KözéletÉrvek ellenérvek nélkül

2021. december 8., szerda
 
Érvek ellenérvek nélkül

Dr. Havasi Katalin vásárhelyi gyermekorvos, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke arról, milyen előnyökkel jár, ha beadják a védőoltást a gyerekeknek.

 

 

Dr. Havasi Katalin rendelés közben (Fotó: VH)

 

 

2021 tavaszán engedélyezték a 12–18 éves, majd november végén az 5–11 éves gyermekek Covid–19 elleni védőoltását. Így lehetővé vált annak a korosztálynak a beoltása, akik naponta akár 8-10 órát töltenek közösségben, így könnyen továbbadhatnak társaiknak bármilyen fertőzést, akár a Covidot. A Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) szerint ahhoz, hogy a koronavírus-fertőzést lassítani lehessen, vagy esetleg megállítani, szükség van a szülők oltakozására, valamint együttműködésére, megértésére, hogy miért fontos a gyermekek oltása.

 

A HGYE minden fórumot megragadva elmondja azokat az előnyöket, szakmai érveket, amelyek megnyerhetik a szülőket arra, hogy gyermekeiket elvigyék oltásra. Szülőként, házi gyermekorvosként felelősséggel tartozunk gyermekeink egészségéért, jövőjéért.

 

A gyerekekről az terjedt el, hogy általában enyhe lefolyással vészelik át a koronavírus-fertőzést, csak nagyon ritkán kerülnek kórházba, és még ritkábban intenzív osztályra. Ez igaz is, azonban a Covidnak lehetnek utóbetegségei és hosszú távú hatásai is. A HGYE hangsúlyozza, hogy a védőoltás beadása az ötévesnél idősebb kiskorúak számára számos előnnyel jár:

  • - csökkenti a koronavírus-megbetegedés halálos kimenetelének az esélyét;
  • - csökkenti a súlyos lefolyás, kórházba kerülés, intenzív kezelés, oxigénterápiára szorulás esélyét;
  • - segít a sokszervi gyulladásos megbetegedés megelőzésében;
  • - segít a hosszú távú tünetek megelőzésében;
  • - csökkenti a fertőzés átadásának kockázatát;
  • - csökkenti a karantén okozta egészségi, szociális és pszichés hatásokat.

 

Egyáltalán nem mindegy, hogy a fertőzés lezajlása után 6-8 hétig vagy akár hónapokig is állandó fáradtság, figyelem-, memória-, számolási, nyelvhasználati, gondolkodási, tanulási nehézség, krónikus tüdőproblémák, elhúzódó ízérzés- és szaglásvesztés áll-e fenn a gyermekeknél. Ez egészséges fiataloknál is előfordulhat, akik tünetmentesen vagy egészen enyhe tünetekkel estek át a fertőzésen. Ennek következtében a szülők hosszú hetekre, akár hónapokra is kieshetnek a munkából, hiszen folyamatos orvosi kezelésre, kontrollra szorulnak ezek a gyermekek. Az sem elhanyagolható tény, hogy az oltott gyermekek kevésbé adják át a vírust társaiknak, szeretteiknek, szüleiknek, nagyszüleiknek, tanáraiknak. Ezzel őket is védik! Különösen fontos ez a fiataloknál, akik iskolába járnak, sportolnak, aktív közösségi életet élnek.

 

A koronavírus elleni oltás mellékhatása gyermekeknél nagyon hasonló a felnőttekéhez, elsősorban karfájdalom, gyengeség, rossz közérzet jelentkezhet, de egyáltalán nem kell megijedni, ezek 2-3 napon belül elmúlnak. A házi gyermekorvosok biztatják a szülőket, egyben kérik is őket, hogy december közepétől minél több gyermekkel jelenjenek meg a házi gyermekorvosuknál vagy oltóponton, és oltassák be gyermekeiket, hogy biztonságban legyen mindenki.

 
 
Forrás: Havasi Katalin
VH
 

Olvassa el ezt is!

Felfelé a hullámvölgyből

Felfelé a hullámvölgyből

A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli nem akármilyen teljesítménnyel verte péntek este a Dunaharasztit az NB I/B Zöld csoportjában.
Dráma Vásárhelyen

Dráma Vásárhelyen

A két kislány be sem volt kötve, a városban 100-al, a települést elhagyva pedig 180-200-al menenekültek, míg egy körforgalomba érkező autónak ütköztek.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 52. hét

Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 52. hét

Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Új beszállítókat vár a SPAR Hódmezővásárhely körzetéből

Új beszállítókat vár a SPAR Hódmezővásárhely körzetéből

A SPAR helyi termelőknek indított beszállítói rendszere nekik kínál lehetőséget azzal, hogy az üzletlánc polcaira is felkerülhetnek termékeik.
 

És ezt már olvasta?

Bűnbandát számolt fel a rendőrség
Bűnbandát számolt fel a rendőrség Egy négytagú vásárhelyi banda éveken át kényszeríett prostitúcióra nőket. Egy kávézót is üzemeltetett. Egy idős férfit ház körüli munkákra kényszerítették.
 
Idén két újabb név került a dicsőség falra
Idén két újabb név került a dicsőség falra A sokéves hagyományt folytatva idén Czuprák László Ákos  és Enyedi Sándor neve került fel a Hódtói Sportcsarnok dicsőségfalára.
 
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024 Február 29-én délután a város legkiválóbb jó tanulóit, jó sportolóit díjazták, de díjazták az év csapatait, edzőjét és testnevelőjét is. A díjazottak névsorával.
 
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat A darvasszéki római kori kincsleletet ismertető előadással zárult a Tornyai János Múzeum Korok, kultúrák, lelőhelyek idén téli, régészeti sorozata február 28-án.
 
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik.
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik. A vásárhelyi-mártélyi Risztov Évát a köztudat egyfajta hősként kezelte, a már visszavonult sportoló most őszintén mesél gyermekkora és az élsport szövevényes kapcsolatáról.
 
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik A világ szinte minden országa aláírta, a március 3-án 51 éves 'Washingtoni egyezményt'. Mindenkinek érdeke a betartása.
 
Vásárhelyen is kedvelik őket
Vásárhelyen is kedvelik őket Találós kérdés: hány tonnára rúg a hazai fülesbagoly populáció által megevett egér- és pocokmennyiség össztömege? Meglepő a végeredmény.