GazdaságElfogadták az idei költségvetési rendeletet

2022. február 25., péntek
 
Elfogadták az idei költségvetési rendeletet

17,916 milliárd forintos főösszeggel február 22-i ülésén elfogadta a hódmezővásárhelyi közgyűlés az önkormányzat költségvetését.

 

 

 

 

 

A rendeletet tíz képviselő támogatta, a Fidesz-KDNP képviselői közül négyen nemmel szavaztak, egyikük pedig tartózkodott.

Márki-Zay Péter polgármester közölte, komoly fejlesztések valósulnak meg Hódmezővásárhelyen, részben az önkormányzat saját forrásaiból.

A város fejlődése lényegesen gyorsulhatna, ha az önkormányzatok szabadabban gazdálkodhatnának, az uniós és kormányzati támogatásokat pedig nem pártszimpátia alapján ítélnék oda - mondta.

 

Benkő Zsolt (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta, az önkormányzat az előző évinél lényegesen több, csaknem 3 milliárd forint állami támogatást kap, a fejlesztéseket pedig kivétel nélkül kormányzati vagy uniós források teszik lehetővé. A képviselő feleslegesnek nevezte a néhány éve felújított Szent Antal utca - hitelből megvalósuló - rekonstrukcióját.

 

Az előterjesztés szerint a költségvetésben 147 millió forint általános tartalékot és 79 millió forint céltartalékot határoztak meg.

Az önkormányzatnak a központi költségvetéstől kötelező feladatai ellátásához járó támogatása az előző évhez képest 12 százalékkal, 2,915 milliárd forintra nőtt.

A költségvetés a tavalyinál több mint egyharmadával magasabb, 1,81 milliárd forintos helyi iparűzési adóra számít, az építményadóból azonban a 2021-esnél 25 millió forinttal kisebb, 700 millió forint, a telekadóból pedig 337 millió forint bevélt várnak.

A költségvetés tervezésénél egymilliárd forint folyószámlahitellel, 200 millió forint beruházási hitellel, valamint 933,5 millió forint a pályázati források előfinanszírozására szolgáló hitellel számoltak.

Az önkormányzat idén 117,5 millió forintot fordít a rászorulók segélyezésére, a kistérségi társulás fenntartásában működő Kapcsolat Központon keresztül pedig a 617 millió forintot a gyermekek és idősek ellátására.

 

A költségvetésből 8,3 milliárd forint fejlesztési kiadás, amelyből 6,2 milliárd pályázati támogatás, 1,9 milliárd forint pedig saját forrás. 5,7 milliárd forintot fordítanak a szennyvíztelep korszerűsítésére, egymilliárd forintot a belváros fejlesztésére, 576 millió forintot a Modern városok program keretében megvalósuló 117 kilométeres külterületi kerékpárút-hálózat tervezésére, illetve területvásárlásokra, kisajátításra, 400 millió forintot pedig a városi strand megújítására.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Hódmezővásárhelyi Sportdíjak 2022

Hódmezővásárhelyi Sportdíjak 2022

Hódmezővásárhely városvezetése ebben az évben is kitüntette azokat, akik bizonyították rátermettségüket és felkészültségüket mind a tanteremben, mint a sportpályákon. A díjazottak teljes névsorával.
80 százalékos állami tulajdoni rész Alföldvíz Zrt.-ben

80 százalékos állami tulajdoni rész Alföldvíz Zrt.-ben

Januárjban és februárban tranzakciós szerződéseket írtak alá az egyes önkormányzatok víziközmű-vagyonának magyar államra történő ingyenes átruházása érdekében.
Az autó meghálálja, ha a gazdája figyel rá

Az autó meghálálja, ha a gazdája figyel rá

A motorok „vére” az olaj, éppen ezért gondoskodnunk kell róla, hogy mindig legyen belőle elég, jó minőségű és friss. Néhány fontos információ autósoknak.
Nagyarányú győzelem a Hódtóiban

Nagyarányú győzelem a Hódtóiban

Remek edzéseket teljesített a héten a Kosársuli, és ez a pályán is meglátszott. A meccsen fiatalok is lehetőséget kaptak.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 46. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben Nincs jelentősebb változás a 2024-es esztendőben a munkaszüneti napok terén. Ám, mivel egyetlen ünnepnapunk sem esik hétvégére, így 7 hosszú hétvégére készülhetünk.
 
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni Beköszöntött az ősz, a tél és ezzel együtt a légúti vírusfertőzések és bakteriális társfertőzések időszaka, így nem árt az óvatosság.
 
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki A Nagykőrös csapatát fogadta november 24-én este az NB I/B Zöld csoportjának 10. fordulójában a Vásárhelyi Kosársuli.
 
Létszámleépítés valódi számokkal
Létszámleépítés valódi számokkal Hiteltelennek tartja a Villeroy & Boch közleménye az egyik helyi sajtóban és a facebookon is felbukkant információkat. Ezzel le kívánják zárni a találgatásokat.
 
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán A Hód-Fitness SE 10 egyéni és 14 csoportos gyakorlattal képviselte Magyarországot. Hét ország 813 sportolója vett részt az Európa Kupán.
 
Máté Taekwondo sikerek az OB-n
Máté Taekwondo sikerek az OB-n A Dunaharaszti Sportcsarnok adott otthont a Taekwondo Országos Bajnokságnak. 26 egyesület közel négyszáz versenyzője lépett pástra.