Kultúra, oktatás31 festménnyel gazdagodott a Tornyai Múzeum

2013. január 17., csütörtök
 

Alföldi festők műveivel gazdagodott a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum, a harmincegy alkotás egy ausztrál műgyűjtő, Erich Brosell kollekciójából került Hódmezővásárhelyre.

 

 

 

 

 

 

 


 

A csütörtöki sajtótájékoztatón, az átadás-árvételről szóló szerződés aláírása előtt Almási István polgármester elmondta, hogy az önkormányzat az elmúlt években kiemelt figyelmet fordított a kultúra támogatására. 4,2 milliárd forintos beruházással a település szívében kulturális negyed épült. „Most az a feladatunk, hogy mindezt tartalommal töltsük meg” - mondta a polgármester.

 

A felújított Tornyai János Múzeum színvonalas tárlatoknak ad helyet, időről időre gyarapszik gyűjteménye is. Ennek újabb eleme, hogy az önkormányzat 4 millió forintért megvásárolta Erich Broselltől a kortárs festészet jeleseinek 31 művét. A most Hódmezővásárhelyre került műveket annak idején Kratochwill Mimi művészettörténész javaslatára vásárolta a gyűjtő. A 31 kép vételi ára szinte jelképesnek tekinthető, hangzott el a sajtótájékoztatón.

 

Nagy Imre múzeumigazgató elmondta, a festők - Vecsési Sándor, Szalay Ferenc, Szurcsik József, Németh József, Patay László, Csikós András, Bazsonyi Arany, Fejér Csaba és Kurucz D. István a 60-as, 70-es évek magyar képzőművészetének meghatározó alkotói voltak, többségük rendszeresen részt vett a Vásárhelyi Őszi Tárlaton.

„Ha szubjektív lehetek, a művek a festők legjobb időszakából valók, nincs közöttük egy sem, amely gyengének mondható”- tette hozzá Nagy Imre. Azt is elmondta, a művészek szinte egy generációt képviselnek, jóllehet közülük már csak hárman élnek és ma már csak egyikük aktív alkotó.

 

Az alkotások egy része idővel az Alföldi Galéria állandó kiállításának részét fogja képezni, most azonban szeretnék a város művészetszerető közönségének megmutatni az új szerzeményeket. Ezért január 19-től 11 órától megtekintheti a nagyközönség a Tornyai János Múzeum emeleti kiállítótermében.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

A Németh László Városi Könyvtár  rendezvényei

A Németh László Városi Könyvtár rendezvényei

1989 óta ünnepeljük meg január 22-én a magyar kultú­ra napját, annak emlékére, hogy  Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.

Megdolgoztak a sikerért

Megdolgoztak a sikerért

Rangadóhoz méltóan kezdődött a felnőttek összecsapása - elég régóta nem sikerült legyőzni az örök rivális Békést, ez is fűtötte a vásárhelyieket.
A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen

A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen

Mártélyon megnézték azokat az, elmúlt évek során némileg elhanyagolttá vált létesítményeket, amelyek annak idején norvég finanszírozással valósultak meg.
Múltidéző - Aranykincsek a Tornyaiban

Múltidéző - Aranykincsek a Tornyaiban

Hat éve, 2014 januárjában mutatták be azokat a Szikáncson talált aranykincseket, amelyek abban az évben a Tornyai János Múzeum kiállítás-szenzációja lett.
 

És ezt már olvasta?

Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél
Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél

A nyári szünet utáni első versenyen mindkét vásárhelyi úszóegyesület remekelt. A Hód Úszó SE tagjai 26 érmet, a NICS-HSÚVC 28 érmet szerzett.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Jól kerestek lányok futtatásából
Jól kerestek lányok futtatásából Három mindszenti lakost fogtak el, akik lányokat kényszerítettek prostitúcióra. A házkutatások során több bizonyíték is előkerült.
 
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból Elülni látszik az a vihar, amely egy, a város zenei életében köztiszteletnek örvendő pedagógus jelölése, illetve a színész özvegyének bejelentése nyomán keletkezett.
 
Lendületben a HLKC NB II-es csapata
Lendületben a HLKC NB II-es csapata Szeptember 12-én elrajtol az NB II-es női kézilabda bajnokság, amelyre a Hódmezővásárhelyi LKC már hetek óta készül. Interjú Dankó Leával.
 
Régészeti pillanatképek
Régészeti pillanatképek Vásárhely és környéke régészeti feltárásainak eredményeiből ad ízelítőt a Tornyai János Múzeum szeptember 10-én megnyílt kiállítása.
 
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet Lezárult a mártélyi, mindszenti szülők között nagy vihart kavart ügy. Jogerős lett a hirdető újságban nemcsak munkára fiúkat kereső férfi elleni ítélet.