MozaikEnnivaló receptjeink - Angélától - Mákos omlós Karácsonyra

2024. november 30., szombat
 
Ennivaló receptjeink - Angélától - Mákos omlós Karácsonyra

A TV Paprikából megismert Baracskay Angéla, a Vásárhelyi Hírek háziasszonya: „Karácsonyra mindig vállalom a nemes feladatot, és sok-sok aprósütit, tortát készítek. Ami bár ünnepre készül, de a sütinek mindig van apropója. Nem ünneptől, nem szezontól függő. Okot pedig mindig találok rá. Leginkább azért, mert édességfüggő vagyok.

 

 


 

A mákos omlós most karácsonyi „sikkben” került a süteményes tálra, akár csillag formában. Ilyenkor lehet rá a marcipán borítás, ami egy plusz, az alkalomhoz illően. Az íze mindenféle csiriviri nélkül is teljes mértékben megállja a helyét, és azt is ígérhetem, egy kör nem lesz belőle elég.”

 


Amire a tésztánál figyelni kell:

  • - az édes tészta, azon belül is a Pate Sablee a legkényesebb törékenyebb fajta.
  • - fontos a lépések betartása, bár nincs belőle sok, a tésztát így nehezebben dolgozzuk túl, de nem is szabad túlságosan gyúrni, mert attól is gumis lesz.
  • - mindig becsomagoljuk és pihentetjük, miután elkészültünk vele. Ha fagyasztóból veszem ki, mert eláll több hónapig is, akkor a rendes hűtőben hagyom kiengedni és nem a konyhaasztalon/pulton (ne kapjon sokkot szegény!)
  • - ha nincsenek minőségi hozzávalók, nem szabad tökéletes tésztát elvárni.
  • - miután több adagról van szó. Mindig csak egy keveset veszek ki a hűtőből, hogy hideg maradjon a tészta, a nagy vaj tartalom miatt nagyon hamar melegedik a kezünktől. Mikor egy adaggal végeztem, marad ugye némi maradék, azzal gyúrom át az új adagot és így tovább. Így a formázásnál is könnyebb dolgunk van, ha meleg a tészta akkor a forma nyúlik, mikor kiszúrjuk, hidegen van tartása.
  • - a lisztezés helyett, én mindig keveréket használok 1:1 arányban szitált porcukorral és liszttel dolgozom
  • - sütésnél, hogy a formánk megmaradjon, mindig legyen hideg a tészta (ha kell a kiszúrt formát tegyük vissza hűtőbe), és mindig legyen hideg a sütőlap is, amin sütni fogjuk (tehát ha több körös, ki kell hűteni, mert másképp fog sülni)
  • - a máknak nagyon jót tesz ha pirítjuk előtte, sütés közben már nem tud igazán sülni, mert a tésztába kerül. Szárazon és egész mákot pirítsunk le egy serpenyőben, majd hagyjuk kihűlni. (Biztosra menjünk, én mindig rögtön átöntöm egy másik tálba, mert a serpenyő még olyan meleg, hogy tovább fogja  pirítani, és lehet, hogy megég.
  • - és a legfontosabb, akkor az igazi, ha töltés után tudunk várni vele legalább egy napot.



Mákos omlós

250g süteményliszt
200g enyhén puha vaj kockára vágva
100g porcukor
csipet só
2 tojássárgája
50g egész mák (előre szárazon lepirítva)

A lisztet átszitáljuk és egy tálba. Közepébe mélyedést készítünk, és beletesszük a vajat, a sót és a szitált porcukrot. Morzsás állagúra keverjük, némi liszt felvételével. Hozzáadjuk a tojássárgáját és apró, de gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a tésztát. Fél órára a hűtőbe tesszük, majd porcukros-lisztes keveréken kinyújtjuk 2-3 mm vastagságúra, és kiszúrjuk az adott formánkkal.
160 fokon megsütjük, amíg enyhe színt nem kap. Rácson hagyjuk kihűlni.

 

Szilvás krém:


150g szilvalekvár
4cl szilvapálinka
50g étcsokoládé (minimum 64%)
20g glükóz
1csipet fahéj

Ez egy gyors verzió, amikor esetleg nincs annyi időnk, hiszen sokminden mást is kell készíteni.

Tulajdonképpen ez egy csokoládés lekvár. Ilyent a boltban is kaphatunk, de ha van házi lekvár és csokoládé, sokkal finomabbat készíthetünk.
A szilvalekvárt (ha nagyon sűrű pálinkával lazítjuk) a glükózzal és egy csipet fahéjjal melegítjük. Közben vízgőz felett felolvasztjuk az étcsokoládét max. 50 fokra. (Ha már félig felolvadt, le is emelhetjük és elkeverhetjük).
Az olvasztott csokoládéhoz hozzákeverjük a szilvakrémet, és hagyjuk kihűlni szobahőmérsékleten.

Ha kész vagyunk, formától függően egy habzsákba töltve nyomjuk rá a krémet. És állítsuk össze a mákos omlósokat. Hűtőben eláll 2 hétig is.
Ha marcipánt szeretnénk rátenni, és nem is volt sűrű a szilvalekvár, akkor kenjük meg szilvapálinkával, ez legyen a ragasztója a marcipánnak a tésztához. Most már egész jó minőségű marcipán téglácskákat lehet kapni, nem érdemes otthon nekiállni készíteni.    

 

Nézze meg a Vásárhelyi Hírek receptgyűjteményét ITT!

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Továbbra is veretlen hazai pályán a Kosársuli

Továbbra is veretlen hazai pályán a Kosársuli

A Kosársuli együttese remek második félidei teljesítménnyel legyőzte a Zöld csoport egyik legerősebbjét, a Budafokot, így továbbra is őrzi a hazai veretlenséget.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024/2

Családi események Hódmezővásárhelyen 2024/2

2024. 48. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Vásárhelyre érkezett Meg Nem Született Gyermek szobra

Vásárhelyre érkezett Meg Nem Született Gyermek szobra

2018 júliusában hazánkba is eljutott a szobor egy másolata az Együtt Az Életért Egyesület munkája révén. Két hétig a Szent István templomban helyezték el.
Dobogós helyezések az OB-n

Dobogós helyezések az OB-n

A hódmezővásárhelyi Máté Taekwondo és Hapkido Sportegyesület számára minden évben sok jó eredményt hoz a Dunaharasztiban rendezett OB.
 

És ezt már olvasta?

Csokimikulást a kezekbe!
Csokimikulást a kezekbe! Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala idén is megrendezte a gyermekkarácsonyt a Fekete Sasban.
 
Új tulajdonosa van a Gorzsai szövetkezetnek
Új tulajdonosa van a Gorzsai szövetkezetnek Egy teljes termelőszövetkezetet is felvásárolt Mészáros Lőrinc, azokon a területeken, ahol Lázár János nagybátyjának a földjei is fekszenek.
 
Mozizás Mikulásra
Mozizás Mikulásra A "mozivarázst" idén is megrendezték. 160 hátrányos helyzetű kisdiák ülhetett be egy rajzfilmre, kezükben üdítővel, pattogatott kukoricával.
 
12. alkalommal utazhatunk vissza az időben
12. alkalommal utazhatunk vissza az időben Megérkeztek 2025-ös szegedi Deja Vu fesztivál nemzetközi és hazai nevei. A legnagyobb magyar retrobuli jövőre a pünkösdi hosszú hétvégén robbantja be az időgépet.
 
Megnyílt a (még) nevenincs kávézó
Megnyílt a (még) nevenincs kávézó Mutatós épület lett az egyik felén kávézó, a másik felén nyilvános WC. A nem egészen 50 négyzetméteres épület bruttó 48 és félmillió forintjába került a városnak.
 
A lakbérek és a helyi adók emelése Vásárhelyen
A lakbérek és a helyi adók emelése Vásárhelyen A lakosságnak Hódmezővásárhelyen nem kell építményadót fizetnie, a vállalkozások több év változatlan helyiadóterheit pedig csak a tavalyi infláció mértékével emelik.
 
Hároméves a TramTrain
Hároméves a TramTrain A vidéki autósok még nem szokták meg. A vasútvillamos 69 alkalommal ütközött közúti járművel, ebből Hódmezővásárhelyen 22 baleset történt.