KözéletÉrvek ellenérvek nélkül

2021. december 8., szerda
 
Érvek ellenérvek nélkül

Dr. Havasi Katalin vásárhelyi gyermekorvos, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke arról, milyen előnyökkel jár, ha beadják a védőoltást a gyerekeknek.

 

 

Dr. Havasi Katalin rendelés közben (Fotó: VH)

 

 

2021 tavaszán engedélyezték a 12–18 éves, majd november végén az 5–11 éves gyermekek Covid–19 elleni védőoltását. Így lehetővé vált annak a korosztálynak a beoltása, akik naponta akár 8-10 órát töltenek közösségben, így könnyen továbbadhatnak társaiknak bármilyen fertőzést, akár a Covidot. A Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) szerint ahhoz, hogy a koronavírus-fertőzést lassítani lehessen, vagy esetleg megállítani, szükség van a szülők oltakozására, valamint együttműködésére, megértésére, hogy miért fontos a gyermekek oltása.

 

A HGYE minden fórumot megragadva elmondja azokat az előnyöket, szakmai érveket, amelyek megnyerhetik a szülőket arra, hogy gyermekeiket elvigyék oltásra. Szülőként, házi gyermekorvosként felelősséggel tartozunk gyermekeink egészségéért, jövőjéért.

 

A gyerekekről az terjedt el, hogy általában enyhe lefolyással vészelik át a koronavírus-fertőzést, csak nagyon ritkán kerülnek kórházba, és még ritkábban intenzív osztályra. Ez igaz is, azonban a Covidnak lehetnek utóbetegségei és hosszú távú hatásai is. A HGYE hangsúlyozza, hogy a védőoltás beadása az ötévesnél idősebb kiskorúak számára számos előnnyel jár:

  • - csökkenti a koronavírus-megbetegedés halálos kimenetelének az esélyét;
  • - csökkenti a súlyos lefolyás, kórházba kerülés, intenzív kezelés, oxigénterápiára szorulás esélyét;
  • - segít a sokszervi gyulladásos megbetegedés megelőzésében;
  • - segít a hosszú távú tünetek megelőzésében;
  • - csökkenti a fertőzés átadásának kockázatát;
  • - csökkenti a karantén okozta egészségi, szociális és pszichés hatásokat.

 

Egyáltalán nem mindegy, hogy a fertőzés lezajlása után 6-8 hétig vagy akár hónapokig is állandó fáradtság, figyelem-, memória-, számolási, nyelvhasználati, gondolkodási, tanulási nehézség, krónikus tüdőproblémák, elhúzódó ízérzés- és szaglásvesztés áll-e fenn a gyermekeknél. Ez egészséges fiataloknál is előfordulhat, akik tünetmentesen vagy egészen enyhe tünetekkel estek át a fertőzésen. Ennek következtében a szülők hosszú hetekre, akár hónapokra is kieshetnek a munkából, hiszen folyamatos orvosi kezelésre, kontrollra szorulnak ezek a gyermekek. Az sem elhanyagolható tény, hogy az oltott gyermekek kevésbé adják át a vírust társaiknak, szeretteiknek, szüleiknek, nagyszüleiknek, tanáraiknak. Ezzel őket is védik! Különösen fontos ez a fiataloknál, akik iskolába járnak, sportolnak, aktív közösségi életet élnek.

 

A koronavírus elleni oltás mellékhatása gyermekeknél nagyon hasonló a felnőttekéhez, elsősorban karfájdalom, gyengeség, rossz közérzet jelentkezhet, de egyáltalán nem kell megijedni, ezek 2-3 napon belül elmúlnak. A házi gyermekorvosok biztatják a szülőket, egyben kérik is őket, hogy december közepétől minél több gyermekkel jelenjenek meg a házi gyermekorvosuknál vagy oltóponton, és oltassák be gyermekeiket, hogy biztonságban legyen mindenki.

 
 
Forrás: Havasi Katalin
VH
 

Olvassa el ezt is!

Felfelé a hullámvölgyből

Felfelé a hullámvölgyből

A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli nem akármilyen teljesítménnyel verte péntek este a Dunaharasztit az NB I/B Zöld csoportjában.
Dráma Vásárhelyen

Dráma Vásárhelyen

A két kislány be sem volt kötve, a városban 100-al, a települést elhagyva pedig 180-200-al menenekültek, míg egy körforgalomba érkező autónak ütköztek.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 52. hét

Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 52. hét

Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Új beszállítókat vár a SPAR Hódmezővásárhely körzetéből

Új beszállítókat vár a SPAR Hódmezővásárhely körzetéből

A SPAR helyi termelőknek indított beszállítói rendszere nekik kínál lehetőséget azzal, hogy az üzletlánc polcaira is felkerülhetnek termékeik.
 

És ezt már olvasta?

A hajrában már nem volt kétséges a győzelem
A hajrában már nem volt kétséges a győzelem A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli remek teljesítménnyel verte a tabellán második MEAFC-Miskolcot az NB I/B Zöld csoport alapszakaszának utolsó előtti fordulójában.
 
Gyermekek védelme az online térben
Gyermekek védelme az online térben A gyerekek egyre több időt töltenek a számítógépek előtt, és nagyon keveset tudunk arról, mit csinálnak ezalatt. A híreket olvasva, néha tragédia történhet ha nem figyel a szülő.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023 2023. 11. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné
Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné A város közössége érdekében végzett önzetlen munkássága elismeréseként, amellyel gyarapította a város szellemi javait, növelte jó hírnevét.
 
Pro Urbe díjat kapott Faragó Katalin
Pro Urbe díjat kapott Faragó Katalin Kiemelkedően magas, szakmai munkásságának elismeréseként, amellyel Hódmezővásárhely szellemi értékeit gyarapította és jó hírnevét növelte.

 

 
Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda
Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda Pályfutására meghatározó hatással volt Hódmezővásárhely, a Bethlen Gábor Gimnázium, a drámaszakkör és három nagyszerű vásárhelyi pedagógus.
 
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen Vásárhelyen több helyszínen voltak ünnepségek az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc 175. évfordulója alkalmából.