GazdaságElfogadták az idei költségvetési rendeletet

2022. február 25., péntek
 
Elfogadták az idei költségvetési rendeletet

17,916 milliárd forintos főösszeggel február 22-i ülésén elfogadta a hódmezővásárhelyi közgyűlés az önkormányzat költségvetését.

 

 

 

 

 

A rendeletet tíz képviselő támogatta, a Fidesz-KDNP képviselői közül négyen nemmel szavaztak, egyikük pedig tartózkodott.

Márki-Zay Péter polgármester közölte, komoly fejlesztések valósulnak meg Hódmezővásárhelyen, részben az önkormányzat saját forrásaiból.

A város fejlődése lényegesen gyorsulhatna, ha az önkormányzatok szabadabban gazdálkodhatnának, az uniós és kormányzati támogatásokat pedig nem pártszimpátia alapján ítélnék oda - mondta.

 

Benkő Zsolt (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta, az önkormányzat az előző évinél lényegesen több, csaknem 3 milliárd forint állami támogatást kap, a fejlesztéseket pedig kivétel nélkül kormányzati vagy uniós források teszik lehetővé. A képviselő feleslegesnek nevezte a néhány éve felújított Szent Antal utca - hitelből megvalósuló - rekonstrukcióját.

 

Az előterjesztés szerint a költségvetésben 147 millió forint általános tartalékot és 79 millió forint céltartalékot határoztak meg.

Az önkormányzatnak a központi költségvetéstől kötelező feladatai ellátásához járó támogatása az előző évhez képest 12 százalékkal, 2,915 milliárd forintra nőtt.

A költségvetés a tavalyinál több mint egyharmadával magasabb, 1,81 milliárd forintos helyi iparűzési adóra számít, az építményadóból azonban a 2021-esnél 25 millió forinttal kisebb, 700 millió forint, a telekadóból pedig 337 millió forint bevélt várnak.

A költségvetés tervezésénél egymilliárd forint folyószámlahitellel, 200 millió forint beruházási hitellel, valamint 933,5 millió forint a pályázati források előfinanszírozására szolgáló hitellel számoltak.

Az önkormányzat idén 117,5 millió forintot fordít a rászorulók segélyezésére, a kistérségi társulás fenntartásában működő Kapcsolat Központon keresztül pedig a 617 millió forintot a gyermekek és idősek ellátására.

 

A költségvetésből 8,3 milliárd forint fejlesztési kiadás, amelyből 6,2 milliárd pályázati támogatás, 1,9 milliárd forint pedig saját forrás. 5,7 milliárd forintot fordítanak a szennyvíztelep korszerűsítésére, egymilliárd forintot a belváros fejlesztésére, 576 millió forintot a Modern városok program keretében megvalósuló 117 kilométeres külterületi kerékpárút-hálózat tervezésére, illetve területvásárlásokra, kisajátításra, 400 millió forintot pedig a városi strand megújítására.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Hódmezővásárhelyi Sportdíjak 2022

Hódmezővásárhelyi Sportdíjak 2022

Hódmezővásárhely városvezetése ebben az évben is kitüntette azokat, akik bizonyították rátermettségüket és felkészültségüket mind a tanteremben, mint a sportpályákon. A díjazottak teljes névsorával.
80 százalékos állami tulajdoni rész Alföldvíz Zrt.-ben

80 százalékos állami tulajdoni rész Alföldvíz Zrt.-ben

Januárjban és februárban tranzakciós szerződéseket írtak alá az egyes önkormányzatok víziközmű-vagyonának magyar államra történő ingyenes átruházása érdekében.
Az autó meghálálja, ha a gazdája figyel rá

Az autó meghálálja, ha a gazdája figyel rá

A motorok „vére” az olaj, éppen ezért gondoskodnunk kell róla, hogy mindig legyen belőle elég, jó minőségű és friss. Néhány fontos információ autósoknak.
Nagyarányú győzelem a Hódtóiban

Nagyarányú győzelem a Hódtóiban

Remek edzéseket teljesített a héten a Kosársuli, és ez a pályán is meglátszott. A meccsen fiatalok is lehetőséget kaptak.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023 2023. 12. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
A hajrában már nem volt kétséges a győzelem
A hajrában már nem volt kétséges a győzelem A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli remek teljesítménnyel verte a tabellán második MEAFC-Miskolcot az NB I/B Zöld csoport alapszakaszának utolsó előtti fordulójában.
 
Gyermekek védelme az online térben
Gyermekek védelme az online térben A gyerekek egyre több időt töltenek a számítógépek előtt, és nagyon keveset tudunk arról, mit csinálnak ezalatt. A híreket olvasva, néha tragédia történhet ha nem figyel a szülő.
 
Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné
Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné A város közössége érdekében végzett önzetlen munkássága elismeréseként, amellyel gyarapította a város szellemi javait, növelte jó hírnevét.
 
Pro Urbe díjat kapott Faragó Katalin
Pro Urbe díjat kapott Faragó Katalin Kiemelkedően magas, szakmai munkásságának elismeréseként, amellyel Hódmezővásárhely szellemi értékeit gyarapította és jó hírnevét növelte.

 

 
Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda
Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda Pályfutására meghatározó hatással volt Hódmezővásárhely, a Bethlen Gábor Gimnázium, a drámaszakkör és három nagyszerű vásárhelyi pedagógus.
 
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen Vásárhelyen több helyszínen voltak ünnepségek az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc 175. évfordulója alkalmából.