Kultúra, oktatásBajok vannak a Földünkön

2015. október 6., kedd
 

A kevésbé szem előtt lévő, veszélyeztetett fajokra és a természetes élőhelyek megóvásának fontosságára hívja fel a figyelmet a Természetvédelmi Világalap (WWF) az idei Állatok Világnapja (október 4.) alkalmából. Országszerte a világnaphoz kapcsolódva számos programot szerveztek, amelyből Hódmezővásárhely sem maradt ki. Október 5-én hétfő délután a Téglagyári Tanösvényhez várták a gyerekeket és a felnőtteket.

 

Fotók: VH 

 

 

Többek között bepillantást kaphattak a madárgyűrűzés fortélyaiba, volt terápiás kutyabemutató, madarász bemutató egy gyönyörű héjjával, kemencés kenyérsütés.

 

„Nem lehet közhelyekkel hatni a gyerekekre, sokkal célravezetőbb az élménypedagógia, vagyis éppen egy ilyen délután” - mondta Walterné Böngyik Terézia a Vásárhelyi Híreknek.

 A Szent István Általános Iskola igazgatója, a tanösvényi délután főszervezője a vásárhelyi Környezeti Információs Központ vezetője szerint a Téglagyári Tanösvényre szervezett program állomásainak mindegyike - közvetve vagy közvetlenül - arról szól, hogy nemcsak védeni kell az állatokat, hanem a tartásuk felelősséggel is jár. Ugyanakkor a mai gyerekeknek interaktív módon meg kell mutatni szüleink, nagyszüleink életének, máig is hasznosítható értékeit.

Az egyes állomásokon a gyerekek  arról is hallhattak, hogy az utóbbi évtizedekben az emberiség tevékenységének káros következményei miatt az új fajok megjelenése és a kipusztuló fajok száma között megbomlott a dinamikus egyensúly.

Mint azt Walterné Böngyik Terézia elmondta, a mai gyerekek a maguk lehetőségén belül tenni tudnak ellene, ezért lényeges az úgynevezett érzékenyítés, hogy megértsék: a mindennapjaikban mit tehetnek a környezet megóvásáért..

 

A gyerekek láthatóan hatalmas élvezettel vetették bele magukat a Tanösvény idilli környezetébe, az iskolások sorra járták az egyes állomásokat, a program végére érkezett zápor tovább növelte a jó hangulatot.

 

A természetben töltött délutánnak volt még egy jutalma: egy pompás szivárvány, amely pont a téglagyári tavak felett ívelt át. Igaz, Földünk helyzete azért nem ennyire „szivárványos”, hiszen például, mint azt Walterné Böngyik Terézia a gyerekeknek is elmondta óránként 3 állatfaj pusztul ki a Földön.

 

Az pedig hozzátehetjük: az egyes fajok eltűnése a teljes ökoszisztémára lényeges hatással lehet, mert ebben a rendszerben minden fajnak meghatározott szerepe van.   

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Vásárhely bájos és törékeny büszkesége

Vásárhely bájos és törékeny büszkesége

Diáktársai, tanárai köszöntötték ma délelőtt Márkus Mollit, aki hazai viszonylatban különleges, Hódmezővásárhely sporttörténetében pedig egyedülálló eredményt ért el. Képekkel!
Országos minta lehet

Országos minta lehet

Elkészült egy országosan egyedülálló vizsgálatsorozat kiértékelése, amely hódmezővásárhelyi gyerekek egészségi állapotáról ad átfogó képet.
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán

Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán

A Hód-Fitness SE 10 egyéni és 14 csoportos gyakorlattal képviselte Magyarországot. Hét ország 813 sportolója vett részt az Európa Kupán.
ROADPOL ellenőrzés a megye útjain

ROADPOL ellenőrzés a megye útjain

Az akció során a közúti áru- és személyszállítást végző járművek közlekedésével leginkább érintett útvonalakra és időpontokra fókuszálnak.
 

És ezt már olvasta?

Megújult a hódmezővásárhelyi Árpád fejedelem BENU Gyógyszertár
Megújult a hódmezővásárhelyi Árpád fejedelem BENU Gyógyszertár

Régi alapokon, a családi tradíciókat követve.

 
Ismét pályán a kosaras lányok
Ismét pályán a kosaras lányok Megkezdte szereplését a Kosársuli felnőtt női csapata is a 2023/24-es szezonban. Az ellenfél a regnáló bajnok Nagykőrösi Sólymok csapata volt.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 46. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben Nincs jelentősebb változás a 2024-es esztendőben a munkaszüneti napok terén. Ám, mivel egyetlen ünnepnapunk sem esik hétvégére, így 7 hosszú hétvégére készülhetünk.
 
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni Beköszöntött az ősz, a tél és ezzel együtt a légúti vírusfertőzések és bakteriális társfertőzések időszaka, így nem árt az óvatosság.
 
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki A Nagykőrös csapatát fogadta november 24-én este az NB I/B Zöld csoportjának 10. fordulójában a Vásárhelyi Kosársuli.
 
Létszámleépítés valódi számokkal
Létszámleépítés valódi számokkal Hiteltelennek tartja a Villeroy & Boch közleménye az egyik helyi sajtóban és a facebookon is felbukkant információkat. Ezzel le kívánják zárni a találgatásokat.