Kultúra, oktatásBajok vannak a Földünkön

2015. október 6., kedd
 

A kevésbé szem előtt lévő, veszélyeztetett fajokra és a természetes élőhelyek megóvásának fontosságára hívja fel a figyelmet a Természetvédelmi Világalap (WWF) az idei Állatok Világnapja (október 4.) alkalmából. Országszerte a világnaphoz kapcsolódva számos programot szerveztek, amelyből Hódmezővásárhely sem maradt ki. Október 5-én hétfő délután a Téglagyári Tanösvényhez várták a gyerekeket és a felnőtteket.

 

Fotók: VH 

 

 

Többek között bepillantást kaphattak a madárgyűrűzés fortélyaiba, volt terápiás kutyabemutató, madarász bemutató egy gyönyörű héjjával, kemencés kenyérsütés.

 

„Nem lehet közhelyekkel hatni a gyerekekre, sokkal célravezetőbb az élménypedagógia, vagyis éppen egy ilyen délután” - mondta Walterné Böngyik Terézia a Vásárhelyi Híreknek.

 A Szent István Általános Iskola igazgatója, a tanösvényi délután főszervezője a vásárhelyi Környezeti Információs Központ vezetője szerint a Téglagyári Tanösvényre szervezett program állomásainak mindegyike - közvetve vagy közvetlenül - arról szól, hogy nemcsak védeni kell az állatokat, hanem a tartásuk felelősséggel is jár. Ugyanakkor a mai gyerekeknek interaktív módon meg kell mutatni szüleink, nagyszüleink életének, máig is hasznosítható értékeit.

Az egyes állomásokon a gyerekek  arról is hallhattak, hogy az utóbbi évtizedekben az emberiség tevékenységének káros következményei miatt az új fajok megjelenése és a kipusztuló fajok száma között megbomlott a dinamikus egyensúly.

Mint azt Walterné Böngyik Terézia elmondta, a mai gyerekek a maguk lehetőségén belül tenni tudnak ellene, ezért lényeges az úgynevezett érzékenyítés, hogy megértsék: a mindennapjaikban mit tehetnek a környezet megóvásáért..

 

A gyerekek láthatóan hatalmas élvezettel vetették bele magukat a Tanösvény idilli környezetébe, az iskolások sorra járták az egyes állomásokat, a program végére érkezett zápor tovább növelte a jó hangulatot.

 

A természetben töltött délutánnak volt még egy jutalma: egy pompás szivárvány, amely pont a téglagyári tavak felett ívelt át. Igaz, Földünk helyzete azért nem ennyire „szivárványos”, hiszen például, mint azt Walterné Böngyik Terézia a gyerekeknek is elmondta óránként 3 állatfaj pusztul ki a Földön.

 

Az pedig hozzátehetjük: az egyes fajok eltűnése a teljes ökoszisztémára lényeges hatással lehet, mert ebben a rendszerben minden fajnak meghatározott szerepe van.   

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Vásárhely bájos és törékeny büszkesége

Vásárhely bájos és törékeny büszkesége

Diáktársai, tanárai köszöntötték ma délelőtt Márkus Mollit, aki hazai viszonylatban különleges, Hódmezővásárhely sporttörténetében pedig egyedülálló eredményt ért el. Képekkel!
Országos minta lehet

Országos minta lehet

Elkészült egy országosan egyedülálló vizsgálatsorozat kiértékelése, amely hódmezővásárhelyi gyerekek egészségi állapotáról ad átfogó képet.
Vásárhelyiek a sivatagi rally-n

Vásárhelyiek a sivatagi rally-n

Hat vásárhelyi fiatal álmodott egy nagyot, ami valóság lett: indulnak a Budapest - Bamako 2020 Rally-n.

Botrányos közjáték a díjátadón

Botrányos közjáték a díjátadón

Bár volt néhány méltatlankodó befütyülés, de furcsa módon tapssal fejeződött be Élthes Eszter beszéde, amelyben bejelentette visszavonja a Bessenyei-díj névhasználati jogát a várostól.
 

És ezt már olvasta?

Óbudán láthatóak a Vásárhelyi Őszi Tárlat díjazott művei
Óbudán láthatóak a Vásárhelyi Őszi Tárlat díjazott művei Az Óbudai Kulturális Központ San Marco Galériájában 21 díjazott alkotó egy-egy műve március 6-ig tekinthető meg.
 
Helyzetkomikumok sora a színpadon
Helyzetkomikumok sora a színpadon Akár a tévedések vígjátéka is lehetett volna a BFMK színpadán az előadás, csak Shakespeara helyett az olaszok kedvelt vígjátékírójának, Camolettinek a tollát dícsérte.
 
Az érzelmek széles tárháza BFMK színpadán
Az érzelmek széles tárháza BFMK színpadán Szerelmes vásárhelyi költők a BFMK-ban. A szerelem ezer arcát villantotta fel a Bessenyei Színkör a Valentin-napi zenés-verses irodalmi estjén.
 
Ismét halálos baleset történt Szikáncsnál
Ismét halálos baleset történt Szikáncsnál A Szikáncs és Földeák közötti útszakaszon több súlyos baleset történt az elmúlt években. Ezúttal egy motoros vesztette életét.
 
Visszafogott költségvetés - jóval szerényebb lobbierő
Visszafogott költségvetés - jóval szerényebb lobbierő Márky-Zay Péter: az önkormányzat igyekszik takarékosan gazdálkodni. Cseri Tamás: az üres kassza költségvetése. Szavaztak az idei költségvetésről.
 
Egy színes egyetem színes programsorozata
Egy színes egyetem színes programsorozata Április 6-a és május 17-e között Egyetemi Tavasz több száz programmal. Egyetemi színházak találkozója. 25. Őszi Kulturális Fesztivál. 95 éves egyetemi énekkar.
 
Párválasztás és a házasodás népszokásai Vásárhelyen
Párválasztás és a házasodás népszokásai Vásárhelyen A házasság hetéhez kapcsolódó programsorozatban A páros életről való boldogságról címmel tartottak előadást a Németh László Városi Könyvtárban.