GazdaságAz autó meghálálja, ha a gazdája figyel rá

2022. február 25., péntek
 
Az autó meghálálja, ha a gazdája figyel rá

A motorok „vére” az olaj, éppen ezért gondoskodnunk kell róla, hogy mindig legyen belőle elég, jó minőségű és friss.

 

 

 

 

 

 

 

Az autó meghálálja, ha a gazdája figyel rá. Nemcsak a gumi, a fék, vagy az akkumulátor állapota fontos. Van egy, kevésbé ismert, de annál fontosabb, hogy milyen állapotban van a motorolaj. Ugyanis az egyik leglényegesebb, hogy motorindítás után az olaj a lehető leggyorsabban eljusson minden alkatrészhez, hiszen már közepes, 2400-as percenkénti fordulatszámon is 60-szor fordul meg minden másodpercben a főtengely, 30-szor pedig a vezértengely a csapágyazásában.

A motorolajok közötti különbség hidegben igen szembeötlő, hiszen, ha a dermedt motorolaj nem jut el időben és kellő mennyiségben az illesztett alkatrészekhez, azonnal intenzív kopási folyamat indul el. A jó minőségű motorolaj nem pénz kérdése, mert a ráfordítás az autó, vagyis a motor állagának, ezzel együtt az értékének a megőrzését szolgálja.  

 

Kevesen vannak, akiknek ne lenne ismerős a Castrol neve. A világ egyik legmegbízhatóbb motorolaja, amely immáron 1968 óta járul hozzá a motorok élettartamának meghosszabbításához.
Több mint olaj. A Castrol GTX egy folyadéktudomány eredménye, amely védelmet nyújt az olyan problémák ellen, mint az iszap, amellyel a motor naponta szembesül. Mert a Castrol GTX motorolajok a káros olajiszap eltávolításával és a további iszapképződés megakadályozásával segítenek meghosszabbítani a motor élettartamát. 

 

A laikusok számára is fontos, ha tudják, hogy bizonyos üzemi feltételek esetén fennáll egy vastag, szurokszerű anyag képződésének veszélye, amelyet iszapnak nevezünk. Az iszap a koleszterinhez hasonlóan elzárhatja a motor létfontosságú olajjáratait, kezeletlenül pedig csökkentheti a motor teljesítményét, végső soron annak élettartamát is.

A Castrol GTX kettős hatású formulája eltávolítja a régi iszapot, miközben a szigorú iparági szabványok előírásainál sokkal nagyobb mértékű védelmet nyújt az új iszap képződése ellen.

 

Minden gyártó a saját olaját ajánlja. Fanatikusok csak ezt használják, de nem lesz baja a motornak más, jó minőségű olajtól sem, a lényeg hogy szintetikus 10-w40 viszkozitású legyen. (Ha télen cserél olajat, lehet 5-w40, viszkozitásánál fogva, hamarabb eléri a kenési helyeket.

 

Az autó kézikönyve egy jó kiindulási pont, hogy mikor aktuális az olajcsere. A kézikönyvet a gyártó adja az autóhoz, vagyis pontos és megbízható információk szerepelnek benne. De vigyázat! A kézikönyvben feltüntetett olajcsere-periódus csak akkor állja meg a helyét, ha normál használatban van az autó. A modern autók többségét már úgy adják ki, hogy a motor elmegy 20-30.000 kilométert két olajcsere között, normál használat mellett.

 

Érdemes megjegyezni, hogy a motorolaj állapota a motorban az olajszűrőn is múlik, így azon sem érdemes spórolni. Egy jó minőségű olajszűrővel az előírt motorolaj használatával, valamint egy kis odafigyeléssel betartható a kézikönyvben előírt olajcsere intervallum. Ez a nyugodt autózás záloga is.

 

 

 
 
x
 

Olvassa el ezt is!

Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.19.hét

Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.19.hét

Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Nagyarányú győzelem a Hódtóiban

Nagyarányú győzelem a Hódtóiban

Remek edzéseket teljesített a héten a Kosársuli, és ez a pályán is meglátszott. A meccsen fiatalok is lehetőséget kaptak.
Új színek az idei SZIN-en

Új színek az idei SZIN-en

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró buli, a Szegedi Ifjúsági Napok.
Így lesz biztonságos a webes vásárlás

Így lesz biztonságos a webes vásárlás

Összeszedtük mi az, amire mindenképp figyelni kell, ha interneten keresztül vásárolunk bankkártyánkkal.
 
Hirdetés http://www.szegediborfesztival.hu/
Hirdetés

És ezt már olvasta?

Kitűzték a mártélyi választás időpontját
Kitűzték a mártélyi választás időpontját Dr. Putz Anita polgármester szerint, volt idő, amikor Mártélynak az uniós forrásokból 15-öd rész sem jutott, mint a szomszédos Székkutasnak.
 
Ismét Streetball Bajnokság lesz Hódmezővásárhelyen
Ismét Streetball Bajnokság lesz Hódmezővásárhelyen A Hódmezővásárhelyi Kosársuli és a szabadkai Spartak Ifjúsági Kosárlabda Klub minden versenyezni vágyó kosarast várnak Vásárhelyről és térségéből.
 
Végeredmény a 6. helyezés lett
Végeredmény a 6. helyezés lett A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli összesen 17 győzelemmel, 1 döntetlennel és 16 vereséggel zárta a 2021/22-es szezont az NB I/B Zöld csoportjában
 
Magyarország jó tanulója jó sportolója díjazott lett Horváth Ákos
Magyarország jó tanulója jó sportolója díjazott lett Horváth Ákos A Németh László Gimnázium 9. osztályos diákja, amellett, hogy kitűnő tanuló, eddigi sportolói pályafutása során már több érmes helyezést is elért.
 
Érmes helyezések az Aquatlon Országos Bajnokságon
Érmes helyezések az Aquatlon Országos Bajnokságon Harminckilenc egyesület küzdött meg az érmekért a Sport XXI. Aquatlon Országos Bajnokságon. A vásárhelyi HÓD-TRI és ÖTTUSA csapata érmeket is szerzett.
 
Fókuszban az agrárium
Fókuszban az agrárium Az agrárátárca a korábiakhoz képest négy és félszer többet szeretne gazdaságfejlesztésre, kétszer annyit zöldítésre, másfélszer annyit tudásátadásra és generációváltásra fordítani.
 
Nagysikerű Korea Nap Vásárhelyen
Nagysikerű Korea Nap Vásárhelyen Félezernél többen voltak kíváncsiak május 15-én délelőtt, a Máté Taekwondo és Hapkido Sportegyesület szervezésében megrendezett Korea napra.