BulvárFontos tudnivalók lakásbérlés előtt

2021. augusztus 3., kedd
 
Fontos tudnivalók lakásbérlés előtt

Nemrég kiderültek a felvételi ponthatárok, így kezdetét vette az őrült hajsza a jobbnál jobb albérletek, vagy épp a piacon „maradt”, még bevállalható lakások után.

 

 

Képünkön "friss albérletes" egyetemisták Budapesten

 

 


Hódmezővásárhelyről és a környező településekről is több száz új főiskoia és egyetemi hallgató „kel útra” Budapest, Pécs és a többi egyetemi város felé. De például az olvasóink is ismernek olyan családot, ahol a Szegedi Tudományegyetemre felvételt nyert fiatal is inkább Szegeden lakik, a napi bumlizás helyett.

Sok most szobát/lakást kereső fiatal és szüleik életéből kimaradt a ’lakásbérlés’, vagyis újdonság, ezért érdemes óvatosnak lenni. Összeszedtünk néhány fontos tudnivalót, amit akkor is érdemes megjegyezni, - ami mostanában egyre népszerűbb - ha többen összeállva vesznek ki egy lakást:

 

Szinte minden lakáskiadásnál a szerződés megkötésének feltétele a bérlő részéről kaució fizetése. Ha a felek kaució átadásában állapodnak meg, annak összege nem haladhatja meg a bérleti díj háromszorosát. Ellenkező esetben a bérlő a bíróságtól kérheti annak mérséklését.

 

A bérlő egyik legfontosabb kötelezettsége a bérleti díj rendszeres, határidőben történő, teljes összegű fizetése. Jó, ha tudjuk, hogy a bérbeadót zálogjog illeti meg a bérleti díj és a felmerült költségek erejéig a bérlőnek a lakásban lévő vagyontárgyaira. Ez azt jelenti, hogy a bérbeadó mindaddig, ameddig a zálogjog fennáll, megakadályozhatja az érintett vagyontárgyak elszállítását.

 

A bérleti díj nagyságán túl állandó kérdés, hogy mennyibe kerül a lakás fenntartása, mekkora rezsiköltséggel kell számolni. A bérbeadó épp ezért az épületre, a lakásra vonatkozó, energiahatékonysági tanúsítványt vagy annak másolatát a szerződés megkötését megelőzően köteles a bérlőnek bemutatni, a szerződéskötéskor pedig átadni.

 

Nagyon fontos lakáshasználat esetén a költségviselés kérdése is. Ki fizesse a villanykörte kicserélésének, vagy épp a konvektor javításának költségét? A válasz: a lakás fenntartásával járó kisebb kiadások a bérlőt, a nagyobbak pedig a bérbeadót terhelik. Ennek megfelelően a bérbeadó köteles gondoskodni az épület karbantartásáról, a központi berendezéseinek állandó üzemképes állapotáról is.

A lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és berendezéseinek karbantartásával, felújításával, azok pótlásával, cseréjével kapcsolatos költségek viselésére a bérbeadó és a bérlő megállapodása az irányadó, ennek hiányában pedig a karbantartással/felújítással kapcsolatos költségek a bérlőt, a pótlással/cserével kapcsolatos kiadások a bérbeadót terhelik.

 

 

Ami pedig a jogok és kötelezettségek ismerete mellett szintén nagyon fontos: a bérlők ne hagyják magukat átverni. Legyenek résen és figyeljenek az árulkodó jelekre. Az ilyen esetek elkerülése érdekében, legyenek mellettünk tanúk, ellenőrizzük a bérbeadó személyazonosságát, nézzük meg a tulajdoni lapot a földhivatalban és lehetőség szerint mindent rögzítsünk írásban.

 

Ha a lakásban, az épületben, vagy akár a berendezésekben a bérlő vagy a vele együtt lakók magatartása miatt keletkezik kár, a bérbeadó a hiba kijavítását vagy a kár megtérítését követelheti. Az épület felújítása, vagy a vezetékrendszer meghibásodása miatt a lakáson belül szükséges munkák elvégzéséről a bérbeadó köteles gondoskodni.

 

A bérlő persze a bérbeadót terhelő munkálatokat a bérbeadó helyett és költségére maga is elvégezheti, ha a bérbeadó kötelezettségének nem tesz eleget.

 

Nagyon fontos joga a bérlőnek, hogy a szerződést felmondhatja, ha a lakás állapota az egészséget veszélyezteti. Erről a jogról érvényesen lemondani nem lehet.

 

A bérlő másik fő kötelessége, hogy a lakást rendeltetésszerűen, a szerződésnek megfelelően használja. A bérbeadó ezt, és ez egyéb kötelezettségek teljesítését évente legalább egyszer vagy a szerződésben meghatározottak szerint többször ellenőrizheti. A bérlő a lakásba történő bejutást biztosítani, és az ellenőrzést tűrni köteles.

 

A lakást albérletbe adni csak a bérbeadó hozzájárulásával lehetséges. A bérlő a lakásba más személyt - a kiskorú gyermeke, unokája kivételével - kizárólag a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával fogadhat be.

 

Sok bérlő fél attól, hogy mi történik akkor, ha a tulajdonos egyszerűen eladja a lakást a "feje felett". A bérlő köteles megengedni, hogy aki a lakást meg kívánja venni, az azt szükségtelen háborítás nélkül megtekinthesse. Ha pedig sor kerül az adásvételi szerződés megkötésére is, a régi bérbeadó helyére az új tulajdonos lép, a bérlet pedig továbbra is fennmarad. A lakás új tulajdonosa csak akkor jogosult a bérletet felmondani, ha az határozott időre jött létre és őt a bérlő a bérleti viszony fennállása vagy lényeges feltételei tekintetében megtévesztette.

 

Legyünk tisztában azzal is, hogy ha a határozott időre kötött szerződésben megállapított idő eltelte után a bérlő a lakást tovább használja, és ez ellen a bérbeadó 15 napon belül nem tiltakozik, a szerződés határozatlan időtartamúvá alakul át.

 
 
VH-DAS jogvédő
 

Olvassa el ezt is!

Kutatók éjszakája 2023 Vásárhelyen

Kutatók éjszakája 2023 Vásárhelyen

Valamennyi korosztály számára érdekes programokat ígér az SZTE Mezőgazdasági Kar az idei Kutatók Éjszakáján. Részletes program.
Elindult az egyetemi tanév is

Elindult az egyetemi tanév is

Megtartotta szokásos tanévnyitóját a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara. A helyszín ismét a polgármesteri hivatal díszterme volt.
A higiénia folyamatosan kiváló - a minőség folyamatosan vitatott

A higiénia folyamatosan kiváló - a minőség folyamatosan vitatott

Eddig a Prizma Food által üzemeltetett közétkeztetésből minden generációból százak léptek ki. Az okok sokrétegűek. A higiéniai ellenőrzés eredménye viszont kiváló.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban

2023. 37. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 

És ezt már olvasta?

Suli buli
Suli buli Az önkormányzat nem adja ingyen a Petőfi utca 6. épületet. A Református Egyházközség szerint jogszerűtlenül próbálták akadályozni a tanévkezdést.
 
Idén még többen jöttek
Idén még többen jöttek Számunkra a „teltház” nem egyszerűen egy számszerűsíthető cél, hanem annak a felelőssége, hogy boldog együttlétben érezhessék jól magukat a fesztiválozók” – mondta a főszervező.
 
Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter a Tranzitban
Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter a Tranzitban A két politikus többek között a migráció, az ukrajnai háború, az energiafüggőség, a rezsivédelem, a pártfinanszírozás, a gyermekvédelem kérdésköreiben ismertették álláspontjaikat.
 
Elindult a nyár utolsó nagy bulifolyama
Elindult a nyár utolsó nagy bulifolyama Négy napon át, több mint tíz helyszínen több mint kétszáz programot kínál az idén ötvenöt éves Szegedi Ifjúsági Napok.
 
Tanévi menetrend 2023/2024
Tanévi menetrend 2023/2024 Hosszú lesz a téli és a tavaszi szünet is, viszont a tanév – az eddigiektől eltérően - egy héttel tovább tart.
 
Közneveléséért Díjat kapott Kincses Tímea
Közneveléséért Díjat kapott Kincses Tímea A Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum főigazgatója a Csongrád-Csanád Vármegye augusztus 19-én tartott ünnepségen vehette át a díjat
 
Elfogytak a bérletek a SZIN-re
Elfogytak a bérletek a SZIN-re Nem lehet már bérletet kapni a legnagyobb nyárzáró hazai fesztiválra, sőt a pénteki napijegyek is elfogytak a Coca-Cola SZIN-re.