Kultúra, oktatásFestészetének ihlető forrása Mártély volt

2023. április 20., csütörtök
 
Festészetének ihlető forrása Mártély volt

Születésének 135. évfordulója alkalmából felavatták Darvassy István festőművész és felesége síremlékét április 19-én Hódmezővásárhelyen, a Kincses temetőben.

 

 

 

 

 

A nemesi családból származó Darvassy István 1888. április 19-én született Hódmezővásárhelyen. A szüleit korán elvesztő ifjú a református főgimnáziumban érettségizett. A rajz és festészet iránt érdeklődő diákként Rudnay Gyula rövid időt megélt, helyi festőiskolájában tanult, majd 1912-ben a Képzőművészeti Főiskolán szerzett tanári oklevelet.

Csaknem fél évszázadon át tanított, először Szegeden, majd a húszas évektől kezdődően a fővárosban a felsőipariskolában, amelynek rövid ideig igazgatója is volt. A hazafias elkötelezettségű művésztanár a világháború kitörésekor önként vonult be Debrecenbe katonai szolgálatra. Az orosz fronton 1915 húsvét hétfőjén egy nagy erejű ellenséges betöréssel szemben tartotta szakaszával védőkörletét, és kézigránátharcban akadályozta meg a szomszédos lövészárkok elfoglalását. E hősi tettért Arany Vitézségi Éremmel tüntették ki, később ennek alapján avatta vitézzé Horthy Miklós kormányzó 1924-ban. A Nagy Háborúban megsebesült és előléptetett Darvassy István megjárta az olasz frontot, majd Badenben, 1917-ben megfestette IV. Károly portréját.

Számos kiadványt illusztrált, többek között az 1910-es évek vásárhelyi folyóiratának, a Jövendő számainak borítóját, illetve hazafias elhivatottsága és katonai múltja alapján a két világháború közötti háborús köteteket. Festészetének ihlető forrása Mártély volt, ahová a nyári szünetekben a fővárosból "hazajárva" döntően a halászok munkáját vetette vászonra, papírra. Táj- és életképei mellett jelentősek a szegénységben élő nincstelenek, a viskókban, putrikban lakók mindennapjait megörökítő alkotásai is. Szülővárosa két jelentős portrémegbízása a Tornyai János Múzeum képzőművészeti gyűjteményét gyarapítja: 1923-ben festette meg Juhász Mihály királyi főtanácsos, polgármester, majd 1940-ben Horthy Miklós kormányzó egészalakos portréját.

Az 1960-ban, Budapesten elhunyt művész és felesége, Mittelholzer Márta hamvait ünnepélyes keretek között Hódmezővásárhelyen, a Kincses temető díszsírhely-parcellájában - az egykori mentor és barát, Tornyai János sírjának szomszédságában - helyezték végső nyugalomra szerdán délután.

 

A Tornyai János Múzeum szervezésében április 27-én kamarakiállítás nyílik Darvassy István alkotásaiból és személyes tárgyaiból az Alföldi Galéria földszintjén.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Átadták a vásárhelyi kórház két új osztályát

Átadták a vásárhelyi kórház két új osztályát

Két, egyenként több mint ezer négyzetméteres szinttel bővítették a hódmezővásárhelyi kórházban a szakrendelő épületét. Képekkel.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023

2023. 17. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
70 éves férfi a vásárhelyi lakástűz áldozata

70 éves férfi a vásárhelyi lakástűz áldozata

Április 18-án reggel a kilencven négyzetméteres lakóházhoz három járművel percek alatt a helyszínre értek a tűzoltók és rövid idő alatt eloltották a lángokat.
Kevés új lakás épül

Kevés új lakás épül

A legkevesebb társasházi beruházás Hódmezővásárhelyen kezdődött. A megyei jogú városokban az új ingatlanok kínálati négyzetméterára átlagosan 947 ezer forint.
 

És ezt már olvasta?

Rangos díjat kapott a Kankalin Néptáncegyüttes
Rangos díjat kapott a Kankalin Néptáncegyüttes Az együttes alapítója több mint fél évszázaddal ezelőtt célul tűzte ki a magyar néptánc, népzene és néprajzi hagyomány ápolását, elsajátítását, népszerűsítését.
 
Befejeződött az átköltözés
Befejeződött az átköltözés Sikeresen átköltöztek a DIGIMobil ügyfelei a Vodafone hálózatára Az új hálózatra váltással országos lefedettséget használhatnak a DIGI ügyfelek.
 
Nagy energiával játszottak, végig maximális erőbedobással
Nagy energiával játszottak, végig maximális erőbedobással Történelminek mondható a Vásárhelyi Kosársuli 2022-23-as szezonja, hiszen eddig még soha nem indult felnőtt női csapat az egyesület színeiben egyetlen bajnokságban sem.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 22. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Díjazták a Hódfót
Díjazták a Hódfót Egerben, a Kézművesség 1000 éve és jövője a Kárpát-medencében rendezvény sorozathoz kapcsolódón került sor a XX. Magyar Kézműves Remek pályázatának díjátadó ünnepségére.
 
Átadták az új közösségi házat
Átadták az új közösségi házat Új közösségi ház épült uniós támogatással Hódmezővásárhely Új-Kishomok városrészében, és felújítottak három olvasókört is.
 
Vásárhelyi katonák a sérültek között
Vásárhelyi katonák a sérültek között A NATO békefenntartó erők katonáit május 29-én vetették be tömegoszlatási feladatokra Koszovóban. A KFOR katonák sorfalát a tüntető tömeg megtámadta,