MozaikCsak nőknek - Egy nem szívesen fogadott vendég

2021. december 11., szombat
 
Csak nőknek - Egy nem szívesen fogadott vendég

A hűvös, esős, havas idő beköszöntével kellemetlen látogatója akadhat a hölgyeknek: ez a felfázás. Gyógyfüvekkel hatékonyan kiegészíthetjük az orvos által előírt terápiát, enyhébb lefolyású megbetegedéseknél pedig ki is kezelhetjük gyógyszer nélkül a nyavalyánkat, némi körültekintéssel meg is előzhetjük kialakulását.

 

 

 


Talán nincs is olyan nő a világon, aki ne tapasztalta volna meg a felfázás áldatlan állapotát. Ez a sokszínű betegség kínozhat bennünket alhasi fájdalmakkal, égő, gyakori vizelési ingerrel, súlyosabb esetben lázzal, véres vizelettel. Fontos kiemelni, hogy utóbbi tünet, valamint láz esetén mindenképpen forduljunk orvoshoz. A felfázás ugyanis gyorsan átcsaphat kismedence, petefészek és méhgyulladásba is, de érintheti a veséket is.

Enyhébb lefolyása esetén a nyírfa, az aranyvessző hajtása, a mezei zsurló, a csalán, a cickafark, a medveszőlő és a tejoltó galajfű forrázatából készített gyógyteák hatékony és gyors eszközök a kezelésben.

Elkészítése: a felforralt vizet ráöntjük a gyógyfűre, majd lefedve kb. 10 percig állni hagyjuk, leszűrjük, fogyasztjuk. A teák mellett igen áldásos hatással rendelkezik a tőzegáfonya bármilyen formájában: lé, kapszula, por.

E betegség lefolyása alatt (amely normál esetben 1-3 nap) törekedjünk a minél több folyadékot igyunk, (legalább 3 liter) és kerüljük az „izgató” ételek-italok fogyasztását úgy, mint: kávé, alkohol, szénsavas üdítők – és vizek, csípős és fűszeres ételek.

 

A felfázás hossza és mértéke általános állapotunk függvénye. Ha évközben odafigyelünk a táplálkozásra, rendszeresen fogyasztunk zöld teát, továbbá cinkkel, C-és D-vitaminnal turbózzuk fel szervezetünket már nyár végétől, akkor jó eséllyel enyhébb formában és kevesebb ideig leszünk betegek. Prevenció - prevenció- prevenció!

 

A megelőzés kapcsán továbbá elengedhetetlen kiemelni a réteges öltözködést. Divat ide, vagy oda, öltözzünk deréktól lefelé is melegen! A bélelt leggings (amelyet egyáltalán nem kellene nadrágként hordani, hanem a harisnyának kell(ene) felvenni) nem elegendő. Egy vastag, kötött vagy kord szoknya máris jobban biztosítja a felfázás elkerülését. A nadrág alá vegyünk fel lehetőség szerint bélelt harisnyát. Manapság is divat a rövidkabát. Figyeljünk arra, hogy derekunk védve legyen! A nyirkos, esős-havas időben fontos a víztaszító lábbeli használata, ha mégis beázott a cipőnk, igyekezzünk azonnal bemenni a hidegről, és zoknit-cipőt cserélni. 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Ennivaló receptjeink - Angélától - Mákos omlós Karácsonyra

Ennivaló receptjeink - Angélától - Mákos omlós Karácsonyra

A Vásárhelyi Hírek háziasszonya Baracskay Angéla: "'Karácsonyra mindig vállalom a nemes feladatot, de a sütinek mindig van apropója. Okot pedig mindig találok rá. Leginkább azért, mert édességfüggő vagyok."
Karácsonyi kalendárium

Karácsonyi kalendárium

Évszázados adventi hagyományok és szimbólumok és ötletparádé újszerű, meglepő, meghökkentő, vagy éppen elfelejtett karácsonyi díszítésekből. 
Érvek ellenérvek nélkül

Érvek ellenérvek nélkül

Dr. Havasi Katalin vásárhelyi gyermekorvos, a HGYE elnöke arról, milyen előnyökkel jár, ha beadják a védőoltást a gyerekeknek.
Új beszállítókat vár a SPAR Hódmezővásárhely körzetéből

Új beszállítókat vár a SPAR Hódmezővásárhely körzetéből

A SPAR helyi termelőknek indított beszállítói rendszere nekik kínál lehetőséget azzal, hogy az üzletlánc polcaira is felkerülhetnek termékeik.
 

És ezt már olvasta?

Bűnbandát számolt fel a rendőrség
Bűnbandát számolt fel a rendőrség Egy négytagú vásárhelyi banda éveken át kényszeríett prostitúcióra nőket. Egy kávézót is üzemeltetett. Egy idős férfit ház körüli munkákra kényszerítették.
 
Idén két újabb név került a dicsőség falra
Idén két újabb név került a dicsőség falra A sokéves hagyományt folytatva idén Czuprák László Ákos  és Enyedi Sándor neve került fel a Hódtói Sportcsarnok dicsőségfalára.
 
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024 Február 29-én délután a város legkiválóbb jó tanulóit, jó sportolóit díjazták, de díjazták az év csapatait, edzőjét és testnevelőjét is. A díjazottak névsorával.
 
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat A darvasszéki római kori kincsleletet ismertető előadással zárult a Tornyai János Múzeum Korok, kultúrák, lelőhelyek idén téli, régészeti sorozata február 28-án.
 
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik.
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik. A vásárhelyi-mártélyi Risztov Évát a köztudat egyfajta hősként kezelte, a már visszavonult sportoló most őszintén mesél gyermekkora és az élsport szövevényes kapcsolatáról.
 
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik A világ szinte minden országa aláírta, a március 3-án 51 éves 'Washingtoni egyezményt'. Mindenkinek érdeke a betartása.
 
Vásárhelyen is kedvelik őket
Vásárhelyen is kedvelik őket Találós kérdés: hány tonnára rúg a hazai fülesbagoly populáció által megevett egér- és pocokmennyiség össztömege? Meglepő a végeredmény.