Kultúra, oktatásA vitézavatás száz éve

2021. augusztus 6., péntek
 
A vitézavatás száz éve

A Tornyai-múzeum hamarosan nyíló kiállításán mintegy kétszáz fénykép, oklevél, könyv és relikvia mutat be fejezeteket a Vitézi Rend történetéből.

 

 

 

 

 

 

 

A száz évvel ezelőtt lezajlott első nyilvános vitézavatás évfordulóján, augusztus 21-én nyílik kiállítás Hódmezővásárhelyen a Tornyai János Múzeumban, ahol mintegy kétszáz – döntően magángyűjtőktől származó ‑ fénykép, oklevél, könyv és relikvia mutat be fejezeteket a Vitézi Rend történetéből.

 

„A Hadúr nevében vitézzé ütlek” – ezekkel a szavakkal, a lovaggá ütés szabályait követve, díszkardjával avatta fel az első vitézeket Horthy Miklós kormányzó 1921. augusztus 21-én, Budapesten, a Várkertben. Ezen az első nyilvános és ünnepélyes eseményen – három hónappal korábban már a királyi palotában 24 jelölt részesült e kegyben ‑ kettőszázöt (első világ)háborús hőst avatott vitézzé a Vitézi Rend főkapitánya.

 

Az évfordulóhoz kapcsolódóan készül A vitézavatás száz éve című kiállítás, amelynek relikviái már a vásárhelyi közgyűjtemény földszintjén sorakoznak. A tárlat megnyitóját augusztus 21-én 15 órai kezdettel rendezik a Tornyai János Múzeumban.

 
 
VH-Elek András
 

Olvassa el ezt is!

Streetball bajnokság Vásárhelyen

Streetball bajnokság Vásárhelyen

A CB Basket A to Z néven rendeznek Streetball-t Hódmezővásárhelyen a Hódtói Sportcentrumban. Ennek a sportágnak mára a városban évtizedes hagyománya alakult ki.
Vásárhelyi és mindszenti fiatalt is díjazott a MOL

Vásárhelyi és mindszenti fiatalt is díjazott a MOL

A Sport 2021 nyertesei között három Csongrád-Csanád megyei is van. Hetvenhét tehetséges fiatal sportolót, összesen 25 millió forint értékben díjazott a MOL Alapítvány idén.
Néha otthon is lehetne szmogriadót elrendelni

Néha otthon is lehetne szmogriadót elrendelni

Közel annyi halálos áldozatot követel az otthonainkban lévő szennyezett levegő, mint ahányan az utakon életüket vesztik. A kutatók harci ideggázként használt vegyületet is találtak már a konyhák levegőjében.
2023. évi munkaszüneti-, és pihenőnapok

2023. évi munkaszüneti-, és pihenőnapok

2023-ban kétszer lesz 4 napos hétvége, és négy alkalommal 3 napos pihenő, nem lesz ledolgozandó munkanap szombaton.
 

És ezt már olvasta?

Egyházi érdemrendet kapott Kovács István
Egyházi érdemrendet kapott Kovács István A hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar egykori vezetője, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola igazgatója sok szállal kötődik Vásárhelyhez.
 
A vásárhelyi Mezőgazdasági Kar idén előkelőbb helyen végzett
A vásárhelyi Mezőgazdasági Kar idén előkelőbb helyen végzett Magyarország legjobb egyeteme lett a Szegedi Tudományegyetem az oktatók kiválósága alapján a HVG friss felsőoktatási rangsorában.
 
A miskolciak eredményesebbek voltak
A miskolciak eredményesebbek voltak Több sérültet is nélkülöző Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli. egy negyedig tartotta a lépést, végül a Miskolcon a hazaiak simán győzni tudtak.
 
Hitel, ajándék, szuperolcsóság helyett ráfizetés
Hitel, ajándék, szuperolcsóság helyett ráfizetés Terjednek a facebookos csalások. Sok a főként idős naív, kevésbé informált ember. A Rendőrség látókörébe kerülnek a csalók, bár nem könnyű a lebuktatás.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022. 47. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Fejreállt egy Suzuki Vásárhelyen
Fejreállt egy Suzuki Vásárhelyen A nyirkos aszfalton megcsúszhatott és egy ház kapubejárójába előtt felborulva állt meg.
 
Még 65 millió plusz a tram train projektbe
Még 65 millió plusz a tram train projektbe A mozdonyszín és a tároló vágányok közötti területen 8 jármű tárolására és karbantartására alkalmas közel 3000 m2 alapterületű csarnok épült.