KözéletOrszágos minta lehet

2015. október 3., szombat
 
Országos minta lehet

Elkészült egy országosan egyedülálló vizsgálatsorozat kiértékelése, amely hódmezővásárhelyi gyerekek egészségi állapotáról ad átfogó képet.

 

 

 

Fotó: VH archív

 

 

„Ennek az a különlegessége és egyúttal orvos-szakmailag is jelentősége, hogy nem egy alkalmi egészségügyi programot, hanem 10 teljes évet vizsgált”- mondta dr. Havasi Katalin.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat egészségügyi tanácsadója, aktív gyermekorvos a Vásárhelyi Híreknek azt is elmondta, a 2005 és 2015 között zajlott hosszútávú felmérés igazolja a Hódmezővásárhelyen tíz éve bevezetett mindennapos testnevelés egészségügyi előnyeit: az iskolából kilépő korcsoportban csaknem felével csökkent a későbbi stroke és negyedével az infarktus kockázata.

A kedvező eredmények okaként az országban elsőként Vásárhely valamennyi általános és középiskolában bevezetett mindennapos testnevelést nevezte meg, amelyhez új szemléletű szív- és érrendszeri szűrővizsgálatot kapcsoltak, hogy nyomon kövessék a rendszeres testmozgás hatásait.

A tíz év alatt elvégzett 59 ezer felmérés adatainak elemzésével megállapítható, hogy a komplex program nyolcszor nagyobb - átlagosan 8-12 higany-milliméteres - vérnyomáscsökkenést eredményezett, mint az iskolai mozgásprogramok nemzetközi átlaga.

Az eredményekből az is látható, hogy a túlsúlyosok aránya Hódmezővásárhelyen tíz éve stagnál, illetve csekély mértékben csökken. Miközben magyar átlagban minden negyedik gyerek túlsúlyos, Vásárhelyen csak minden hatodik.

Az adatok felsorolása között Havasi Katalin kiemelte, hogy a Hódmezővásárhelyen élő fiatalok 40-60 százalékkal kisebb stroke- és 24-28 százalékkal kisebb infarktuskockázattal kezdik a felnőttkorukat.

Kérdésünkre elmondta, amelyik gyereknél a vizsgálati eredmények indokolták, azonnal konzultáltak a szülőkkel, hogy a pontos diagnózis felállítását követően szakszerű ellátásban részesüljön   

 

Havasi Katalin a Vásárhelyi Híreknek végül arról is beszélt, hogy az elmúlt egy hónapban eddig két gyermekgyógyászattal foglalkozó konferencián mutatta be a vásárhelyi reprezentatív vizsgálat eredményeit, következtetéseit. „Jó például szolgálhat a hasonló felmérésekhez, hiszen nem egy pillanatkép, hanem 10 év vizsgálati eredménye áll rendelkezésre” - tette hozzá.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Susán dolgai képviselői szemmel

Susán dolgai képviselői szemmel

A Hódmezővásárhelyen megvalósult beruházásokat és a jövő terveit ismertette Bálint Gabriella önkormányzati képviselő a szeptember 30-án tartott lakossági fórumán.
Diákok Őszi Tárlata díjazottjai

Diákok Őszi Tárlata díjazottjai

Egy kicsit az Őszi Tárlat előhírnöke lett a Diákok Őszi Tárlata, amelyet hagyományosan a Németh László Általános Iskola és Gimnázium aulájában rendeznek. Díjazottakkal!
Vásárhelyen is kedvelik őket

Vásárhelyen is kedvelik őket

Találós kérdés: hány tonnára rúg a hazai fülesbagoly populáció által megevett egér- és pocokmennyiség össztömege? Meglepő a végeredmény.
Ötödik Kosársuli győzelem

Ötödik Kosársuli győzelem

A tabellán 2. Tiszaújváros ellen az utolsó percig nyílt volt a mérkőzés, végül a nagyobb akarat döntött az idegek csatájában.
 

És ezt már olvasta?

Bűnbandát számolt fel a rendőrség
Bűnbandát számolt fel a rendőrség Egy négytagú vásárhelyi banda éveken át kényszeríett prostitúcióra nőket. Egy kávézót is üzemeltetett. Egy idős férfit ház körüli munkákra kényszerítették.
 
Idén két újabb név került a dicsőség falra
Idén két újabb név került a dicsőség falra A sokéves hagyományt folytatva idén Czuprák László Ákos  és Enyedi Sándor neve került fel a Hódtói Sportcsarnok dicsőségfalára.
 
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024 Február 29-én délután a város legkiválóbb jó tanulóit, jó sportolóit díjazták, de díjazták az év csapatait, edzőjét és testnevelőjét is. A díjazottak névsorával.
 
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat A darvasszéki római kori kincsleletet ismertető előadással zárult a Tornyai János Múzeum Korok, kultúrák, lelőhelyek idén téli, régészeti sorozata február 28-án.
 
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik.
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik. A vásárhelyi-mártélyi Risztov Évát a köztudat egyfajta hősként kezelte, a már visszavonult sportoló most őszintén mesél gyermekkora és az élsport szövevényes kapcsolatáról.
 
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik A világ szinte minden országa aláírta, a március 3-án 51 éves 'Washingtoni egyezményt'. Mindenkinek érdeke a betartása.
 
Veszélyes játéknak tartják
Veszélyes játéknak tartják

Találos kérdés: a 68 betegséget érintő 176 tanulmány, például a víz gyógyító memóriája, hány esetben találta hatásosnak az alkalmazott homeopátiás kezelést.