MozaikEnnivaló receptjeink - Angélától - Mákos omlós Karácsonyra

2023. december 23., szombat
 
Ennivaló receptjeink - Angélától - Mákos omlós Karácsonyra

A TV Paprikából megismert Baracskay Angéla, a Vásárhelyi Hírek háziasszonya: „Karácsonyra mindig vállalom a nemes feladatot, és sok-sok aprósütit, tortát készítek. Ami bár ünnepre készül, de a sütinek mindig van apropója. Nem ünneptől, nem szezontól függő. Okot pedig mindig találok rá. Leginkább azért, mert édességfüggő vagyok.

 

 


 

A mákos omlós most karácsonyi „sikkben” került a süteményes tálra, akár csillag formában. Ilyenkor lehet rá a marcipán borítás, ami egy plusz, az alkalomhoz illően. Az íze mindenféle csiriviri nélkül is teljes mértékben megállja a helyét, és azt is ígérhetem, egy kör nem lesz belőle elég.”

 


Amire a tésztánál figyelni kell:

  • - az édes tészta, azon belül is a Pate Sablee a legkényesebb törékenyebb fajta.
  • - fontos a lépések betartása, bár nincs belőle sok, a tésztát így nehezebben dolgozzuk túl, de nem is szabad túlságosan gyúrni, mert attól is gumis lesz.
  • - mindig becsomagoljuk és pihentetjük, miután elkészültünk vele. Ha fagyasztóból veszem ki, mert eláll több hónapig is, akkor a rendes hűtőben hagyom kiengedni és nem a konyhaasztalon/pulton (ne kapjon sokkot szegény!)
  • - ha nincsenek minőségi hozzávalók, nem szabad tökéletes tésztát elvárni.
  • - miután több adagról van szó. Mindig csak egy keveset veszek ki a hűtőből, hogy hideg maradjon a tészta, a nagy vaj tartalom miatt nagyon hamar melegedik a kezünktől. Mikor egy adaggal végeztem, marad ugye némi maradék, azzal gyúrom át az új adagot és így tovább. Így a formázásnál is könnyebb dolgunk van, ha meleg a tészta akkor a forma nyúlik, mikor kiszúrjuk, hidegen van tartása.
  • - a lisztezés helyett, én mindig keveréket használok 1:1 arányban szitált porcukorral és liszttel dolgozom
  • - sütésnél, hogy a formánk megmaradjon, mindig legyen hideg a tészta (ha kell a kiszúrt formát tegyük vissza hűtőbe), és mindig legyen hideg a sütőlap is, amin sütni fogjuk (tehát ha több körös, ki kell hűteni, mert másképp fog sülni)
  • - a máknak nagyon jót tesz ha pirítjuk előtte, sütés közben már nem tud igazán sülni, mert a tésztába kerül. Szárazon és egész mákot pirítsunk le egy serpenyőben, majd hagyjuk kihűlni. (Biztosra menjünk, én mindig rögtön átöntöm egy másik tálba, mert a serpenyő még olyan meleg, hogy tovább fogja  pirítani, és lehet, hogy megég.
  • - és a legfontosabb, akkor az igazi, ha töltés után tudunk várni vele legalább egy napot.



Mákos omlós

250g süteményliszt
200g enyhén puha vaj kockára vágva
100g porcukor
csipet só
2 tojássárgája
50g egész mák (előre szárazon lepirítva)

A lisztet átszitáljuk és egy tálba. Közepébe mélyedést készítünk, és beletesszük a vajat, a sót és a szitált porcukrot. Morzsás állagúra keverjük, némi liszt felvételével. Hozzáadjuk a tojássárgáját és apró, de gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a tésztát. Fél órára a hűtőbe tesszük, majd porcukros-lisztes keveréken kinyújtjuk 2-3 mm vastagságúra, és kiszúrjuk az adott formánkkal.
160 fokon megsütjük, amíg enyhe színt nem kap. Rácson hagyjuk kihűlni.

 

Szilvás krém:


150g szilvalekvár
4cl szilvapálinka
50g étcsokoládé (minimum 64%)
20g glükóz
1csipet fahéj

Ez egy gyors verzió, amikor esetleg nincs annyi időnk, hiszen sokminden mást is kell készíteni.

Tulajdonképpen ez egy csokoládés lekvár. Ilyent a boltban is kaphatunk, de ha van házi lekvár és csokoládé, sokkal finomabbat készíthetünk.
A szilvalekvárt (ha nagyon sűrű pálinkával lazítjuk) a glükózzal és egy csipet fahéjjal melegítjük. Közben vízgőz felett felolvasztjuk az étcsokoládét max. 50 fokra. (Ha már félig felolvadt, le is emelhetjük és elkeverhetjük).
Az olvasztott csokoládéhoz hozzákeverjük a szilvakrémet, és hagyjuk kihűlni szobahőmérsékleten.

Ha kész vagyunk, formától függően egy habzsákba töltve nyomjuk rá a krémet. És állítsuk össze a mákos omlósokat. Hűtőben eláll 2 hétig is.
Ha marcipánt szeretnénk rátenni, és nem is volt sűrű a szilvalekvár, akkor kenjük meg szilvapálinkával, ez legyen a ragasztója a marcipánnak a tésztához. Most már egész jó minőségű marcipán téglácskákat lehet kapni, nem érdemes otthon nekiállni készíteni.    

 

Nézze meg a Vásárhelyi Hírek receptgyűjteményét ITT!

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Vásárhelyi színésznő a vörös szőnyegen

Vásárhelyi színésznő a vörös szőnyegen

Los Angelesben az International Golden Film Awardon Domján Kata a Pillanat című filmben nyújtott alakításáért megkapta a Legjobb Színésznő díjat.
Mit hallasz: száncsengő vagy vészcsengő szól?

Mit hallasz: száncsengő vagy vészcsengő szól?

Érzelmi túlterhelést okoz a megfelelési kényszer is: ha elhiszed, hogy Karácsony alkalmából mindenkit boldoggá kell tenned. Pedig van megoldás!
Tarolt az Országos bajnokságon a Máté Taekwondo

Tarolt az Országos bajnokságon a Máté Taekwondo

A nagy médiaérdeklődés mellett lezajlott országos bajnokságon impozáns eredményt, 26 érmes helyezést ért el a vásárhelyi sportegyesület. Részletes eredményekkel.
A Stars Of Hope újabb országos sikere

A Stars Of Hope újabb országos sikere

Április 20-án Budapesten, az Erzsébet Ligeti Színházban rendezték meg a XXXIII. Junior Táncművészeti Fesztivál döntőjét.
 

És ezt már olvasta?

Deja Vu Fesztivál 2024 - Alakul a fellépők névsora
Deja Vu Fesztivál 2024 - Alakul a fellépők névsora Június 6-7-8-án, Szegeden az Újszegedi Partfürdőre ismét érkezik az ország legnagyobb időutazása, a Deja Vu Fesztivál
 
Kosarakban gazdag meccs volt
Kosarakban gazdag meccs volt Április 21-én este a Dunaharaszti otthonában lépett pályára a Vásárhelyi Kosársuli az NB I/B Zöld csoport 5-8. helyéért zajló küzdelmeinek első meccsén.
 
Majális 2024
Majális 2024 Kétnapos program a Népkertben. Városkártyával egy alkalommal ingyen sör/virsli a felnőtteknek, ingyen vattacukor és ugrálóvár a gyerekeknek.Részletes pr ogram.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 14. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Díjazták az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítóit
Díjazták az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítóit Átadták a XXXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítói részére meghirdetett elismeréseket. A háromnapos rendezvényen 220 kiállító lesz.
 
Április 16. - A holokauszt magyar áldozatainak emléknapja
Április 16. - A holokauszt magyar áldozatainak emléknapja

A vásárhelyi zsinagóga órája mind a mai napig azt az időpontot, 10 óra 10 percet mutatja, amikor 1944. június 16-án elhurcoltak a városból 737 zsidó polgárt.

 
Nemzetközi konferencia és Észak-afrikai professzorok Vásárhelyen
Nemzetközi konferencia és Észak-afrikai professzorok Vásárhelyen A Mezőgazdasági Kar első ízben rendez Erasmus Week rendezvénysorozatot, melynek apropója a Wellman Oszkár Nemzetközi Tudományos Konferencia.