KözéletA Holokauszt Áldozatainak Nemzetközi Emléknapja

2022. január 27., csütörtök
 
A Holokauszt Áldozatainak Nemzetközi Emléknapja

Hetvenhét év ért véget a tragikus és példátlan történelmi eseménysor. Ezen a napon szabadult fel az auschwitz–birkenaui haláltábor.

 

 

 

 

 

 

 

Az Egyesült Nemzetek Szervezete január 27-ét, az auschwitzi haláltábor felszabadításának napját a Holokauszt Áldozatainak Nemzetközi Emléknapjának nyilvánította.

Hetvenhét év ért véget a holokausztnak nevezett tragikus és példátlan történelmi eseménysor, mindaz, ami a magyar és az európai zsidósággal a nácizmus éveiben történt, a józan gondolkodás számára mindmáig szinte felfoghatatlan. A világháborús zsidóüldözések sosem tűnő sebet ütöttek modern civilizációnk képén. A holokauszt a magyar történelemnek is része, nemzeti tragédiánk; a hatmillió áldozat csaknem tizede magyar volt. 

 

Hódmezővásárhelyen a 20. századi történelem legfájdalmasabb epizódjára emlékezik és emlékeztet Magyar Tragédia 1944 kiállítóhely.

 

A 2004-ben nyílt kiállítás emléket állít az 1944-45-ös esztendők áldozatainak: a munkaszolgálat során, a koncentrációs táborokban és Auschwitz gázkamráinak poklában elpusztultaknak. 1944. júniusában elhurcolták a város 737 zsidó polgárát. A vásárhelyi zsinagóga órája mind a mai napig azt az időpontot, 10 óra 10 percet mutatja, amikor a deportálások megkezdődtek. A méltóképpen rendbe hozott templomban egy igazi kuriózumot is láthatnak az érdeklődők: kiállításra került az a tóratekercs, ami megjárta a haláltábort is. A kutatás 470 vásárhelyi zsidó mártírt tart számon, akiknek a negyede 24 évesnél volt fiatalabb, ezért is állít külön emléket a gyermekáldozatoknak a kiállítás.

 

A holokauszt görög eredetű szó; eredeti jelentése ’égő áldozat’. Tágabb értelme: „ami a tűzben pusztul el”. Ez a szó a zsidóság tragédiájának megnevezéseként a hatvanas években jelent meg az angol nyelvben, széles körben a Holocaust című, először 1978-ban vetített amerikai tévéfilmsorozat hatására terjedt el (rendezte Marvin Chomsky). A holokauszt annak a nemzetiszocialista programnak a következménye, amelynek szervezői és végrehajtói az Endlösung (végső megoldás) fedőnevet adták, és célja a zsidóság teljes megsemmisítése volt.

 

Olvassa el ezt is!

Nyílt Nap volt a Mezőgazdasági Karon

Nyílt Nap volt a Mezőgazdasági Karon

Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara idén is ott volt a Budapesti Educatio kiállításon, egy héttel később pedig a Nyílt Napot rendeztek a Kar Andrássy úti épületében.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.24.hét

Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.24.hét

Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Átadták az idei Vásárhelyi Művészeti Díjakat

Átadták az idei Vásárhelyi Művészeti Díjakat

Január 23-án teltházas Gálaesten adták át a Vásárhelyi Művészeti Díjakat. Hódmezővásárhely szülötte, nemzetközi hírnévnek örvendő muzsikus, és egy hely népdalkör kapott díjat.
Az elmaradt felújítás miatt bezárt egy konyha

Az elmaradt felújítás miatt bezárt egy konyha

A járási hivatal megtiltotta a Serháztér u. 6. szám alatti vásárhelyi közétkeztetési konyha működését. Mucsi Tamás, volt részlegvezető szerint elódázták a felújítást.
 

És ezt már olvasta?

A hajrában már nem volt kétséges a győzelem
A hajrában már nem volt kétséges a győzelem A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli remek teljesítménnyel verte a tabellán második MEAFC-Miskolcot az NB I/B Zöld csoport alapszakaszának utolsó előtti fordulójában.
 
Gyermekek védelme az online térben
Gyermekek védelme az online térben A gyerekek egyre több időt töltenek a számítógépek előtt, és nagyon keveset tudunk arról, mit csinálnak ezalatt. A híreket olvasva, néha tragédia történhet ha nem figyel a szülő.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023 2023. 11. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné
Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné A város közössége érdekében végzett önzetlen munkássága elismeréseként, amellyel gyarapította a város szellemi javait, növelte jó hírnevét.
 
Pro Urbe díjat kapott Faragó Katalin
Pro Urbe díjat kapott Faragó Katalin Kiemelkedően magas, szakmai munkásságának elismeréseként, amellyel Hódmezővásárhely szellemi értékeit gyarapította és jó hírnevét növelte.

 

 
Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda
Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda Pályfutására meghatározó hatással volt Hódmezővásárhely, a Bethlen Gábor Gimnázium, a drámaszakkör és három nagyszerű vásárhelyi pedagógus.
 
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen Vásárhelyen több helyszínen voltak ünnepségek az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc 175. évfordulója alkalmából.