GazdaságA Víz világnapja - optimizmus nélkül

2021. március 22., hétfő
 
A Víz világnapja - optimizmus nélkül

Megdöbbentő számadat: egy farmernadrág elkészítéséhez, a hozzá való gyapot termesztését is beleértve 11 ezer liter vízre van szükség.

 

 

 


 

 

A föld vízkészletének 97,5 százaléka túl sós ahhoz, hogy iható legyen. A maradék 2,5 százalék kétharmada sarkvidéki jégsapkákba fagyott, vagy hó formájában fordul elő – bár ez a mennyiség a globális klímaváltozás nyomán egyre csökken. Található még víz elraktározódva a levegőben és az élőlényekben (bennünk is).

 

Marad összesen 16 millió köbkilométer, amelynek nagy része üledékes kőzetek közé szorulva tárolódik, túl mélyen a föld alatt ahhoz, hogy hozzáférjünk. További 90 ezer köbkilométer a folyókban és a tavakban található. Évente mintegy félmillió köbkilométer elpárolog a tengerekből és a növényekből, igaz, ennek 60 százaléka visszakerül hó vagy eső formájában.

 

A víztározó kőzetekben rejlő talajvizek évmilliók alatt gyűltek össze, s közel 34 ezer köbkilométert tesznek ki. A csapadékvíz tartalma mintegy 110 ezer köbkilométer, ennek felét a vegetáció veszi fel, nagyjából egyharmada jut a folyókba, tavakba, továbbá a talajon át a talaj- és rétegvizekbe. A csapadék – és egyáltalán a víz – eloszlása azonban meglehetősen egyenlőtlen a bolygónkon.

 

Kilenc magyarországnyi – egész pontosan 801 ezer négyzetkilométer – a Duna vízgyűjtője. A folyók hozamából és a csapadékból évente közel 12 ezer köbméter jut egy magyarországi lakosra, ami az egyik legmagasabb érték a kontinensen. A folyókat persze nem lehet megállítani és itt tartani, de a talajba belőlük beszivárgó, úgynevezett parti szűrésű kutak vize a miénk: az ország ivóvízellátásának közel fele, napi 1–1,2 millió köbméter ebből származik. Szomjan veszni tehát aligha fogunk, de a vízkészlet rablógazdálkodásából sok baj származik.

 

A Duna kiszáradásától nem kell ugyan tartani, viszont aszályos időben az alacsony vízszint okozhat kitermelési nehézségeket. Az éghajlatváltozás szélsőségei a másik irányban is fenyegető következményekkel járnak: egyre gyakoribbak a rendkívül gyorsan kialakuló, mind magasabban tetőző árvizek. (4200 kilométer a gátrendszerünk, a leghosszabb az európai országok közül.) A klímaváltozás és a (gyakorta engedély nélkül fúrt) kutakból végzett öntözés hatására a Duna–Tisza közén több métert süllyedt a talajvíz szintje, az 1970-es években becsült ottani vízkészlet a 2000-es években közel öt köbkilométerrel csökkent. Ugyancsak jó néhány méterrel apadt a talajvíz a Dél-Alföldön, de itt az ezredforduló után helyreállt az egyensúly.

 

A klímaváltozásra a Kárpát-medence különösen érzékeny, ezért is sajnálatos, hogy az arra való felkészülésre a korábbi időszak nekibuzdulásával szemben még mindig nincs hatékony beavatkozásokkal kecsegtető program.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Jelentős fejlesztés előtt a vásárhelyi kórház

Jelentős fejlesztés előtt a vásárhelyi kórház

A járóbeteg rendelő épületére két szintet építenek, amelyben a belgyógyászat és a gyermekgyógyászat kap helyet. Itt vannak a részletes tervek!
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 22. hét

Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 22. hét

"Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
Elhunyt Mátray Attila

Elhunyt Mátray Attila

45 éves korában elhunyt Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke.
Ilyen a luxus a sportban és a sportfogadásban

Ilyen a luxus a sportban és a sportfogadásban

Fényűző villák, drága autók, menő órák. Ez a sztársportolók és a profi sportfogadók világa. De hogyan is lehet ezt elérni? Ennek jártunk kicsit utána.
 

És ezt már olvasta?

Szabó (Nikolin) Évára emlékezünk
Szabó (Nikolin) Évára emlékezünk Mindenki ismerte a hangját ebben az országban. Mindig tudta úgy fordítani a szót, hogy a feloldás, a harmónia az öröm felé menjen, az élet felé, afelé, ahogy érdemes.
 
Hódmezővásárhelyi Sportdíjak 2021
Hódmezővásárhelyi Sportdíjak 2021 Ebben az évben is kitüntették azokat, akik tavaly bizonyították rátermettségüket és felkészültségüket mind a tanteremben, mint a sportpályákon. A díjazottak névsora.
 
Hivatalos tanévi menetrend 2021-2022
Hivatalos tanévi menetrend 2021-2022 A hamarosan kezdődő iskolai nyári vakációra készülés mellett is érdemes megnézni, hogyan alakul a 2021 szeptembertől kezdődő tanév. Fontos dátumok!
 
Ó!divat - Öltözködés a 20. században
Ó!divat - Öltözködés a 20. században A kiállításon az érdeklődők megismerhetik, miként változott a divat az elmúlt száz esztendőben, és ez hogyan jelent meg a mindennapi viseletben.
 
A szúnyogcsípés veszélyei emberre, állatra
A szúnyogcsípés veszélyei emberre, állatra A június 7-vel kezdődő héten az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság Csongrád-Csanád megyében egyelőre csak a vízközeli területen és az agglomerációban végez légi szúnyogírtást.
 
Jó tanulók és remek sportolók
Jó tanulók és remek sportolók Idén két vásárhelyi sportoló kapott 'Magyarország jó tanulója, jó sportolója' címet. Azok a diákok nyerhetik el, akik az előző tanévben kimagasló tanulmányi és sportteljesítményt nyújtottak.
 
Három az egyben
Három az egyben Ismét nagy átalakításon mennek át Hódmezővásárhely kulturális intézményei. Ősztől egy nagy költségvetési szerv jön létre. Létszámleépítésről nincs információ.