GazdaságElfogadták az idei költségvetési rendeletet

2022. február 25., péntek
 
Elfogadták az idei költségvetési rendeletet

17,916 milliárd forintos főösszeggel február 22-i ülésén elfogadta a hódmezővásárhelyi közgyűlés az önkormányzat költségvetését.

 

 

 

 

 

A rendeletet tíz képviselő támogatta, a Fidesz-KDNP képviselői közül négyen nemmel szavaztak, egyikük pedig tartózkodott.

Márki-Zay Péter polgármester közölte, komoly fejlesztések valósulnak meg Hódmezővásárhelyen, részben az önkormányzat saját forrásaiból.

A város fejlődése lényegesen gyorsulhatna, ha az önkormányzatok szabadabban gazdálkodhatnának, az uniós és kormányzati támogatásokat pedig nem pártszimpátia alapján ítélnék oda - mondta.

 

Benkő Zsolt (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta, az önkormányzat az előző évinél lényegesen több, csaknem 3 milliárd forint állami támogatást kap, a fejlesztéseket pedig kivétel nélkül kormányzati vagy uniós források teszik lehetővé. A képviselő feleslegesnek nevezte a néhány éve felújított Szent Antal utca - hitelből megvalósuló - rekonstrukcióját.

 

Az előterjesztés szerint a költségvetésben 147 millió forint általános tartalékot és 79 millió forint céltartalékot határoztak meg.

Az önkormányzatnak a központi költségvetéstől kötelező feladatai ellátásához járó támogatása az előző évhez képest 12 százalékkal, 2,915 milliárd forintra nőtt.

A költségvetés a tavalyinál több mint egyharmadával magasabb, 1,81 milliárd forintos helyi iparűzési adóra számít, az építményadóból azonban a 2021-esnél 25 millió forinttal kisebb, 700 millió forint, a telekadóból pedig 337 millió forint bevélt várnak.

A költségvetés tervezésénél egymilliárd forint folyószámlahitellel, 200 millió forint beruházási hitellel, valamint 933,5 millió forint a pályázati források előfinanszírozására szolgáló hitellel számoltak.

Az önkormányzat idén 117,5 millió forintot fordít a rászorulók segélyezésére, a kistérségi társulás fenntartásában működő Kapcsolat Központon keresztül pedig a 617 millió forintot a gyermekek és idősek ellátására.

 

A költségvetésből 8,3 milliárd forint fejlesztési kiadás, amelyből 6,2 milliárd pályázati támogatás, 1,9 milliárd forint pedig saját forrás. 5,7 milliárd forintot fordítanak a szennyvíztelep korszerűsítésére, egymilliárd forintot a belváros fejlesztésére, 576 millió forintot a Modern városok program keretében megvalósuló 117 kilométeres külterületi kerékpárút-hálózat tervezésére, illetve területvásárlásokra, kisajátításra, 400 millió forintot pedig a városi strand megújítására.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Hódmezővásárhelyi Sportdíjak 2022

Hódmezővásárhelyi Sportdíjak 2022

Hódmezővásárhely városvezetése ebben az évben is kitüntette azokat, akik bizonyították rátermettségüket és felkészültségüket mind a tanteremben, mint a sportpályákon. A díjazottak teljes névsorával.
80 százalékos állami tulajdoni rész Alföldvíz Zrt.-ben

80 százalékos állami tulajdoni rész Alföldvíz Zrt.-ben

Januárjban és februárban tranzakciós szerződéseket írtak alá az egyes önkormányzatok víziközmű-vagyonának magyar államra történő ingyenes átruházása érdekében.
Az autó meghálálja, ha a gazdája figyel rá

Az autó meghálálja, ha a gazdája figyel rá

A motorok „vére” az olaj, éppen ezért gondoskodnunk kell róla, hogy mindig legyen belőle elég, jó minőségű és friss. Néhány fontos információ autósoknak.
Nagyarányú győzelem a Hódtóiban

Nagyarányú győzelem a Hódtóiban

Remek edzéseket teljesített a héten a Kosársuli, és ez a pályán is meglátszott. A meccsen fiatalok is lehetőséget kaptak.
 

És ezt már olvasta?

Egyházi érdemrendet kapott Kovács István
Egyházi érdemrendet kapott Kovács István A hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar egykori vezetője, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola igazgatója sok szállal kötődik Vásárhelyhez.
 
A vásárhelyi Mezőgazdasági Kar idén előkelőbb helyen végzett
A vásárhelyi Mezőgazdasági Kar idén előkelőbb helyen végzett Magyarország legjobb egyeteme lett a Szegedi Tudományegyetem az oktatók kiválósága alapján a HVG friss felsőoktatási rangsorában.
 
A miskolciak eredményesebbek voltak
A miskolciak eredményesebbek voltak Több sérültet is nélkülöző Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli. egy negyedig tartotta a lépést, végül a Miskolcon a hazaiak simán győzni tudtak.
 
Hitel, ajándék, szuperolcsóság helyett ráfizetés
Hitel, ajándék, szuperolcsóság helyett ráfizetés Terjednek a facebookos csalások. Sok a főként idős naív, kevésbé informált ember. A Rendőrség látókörébe kerülnek a csalók, bár nem könnyű a lebuktatás.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022. 47. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Fejreállt egy Suzuki Vásárhelyen
Fejreállt egy Suzuki Vásárhelyen A nyirkos aszfalton megcsúszhatott és egy ház kapubejárójába előtt felborulva állt meg.
 
Még 65 millió plusz a tram train projektbe
Még 65 millió plusz a tram train projektbe A mozdonyszín és a tároló vágányok közötti területen 8 jármű tárolására és karbantartására alkalmas közel 3000 m2 alapterületű csarnok épült.