Kultúra, oktatásBajok vannak a Földünkön

2015. október 6., kedd
 

A kevésbé szem előtt lévő, veszélyeztetett fajokra és a természetes élőhelyek megóvásának fontosságára hívja fel a figyelmet a Természetvédelmi Világalap (WWF) az idei Állatok Világnapja (október 4.) alkalmából. Országszerte a világnaphoz kapcsolódva számos programot szerveztek, amelyből Hódmezővásárhely sem maradt ki. Október 5-én hétfő délután a Téglagyári Tanösvényhez várták a gyerekeket és a felnőtteket.

 

Fotók: VH 

 

 

Többek között bepillantást kaphattak a madárgyűrűzés fortélyaiba, volt terápiás kutyabemutató, madarász bemutató egy gyönyörű héjjával, kemencés kenyérsütés.

 

„Nem lehet közhelyekkel hatni a gyerekekre, sokkal célravezetőbb az élménypedagógia, vagyis éppen egy ilyen délután” - mondta Walterné Böngyik Terézia a Vásárhelyi Híreknek.

 A Szent István Általános Iskola igazgatója, a tanösvényi délután főszervezője a vásárhelyi Környezeti Információs Központ vezetője szerint a Téglagyári Tanösvényre szervezett program állomásainak mindegyike - közvetve vagy közvetlenül - arról szól, hogy nemcsak védeni kell az állatokat, hanem a tartásuk felelősséggel is jár. Ugyanakkor a mai gyerekeknek interaktív módon meg kell mutatni szüleink, nagyszüleink életének, máig is hasznosítható értékeit.

Az egyes állomásokon a gyerekek  arról is hallhattak, hogy az utóbbi évtizedekben az emberiség tevékenységének káros következményei miatt az új fajok megjelenése és a kipusztuló fajok száma között megbomlott a dinamikus egyensúly.

Mint azt Walterné Böngyik Terézia elmondta, a mai gyerekek a maguk lehetőségén belül tenni tudnak ellene, ezért lényeges az úgynevezett érzékenyítés, hogy megértsék: a mindennapjaikban mit tehetnek a környezet megóvásáért..

 

A gyerekek láthatóan hatalmas élvezettel vetették bele magukat a Tanösvény idilli környezetébe, az iskolások sorra járták az egyes állomásokat, a program végére érkezett zápor tovább növelte a jó hangulatot.

 

A természetben töltött délutánnak volt még egy jutalma: egy pompás szivárvány, amely pont a téglagyári tavak felett ívelt át. Igaz, Földünk helyzete azért nem ennyire „szivárványos”, hiszen például, mint azt Walterné Böngyik Terézia a gyerekeknek is elmondta óránként 3 állatfaj pusztul ki a Földön.

 

Az pedig hozzátehetjük: az egyes fajok eltűnése a teljes ökoszisztémára lényeges hatással lehet, mert ebben a rendszerben minden fajnak meghatározott szerepe van.   

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Vásárhely bájos és törékeny büszkesége

Vásárhely bájos és törékeny büszkesége

Diáktársai, tanárai köszöntötték ma délelőtt Márkus Mollit, aki hazai viszonylatban különleges, Hódmezővásárhely sporttörténetében pedig egyedülálló eredményt ért el. Képekkel!
Országos minta lehet

Országos minta lehet

Elkészült egy országosan egyedülálló vizsgálatsorozat kiértékelése, amely hódmezővásárhelyi gyerekek egészségi állapotáról ad átfogó képet.
Lendületben a HLKC NB II-es csapata

Lendületben a HLKC NB II-es csapata

Szeptember 12-én elrajtol az NB II-es női kézilabda bajnokság, amelyre a Hódmezővásárhelyi LKC már hetek óta készül. Interjú Dankó Leával.
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet

Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet

Lezárult a mártélyi, mindszenti szülők között nagy vihart kavart ügy. Jogerős lett a hirdető újságban nemcsak munkára fiúkat kereső férfi elleni ítélet.
 

És ezt már olvasta?

Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél
Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél

A nyári szünet utáni első versenyen mindkét vásárhelyi úszóegyesület remekelt. A Hód Úszó SE tagjai 26 érmet, a NICS-HSÚVC 28 érmet szerzett.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Jól kerestek lányok futtatásából
Jól kerestek lányok futtatásából Három mindszenti lakost fogtak el, akik lányokat kényszerítettek prostitúcióra. A házkutatások során több bizonyíték is előkerült.
 
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból Elülni látszik az a vihar, amely egy, a város zenei életében köztiszteletnek örvendő pedagógus jelölése, illetve a színész özvegyének bejelentése nyomán keletkezett.
 
Régészeti pillanatképek
Régészeti pillanatképek Vásárhely és környéke régészeti feltárásainak eredményeiből ad ízelítőt a Tornyai János Múzeum szeptember 10-én megnyílt kiállítása.
 
Díszdiplomásokat köszöntöttek a Városházán
Díszdiplomásokat köszöntöttek a Városházán A szeptember 10-én tartott díszközgyűlésen négy olyan pedagógus vette át díszoklevelét, akiknek aktív élete a tanításról, az oktatásról szólt.
 
Parlagfűmentesítés röptében
Parlagfűmentesítés röptében

Csongrád-Csanád Megyében ismét keresték a levegőből a parlagfűvel fertőzött területeket. A mentesítésről azonban évek óta nincs statisztika.