Kultúra, oktatásÁtadták az idei Vásárhelyi Művészeti Díjakat

2022. január 24., hétfő
 
Átadták az idei Vásárhelyi Művészeti Díjakat

A pandémia miatt tavaly november 29-én volt a Vásárhelyi Művészeti Díj átadása. Idén viszont már az „eredeti menetrend” szerint, a Magyar Kultúra Napjára időzítették az elismerések átadását.

 

 

 

 

 

 

Január 23-án a teltházas Gálaesten Márki-Zay Péter polgármester – karanténja miatt – videóüzenetben gratulált a két díjazottnak.

 

Az egyik díjazott St Martin, aki elmondta. „…a Magyar Kultúra napján is hiszem, hogy a művészet megőrzi a világból azt, ami elveszni látszik. Ráláthattam a világra, és kezdtem mindezt itt, Vásárhelyen.”


Szentmártoni Imre azaz közismert művész nevén St. Martin tíz évig trombitált, majd basszusgitározott, és dobolt. Tizennyolc évesen váltott szaxofonra.

Zenélt a Névtelen Nulla, Első Emelet, Prognózis zenekarokban, itthon, külföldön, világjáró luxushajók színpadán. St. Martin művésznévvel 1994-ben indult el a szólókarrierje. Még ugyanebben az évben  Malajziában is debütál.  A Sax for Lovers, Power Jazz (1995), Love on Earth (1996) lemezei világsikert értek el. A művészt a világ hét legjobb szaxofonosa között tartják számon. Rengeteg külföldi meghívást kap, így színpadra lépett például Portugáliában, Japánban, Svájcban, Franciaországban, az Amerikai Egyesült Államokban, Új-Zélandon.

Évente jelennek meg albumai, számos hanghordozójával a hazai instrumentális zenei élet elsőszámú előadói között tartják számon.

St. Martin nemcsak muzsikájával, hanem fotóival, verseivel és olajfestményeivel is kifejezi azt a belső világot, ami dallamaiban is testet ölt.

Nevéhez fűződik három verseskötet, egy fotóalbum és számtalan fotókiállítás saját képeiből. Olajfestményeivel először 2013-ban mutatkozott be. Lemezeinek többsége arany, platina, gyémánt lemez lett.

Számos zenei, és fotóművészeti díjban, és elismerésben részesült.

Kiemelkedő zenei pályafutása, valamint széles körű karitatív és jótékonysági tevékenysége elismeréseként 2014-ben a magyar állam által adományozható legmagasabb, A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült.

 

A most 57 éves vásárhelyi születésű zenész, zeneszerző, szaxofon- és pánsípművésznek a Vásárhelyi Művészeti Díjat dr. Berényi Károly alpolgármester adta át.

 

A másik díjazott az Aranykalász Népdalkör lett, amelynek nevében az együttes vezetője, Győri Sára vette át, aki Kodályt idézte beszédében: „Az ének szebbé teszi az életet, az éneklők és mások életét is.”


Az Aranykalász Népdalkör 2000-ben alakult, dalszerető, dalos kedvű emberekből. A 21 éves együttlét baráti közösséggé kovácsolta a dalkört, melynek hasonló érdeklődésű tagjai szívesen töltik szabadidejüket ezzel a testet-lelket egészségessé tevő, szellemet csiszoló, érzelmeket fejlesztő tevékenységgel. Családi, városi rendezvények rendszeres közreműködői, rendszeres fellépői a kistérségi dalos találkozóknak. 2015. óta jó kapcsolatot alakítottak ki a Hagyományőrző Pálffy Huszárok Egyesületével. Műsoruk a kodályi népdalhagyományra épül. Dalcsokraik különböző tájegységek karakteres dalaiból állnak, emellett nagy figyelmet fordítanak a helyi gyűjtők, Kiss Lajos és Péczely Attila értékes darabjaira is.

A népdalkör több elismerést is magáénak tudhat, mint például: KÓTA térségi kiváló minősítést 2014-ben.

2014-ben, 2016-ban, és 2018-ban országos  arany minősítésben, a Tiszántúli Népdalkörök Találkozóján kiemelt arany, 2015-ben és 2016-ban, 2017-ben az Országos Nyugdíjas Ki Mit Tud?-on arany minősítésben részesültek.

 

A Vásárhelyi Művészeti Díjat a 18 tagú együttes vezetője, Győri Sára vette át dr. Berényi Károly alpolgármestertől.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Megvan az első idegenbeli győzelem

Megvan az első idegenbeli győzelem

A bajnokság egyik legnehezebbnek számító hazai pályáján lépett pályára január 21-én este a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli, az NB I/B Zöld csoportjának 17. fordulójában.
Az elmaradt felújítás miatt bezárt egy konyha

Az elmaradt felújítás miatt bezárt egy konyha

A járási hivatal megtiltotta a Serháztér u. 6. szám alatti vásárhelyi közétkeztetési konyha működését. Mucsi Tamás, volt részlegvezető szerint elódázták a felújítást.
Munkaerőhiány a régióban

Munkaerőhiány a régióban

A dél-alföldi régió munkaerőpiacán a betöltetlen pozíciók száma a végzettséget nem igénylő betanított fizikai munkakörökben a legmagasabb.
Egészségünkről a Vásárhelyi Hírekben – 7 immunerősítő növény

Egészségünkről a Vásárhelyi Hírekben – 7 immunerősítő növény

Az enyhe december ellenére ez meghűlések időszaka, amelyet egyszerűen átvészelhetünk, és ehhez nincs szükség gyógyszertári szuper porokra és erős antibiotikumokra.
 

És ezt már olvasta?

Bűnbandát számolt fel a rendőrség
Bűnbandát számolt fel a rendőrség Egy négytagú vásárhelyi banda éveken át kényszeríett prostitúcióra nőket. Egy kávézót is üzemeltetett. Egy idős férfit ház körüli munkákra kényszerítették.
 
Idén két újabb név került a dicsőség falra
Idén két újabb név került a dicsőség falra A sokéves hagyományt folytatva idén Czuprák László Ákos  és Enyedi Sándor neve került fel a Hódtói Sportcsarnok dicsőségfalára.
 
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024 Február 29-én délután a város legkiválóbb jó tanulóit, jó sportolóit díjazták, de díjazták az év csapatait, edzőjét és testnevelőjét is. A díjazottak névsorával.
 
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat A darvasszéki római kori kincsleletet ismertető előadással zárult a Tornyai János Múzeum Korok, kultúrák, lelőhelyek idén téli, régészeti sorozata február 28-án.
 
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik.
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik. A vásárhelyi-mártélyi Risztov Évát a köztudat egyfajta hősként kezelte, a már visszavonult sportoló most őszintén mesél gyermekkora és az élsport szövevényes kapcsolatáról.
 
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik A világ szinte minden országa aláírta, a március 3-án 51 éves 'Washingtoni egyezményt'. Mindenkinek érdeke a betartása.
 
Vásárhelyen is kedvelik őket
Vásárhelyen is kedvelik őket Találós kérdés: hány tonnára rúg a hazai fülesbagoly populáció által megevett egér- és pocokmennyiség össztömege? Meglepő a végeredmény.