Kultúra, oktatásA vitézavatás száz éve

2021. augusztus 6., péntek
 
A vitézavatás száz éve

A Tornyai-múzeum hamarosan nyíló kiállításán mintegy kétszáz fénykép, oklevél, könyv és relikvia mutat be fejezeteket a Vitézi Rend történetéből.

 

 

 

 

 

 

 

A száz évvel ezelőtt lezajlott első nyilvános vitézavatás évfordulóján, augusztus 21-én nyílik kiállítás Hódmezővásárhelyen a Tornyai János Múzeumban, ahol mintegy kétszáz – döntően magángyűjtőktől származó ‑ fénykép, oklevél, könyv és relikvia mutat be fejezeteket a Vitézi Rend történetéből.

 

„A Hadúr nevében vitézzé ütlek” – ezekkel a szavakkal, a lovaggá ütés szabályait követve, díszkardjával avatta fel az első vitézeket Horthy Miklós kormányzó 1921. augusztus 21-én, Budapesten, a Várkertben. Ezen az első nyilvános és ünnepélyes eseményen – három hónappal korábban már a királyi palotában 24 jelölt részesült e kegyben ‑ kettőszázöt (első világ)háborús hőst avatott vitézzé a Vitézi Rend főkapitánya.

 

Az évfordulóhoz kapcsolódóan készül A vitézavatás száz éve című kiállítás, amelynek relikviái már a vásárhelyi közgyűjtemény földszintjén sorakoznak. A tárlat megnyitóját augusztus 21-én 15 órai kezdettel rendezik a Tornyai János Múzeumban.

 
 
VH-Elek András
 

Olvassa el ezt is!

Streetball bajnokság Vásárhelyen

Streetball bajnokság Vásárhelyen

A CB Basket A to Z néven rendeznek Streetball-t Hódmezővásárhelyen a Hódtói Sportcentrumban. Ennek a sportágnak mára a városban évtizedes hagyománya alakult ki.
Vásárhelyi és mindszenti fiatalt is díjazott a MOL

Vásárhelyi és mindszenti fiatalt is díjazott a MOL

A Sport 2021 nyertesei között három Csongrád-Csanád megyei is van. Hetvenhét tehetséges fiatal sportolót, összesen 25 millió forint értékben díjazott a MOL Alapítvány idén.
Néha otthon is lehetne szmogriadót elrendelni

Néha otthon is lehetne szmogriadót elrendelni

Közel annyi halálos áldozatot követel az otthonainkban lévő szennyezett levegő, mint ahányan az utakon életüket vesztik. A kutatók harci ideggázként használt vegyületet is találtak már a konyhák levegőjében.
Látogatási tilalom a kórházakban

Látogatási tilalom a kórházakban

Valószínű, hogy a döntés hátterében a megelőzés állhat, mert az NNGYK 5. heti összesítésében a többi vármegyéhez képest nem súlyos a helyzet.
 

És ezt már olvasta?

Bűnbandát számolt fel a rendőrség
Bűnbandát számolt fel a rendőrség Egy négytagú vásárhelyi banda éveken át kényszeríett prostitúcióra nőket. Egy kávézót is üzemeltetett. Egy idős férfit ház körüli munkákra kényszerítették.
 
Idén két újabb név került a dicsőség falra
Idén két újabb név került a dicsőség falra A sokéves hagyományt folytatva idén Czuprák László Ákos  és Enyedi Sándor neve került fel a Hódtói Sportcsarnok dicsőségfalára.
 
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024 Február 29-én délután a város legkiválóbb jó tanulóit, jó sportolóit díjazták, de díjazták az év csapatait, edzőjét és testnevelőjét is. A díjazottak névsorával.
 
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat A darvasszéki római kori kincsleletet ismertető előadással zárult a Tornyai János Múzeum Korok, kultúrák, lelőhelyek idén téli, régészeti sorozata február 28-án.
 
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik.
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik. A vásárhelyi-mártélyi Risztov Évát a köztudat egyfajta hősként kezelte, a már visszavonult sportoló most őszintén mesél gyermekkora és az élsport szövevényes kapcsolatáról.
 
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik A világ szinte minden országa aláírta, a március 3-án 51 éves 'Washingtoni egyezményt'. Mindenkinek érdeke a betartása.
 
Vásárhelyen is kedvelik őket
Vásárhelyen is kedvelik őket Találós kérdés: hány tonnára rúg a hazai fülesbagoly populáció által megevett egér- és pocokmennyiség össztömege? Meglepő a végeredmény.