MozaikEnnivaló receptjeink - Angélától - Mákos omlós Karácsonyra

2023. december 23., szombat
 
Ennivaló receptjeink - Angélától - Mákos omlós Karácsonyra

A TV Paprikából megismert Baracskay Angéla, a Vásárhelyi Hírek háziasszonya: „Karácsonyra mindig vállalom a nemes feladatot, és sok-sok aprósütit, tortát készítek. Ami bár ünnepre készül, de a sütinek mindig van apropója. Nem ünneptől, nem szezontól függő. Okot pedig mindig találok rá. Leginkább azért, mert édességfüggő vagyok.

 

 


 

A mákos omlós most karácsonyi „sikkben” került a süteményes tálra, akár csillag formában. Ilyenkor lehet rá a marcipán borítás, ami egy plusz, az alkalomhoz illően. Az íze mindenféle csiriviri nélkül is teljes mértékben megállja a helyét, és azt is ígérhetem, egy kör nem lesz belőle elég.”

 


Amire a tésztánál figyelni kell:

  • - az édes tészta, azon belül is a Pate Sablee a legkényesebb törékenyebb fajta.
  • - fontos a lépések betartása, bár nincs belőle sok, a tésztát így nehezebben dolgozzuk túl, de nem is szabad túlságosan gyúrni, mert attól is gumis lesz.
  • - mindig becsomagoljuk és pihentetjük, miután elkészültünk vele. Ha fagyasztóból veszem ki, mert eláll több hónapig is, akkor a rendes hűtőben hagyom kiengedni és nem a konyhaasztalon/pulton (ne kapjon sokkot szegény!)
  • - ha nincsenek minőségi hozzávalók, nem szabad tökéletes tésztát elvárni.
  • - miután több adagról van szó. Mindig csak egy keveset veszek ki a hűtőből, hogy hideg maradjon a tészta, a nagy vaj tartalom miatt nagyon hamar melegedik a kezünktől. Mikor egy adaggal végeztem, marad ugye némi maradék, azzal gyúrom át az új adagot és így tovább. Így a formázásnál is könnyebb dolgunk van, ha meleg a tészta akkor a forma nyúlik, mikor kiszúrjuk, hidegen van tartása.
  • - a lisztezés helyett, én mindig keveréket használok 1:1 arányban szitált porcukorral és liszttel dolgozom
  • - sütésnél, hogy a formánk megmaradjon, mindig legyen hideg a tészta (ha kell a kiszúrt formát tegyük vissza hűtőbe), és mindig legyen hideg a sütőlap is, amin sütni fogjuk (tehát ha több körös, ki kell hűteni, mert másképp fog sülni)
  • - a máknak nagyon jót tesz ha pirítjuk előtte, sütés közben már nem tud igazán sülni, mert a tésztába kerül. Szárazon és egész mákot pirítsunk le egy serpenyőben, majd hagyjuk kihűlni. (Biztosra menjünk, én mindig rögtön átöntöm egy másik tálba, mert a serpenyő még olyan meleg, hogy tovább fogja  pirítani, és lehet, hogy megég.
  • - és a legfontosabb, akkor az igazi, ha töltés után tudunk várni vele legalább egy napot.



Mákos omlós

250g süteményliszt
200g enyhén puha vaj kockára vágva
100g porcukor
csipet só
2 tojássárgája
50g egész mák (előre szárazon lepirítva)

A lisztet átszitáljuk és egy tálba. Közepébe mélyedést készítünk, és beletesszük a vajat, a sót és a szitált porcukrot. Morzsás állagúra keverjük, némi liszt felvételével. Hozzáadjuk a tojássárgáját és apró, de gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a tésztát. Fél órára a hűtőbe tesszük, majd porcukros-lisztes keveréken kinyújtjuk 2-3 mm vastagságúra, és kiszúrjuk az adott formánkkal.
160 fokon megsütjük, amíg enyhe színt nem kap. Rácson hagyjuk kihűlni.

 

Szilvás krém:


150g szilvalekvár
4cl szilvapálinka
50g étcsokoládé (minimum 64%)
20g glükóz
1csipet fahéj

Ez egy gyors verzió, amikor esetleg nincs annyi időnk, hiszen sokminden mást is kell készíteni.

Tulajdonképpen ez egy csokoládés lekvár. Ilyent a boltban is kaphatunk, de ha van házi lekvár és csokoládé, sokkal finomabbat készíthetünk.
A szilvalekvárt (ha nagyon sűrű pálinkával lazítjuk) a glükózzal és egy csipet fahéjjal melegítjük. Közben vízgőz felett felolvasztjuk az étcsokoládét max. 50 fokra. (Ha már félig felolvadt, le is emelhetjük és elkeverhetjük).
Az olvasztott csokoládéhoz hozzákeverjük a szilvakrémet, és hagyjuk kihűlni szobahőmérsékleten.

Ha kész vagyunk, formától függően egy habzsákba töltve nyomjuk rá a krémet. És állítsuk össze a mákos omlósokat. Hűtőben eláll 2 hétig is.
Ha marcipánt szeretnénk rátenni, és nem is volt sűrű a szilvalekvár, akkor kenjük meg szilvapálinkával, ez legyen a ragasztója a marcipánnak a tésztához. Most már egész jó minőségű marcipán téglácskákat lehet kapni, nem érdemes otthon nekiállni készíteni.    

 

Nézze meg a Vásárhelyi Hírek receptgyűjteményét ITT!

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Vásárhelyi színésznő a vörös szőnyegen

Vásárhelyi színésznő a vörös szőnyegen

Los Angelesben az International Golden Film Awardon Domján Kata a Pillanat című filmben nyújtott alakításáért megkapta a Legjobb Színésznő díjat.
Mit hallasz: száncsengő vagy vészcsengő szól?

Mit hallasz: száncsengő vagy vészcsengő szól?

Érzelmi túlterhelést okoz a megfelelési kényszer is: ha elhiszed, hogy Karácsony alkalmából mindenkit boldoggá kell tenned. Pedig van megoldás!
Tarolt az Országos bajnokságon a Máté Taekwondo

Tarolt az Országos bajnokságon a Máté Taekwondo

A nagy médiaérdeklődés mellett lezajlott országos bajnokságon impozáns eredményt, 26 érmes helyezést ért el a vásárhelyi sportegyesület. Részletes eredményekkel.
A hosszabbítás döntött a Kosársuli javára

A hosszabbítás döntött a Kosársuli javára

Az utóbbi hetekben jelentősen megerősödött Százhalombatta vendégeként lépett pályára a Vásárhelyi Kosársuli az NB I/B Zöld csoportjában.
 

És ezt már olvasta?

Bűnbandát számolt fel a rendőrség
Bűnbandát számolt fel a rendőrség Egy négytagú vásárhelyi banda éveken át kényszeríett prostitúcióra nőket. Egy kávézót is üzemeltetett. Egy idős férfit ház körüli munkákra kényszerítették.
 
Idén két újabb név került a dicsőség falra
Idén két újabb név került a dicsőség falra A sokéves hagyományt folytatva idén Czuprák László Ákos  és Enyedi Sándor neve került fel a Hódtói Sportcsarnok dicsőségfalára.
 
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024 Február 29-én délután a város legkiválóbb jó tanulóit, jó sportolóit díjazták, de díjazták az év csapatait, edzőjét és testnevelőjét is. A díjazottak névsorával.
 
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat A darvasszéki római kori kincsleletet ismertető előadással zárult a Tornyai János Múzeum Korok, kultúrák, lelőhelyek idén téli, régészeti sorozata február 28-án.
 
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik.
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik. A vásárhelyi-mártélyi Risztov Évát a köztudat egyfajta hősként kezelte, a már visszavonult sportoló most őszintén mesél gyermekkora és az élsport szövevényes kapcsolatáról.
 
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik A világ szinte minden országa aláírta, a március 3-án 51 éves 'Washingtoni egyezményt'. Mindenkinek érdeke a betartása.
 
Vásárhelyen is kedvelik őket
Vásárhelyen is kedvelik őket Találós kérdés: hány tonnára rúg a hazai fülesbagoly populáció által megevett egér- és pocokmennyiség össztömege? Meglepő a végeredmény.