GazdaságElfogadták az idei költségvetési rendeletet

2022. február 25., péntek
 
Elfogadták az idei költségvetési rendeletet

17,916 milliárd forintos főösszeggel február 22-i ülésén elfogadta a hódmezővásárhelyi közgyűlés az önkormányzat költségvetését.

 

 

 

 

 

A rendeletet tíz képviselő támogatta, a Fidesz-KDNP képviselői közül négyen nemmel szavaztak, egyikük pedig tartózkodott.

Márki-Zay Péter polgármester közölte, komoly fejlesztések valósulnak meg Hódmezővásárhelyen, részben az önkormányzat saját forrásaiból.

A város fejlődése lényegesen gyorsulhatna, ha az önkormányzatok szabadabban gazdálkodhatnának, az uniós és kormányzati támogatásokat pedig nem pártszimpátia alapján ítélnék oda - mondta.

 

Benkő Zsolt (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta, az önkormányzat az előző évinél lényegesen több, csaknem 3 milliárd forint állami támogatást kap, a fejlesztéseket pedig kivétel nélkül kormányzati vagy uniós források teszik lehetővé. A képviselő feleslegesnek nevezte a néhány éve felújított Szent Antal utca - hitelből megvalósuló - rekonstrukcióját.

 

Az előterjesztés szerint a költségvetésben 147 millió forint általános tartalékot és 79 millió forint céltartalékot határoztak meg.

Az önkormányzatnak a központi költségvetéstől kötelező feladatai ellátásához járó támogatása az előző évhez képest 12 százalékkal, 2,915 milliárd forintra nőtt.

A költségvetés a tavalyinál több mint egyharmadával magasabb, 1,81 milliárd forintos helyi iparűzési adóra számít, az építményadóból azonban a 2021-esnél 25 millió forinttal kisebb, 700 millió forint, a telekadóból pedig 337 millió forint bevélt várnak.

A költségvetés tervezésénél egymilliárd forint folyószámlahitellel, 200 millió forint beruházási hitellel, valamint 933,5 millió forint a pályázati források előfinanszírozására szolgáló hitellel számoltak.

Az önkormányzat idén 117,5 millió forintot fordít a rászorulók segélyezésére, a kistérségi társulás fenntartásában működő Kapcsolat Központon keresztül pedig a 617 millió forintot a gyermekek és idősek ellátására.

 

A költségvetésből 8,3 milliárd forint fejlesztési kiadás, amelyből 6,2 milliárd pályázati támogatás, 1,9 milliárd forint pedig saját forrás. 5,7 milliárd forintot fordítanak a szennyvíztelep korszerűsítésére, egymilliárd forintot a belváros fejlesztésére, 576 millió forintot a Modern városok program keretében megvalósuló 117 kilométeres külterületi kerékpárút-hálózat tervezésére, illetve területvásárlásokra, kisajátításra, 400 millió forintot pedig a városi strand megújítására.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Hódmezővásárhelyi Sportdíjak 2022

Hódmezővásárhelyi Sportdíjak 2022

Hódmezővásárhely városvezetése ebben az évben is kitüntette azokat, akik bizonyították rátermettségüket és felkészültségüket mind a tanteremben, mint a sportpályákon. A díjazottak teljes névsorával.
80 százalékos állami tulajdoni rész Alföldvíz Zrt.-ben

80 százalékos állami tulajdoni rész Alföldvíz Zrt.-ben

Januárjban és februárban tranzakciós szerződéseket írtak alá az egyes önkormányzatok víziközmű-vagyonának magyar államra történő ingyenes átruházása érdekében.
Az autó meghálálja, ha a gazdája figyel rá

Az autó meghálálja, ha a gazdája figyel rá

A motorok „vére” az olaj, éppen ezért gondoskodnunk kell róla, hogy mindig legyen belőle elég, jó minőségű és friss. Néhány fontos információ autósoknak.
Nagyarányú győzelem a Hódtóiban

Nagyarányú győzelem a Hódtóiban

Remek edzéseket teljesített a héten a Kosársuli, és ez a pályán is meglátszott. A meccsen fiatalok is lehetőséget kaptak.
 
Hirdetés http://www.szegediborfesztival.hu/
Hirdetés

És ezt már olvasta?

Kitűzték a mártélyi választás időpontját
Kitűzték a mártélyi választás időpontját Dr. Putz Anita polgármester szerint, volt idő, amikor Mártélynak az uniós forrásokból 15-öd rész sem jutott, mint a szomszédos Székkutasnak.
 
Ismét Streetball Bajnokság lesz Hódmezővásárhelyen
Ismét Streetball Bajnokság lesz Hódmezővásárhelyen A Hódmezővásárhelyi Kosársuli és a szabadkai Spartak Ifjúsági Kosárlabda Klub minden versenyezni vágyó kosarast várnak Vásárhelyről és térségéből.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.19.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.19.hét Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Végeredmény a 6. helyezés lett
Végeredmény a 6. helyezés lett A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli összesen 17 győzelemmel, 1 döntetlennel és 16 vereséggel zárta a 2021/22-es szezont az NB I/B Zöld csoportjában
 
Magyarország jó tanulója jó sportolója díjazott lett Horváth Ákos
Magyarország jó tanulója jó sportolója díjazott lett Horváth Ákos A Németh László Gimnázium 9. osztályos diákja, amellett, hogy kitűnő tanuló, eddigi sportolói pályafutása során már több érmes helyezést is elért.
 
Érmes helyezések az Aquatlon Országos Bajnokságon
Érmes helyezések az Aquatlon Országos Bajnokságon Harminckilenc egyesület küzdött meg az érmekért a Sport XXI. Aquatlon Országos Bajnokságon. A vásárhelyi HÓD-TRI és ÖTTUSA csapata érmeket is szerzett.
 
Fókuszban az agrárium
Fókuszban az agrárium Az agrárátárca a korábiakhoz képest négy és félszer többet szeretne gazdaságfejlesztésre, kétszer annyit zöldítésre, másfélszer annyit tudásátadásra és generációváltásra fordítani.