Gazdaság80 százalékos állami tulajdoni rész Alföldvíz Zrt.-ben

2022. február 25., péntek
 
80 százalékos állami tulajdoni rész Alföldvíz Zrt.-ben

Több mint 80 százalékos tulajdoni hányadot szerzett a magyar állam az Alföldvíz Zrt.-ben az elmúlt hónapokban lezajlott integrációs folyamat során.

 

 

 

 

 

 


A Nemzeti Vízművek (NV) Zrt. közleménye szerint így hosszú távon biztosítható a térség víziközmű-szolgáltatása, illetve fejlesztése, valamint a társaság működésének finanszírozása.

A magyar állam, mint többségi tulajdonos számára fontos a társaság működésének stabilitása, ezért a menedzsmenttel egyeztetve egy rövid távú program keretében sor kerül a társaság tőke és likviditási helyzetének rendezésére, a munkavállalók foglalkoztatási és kereseti feltételeinek felzárkóztatására. A jövőben a társaság hatékonyabb működtetése, az ellátásbiztonság növelése képez elsőbbséget - írják.


 Az Alföldvíz Zrt. közgyűlést tart, ahol csaknem négymilliárd forinttal emelik meg a társaság alaptőkéjét; a veszteségrendezés mellett elindul a bérfelzárkóztatási program is.

 

Az NV Zrt. a közleményben emlékeztetett, a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény 2021. júniusi módosítása alapján vált lehetővé az önkormányzatok és a tulajdonukban álló víziközmű-szolgáltatók számára, hogy a víziközmű-vagyon állam részére történő átadásával, önkéntes módon egy állami integrációs folyamatban vehessenek részt.  

Az Alföldvíz Zrt. tulajdonos önkormányzatai 2021. augusztus 10-én kinyilvánították, hogy a társaság tőkehelyzetének javítását a továbbiakban nem tudják, illetve nem kívánják finanszírozni.

A nagy múltú szolgáltató társaság fennmaradása érdekében megállapodás született az integrációs program végrehajtásáról. A folyamat részeként 2022 januárjában és februárjában tranzakciós szerződéseket írtak alá az egyes önkormányzatok víziközmű-vagyonának és a társasági részesedések magyar államra történő ingyenes átruházása érdekében. Így növelte korábbi 28,6 százalékos tulajdonrészét az állam 80 százalék fölé.

Az Alföldvíz Békés és Csongrád-Csanád megye 131 településén, többek között Hódmezővásárhelyen biztosítja a víziközmű-szolgáltatást.

 

Kapcsolódó cikkünk ITT! 

 
 
Forrás: Nemzeti Vízművek Zrt.
VH
 

Olvassa el ezt is!

Hódmezővásárhelyi Sportdíjak 2022

Hódmezővásárhelyi Sportdíjak 2022

Hódmezővásárhely városvezetése ebben az évben is kitüntette azokat, akik bizonyították rátermettségüket és felkészültségüket mind a tanteremben, mint a sportpályákon. A díjazottak teljes névsorával.
Az autó meghálálja, ha a gazdája figyel rá

Az autó meghálálja, ha a gazdája figyel rá

A motorok „vére” az olaj, éppen ezért gondoskodnunk kell róla, hogy mindig legyen belőle elég, jó minőségű és friss. Néhány fontos információ autósoknak.
Új színek az idei SZIN-en

Új színek az idei SZIN-en

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró buli, a Szegedi Ifjúsági Napok.
Fellélegezhet Vásárhely

Fellélegezhet Vásárhely

A városi legenda szerint, ha a Vásárhelyt beterítette az ATEV bűz, mintegy barométerként jelezte, hogy eső eshet 24 órán belül.
 

És ezt már olvasta?

A hajrában már nem volt kétséges a győzelem
A hajrában már nem volt kétséges a győzelem A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli remek teljesítménnyel verte a tabellán második MEAFC-Miskolcot az NB I/B Zöld csoport alapszakaszának utolsó előtti fordulójában.
 
Gyermekek védelme az online térben
Gyermekek védelme az online térben A gyerekek egyre több időt töltenek a számítógépek előtt, és nagyon keveset tudunk arról, mit csinálnak ezalatt. A híreket olvasva, néha tragédia történhet ha nem figyel a szülő.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023 2023. 11. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné
Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné A város közössége érdekében végzett önzetlen munkássága elismeréseként, amellyel gyarapította a város szellemi javait, növelte jó hírnevét.
 
Pro Urbe díjat kapott Faragó Katalin
Pro Urbe díjat kapott Faragó Katalin Kiemelkedően magas, szakmai munkásságának elismeréseként, amellyel Hódmezővásárhely szellemi értékeit gyarapította és jó hírnevét növelte.

 

 
Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda
Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda Pályfutására meghatározó hatással volt Hódmezővásárhely, a Bethlen Gábor Gimnázium, a drámaszakkör és három nagyszerű vásárhelyi pedagógus.
 
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen Vásárhelyen több helyszínen voltak ünnepségek az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc 175. évfordulója alkalmából.