Kultúra, oktatás31 festménnyel gazdagodott a Tornyai Múzeum

2013. január 17., csütörtök
 

Alföldi festők műveivel gazdagodott a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum, a harmincegy alkotás egy ausztrál műgyűjtő, Erich Brosell kollekciójából került Hódmezővásárhelyre.

 

 

 

 

 

 

 


 

A csütörtöki sajtótájékoztatón, az átadás-árvételről szóló szerződés aláírása előtt Almási István polgármester elmondta, hogy az önkormányzat az elmúlt években kiemelt figyelmet fordított a kultúra támogatására. 4,2 milliárd forintos beruházással a település szívében kulturális negyed épült. „Most az a feladatunk, hogy mindezt tartalommal töltsük meg” - mondta a polgármester.

 

A felújított Tornyai János Múzeum színvonalas tárlatoknak ad helyet, időről időre gyarapszik gyűjteménye is. Ennek újabb eleme, hogy az önkormányzat 4 millió forintért megvásárolta Erich Broselltől a kortárs festészet jeleseinek 31 művét. A most Hódmezővásárhelyre került műveket annak idején Kratochwill Mimi művészettörténész javaslatára vásárolta a gyűjtő. A 31 kép vételi ára szinte jelképesnek tekinthető, hangzott el a sajtótájékoztatón.

 

Nagy Imre múzeumigazgató elmondta, a festők - Vecsési Sándor, Szalay Ferenc, Szurcsik József, Németh József, Patay László, Csikós András, Bazsonyi Arany, Fejér Csaba és Kurucz D. István a 60-as, 70-es évek magyar képzőművészetének meghatározó alkotói voltak, többségük rendszeresen részt vett a Vásárhelyi Őszi Tárlaton.

„Ha szubjektív lehetek, a művek a festők legjobb időszakából valók, nincs közöttük egy sem, amely gyengének mondható”- tette hozzá Nagy Imre. Azt is elmondta, a művészek szinte egy generációt képviselnek, jóllehet közülük már csak hárman élnek és ma már csak egyikük aktív alkotó.

 

Az alkotások egy része idővel az Alföldi Galéria állandó kiállításának részét fogja képezni, most azonban szeretnék a város művészetszerető közönségének megmutatni az új szerzeményeket. Ezért január 19-től 11 órától megtekintheti a nagyközönség a Tornyai János Múzeum emeleti kiállítótermében.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

A Németh László Városi Könyvtár  rendezvényei

A Németh László Városi Könyvtár rendezvényei

1989 óta ünnepeljük meg január 22-én a magyar kultú­ra napját, annak emlékére, hogy  Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.

Megdolgoztak a sikerért

Megdolgoztak a sikerért

Rangadóhoz méltóan kezdődött a felnőttek összecsapása - elég régóta nem sikerült legyőzni az örök rivális Békést, ez is fűtötte a vásárhelyieket.
A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen

A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen

Mártélyon megnézték azokat az, elmúlt évek során némileg elhanyagolttá vált létesítményeket, amelyek annak idején norvég finanszírozással valósultak meg.
Múltidéző - Aranykincsek a Tornyaiban

Múltidéző - Aranykincsek a Tornyaiban

Hat éve, 2014 januárjában mutatták be azokat a Szikáncson talált aranykincseket, amelyek abban az évben a Tornyai János Múzeum kiállítás-szenzációja lett.
 

És ezt már olvasta?

Óbudán láthatóak a Vásárhelyi Őszi Tárlat díjazott művei
Óbudán láthatóak a Vásárhelyi Őszi Tárlat díjazott művei Az Óbudai Kulturális Központ San Marco Galériájában 21 díjazott alkotó egy-egy műve március 6-ig tekinthető meg.
 
Helyzetkomikumok sora a színpadon
Helyzetkomikumok sora a színpadon Akár a tévedések vígjátéka is lehetett volna a BFMK színpadán az előadás, csak Shakespeara helyett az olaszok kedvelt vígjátékírójának, Camolettinek a tollát dícsérte.
 
Az érzelmek széles tárháza BFMK színpadán
Az érzelmek széles tárháza BFMK színpadán Szerelmes vásárhelyi költők a BFMK-ban. A szerelem ezer arcát villantotta fel a Bessenyei Színkör a Valentin-napi zenés-verses irodalmi estjén.
 
Ismét halálos baleset történt Szikáncsnál
Ismét halálos baleset történt Szikáncsnál A Szikáncs és Földeák közötti útszakaszon több súlyos baleset történt az elmúlt években. Ezúttal egy motoros vesztette életét.
 
Visszafogott költségvetés - jóval szerényebb lobbierő
Visszafogott költségvetés - jóval szerényebb lobbierő Márky-Zay Péter: az önkormányzat igyekszik takarékosan gazdálkodni. Cseri Tamás: az üres kassza költségvetése. Szavaztak az idei költségvetésről.
 
Egy színes egyetem színes programsorozata
Egy színes egyetem színes programsorozata Április 6-a és május 17-e között Egyetemi Tavasz több száz programmal. Egyetemi színházak találkozója. 25. Őszi Kulturális Fesztivál. 95 éves egyetemi énekkar.
 
Párválasztás és a házasodás népszokásai Vásárhelyen
Párválasztás és a házasodás népszokásai Vásárhelyen A házasság hetéhez kapcsolódó programsorozatban A páros életről való boldogságról címmel tartottak előadást a Németh László Városi Könyvtárban.