdalhagyományra épül. Dalcsokraik különböző tájegységek karakteres dalaiból állnak, emellett nagy figyelmet fordítanak a helyi gyűjtők, Kiss Lajos és Péczely Attila értékes darabjaira is.

A népdalkör több elismerést is magáénak tudhat, mint például: KÓTA térségi kiváló minősítést 2014-ben.

2014-ben, 2016-ban, és 2018-ban országos  arany minősítésben, a Tiszántúli Népdalkörök Találkozóján kiemelt arany, 2015-ben és 2016-ban, 2017-ben az Országos Nyugdíjas Ki Mit Tud?-on arany minősítésben részesültek.

 

A Vásárhelyi Művészeti Díjat a 18 tagú együttes vezetője, Győri Sára vette át dr. Berényi Károly alpolgármestertől.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Megvan az első idegenbeli győzelem

Megvan az első idegenbeli győzelem

A bajnokság egyik legnehezebbnek számító hazai pályáján lépett pályára január 21-én este a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli, az NB I/B Zöld csoportjának 17. fordulójában.
Az elmaradt felújítás miatt bezárt egy konyha

Az elmaradt felújítás miatt bezárt egy konyha

A járási hivatal megtiltotta a Serháztér u. 6. szám alatti vásárhelyi közétkeztetési konyha működését. Mucsi Tamás, volt részlegvezető szerint elódázták a felújítást.
Munkaerőhiány a régióban

Munkaerőhiány a régióban

A dél-alföldi régió munkaerőpiacán a betöltetlen pozíciók száma a végzettséget nem igénylő betanított fizikai munkakörökben a legmagasabb.
Egészségünkről a Vásárhelyi Hírekben – 7 immunerősítő növény

Egészségünkről a Vásárhelyi Hírekben – 7 immunerősítő növény

Az enyhe december ellenére ez meghűlések időszaka, amelyet egyszerűen átvészelhetünk, és ehhez nincs szükség gyógyszertári szuper porokra és erős antibiotikumokra.
 

És ezt már olvasta?

A hajrában már nem volt kétséges a győzelem
A hajrában már nem volt kétséges a győzelem A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli remek teljesítménnyel verte a tabellán második MEAFC-Miskolcot az NB I/B Zöld csoport alapszakaszának utolsó előtti fordulójában.
 
Gyermekek védelme az online térben
Gyermekek védelme az online térben A gyerekek egyre több időt töltenek a számítógépek előtt, és nagyon keveset tudunk arról, mit csinálnak ezalatt. A híreket olvasva, néha tragédia történhet ha nem figyel a szülő.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023 2023. 11. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné
Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné A város közössége érdekében végzett önzetlen munkássága elismeréseként, amellyel gyarapította a város szellemi javait, növelte jó hírnevét.
 
Pro Urbe díjat kapott Faragó Katalin
Pro Urbe díjat kapott Faragó Katalin Kiemelkedően magas, szakmai munkásságának elismeréseként, amellyel Hódmezővásárhely szellemi értékeit gyarapította és jó hírnevét növelte.

 

 
Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda
Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda Pályfutására meghatározó hatással volt Hódmezővásárhely, a Bethlen Gábor Gimnázium, a drámaszakkör és három nagyszerű vásárhelyi pedagógus.
 
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen Vásárhelyen több helyszínen voltak ünnepségek az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc 175. évfordulója alkalmából.