KözéletElhunyt Dr. Ördögh Béla

2021. augusztus 6., péntek
 
Elhunyt Dr. Ördögh Béla

Hatalmas veszteség érte a hazai és ezen belül a vásárhelyi orvostársadalmat. 82 éves korában váratlanul elhunyt Dr. Ördögh Béla.

 

 

 

 

 

 

Hivatástudatáról, szakmaszeretetéről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Vásárhelyen és vonzáskörzetében talán nincs olyan család, amelynek valamelyik tagja ne lett volna paciense a fül-orr-gégész szakorvosnak. Az Erzsébet Kórház egykori igazgatójaként számos fejlesztés történt a kórházban.

 

Dr. Ördögh Bélát 1971 májusában nevezték ki a vásárhelyi Erzsébet-kórház fül-orr-gégészeti osztályának élére. Orvosi pályáját 1963-ban Makón kezdte, majd szülővárosának, Szegednek a kórházába került.

 

– Szüleim deszki és zákányszéki birtokukon gazdálkodtak, de 1950-ben elvették tőlük a földet. Érdeklődésem az orvosi pálya felé irányított, olyan munkát szerettem volna, ahol egyaránt szükség van a finom manuális technikára, illetve a nagyfokú elméleti felkészülésre, ezért választottam a fül-orr-gégészszakmát – mondta egy interjúban.

 

Ördögh Béla mindig büszkén hangoztatta, ha újra kellene kezdenie, ugyanezt választaná: végigélte a fül-orr-gégészet több mint félévszázados fejlődését, ami a mikrosebészetnek köszönhetően eljutott a szerv- és funkcióbarát beavatkozásokig.

 

Kilenc éven át főigazgatója is volt az Erzsébet kórháznak. Ezalatt folyamatosan fejlődött az intézmény: mind a mai napig széles szakmai palettát művelő orvosai, valamint jól felszerelt technikai eszköztára van.

 

1965-ben házasságot kötött Dr. Kovács Judit gyermekgyógyásszal, Szegeden telepedtek le, majd Hódmezővásárhelyre költözött a család. Három leánygyermekük született, Judit fogorvos, Beáta fül-orr-gégész és Dalma jogász. A gyermekek tíz unokával örvendeztették meg a nagyszülőket.

2001-ben nyugdíjba vonult, de aktívan folytatta a munkát. 2004-ig Orosházán, majd 2007-ig Hódmezővásárhelyen osztályvezető főorvos volt.
Munkája során több kitüntetésben, elismerésben részesült:

1974-ben Egészségügyi Miniszteri Dicséretben részesült, 2006-ban az Egészségügyi miniszter által adományozott Pro Sanitate díjat kapott. 36 éves osztályvezető főorvosi munka elismeréseképpen Fül-orr-gége Szakmai Csoport Díszoklevél elismerésben részesült. Hódmezővásárhely városa 2006-ban Pro Urbe díjjal jutalmazta több évtizedes szakmai munkáját.

 

Dr. Ördögh Béla azt a klasszikus orvost személyesítette meg, aki a hozzá kerülő betegek ellátását mindig a legigényesebb szakmai kritériumok szerint teljesítette, miközben a páciensben nemcsak a beteget, hanem az embert is látta.

 

Augusztus 4-én a vásárhelyi orvostársadalom egyik doyenjének váratlan halálával hatalmas veszteség érte a hazai, és ezen belül a vásárhelyi egészségügyet.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

A vitézavatás száz éve

A vitézavatás száz éve

A Tornyai-múzeum hamarosan nyíló kiállításán mintegy kétszáz fénykép, oklevél, könyv és relikvia mutat be fejezeteket a Vitézi Rend történetéből.
Streetball bajnokság Vásárhelyen

Streetball bajnokság Vásárhelyen

A CB Basket A to Z néven rendeznek Streetball-t Hódmezővásárhelyen a Hódtói Sportcentrumban. Ennek a sportágnak mára a városban évtizedes hagyománya alakult ki.
Fontos tudnivalók lakásbérlés előtt

Fontos tudnivalók lakásbérlés előtt

Nemrég kiderültek a felvételi ponthatárok, így kezdetét vette az őrült hajsza a jobbnál jobb albérletekért. Vásárhelyről és környékéről is több százan vadásznak.
Start december közepén

Start december közepén

A napokban megérkezett az ötödik, szeptemberben jön a hatodik tram train szerelvény. Ha koccanás miatt kiesik egy szerelvény, borulhat a menetrend.
 

És ezt már olvasta?

Egyházi érdemrendet kapott Kovács István
Egyházi érdemrendet kapott Kovács István A hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar egykori vezetője, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola igazgatója sok szállal kötődik Vásárhelyhez.
 
A vásárhelyi Mezőgazdasági Kar idén előkelőbb helyen végzett
A vásárhelyi Mezőgazdasági Kar idén előkelőbb helyen végzett Magyarország legjobb egyeteme lett a Szegedi Tudományegyetem az oktatók kiválósága alapján a HVG friss felsőoktatási rangsorában.
 
A miskolciak eredményesebbek voltak
A miskolciak eredményesebbek voltak Több sérültet is nélkülöző Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli. egy negyedig tartotta a lépést, végül a Miskolcon a hazaiak simán győzni tudtak.
 
Hitel, ajándék, szuperolcsóság helyett ráfizetés
Hitel, ajándék, szuperolcsóság helyett ráfizetés Terjednek a facebookos csalások. Sok a főként idős naív, kevésbé informált ember. A Rendőrség látókörébe kerülnek a csalók, bár nem könnyű a lebuktatás.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022. 47. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Fejreállt egy Suzuki Vásárhelyen
Fejreállt egy Suzuki Vásárhelyen A nyirkos aszfalton megcsúszhatott és egy ház kapubejárójába előtt felborulva állt meg.
 
Még 65 millió plusz a tram train projektbe
Még 65 millió plusz a tram train projektbe A mozdonyszín és a tároló vágányok közötti területen 8 jármű tárolására és karbantartására alkalmas közel 3000 m2 alapterületű csarnok épült.