GazdaságStart december közepén

2021. július 28., szerda
 
Start december közepén

Elkezdték Szentesen összeállítani a napokban megérkezett ötödik tram train szerelvényt. Szeptemberben érkezik a hatodik és némi csúszással nagy valószínűséggel december közepén megindul a forgalom Vásárhely és Szeged között.

 

 

 

 

 

 

A facebookon gyakran olvasható a laikusok méltatlankodása, hogy „mi tart ennyi ideig?” Azt azonban kevesen tudják, mekkora munka volt összehozni a vasút és a villamos rendszerét. A vasútvillamos projekt nem csupán egy meglévő infrastruktúra felújítását vagy egy új vonal létesítését jelentette, hanem egy hibrid rendszert kellett megterveznie a Főmterv, illetve az Utiber szakembereinek.

 

Csupity Krisztina, a Főmterv Zrt. projektvezetője elmondta: „A villamos infrastruktúra a projektszereplők számára létidegennek számított, így rengeteg küzdelemmel járt, nagyfokú együttműködést követelt meg az érintett szereplők (beruházó, üzemeltető, tervezők) részéről, hogy a megszokott nagyvasúti műszaki megoldások helyett a közúti vasútban alkalmazottakat próbálják elfogadtatni, miközben mégis csak egy egészként kell majd működnie. Azért az elmúlt évek alatt kialakult lassan a rendszer." 

Hozzá tette: "Mindenki számára világossá vált, hogy a villamos és a vasút nem olvad eggyé. Egy-két speciális műszaki megoldást leszámítva mindkét rendszer működik a megszokott módon, a saját maga műszaki megoldásaival, önállóan.”

 

A tram-train járműnek Hódmezővásárhely Nagyállomás – Hódmezővásárhelyi Népkert –  Szeged- Rókus – Szeged 1-es villamos útvonala nyomvonalon kell problémamentesen közlekednie. Ennek érdekében a vasúti közlekedés két, egyik legkevésbé ismert, ám annál fontosabb szakágát hangolták össze.

 

„A jelző- és biztosítóberendezés, illetve a távközlés okozta a legtöbb nehézséget a szakterületek közül. A két, különböző vasúti rendszer összekapcsolása komoly felelősséget is jelentett, hiszen ezekről a rendszerekről csak akkor hallunk, ha baj van.” – mondta Csupity Krisztina.

„Szegeden a cseh érdekeltségű Elektroline cég termékei üzemelnek évek óta, így evidens volt, hogy a tram-train jármű fedélzeti rendszere is az Elektroline kommunikációs eszközeit használja. Ebből következett, hogy Hódmezővásárhelyen is lehetőség szerint a cseh gyártó termékei kerüljenek beépítésre.”

 

Az is elsődleges szempont, hogy a nagyvasúton található pályamenti elemek, illetve a járművön található vevőegység kommunikációjának segítségével a tram-train járműveket be kell tudni azonosítani már a nagyvasúti szakaszon ahhoz, hogy a jármű, mind Hódmezővásárhelyi Népkerten, mind pedig Szeged-Rókuson létesült átmeneti szakaszokon gördülékenyen át tudjon haladni.

 

„A projekt egyébként sem könnyű helyzetét tovább nehezítette, hogy az egyik legkritikusabb szakág esetében a hazai gyakorlatban ez ismeretlen volt. Mint minden vasúti közlekedésben használatos műszaki terméket, úgy a cseh gyártó termékét is független tanúsító szervezet által tanúsíttatni kellett ahhoz, hogy beépíthető legyen hazánkban is” - foglalta össze a tervezés kihívásait Csupity Krisztina.

 

A MÁV tervei szerint idén december 12-én, a 2021/2022 évi menetrendváltási időpontban hat tram-train járművel lehet majd megkezdeni az utasforgalmat.

 

Azt a szakemberek hozzá teszik, hogy a biztos menetrend szerinti közlekedést az eredetileg megrendelt 8 jármű teszi majd lehetővé, hiszen például a Vásárhely belvárosában kiépített körforgalom valamelyikében egy figyelmetlen vezető autója és a villamos ütközése boríthatja a menetrendet, legalább is addig, amíg javítják a karambolos villamost. Egyébként a közlekedési szakemberek közül sokan például feleslegesnek tartják az Andrássy utca és a buszpályaudvarra vezető Bocskai utcánál kialakított körforgalmat.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Új vezetőedző a Kosársulinál

Új vezetőedző a Kosársulinál

A gárda új vezetőedzője 38 éves kora ellenére rengeteg szakmai sikert ért el, majdnem 8 évig vezette a Szegedi Tudományegyetem férfi kosárlabda csapatát
Kalmár Zsigmond kiállításra készül a Tornyai

Kalmár Zsigmond kiállításra készül a Tornyai

Ősszel kiállítással emlékezik a 80 évvel ezelőtt elhunyt lokálpatriótára, ehhez dokumentumokat és fényképeket, tárgyakat keresnek tárlatra.
Selymes amszterdami és hódmezővásárhelyi karcolós

Selymes amszterdami és hódmezővásárhelyi karcolós

Nagyon megy a kábszer termesztés és biznisz Vásárhelyen. A címbeli fajták is pörögnek. Gyakran akcióznak a nyomozók. Néha hetente többször is.
Ki kap hamarabb állást, a nő vagy a férfi?

Ki kap hamarabb állást, a nő vagy a férfi?

Alapfokú végzettség esetén még nincs különbség a két nem esélyei között, az iskolázottság emelkedésével azonban a férfi pályázók esélye egyre nagyobb női vetélytársaikkal szemben.

 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 37. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Kutatók éjszakája 2023 Vásárhelyen
Kutatók éjszakája 2023 Vásárhelyen Valamennyi korosztály számára érdekes programokat ígér az SZTE Mezőgazdasági Kar az idei Kutatók Éjszakáján. Részletes program.
 
Elindult az egyetemi tanév is
Elindult az egyetemi tanév is Megtartotta szokásos tanévnyitóját a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara. A helyszín ismét a polgármesteri hivatal díszterme volt.
 
Suli buli
Suli buli Az önkormányzat nem adja ingyen a Petőfi utca 6. épületet. A Református Egyházközség szerint jogszerűtlenül próbálták akadályozni a tanévkezdést.
 
A higiénia folyamatosan kiváló - a minőség folyamatosan vitatott
A higiénia folyamatosan kiváló - a minőség folyamatosan vitatott Eddig a Prizma Food által üzemeltetett közétkeztetésből minden generációból százak léptek ki. Az okok sokrétegűek. A higiéniai ellenőrzés eredménye viszont kiváló.
 
Idén még többen jöttek
Idén még többen jöttek Számunkra a „teltház” nem egyszerűen egy számszerűsíthető cél, hanem annak a felelőssége, hogy boldog együttlétben érezhessék jól magukat a fesztiválozók” – mondta a főszervező.
 
Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter a Tranzitban
Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter a Tranzitban A két politikus többek között a migráció, az ukrajnai háború, az energiafüggőség, a rezsivédelem, a pártfinanszírozás, a gyermekvédelem kérdésköreiben ismertették álláspontjaikat.