Az enyhe december ellenére ez a meghűlések időszaka, amelyet egyszerűen átvészelhetünk, és ehhez nincs szükség gyógyszertári szuper porokra és erős antibiotikumokra.
A leghatékonyabb gyógynövények egyrészt megfelelően edzik a szervezetünk védekezőképességét, támogatják a saját védelmi és öngyógyító rendszerünk hatékony működését, másrészt ellátják vírus- és baktériumölő anyagokkal is. Nézzük, melyek a leghatásosabbak!
1. A magyar népgyógyászat mindenre-jó szere: a fokhagyma
A fokhagyma általános immunerősítő szer, melynek széles spektrumú gyógyhatását többek között a magyar népi gyógyászat is ismeri: a fokhagymát eleink szinte minden bajra jó csodaszernek tartották. Nem véletlenül, hiszen a fokhagyma egyaránt hatékony a gombák, baktériumok és vírusok ellen is, segíti a szervezetet a méregtelenítésben, javítja az emésztést és csökkenti a magas vérnyomást is.
Hatása leginkább nyersen érvényesül, igyekezzünk így használni és mindenképpen magyar fokhagymát vásárolni, még jobb, ha bio minőségben jutunk hozzá. Megelőzés céljából naponta 1 kisebb gerezdet is elfogyaszthatunk egészben lenyelve, így nem érvényesül annyira átható aromája.
Számos ételhez adhatjuk, levesekhez, tésztákhoz, szószokhoz (pl. paradicsomszósz), amikor már fogyasztható hőmérsékletűre hűltek, joghurtba belekeverve, és persze klasszikus módon a pirítósunkhoz is. Aki nem szereti a fokhagyma illatát, ma már számos kapszula közül is válogathat.
2. A bíbor kasvirág - echinacea
A bíbor kasvirág olyannyira erősen ösztönzi az immunrendszer működését, hogy tanácsos még akkor elkezdeni a szedését, amikor teljesen egészségesek vagyunk. Lehet kapni alkoholos kivonat, tea és étrendkiegészítő formájában. Néhányaknál allergiás reakciókat okozhat, de erre is van megoldás: válasszunk homeopátiás golyócskát, ami magát a hatóanyagot már nem tartalmazza a homeopátiás gyógyszerkészítési elveknek megfelelően, viszont a szervezetünket rendkívül hatékonyan ellátja a szükséges információval.
Keleti csodaszerek: gyógygombák
Különleges helyet foglalnak el az immunerősítő szerek között a valójában se nem állat, se nem növény gyógygombák, például a Távol-Keletről származó shii-take, a Ganoderma Lucidum (pecsétviaszgomba), vagy a Cordyceps Sinensis (kínai pecsétviaszgomba). Ezek mind-mind erőteljesen fokozzák az immunrendszerünk működését, fogyasztásukat gyakran ajánlják rákos betegeknek kiegészítő terápiaként és immunerősítés céljából.
3. Enyhén fokhagymaízű, vírusölő shii-take
A shii-take gomba lentian tartalma révén különösen alkalmas az influenza megelőzésére, hatásos a vírusok elpusztításában - fogyaszthatjuk szárított és nyers formában, ételekhez adva, illetve kivonatát kapszula formájában.
4. A halhatatlanság növénye: ganoderma
A pecsétviaszgombának általános erősítő és kiegyensúlyozó hatása van a szervezetre, beindítja és fokozza a szervezet öngyógyító mechanizmusait, és a megelőzésben is hatékony. A hagyományos kínai orvoslás ma is az egyik leghatékonyabb erősítőnek tekinti, és Japánban is évszázadok óta rákellenes hatású gyógynövényként tartják számon. Teaként, kapszulaként is fogyaszthatjuk, sőt, kávéba keverve is!
Magyar gyógyteák
Kedvelt magyar gyógynövényeink, a hársfa, a bodza és a csipkebogyó a legerősebb immunerősítők közé tartoznak, a meghűléses időszak kiváló gyógynövényei.
5. A közkedvelt hársfa...
Minden anyuka ismeri a forró, mézes hársfatea jótékony hatását: amikor észleljük magunkon vagy a gyermekünkön a megfázás első jeleit, érdemes este egy bögre jó meleg hársfateával ágyba bújni, a tea elkortyolgatása után pedig jól takarózzunk be, illetve bugyoláljuk be a kicsit a feje búbjáig, hadd dolgozzon az immunrendszer. A mézet már csak akkor tegyük a teába, ha már iható hőmérsékletű, így kevésbé károsodnak a méz értékes összetevői.
6. ... és párja, a bodza
A bodzát gyakran használjuk együtt a hársfával, mivel izzasztó, immunerősítő hatásuk egymást erősíti. A hársfa és a bodza erőteljes hatását már kísérletekkel is alátámasztotta két chicagói gyermekorvos – azóta tudjuk, hogy a gyógyszerek helyett teával és fektetéssel kezelt gyermekek előbb meggyógyultak és ritkábban alakult ki náluk szövődmény.
7. Csipkebogyó
A csipkebogyó rengeteg értékes C-vitamint tartalmaz, azonban e mennyiség nagy része a forrázással, illetve hőhatásra elvész. Ezért a csipkebogyót hideg vízzel leöntve áztassuk jó fél napig, és utána fogyasszuk. Ekkor lehet gyengén melegíteni, de inkább csak langyosítsuk.
Kapcsolódó cikkünk:
Hogyan táplálkozzunk télen, hogy elkerüljük a betegségeket?