MozaikCsak nőknek - Egy nem szívesen fogadott vendég

2021. december 11., szombat
 
Csak nőknek - Egy nem szívesen fogadott vendég

A hűvös, esős, havas idő beköszöntével kellemetlen látogatója akadhat a hölgyeknek: ez a felfázás. Gyógyfüvekkel hatékonyan kiegészíthetjük az orvos által előírt terápiát, enyhébb lefolyású megbetegedéseknél pedig ki is kezelhetjük gyógyszer nélkül a nyavalyánkat, némi körültekintéssel meg is előzhetjük kialakulását.

 

 

 


Talán nincs is olyan nő a világon, aki ne tapasztalta volna meg a felfázás áldatlan állapotát. Ez a sokszínű betegség kínozhat bennünket alhasi fájdalmakkal, égő, gyakori vizelési ingerrel, súlyosabb esetben lázzal, véres vizelettel. Fontos kiemelni, hogy utóbbi tünet, valamint láz esetén mindenképpen forduljunk orvoshoz. A felfázás ugyanis gyorsan átcsaphat kismedence, petefészek és méhgyulladásba is, de érintheti a veséket is.

Enyhébb lefolyása esetén a nyírfa, az aranyvessző hajtása, a mezei zsurló, a csalán, a cickafark, a medveszőlő és a tejoltó galajfű forrázatából készített gyógyteák hatékony és gyors eszközök a kezelésben.

Elkészítése: a felforralt vizet ráöntjük a gyógyfűre, majd lefedve kb. 10 percig állni hagyjuk, leszűrjük, fogyasztjuk. A teák mellett igen áldásos hatással rendelkezik a tőzegáfonya bármilyen formájában: lé, kapszula, por.

E betegség lefolyása alatt (amely normál esetben 1-3 nap) törekedjünk a minél több folyadékot igyunk, (legalább 3 liter) és kerüljük az „izgató” ételek-italok fogyasztását úgy, mint: kávé, alkohol, szénsavas üdítők – és vizek, csípős és fűszeres ételek.

 

A felfázás hossza és mértéke általános állapotunk függvénye. Ha évközben odafigyelünk a táplálkozásra, rendszeresen fogyasztunk zöld teát, továbbá cinkkel, C-és D-vitaminnal turbózzuk fel szervezetünket már nyár végétől, akkor jó eséllyel enyhébb formában és kevesebb ideig leszünk betegek. Prevenció - prevenció- prevenció!

 

A megelőzés kapcsán továbbá elengedhetetlen kiemelni a réteges öltözködést. Divat ide, vagy oda, öltözzünk deréktól lefelé is melegen! A bélelt leggings (amelyet egyáltalán nem kellene nadrágként hordani, hanem a harisnyának kell(ene) felvenni) nem elegendő. Egy vastag, kötött vagy kord szoknya máris jobban biztosítja a felfázás elkerülését. A nadrág alá vegyünk fel lehetőség szerint bélelt harisnyát. Manapság is divat a rövidkabát. Figyeljünk arra, hogy derekunk védve legyen! A nyirkos, esős-havas időben fontos a víztaszító lábbeli használata, ha mégis beázott a cipőnk, igyekezzünk azonnal bemenni a hidegről, és zoknit-cipőt cserélni. 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Ennivaló receptjeink - Angélától - Mákos omlós Karácsonyra

Ennivaló receptjeink - Angélától - Mákos omlós Karácsonyra

A Vásárhelyi Hírek háziasszonya Baracskay Angéla: "'Karácsonyra mindig vállalom a nemes feladatot, de a sütinek mindig van apropója. Okot pedig mindig találok rá. Leginkább azért, mert édességfüggő vagyok."
Karácsonyi kalendárium

Karácsonyi kalendárium

Ötletparádé újszerű, meglepő, meghökkentő, vagy éppen elfelejtett karácsonyi díszítésekből. 
Érvek ellenérvek nélkül

Érvek ellenérvek nélkül

Dr. Havasi Katalin vásárhelyi gyermekorvos, a HGYE elnöke arról, milyen előnyökkel jár, ha beadják a védőoltást a gyerekeknek.
Új beszállítókat vár a SPAR Hódmezővásárhely körzetéből

Új beszállítókat vár a SPAR Hódmezővásárhely körzetéből

A SPAR helyi termelőknek indított beszállítói rendszere nekik kínál lehetőséget azzal, hogy az üzletlánc polcaira is felkerülhetnek termékeik.
 

És ezt már olvasta?

A hajrában már nem volt kétséges a győzelem
A hajrában már nem volt kétséges a győzelem A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli remek teljesítménnyel verte a tabellán második MEAFC-Miskolcot az NB I/B Zöld csoport alapszakaszának utolsó előtti fordulójában.
 
Gyermekek védelme az online térben
Gyermekek védelme az online térben A gyerekek egyre több időt töltenek a számítógépek előtt, és nagyon keveset tudunk arról, mit csinálnak ezalatt. A híreket olvasva, néha tragédia történhet ha nem figyel a szülő.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023 2023. 11. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné
Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné A város közössége érdekében végzett önzetlen munkássága elismeréseként, amellyel gyarapította a város szellemi javait, növelte jó hírnevét.
 
Pro Urbe díjat kapott Faragó Katalin
Pro Urbe díjat kapott Faragó Katalin Kiemelkedően magas, szakmai munkásságának elismeréseként, amellyel Hódmezővásárhely szellemi értékeit gyarapította és jó hírnevét növelte.

 

 
Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda
Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda Pályfutására meghatározó hatással volt Hódmezővásárhely, a Bethlen Gábor Gimnázium, a drámaszakkör és három nagyszerű vásárhelyi pedagógus.
 
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen Vásárhelyen több helyszínen voltak ünnepségek az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc 175. évfordulója alkalmából.