GazdaságAz autó meghálálja, ha a gazdája figyel rá

2022. február 25., péntek
 
Az autó meghálálja, ha a gazdája figyel rá

A motorok „vére” az olaj, éppen ezért gondoskodnunk kell róla, hogy mindig legyen belőle elég, jó minőségű és friss.

 

 

 

 

 

 

 

Az autó meghálálja, ha a gazdája figyel rá. Nemcsak a gumi, a fék, vagy az akkumulátor állapota fontos. Van egy, kevésbé ismert, de annál fontosabb, hogy milyen állapotban van a motorolaj. Ugyanis az egyik leglényegesebb, hogy motorindítás után az olaj a lehető leggyorsabban eljusson minden alkatrészhez, hiszen már közepes, 2400-as percenkénti fordulatszámon is 60-szor fordul meg minden másodpercben a főtengely, 30-szor pedig a vezértengely a csapágyazásában.

A motorolajok közötti különbség hidegben igen szembeötlő, hiszen, ha a dermedt motorolaj nem jut el időben és kellő mennyiségben az illesztett alkatrészekhez, azonnal intenzív kopási folyamat indul el. A jó minőségű motorolaj nem pénz kérdése, mert a ráfordítás az autó, vagyis a motor állagának, ezzel együtt az értékének a megőrzését szolgálja.  

 

Kevesen vannak, akiknek ne lenne ismerős a Castrol neve. A világ egyik legmegbízhatóbb motorolaja, amely immáron 1968 óta járul hozzá a motorok élettartamának meghosszabbításához.
Több mint olaj. A Castrol GTX egy folyadéktudomány eredménye, amely védelmet nyújt az olyan problémák ellen, mint az iszap, amellyel a motor naponta szembesül. Mert a Castrol GTX motorolajok a káros olajiszap eltávolításával és a további iszapképződés megakadályozásával segítenek meghosszabbítani a motor élettartamát. 

 

A laikusok számára is fontos, ha tudják, hogy bizonyos üzemi feltételek esetén fennáll egy vastag, szurokszerű anyag képződésének veszélye, amelyet iszapnak nevezünk. Az iszap a koleszterinhez hasonlóan elzárhatja a motor létfontosságú olajjáratait, kezeletlenül pedig csökkentheti a motor teljesítményét, végső soron annak élettartamát is.

A Castrol GTX kettős hatású formulája eltávolítja a régi iszapot, miközben a szigorú iparági szabványok előírásainál sokkal nagyobb mértékű védelmet nyújt az új iszap képződése ellen.

 

Minden gyártó a saját olaját ajánlja. Fanatikusok csak ezt használják, de nem lesz baja a motornak más, jó minőségű olajtól sem, a lényeg hogy szintetikus 10-w40 viszkozitású legyen. (Ha télen cserél olajat, lehet 5-w40, viszkozitásánál fogva, hamarabb eléri a kenési helyeket.

 

Az autó kézikönyve egy jó kiindulási pont, hogy mikor aktuális az olajcsere. A kézikönyvet a gyártó adja az autóhoz, vagyis pontos és megbízható információk szerepelnek benne. De vigyázat! A kézikönyvben feltüntetett olajcsere-periódus csak akkor állja meg a helyét, ha normál használatban van az autó. A modern autók többségét már úgy adják ki, hogy a motor elmegy 20-30.000 kilométert két olajcsere között, normál használat mellett.

 

Érdemes megjegyezni, hogy a motorolaj állapota a motorban az olajszűrőn is múlik, így azon sem érdemes spórolni. Egy jó minőségű olajszűrővel az előírt motorolaj használatával, valamint egy kis odafigyeléssel betartható a kézikönyvben előírt olajcsere intervallum. Ez a nyugodt autózás záloga is.

 

 

 
 
x
 

Olvassa el ezt is!

Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.24.hét

Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.24.hét

Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Nagyarányú győzelem a Hódtóiban

Nagyarányú győzelem a Hódtóiban

Remek edzéseket teljesített a héten a Kosársuli, és ez a pályán is meglátszott. A meccsen fiatalok is lehetőséget kaptak.
Új színek az idei SZIN-en

Új színek az idei SZIN-en

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró buli, a Szegedi Ifjúsági Napok.
Így lesz biztonságos a webes vásárlás

Így lesz biztonságos a webes vásárlás

Összeszedtük mi az, amire mindenképp figyelni kell, ha interneten keresztül vásárolunk bankkártyánkkal.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 46. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben Nincs jelentősebb változás a 2024-es esztendőben a munkaszüneti napok terén. Ám, mivel egyetlen ünnepnapunk sem esik hétvégére, így 7 hosszú hétvégére készülhetünk.
 
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni Beköszöntött az ősz, a tél és ezzel együtt a légúti vírusfertőzések és bakteriális társfertőzések időszaka, így nem árt az óvatosság.
 
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki A Nagykőrös csapatát fogadta november 24-én este az NB I/B Zöld csoportjának 10. fordulójában a Vásárhelyi Kosársuli.
 
Létszámleépítés valódi számokkal
Létszámleépítés valódi számokkal Hiteltelennek tartja a Villeroy & Boch közleménye az egyik helyi sajtóban és a facebookon is felbukkant információkat. Ezzel le kívánják zárni a találgatásokat.
 
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán A Hód-Fitness SE 10 egyéni és 14 csoportos gyakorlattal képviselte Magyarországot. Hét ország 813 sportolója vett részt az Európa Kupán.
 
Máté Taekwondo sikerek az OB-n
Máté Taekwondo sikerek az OB-n A Dunaharaszti Sportcsarnok adott otthont a Taekwondo Országos Bajnokságnak. 26 egyesület közel négyszáz versenyzője lépett pástra.