MozaikEnnivaló receptjeink - Angélától - Mákos omlós Karácsonyra

2020. december 12., szombat
 
Ennivaló receptjeink - Angélától - Mákos omlós Karácsonyra

A TV Paprikából megismert Baracskay Angéla, a Vásárhelyi Hírek háziasszonya: „Karácsonyra mindig vállalom a nemes feladatot, és sok-sok aprósütit, tortát készítek. Ami bár ünnepre készül, de a sütinek mindig van apropója. Nem ünneptől, nem szezontól függő. Okot pedig mindig találok rá. Leginkább azért, mert édességfüggő vagyok.

 

 


 

A mákos omlós most karácsonyi „sikkben” került a süteményes tálra, akár csillag formában. Ilyenkor lehet rá a marcipán borítás, ami egy plusz, az alkalomhoz illően. Az íze mindenféle csiriviri nélkül is teljes mértékben megállja a helyét, és azt is ígérhetem, egy kör nem lesz belőle elég.”

 


Amire a tésztánál figyelni kell:

  • - az édes tészta, azon belül is a Pate Sablee a legkényesebb törékenyebb fajta.
  • - fontos a lépések betartása, bár nincs belőle sok, a tésztát így nehezebben dolgozzuk túl, de nem is szabad túlságosan gyúrni, mert attól is gumis lesz.
  • - mindig becsomagoljuk és pihentetjük, miután elkészültünk vele. Ha fagyasztóból veszem ki, mert eláll több hónapig is, akkor a rendes hűtőben hagyom kiengedni és nem a konyhaasztalon/pulton (ne kapjon sokkot szegény!)
  • - ha nincsenek minőségi hozzávalók, nem szabad tökéletes tésztát elvárni.
  • - miután több adagról van szó. Mindig csak egy keveset veszek ki a hűtőből, hogy hideg maradjon a tészta, a nagy vaj tartalom miatt nagyon hamar melegedik a kezünktől. Mikor egy adaggal végeztem, marad ugye némi maradék, azzal gyúrom át az új adagot és így tovább. Így a formázásnál is könnyebb dolgunk van, ha meleg a tészta akkor a forma nyúlik, mikor kiszúrjuk, hidegen van tartása.
  • - a lisztezés helyett, én mindig keveréket használok 1:1 arányban szitált porcukorral és liszttel dolgozom
  • - sütésnél, hogy a formánk megmaradjon, mindig legyen hideg a tészta (ha kell a kiszúrt formát tegyük vissza hűtőbe), és mindig legyen hideg a sütőlap is, amin sütni fogjuk (tehát ha több körös, ki kell hűteni, mert másképp fog sülni)
  • - a máknak nagyon jót tesz ha pirítjuk előtte, sütés közben már nem tud igazán sülni, mert a tésztába kerül. Szárazon és egész mákot pirítsunk le egy serpenyőben, majd hagyjuk kihűlni. (Biztosra menjünk, én mindig rögtön átöntöm egy másik tálba, mert a serpenyő még olyan meleg, hogy tovább fogja  pirítani, és lehet, hogy megég.
  • - és a legfontosabb, akkor az igazi, ha töltés után tudunk várni vele legalább egy napot.



Mákos omlós

250g süteményliszt
200g enyhén puha vaj kockára vágva
100g porcukor
csipet só
2 tojássárgája
50g egész mák (előre szárazon lepirítva)

A lisztet átszitáljuk és egy tálba. Közepébe mélyedést készítünk, és beletesszük a vajat, a sót és a szitált porcukrot. Morzsás állagúra keverjük, némi liszt felvételével. Hozzáadjuk a tojássárgáját és apró, de gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a tésztát. Fél órára a hűtőbe tesszük, majd porcukros-lisztes keveréken kinyújtjuk 2-3 mm vastagságúra, és kiszúrjuk az adott formánkkal.
160 fokon megsütjük, amíg enyhe színt nem kap. Rácson hagyjuk kihűlni.

 

Szilvás krém:


150g szilvalekvár
4cl szilvapálinka
50g étcsokoládé (minimum 64%)
20g glükóz
1csipet fahéj

Ez egy gyors verzió, amikor esetleg nincs annyi időnk, hiszen sokminden mást is kell készíteni.

Tulajdonképpen ez egy csokoládés lekvár. Ilyent a boltban is kaphatunk, de ha van házi lekvár és csokoládé, sokkal finomabbat készíthetünk.
A szilvalekvárt (ha nagyon sűrű pálinkával lazítjuk) a glükózzal és egy csipet fahéjjal melegítjük. Közben vízgőz felett felolvasztjuk az étcsokoládét max. 50 fokra. (Ha már félig felolvadt, le is emelhetjük és elkeverhetjük).
Az olvasztott csokoládéhoz hozzákeverjük a szilvakrémet, és hagyjuk kihűlni szobahőmérsékleten.

Ha kész vagyunk, formától függően egy habzsákba töltve nyomjuk rá a krémet. És állítsuk össze a mákos omlósokat. Hűtőben eláll 2 hétig is.
Ha marcipánt szeretnénk rátenni, és nem is volt sűrű a szilvalekvár, akkor kenjük meg szilvapálinkával, ez legyen a ragasztója a marcipánnak a tésztához. Most már egész jó minőségű marcipán téglácskákat lehet kapni, nem érdemes otthon nekiállni készíteni.    

 

Nézze meg a Vásárhelyi Hírek receptgyűjteményét ITT!

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Karanténban a 67. Vásárhelyi Őszi Tárlat

Karanténban a 67. Vásárhelyi Őszi Tárlat

Rendhagyó módon megnyílt ám mégsem nyílt meg Magyarország legnagyobb múltra visszatekintő kortárs képzőművészeti kiállítása. Az idei díjazottak névsora.
A magányosság csábítása

A magányosság csábítása

A facebook-on megkérdezett 10 vásárhelyi nőből 3 nem fél a magányosságtól. Az egyedülállók száma emelkedik, 2021-re pedig világszerte 20 százalékkal nő majd az egyedül élők száma.

Frissdiplomások esélyei

Frissdiplomások esélyei

A megkérdezettek nagy része egy ígéretes munkáért hajlandó lenne elköltözni: többségük inkább külföldre menne, kicsit kevesebben az országon belül költöznének.
Vásárhelyi színésznő a vörös szőnyegen

Vásárhelyi színésznő a vörös szőnyegen

Los Angelesben az International Golden Film Awardon Domján Kata a Pillanat című filmben nyújtott alakításáért megkapta a Legjobb Színésznő díjat.
 

És ezt már olvasta?

Parádés játékkal verték a Békést
Parádés játékkal verték a Békést A végéhez közeledik az NB I/B Zöld csoportjának 2020/21-es szezonja. Előnybe került a Kosársuli a párharcban.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 18. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 18. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Tél utáni tragikus füstölgés
Tél utáni tragikus füstölgés Ez a tél sem volt kivétel. Arányaiban Hódmezővásárhely is hozzájárul ahhoz, hogy majdnem annyian halnak meg nálunk évente a légszennyezők miatt, mint Kínában.
 
Gólya fogta nyuszi
Gólya fogta nyuszi Eddig csak a béka, egér, pocok volt terítéken. Most egy különleges fotósorozat szerint egy gólya nyúlra is vadászik. Nincs happy end! Képekkel!
 
Álmainak és képzeletének pillanatai kerülnek a képekre
Álmainak és képzeletének pillanatai kerülnek a képekre Szabó Klára Petra Tornyai-plakettes képzőművész fogadta a látogatókat és tartott gondolatébresztő bemutatót Solo című egyéni kiállításán.
 
Május 4-től látogatható az Őszi tárlat
Május 4-től látogatható az Őszi tárlat Négy új időszaki kiállítás válik (végre) látogathatóvá május 4-étől Hódmezővásárhelyen, a koronavírus-járvány okozta korlátozások feloldását követően.
 
Megvan a háromnapos kiállítás idei dátuma
Megvan a háromnapos kiállítás idei dátuma Ősszel rendezik meg az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda napokat, valamint lesz Juhásztalálkozó is.