Kultúra, oktatásFestészetének ihlető forrása Mártély volt

2023. április 20., csütörtök
 
Festészetének ihlető forrása Mártély volt

Születésének 135. évfordulója alkalmából felavatták Darvassy István festőművész és felesége síremlékét április 19-én Hódmezővásárhelyen, a Kincses temetőben.

 

 

 

 

 

A nemesi családból származó Darvassy István 1888. április 19-én született Hódmezővásárhelyen. A szüleit korán elvesztő ifjú a református főgimnáziumban érettségizett. A rajz és festészet iránt érdeklődő diákként Rudnay Gyula rövid időt megélt, helyi festőiskolájában tanult, majd 1912-ben a Képzőművészeti Főiskolán szerzett tanári oklevelet.

Csaknem fél évszázadon át tanított, először Szegeden, majd a húszas évektől kezdődően a fővárosban a felsőipariskolában, amelynek rövid ideig igazgatója is volt. A hazafias elkötelezettségű művésztanár a világháború kitörésekor önként vonult be Debrecenbe katonai szolgálatra. Az orosz fronton 1915 húsvét hétfőjén egy nagy erejű ellenséges betöréssel szemben tartotta szakaszával védőkörletét, és kézigránátharcban akadályozta meg a szomszédos lövészárkok elfoglalását. E hősi tettért Arany Vitézségi Éremmel tüntették ki, később ennek alapján avatta vitézzé Horthy Miklós kormányzó 1924-ban. A Nagy Háborúban megsebesült és előléptetett Darvassy István megjárta az olasz frontot, majd Badenben, 1917-ben megfestette IV. Károly portréját.

Számos kiadványt illusztrált, többek között az 1910-es évek vásárhelyi folyóiratának, a Jövendő számainak borítóját, illetve hazafias elhivatottsága és katonai múltja alapján a két világháború közötti háborús köteteket. Festészetének ihlető forrása Mártély volt, ahová a nyári szünetekben a fővárosból "hazajárva" döntően a halászok munkáját vetette vászonra, papírra. Táj- és életképei mellett jelentősek a szegénységben élő nincstelenek, a viskókban, putrikban lakók mindennapjait megörökítő alkotásai is. Szülővárosa két jelentős portrémegbízása a Tornyai János Múzeum képzőművészeti gyűjteményét gyarapítja: 1923-ben festette meg Juhász Mihály királyi főtanácsos, polgármester, majd 1940-ben Horthy Miklós kormányzó egészalakos portréját.

Az 1960-ban, Budapesten elhunyt művész és felesége, Mittelholzer Márta hamvait ünnepélyes keretek között Hódmezővásárhelyen, a Kincses temető díszsírhely-parcellájában - az egykori mentor és barát, Tornyai János sírjának szomszédságában - helyezték végső nyugalomra szerdán délután.

 

A Tornyai János Múzeum szervezésében április 27-én kamarakiállítás nyílik Darvassy István alkotásaiból és személyes tárgyaiból az Alföldi Galéria földszintjén.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Átadták a vásárhelyi kórház két új osztályát

Átadták a vásárhelyi kórház két új osztályát

Két, egyenként több mint ezer négyzetméteres szinttel bővítették a hódmezővásárhelyi kórházban a szakrendelő épületét. Képekkel.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023

2023. 17. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
70 éves férfi a vásárhelyi lakástűz áldozata

70 éves férfi a vásárhelyi lakástűz áldozata

Április 18-án reggel a kilencven négyzetméteres lakóházhoz három járművel percek alatt a helyszínre értek a tűzoltók és rövid idő alatt eloltották a lángokat.
Kevés új lakás épül

Kevés új lakás épül

A legkevesebb társasházi beruházás Hódmezővásárhelyen kezdődött. A megyei jogú városokban az új ingatlanok kínálati négyzetméterára átlagosan 947 ezer forint.
 

És ezt már olvasta?

Ismét hazai pályán győzött a Kosársuli
Ismét hazai pályán győzött a Kosársuli A végig kemény, agresszív játékot, helyenként ebből adódóan pontatlan támadójátékot hozó találkozón a védekezés dominált a Kosársuli javára.
 
Válogatás a Tornyai-múzeum gyűjteményéből
Válogatás a Tornyai-múzeum gyűjteményéből Az idén hetvenéves Vásárhelyi Őszi Tárlat hagyományát és évtizedeken átívelő frissességét bemutató kiállítás nyílik márciusban az Alföldi Galériában.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 6. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Költségvetés 2024
Költségvetés 2024 Elfogadta a hódmezővásárhelyi önkormányzat az idei költségvetését a közgyűlés február 14-én tartott ülésén.
 
Meglett a hatodik győzelem is
Meglett a hatodik győzelem is A bajnokság 20. fordulójában is olyan ellenfél vendégeként szerepelt a vásárhelyi együttes, amely a mérkőzést megelőzően előrébb állt a tabellán.
 
Két vásárhelyi ezüstérem a Taekwon-do versenyen
Két vásárhelyi ezüstérem a Taekwon-do versenyen Február 11-én rendezte meg a Barátság Sportegyesület az idei Barátság Kupa Országos Nyílt ITF Taekwon-do versenyt Battonyán.
 
A Boch család egyik tagja járt Vásárhelyen
A Boch család egyik tagja járt Vásárhelyen A látogatás a célja a Villeroy & Boch-ban az elmúlt időszakban végrehajtott több mint 5,3 milliárd forintos fejlesztéssorozat megtekintése volt.