MozaikEnnivaló receptjeink - Angélától - Mákos omlós Karácsonyra

2024. november 30., szombat
 
Ennivaló receptjeink - Angélától - Mákos omlós Karácsonyra

A TV Paprikából megismert Baracskay Angéla, a Vásárhelyi Hírek háziasszonya: „Karácsonyra mindig vállalom a nemes feladatot, és sok-sok aprósütit, tortát készítek. Ami bár ünnepre készül, de a sütinek mindig van apropója. Nem ünneptől, nem szezontól függő. Okot pedig mindig találok rá. Leginkább azért, mert édességfüggő vagyok.

 

 


 

A mákos omlós most karácsonyi „sikkben” került a süteményes tálra, akár csillag formában. Ilyenkor lehet rá a marcipán borítás, ami egy plusz, az alkalomhoz illően. Az íze mindenféle csiriviri nélkül is teljes mértékben megállja a helyét, és azt is ígérhetem, egy kör nem lesz belőle elég.”

 


Amire a tésztánál figyelni kell:

  • - az édes tészta, azon belül is a Pate Sablee a legkényesebb törékenyebb fajta.
  • - fontos a lépések betartása, bár nincs belőle sok, a tésztát így nehezebben dolgozzuk túl, de nem is szabad túlságosan gyúrni, mert attól is gumis lesz.
  • - mindig becsomagoljuk és pihentetjük, miután elkészültünk vele. Ha fagyasztóból veszem ki, mert eláll több hónapig is, akkor a rendes hűtőben hagyom kiengedni és nem a konyhaasztalon/pulton (ne kapjon sokkot szegény!)
  • - ha nincsenek minőségi hozzávalók, nem szabad tökéletes tésztát elvárni.
  • - miután több adagról van szó. Mindig csak egy keveset veszek ki a hűtőből, hogy hideg maradjon a tészta, a nagy vaj tartalom miatt nagyon hamar melegedik a kezünktől. Mikor egy adaggal végeztem, marad ugye némi maradék, azzal gyúrom át az új adagot és így tovább. Így a formázásnál is könnyebb dolgunk van, ha meleg a tészta akkor a forma nyúlik, mikor kiszúrjuk, hidegen van tartása.
  • - a lisztezés helyett, én mindig keveréket használok 1:1 arányban szitált porcukorral és liszttel dolgozom
  • - sütésnél, hogy a formánk megmaradjon, mindig legyen hideg a tészta (ha kell a kiszúrt formát tegyük vissza hűtőbe), és mindig legyen hideg a sütőlap is, amin sütni fogjuk (tehát ha több körös, ki kell hűteni, mert másképp fog sülni)
  • - a máknak nagyon jót tesz ha pirítjuk előtte, sütés közben már nem tud igazán sülni, mert a tésztába kerül. Szárazon és egész mákot pirítsunk le egy serpenyőben, majd hagyjuk kihűlni. (Biztosra menjünk, én mindig rögtön átöntöm egy másik tálba, mert a serpenyő még olyan meleg, hogy tovább fogja  pirítani, és lehet, hogy megég.
  • - és a legfontosabb, akkor az igazi, ha töltés után tudunk várni vele legalább egy napot.



Mákos omlós

250g süteményliszt
200g enyhén puha vaj kockára vágva
100g porcukor
csipet só
2 tojássárgája
50g egész mák (előre szárazon lepirítva)

A lisztet átszitáljuk és egy tálba. Közepébe mélyedést készítünk, és beletesszük a vajat, a sót és a szitált porcukrot. Morzsás állagúra keverjük, némi liszt felvételével. Hozzáadjuk a tojássárgáját és apró, de gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a tésztát. Fél órára a hűtőbe tesszük, majd porcukros-lisztes keveréken kinyújtjuk 2-3 mm vastagságúra, és kiszúrjuk az adott formánkkal.
160 fokon megsütjük, amíg enyhe színt nem kap. Rácson hagyjuk kihűlni.

 

Szilvás krém:


150g szilvalekvár
4cl szilvapálinka
50g étcsokoládé (minimum 64%)
20g glükóz
1csipet fahéj

Ez egy gyors verzió, amikor esetleg nincs annyi időnk, hiszen sokminden mást is kell készíteni.

Tulajdonképpen ez egy csokoládés lekvár. Ilyent a boltban is kaphatunk, de ha van házi lekvár és csokoládé, sokkal finomabbat készíthetünk.
A szilvalekvárt (ha nagyon sűrű pálinkával lazítjuk) a glükózzal és egy csipet fahéjjal melegítjük. Közben vízgőz felett felolvasztjuk az étcsokoládét max. 50 fokra. (Ha már félig felolvadt, le is emelhetjük és elkeverhetjük).
Az olvasztott csokoládéhoz hozzákeverjük a szilvakrémet, és hagyjuk kihűlni szobahőmérsékleten.

Ha kész vagyunk, formától függően egy habzsákba töltve nyomjuk rá a krémet. És állítsuk össze a mákos omlósokat. Hűtőben eláll 2 hétig is.
Ha marcipánt szeretnénk rátenni, és nem is volt sűrű a szilvalekvár, akkor kenjük meg szilvapálinkával, ez legyen a ragasztója a marcipánnak a tésztához. Most már egész jó minőségű marcipán téglácskákat lehet kapni, nem érdemes otthon nekiállni készíteni.    

 

Nézze meg a Vásárhelyi Hírek receptgyűjteményét ITT!

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Továbbra is veretlen hazai pályán a Kosársuli

Továbbra is veretlen hazai pályán a Kosársuli

A Kosársuli együttese remek második félidei teljesítménnyel legyőzte a Zöld csoport egyik legerősebbjét, a Budafokot, így továbbra is őrzi a hazai veretlenséget.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024/2

Családi események Hódmezővásárhelyen 2024/2

2024. 50. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Vásárhelyre érkezett Meg Nem Született Gyermek szobra

Vásárhelyre érkezett Meg Nem Született Gyermek szobra

2018 júliusában hazánkba is eljutott a szobor egy másolata az Együtt Az Életért Egyesület munkája révén. Két hétig a Szent István templomban helyezték el.
Dobogós helyezések az OB-n

Dobogós helyezések az OB-n

A hódmezővásárhelyi Máté Taekwondo és Hapkido Sportegyesület számára minden évben sok jó eredményt hoz a Dunaharasztiban rendezett OB.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2025/2
Családi események Hódmezővásárhelyen 2025/2 2025. 39. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Olga köszöntötte a vásárhelyieket
Olga köszöntötte a vásárhelyieket Október 11-én hivatalosan is átadták Ölelő Olgát a nagyközönségnek. Jóllehet már hetek óta megkezdődött az érdeklődők „zarándoklása” a Kása-erdőbe.
 
Nyert a Kosársuli az egriek ellen
Nyert a Kosársuli az egriek ellen Október 10-én este az NB I/B Zöld csoportjának 3. fordulójában az Egert fogadta a Vásárhelyi Kosársuli és az előnyét végig őrizve magabiztosan győzött.
 
Bölcsödék, óvodák fejlesztése
Bölcsödék, óvodák fejlesztése Két helyszínen több, mint 40 millió forintos beruházás zárult az Önkormányzati fenntartású bölcsődékben. Óvodai fejlesztések is voltak a nyári szünetben.
 
Még szinte el sem indult a fűtési szezon
Még szinte el sem indult a fűtési szezon Máris szénmonoxid veszély miatt vonultak ki a tűzoltók egy vásárhelyi és egy mindszenti családi házhoz. Időben érkeztek, ezúttal szerencsére nem volt áldozat. Hasznos tanácsok.
 
A tavalyi Őszi Tárlat fődíjasának önálló kiállítása
A tavalyi Őszi Tárlat fődíjasának önálló kiállítása Művészete klasszikusan modern, illetve korszerűen klasszikus, köszönhetően a középkort idéző aprólékos technikának és az ebből eredő míves megformálásnak.
 
Megnyílt az idei Őszi Tárlat
Megnyílt az idei Őszi Tárlat Október 5-én délben nyílt meg a Magyarország legnagyobb múltra visszatekintő kortárs képzőművészeti seregszemléje, a 71. Vásárhelyi Őszi Tárlat.