GazdaságA Víz világnapja - optimizmus nélkül

2021. március 22., hétfő
 
A Víz világnapja - optimizmus nélkül

Megdöbbentő számadat: egy farmernadrág elkészítéséhez, a hozzá való gyapot termesztését is beleértve 11 ezer liter vízre van szükség.

 

 

 


 

 

A föld vízkészletének 97,5 százaléka túl sós ahhoz, hogy iható legyen. A maradék 2,5 százalék kétharmada sarkvidéki jégsapkákba fagyott, vagy hó formájában fordul elő – bár ez a mennyiség a globális klímaváltozás nyomán egyre csökken. Található még víz elraktározódva a levegőben és az élőlényekben (bennünk is).

 

Marad összesen 16 millió köbkilométer, amelynek nagy része üledékes kőzetek közé szorulva tárolódik, túl mélyen a föld alatt ahhoz, hogy hozzáférjünk. További 90 ezer köbkilométer a folyókban és a tavakban található. Évente mintegy félmillió köbkilométer elpárolog a tengerekből és a növényekből, igaz, ennek 60 százaléka visszakerül hó vagy eső formájában.

 

A víztározó kőzetekben rejlő talajvizek évmilliók alatt gyűltek össze, s közel 34 ezer köbkilométert tesznek ki. A csapadékvíz tartalma mintegy 110 ezer köbkilométer, ennek felét a vegetáció veszi fel, nagyjából egyharmada jut a folyókba, tavakba, továbbá a talajon át a talaj- és rétegvizekbe. A csapadék – és egyáltalán a víz – eloszlása azonban meglehetősen egyenlőtlen a bolygónkon.

 

Kilenc magyarországnyi – egész pontosan 801 ezer négyzetkilométer – a Duna vízgyűjtője. A folyók hozamából és a csapadékból évente közel 12 ezer köbméter jut egy magyarországi lakosra, ami az egyik legmagasabb érték a kontinensen. A folyókat persze nem lehet megállítani és itt tartani, de a talajba belőlük beszivárgó, úgynevezett parti szűrésű kutak vize a miénk: az ország ivóvízellátásának közel fele, napi 1–1,2 millió köbméter ebből származik. Szomjan veszni tehát aligha fogunk, de a vízkészlet rablógazdálkodásából sok baj származik.

 

A Duna kiszáradásától nem kell ugyan tartani, viszont aszályos időben az alacsony vízszint okozhat kitermelési nehézségeket. Az éghajlatváltozás szélsőségei a másik irányban is fenyegető következményekkel járnak: egyre gyakoribbak a rendkívül gyorsan kialakuló, mind magasabban tetőző árvizek. (4200 kilométer a gátrendszerünk, a leghosszabb az európai országok közül.) A klímaváltozás és a (gyakorta engedély nélkül fúrt) kutakból végzett öntözés hatására a Duna–Tisza közén több métert süllyedt a talajvíz szintje, az 1970-es években becsült ottani vízkészlet a 2000-es években közel öt köbkilométerrel csökkent. Ugyancsak jó néhány méterrel apadt a talajvíz a Dél-Alföldön, de itt az ezredforduló után helyreállt az egyensúly.

 

A klímaváltozásra a Kárpát-medence különösen érzékeny, ezért is sajnálatos, hogy az arra való felkészülésre a korábbi időszak nekibuzdulásával szemben még mindig nincs hatékony beavatkozásokkal kecsegtető program.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Jelentős fejlesztés előtt a vásárhelyi kórház

Jelentős fejlesztés előtt a vásárhelyi kórház

A járóbeteg rendelő épületére két szintet építenek, amelyben a belgyógyászat és a gyermekgyógyászat kap helyet. Itt vannak a részletes tervek!
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 29. hét

Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 29. hét

"Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
Elhunyt Mátray Attila

Elhunyt Mátray Attila

45 éves korában elhunyt Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke.
Ilyen a luxus a sportban és a sportfogadásban

Ilyen a luxus a sportban és a sportfogadásban

Fényűző villák, drága autók, menő órák. Ez a sztársportolók és a profi sportfogadók világa. De hogyan is lehet ezt elérni? Ennek jártunk kicsit utána.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022. 38. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Ebből lehet építkezni a jövőben is
Ebből lehet építkezni a jövőben is Nyíregyházán, az újonc NYÍKSE otthonában kezdte az NB I/B Zöld csoportjának 2022/23-as idényét a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli felnőttcsapata.
 
Vidám színek a felújított mosdókban
Vidám színek a felújított mosdókban Újabb mosdó alakult át a vásárhelyi Szeremlei Sámuel Református Óvodában a Villeroy & Boch támogatásával
 
Teljes a flotta
Teljes a flotta A napokban megérkezett a tizenkettedik vasútvillamos, teljessé vált a járműflotta. Már a buszpályaudvarokon is lehet jegyet váltani a tram trainre.
 
Forró nyár volt - és még lesz
Forró nyár volt - és még lesz

A 2022-es nyár volt a legmelegebb 1901 óta. Hódmezővásárhely Szikáncs állomásokon mérték az idei nyár legmagasabb értékét.

 
Tanévnyitó volt a vásárhelyi Mezőgazdasági Karon
Tanévnyitó volt a vásárhelyi Mezőgazdasági Karon A Városháza Dísztermében Tanévnyitó Ünnepi Tanácsüléssel nyitotta meg az új tanévet a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara.
 
A vörös csillag miatt égett le a városháza tornya
A vörös csillag miatt égett le a városháza tornya Éppen 52 éve történt. Két rendkívüli tűzeset sokkolta Hódmezővásárhelyt, amikor is fél éven belül leégett a városháza tornya, illetve a díszterem teteje.