Kultúra, oktatásMúltidéző - Aranykincsek a Tornyaiban

2020. január 12., vasárnap
 
Múltidéző - Aranykincsek a Tornyaiban

2014 januárjában mutatták be azokat a Szikáncson talált aranykincseket, amelyek abban az évben a Tornyai János Múzeum kiállítás-szenzációja lett.

 


 

Képeink a szállítmány megérkezés utáni ellenőrzésen készültek

 

 

 

 

Nagy várakozás előzte meg a hat és fél kilogrammos, úgynevezett ’Szikáncsi lelet’ bemutatóját, hiszen - néhány darab kivételével – rögtön a megtalálás évében, 1963-ban, valamennyi Budapestre került a Magyar Nemzeti Múzeumba.

 

A Vásárhelyi Hírekben (Cikkünk a lap alján!) 2010 decemberében megjelent a Szikáncson talált hat és fél kiló arany megtalálásának részletes történetét bemutató, eddig már több tízezres olvasottságú cikkünk évekig megmozgatta az emberek képzeletét. Ez is közrejátszott a kiállítás létrejöttében.

 

Az egyes becslések szerint törtarany értékben 50-60 millió forint értékű aranylelet eszmei értéke viszont több százmillió forintban számolható. Az 1439 darab háromféle színarany bizánci solidus pénzérme európai hírű és deklaráltan a Nemzeti Múzeum történetének egyik legjelentősebb értékű leletének néhány darabja a budapesti múzeum egyik, nem éppen exponált vitrinjében látható.

 

A Tornyai János Múzeum a kincsekből, a pénzérmék történetéről 2014 januárjában rendezett kiállítást, miután két héttel előtte megérkeztek a bemutatandó pénzérmek.

 

A Hódmezővásárhelyre megérkezett aranyérméket, az akkori igazgató, Nagy Imre vette át, akinek a nevéhez sok, országos jelentőségű, igényes, magas színvonalú képzőművészeti kiállítás fűződik. A Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója elmondása szerint a történelmi Magyarország legnagyobb hun korabeli aranyleletéből 50 darabot sikerült szerezni a Nemzeti Múzeumtól.

 

Idővel a különleges kiállítások sorát gyarapította, a méltán nagy érdeklődéssel kísért hódmezővásárhelyi kiállítás, amelynek jelentőségét az is növelte, hogy ez a legnagyobb Európában talált kelet-római császárság idejéből való soliduslelet, hiszen például 1967-ig Svédországban és Dániában 983 darabot találtak, majd néhány évvel később az egykori Csehszlovákiában is előkerült egy, a sajtóban "nagy"-nak kikiáltott soliduslelet, 108 érmével. Így a szikáncsi lelet nemcsak európai hírű, de ez a történelmi Magyarország legnagyobb hun korabeli aranylelete is.

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Hat és fél kiló arany egy tanya mellett  (Képekkel!) 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Bíróság előtt a vásárhelyi kettős gyilkosság elkövetői

Bíróság előtt a vásárhelyi kettős gyilkosság elkövetői

Hódmezővásárhely lakóit 2018-ban mélyen megrázta az idős szülőket meggyilkoló nő és élettárásának brutalitása és kegyetlensége. Videó a helyszínről és az elfogásról.
A Németh László Városi Könyvtár  rendezvényei

A Németh László Városi Könyvtár rendezvényei

1989 óta ünnepeljük meg január 22-én a magyar kultú­ra napját, annak emlékére, hogy  Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.

Teszt

Teszt
Hommage á Tornyai János

Hommage á Tornyai János

A tavalyi Festőszimpózium résztvevőinek az alföldi festészet meghatározó művésze előtt tisztelgő alkotásaiból nyílik kiállítás január 18-án.
 

És ezt már olvasta?

Teltházas Alma koncert a BFMK-ban
Teltházas Alma koncert a BFMK-ban A hétvégén fergeteges hangulatú koncerttel örvendeztették meg kis rajongóikat, nagy részük a színpad előtt extázisban énekelt és táncolt.
 
Vásárhelyi írónő újabb sikerkönyve
Vásárhelyi írónő újabb sikerkönyve Egy elfeledett budapesti mulatónegyedbe, a lágymányosi Konstantinápolyba repíti vissza az olvasókat Borbás Edina legújabb történelmi fikciós regénye.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 4. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 4. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Megnyílt a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor kiállítása
Megnyílt a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor kiállítása A most megnyílt tárlaton az ábrázoló vagy absztrakt látásmóddal alkotott, a mártélyi tájat és az ott megélt közösségi élményeket megörökítő hetven mű látható. Képekkel.
 
Értékes kettős siker
Értékes kettős siker Az NB I/B 19. fordulójában a Concordia Motax KC Pápa ellen lépett pályára a Vásárhelyi Kosársuli U20-as és felnőttcsapata. Nem is akárhogy!
 
Ilyenek a legboldogabb emberek
Ilyenek a legboldogabb emberek Kiderült, hogy a mentális jóléttel és boldogsággal kapcsolatos sok-sok kutatásban 10 tulajdonság mindig visszaköszön. Íme a lista!
 
Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok
Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok Itt az ideje a farsangi fánksütésnek. Ha nincs idő a kelesztéshez, jól jöhet ez a két villámgyors recept. Az egyszerű sok esetben nagyszerű!