Kultúra, oktatásA vérvonal újabb értelmet adott az életemnek

2023. április 21., péntek
 
A vérvonal újabb értelmet adott az életemnek

Színészi karrierje Hódmezővásárhelyről indult, nem is véletlenül, hiszen 3 tanára is inspirálta. Most az is kiderült Blaha Lujza vér szerinti rokona.

 

 

Fotó: Kaiser Erika

 

 

 

Pikali Gerda az Indexnek adott interjúban felidézte, hogy a családi otthon melegén túl volt egy másik hely, ahol finoman terelték, kedvesen támogatták. Három (hódmezővásárhelyi) gimnáziumi tanára gondoskodott arról, hogy a tehetségét ne jogászként, a bíróság előtt, hanem egy másik, nagyobb, szélesebb közönség előtt kamatoztassa. Ő pedig hallgatott rájuk. Elindult azon az úton, amit a nagy hódmezővásárhelyi elődei – Bessenyei Ferenc, Gombos Kati és Antal Imre – már bejártak.

Az interjúban Pikali Gerda többek között azt is elmondta, Blaha Lujza vér szerinti rokona. Ezt a nagymamája közölte vele egy családi ebédnél, amikor a színművészetin harmadéves volt. A családi képek, amelyeken Blaha Lujza is rajta van, még most is egy dobozban lapulnak. A színésznőt akkor annyira sokkolta a hír, hogy a fotókat azóta sem nézte meg. Az okát ő sem érti.

„Ez olyan nagy dolog, hogy azóta sem mertem feldolgozni. Megragadtam benne. A vérvonal újabb értelmet adott az életemnek. Ja, hogy ezért mentem efelé! A színészet tehát a véremben van, és ezért vált a hivatásommá.”

Beszélt arról is „Csak tele van a szívem. De még nem tudatosult bennem, hogy Jászai Mari-díjas lettem. Egyszerűen boldog vagyok. Hálás a sorsnak meg az embereknek, akik észrevesznek ebben a szakmában. És azoknak, akik támogatnak, akik hisznek bennem.”

Hozzátette, hogy a díjak és elismerések építgetik a lelkét, hogy jó az irány. Pozitív lendületet és megerősítést adnak neki abban, hogy igen, érdemes volt éjszakánként fönnmaradni, rengeteget tanulni, gyakorolni, nem hagyni annyiban. Amikor megtudta a hírt, a gimnáziumi tanárait is felhívta, akik mindig mindenben támogatták. Köszönetet mondott nekik. Kivéve Földessy Ferencnek, aki már nem él. „Ő volt az, aki mindig Jászainak hívott. Akkor nem értettem, miért, most már igen.”

 

Kapcsolódó cikkünk: Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

A Hódfitness SE 26 dobogós helyezést ért el az OB-n

A Hódfitness SE 26 dobogós helyezést ért el az OB-n

Hódmezővásárhelyen rendezték meg a Fit Kid I. osztály egyéni és csoportos, valamint a Fit Kid II. osztály egyéni és csoportos országos bajnokságot.
Festészetének ihlető forrása Mártély volt

Festészetének ihlető forrása Mártély volt

Születésének 135. évfordulója alkalmából felavatták Darvassy István festőművész és felesége síremlékét április 19-én a Kincses temetőben.
Átadták a vásárhelyi kórház két új osztályát

Átadták a vásárhelyi kórház két új osztályát

Két, egyenként több mint ezer négyzetméteres szinttel bővítették a hódmezővásárhelyi kórházban a szakrendelő épületét. Képekkel.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023

2023. 17. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 

És ezt már olvasta?

Rangos díjat kapott a Kankalin Néptáncegyüttes
Rangos díjat kapott a Kankalin Néptáncegyüttes Az együttes alapítója több mint fél évszázaddal ezelőtt célul tűzte ki a magyar néptánc, népzene és néprajzi hagyomány ápolását, elsajátítását, népszerűsítését.
 
Befejeződött az átköltözés
Befejeződött az átköltözés Sikeresen átköltöztek a DIGIMobil ügyfelei a Vodafone hálózatára Az új hálózatra váltással országos lefedettséget használhatnak a DIGI ügyfelek.
 
Nagy energiával játszottak, végig maximális erőbedobással
Nagy energiával játszottak, végig maximális erőbedobással Történelminek mondható a Vásárhelyi Kosársuli 2022-23-as szezonja, hiszen eddig még soha nem indult felnőtt női csapat az egyesület színeiben egyetlen bajnokságban sem.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 22. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Díjazták a Hódfót
Díjazták a Hódfót Egerben, a Kézművesség 1000 éve és jövője a Kárpát-medencében rendezvény sorozathoz kapcsolódón került sor a XX. Magyar Kézműves Remek pályázatának díjátadó ünnepségére.
 
Átadták az új közösségi házat
Átadták az új közösségi házat Új közösségi ház épült uniós támogatással Hódmezővásárhely Új-Kishomok városrészében, és felújítottak három olvasókört is.
 
Vásárhelyi katonák a sérültek között
Vásárhelyi katonák a sérültek között A NATO békefenntartó erők katonáit május 29-én vetették be tömegoszlatási feladatokra Koszovóban. A KFOR katonák sorfalát a tüntető tömeg megtámadta,