Gazdaság80 százalékos állami tulajdoni rész Alföldvíz Zrt.-ben

2022. február 25., péntek
 
80 százalékos állami tulajdoni rész Alföldvíz Zrt.-ben

Több mint 80 százalékos tulajdoni hányadot szerzett a magyar állam az Alföldvíz Zrt.-ben az elmúlt hónapokban lezajlott integrációs folyamat során.

 

 

 

 

 

 


A Nemzeti Vízművek (NV) Zrt. közleménye szerint így hosszú távon biztosítható a térség víziközmű-szolgáltatása, illetve fejlesztése, valamint a társaság működésének finanszírozása.

A magyar állam, mint többségi tulajdonos számára fontos a társaság működésének stabilitása, ezért a menedzsmenttel egyeztetve egy rövid távú program keretében sor kerül a társaság tőke és likviditási helyzetének rendezésére, a munkavállalók foglalkoztatási és kereseti feltételeinek felzárkóztatására. A jövőben a társaság hatékonyabb működtetése, az ellátásbiztonság növelése képez elsőbbséget - írják.


 Az Alföldvíz Zrt. közgyűlést tart, ahol csaknem négymilliárd forinttal emelik meg a társaság alaptőkéjét; a veszteségrendezés mellett elindul a bérfelzárkóztatási program is.

 

Az NV Zrt. a közleményben emlékeztetett, a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény 2021. júniusi módosítása alapján vált lehetővé az önkormányzatok és a tulajdonukban álló víziközmű-szolgáltatók számára, hogy a víziközmű-vagyon állam részére történő átadásával, önkéntes módon egy állami integrációs folyamatban vehessenek részt.  

Az Alföldvíz Zrt. tulajdonos önkormányzatai 2021. augusztus 10-én kinyilvánították, hogy a társaság tőkehelyzetének javítását a továbbiakban nem tudják, illetve nem kívánják finanszírozni.

A nagy múltú szolgáltató társaság fennmaradása érdekében megállapodás született az integrációs program végrehajtásáról. A folyamat részeként 2022 januárjában és februárjában tranzakciós szerződéseket írtak alá az egyes önkormányzatok víziközmű-vagyonának és a társasági részesedések magyar államra történő ingyenes átruházása érdekében. Így növelte korábbi 28,6 százalékos tulajdonrészét az állam 80 százalék fölé.

Az Alföldvíz Békés és Csongrád-Csanád megye 131 településén, többek között Hódmezővásárhelyen biztosítja a víziközmű-szolgáltatást.

 

Kapcsolódó cikkünk ITT! 

 
 
Forrás: Nemzeti Vízművek Zrt.
VH
 

Olvassa el ezt is!

Hódmezővásárhelyi Sportdíjak 2022

Hódmezővásárhelyi Sportdíjak 2022

Hódmezővásárhely városvezetése ebben az évben is kitüntette azokat, akik bizonyították rátermettségüket és felkészültségüket mind a tanteremben, mint a sportpályákon. A díjazottak teljes névsorával.
Az autó meghálálja, ha a gazdája figyel rá

Az autó meghálálja, ha a gazdája figyel rá

A motorok „vére” az olaj, éppen ezért gondoskodnunk kell róla, hogy mindig legyen belőle elég, jó minőségű és friss. Néhány fontos információ autósoknak.
Új színek az idei SZIN-en

Új színek az idei SZIN-en

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró buli, a Szegedi Ifjúsági Napok.
Fellélegezhet Vásárhely

Fellélegezhet Vásárhely

A városi legenda szerint, ha a Vásárhelyt beterítette az ATEV bűz, mintegy barométerként jelezte, hogy eső eshet 24 órán belül.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 14. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Díjazták az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítóit
Díjazták az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítóit Átadták a XXXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítói részére meghirdetett elismeréseket. A háromnapos rendezvényen 220 kiállító lesz.
 
Április 16. - A holokauszt magyar áldozatainak emléknapja
Április 16. - A holokauszt magyar áldozatainak emléknapja

A vásárhelyi zsinagóga órája mind a mai napig azt az időpontot, 10 óra 10 percet mutatja, amikor 1944. június 16-án elhurcoltak a városból 737 zsidó polgárt.

 
Nemzetközi konferencia és Észak-afrikai professzorok Vásárhelyen
Nemzetközi konferencia és Észak-afrikai professzorok Vásárhelyen A Mezőgazdasági Kar első ízben rendez Erasmus Week rendezvénysorozatot, melynek apropója a Wellman Oszkár Nemzetközi Tudományos Konferencia.
 
Szeged, Tisza-part és SZIN-es buliforgatag készül
Szeged, Tisza-part és SZIN-es buliforgatag készül Már több, mint félszáz fellépő ismert az idei nyárzáró buli előadói közül. Ne feledjük: augusztus 28-31, Szegedi Partfürdő.
 
Elfogták a tavaly óta keresett vásárhelyi tolvajt
Elfogták a tavaly óta keresett vásárhelyi tolvajt Egy idős hódmezővásárhelyi nőt beengedett a lakásába, mivel segített neki a táskái cipelésében.
 
A Kosársuli már csak az 5-8. helyért folytatja a bajnokságot
A Kosársuli már csak az 5-8. helyért folytatja a bajnokságot A Veszprém remek csapatmunkával, demoralizáló triplákkal és szoros védekezéssel hasonló módon lerohanta a kezdés után a Vásárhelyi Kosársulit.