KözéletA norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen

2020. január 17., péntek
 
A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhelyre látogatott a Norvég Királyság magyarországi nagykövete, Olav Berstad és munkatársai. Dr. Márki-Zay Péter polgármesterrel gazdasági és kulturális témákról beszélgettek.

 

 

 

 

 

 


A tárgyaláson kiderült, hogy Norvégia - ahogyan régebben is - szívesen támogatna magyarországi fejlesztéseket és kulturális projekteket, ám a magyar kormány engedélye hiányzik ehhez. Így most mintegy 300 millió eurót zároltak, ennyi nem került kiosztásra a magyar projektekre. Viszont sikerült beazonosítani olyan pályázati forrásokat, amit jövőben Hódmezővásárhely is egészen biztosan meg fog pályázni.

A látogatásra a norvég nagykövetet elkísérte családja, akikkel kilátogatott Mártélyra, ahol Hódmezővásárhely polgármesterével végigsétáltak a tanösvényen és megtekintették a Bodnár Bertalan Természet és Környezetvédelmi Oktatóközpontot, valamint a mellette lévő Ifjúsági Házat, ami annak idején norvég finanszírozással valósulhatott meg.

 

Valószínű kevesen tudják a városban, hogy a „Regionális Környezeti Nevelő Központ kialakítása a Mártélyi Tájvédelmi Körzet területén” című pályázat Norvég Finanszírozási Mechanizmus keretében meghirdetett pályázati pénzből valósult meg.

A Norvég Alap minden ellenvetés nélkül jóváhagyta a város pályázatát és a Végrehajtási Szerződés megkötéséhez szükséges dokumentumokat 2008. december hónapban megküldték a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség részére.

Önerővel kiegészítve ebből épült meg a Bodnár Bertalan Oktatóközpont területén egy 19 férőhelyes, akadálymentesített ifjúsági szálláshely, nyitott tanteremmel, klímamérő állomással, 7 kilométeres szárazföldi, 4 kilométeres vízi tanösvénnyel, kerékpárokkal, kishajókkal és modern vizsgálati eszközökkel.

Ezeket, már amelyik elérhető, mind a mai napig szívesen használják a Mártélyi holtág iránt érdeklődők, illetve a vásárhelyi óvodás és iskolás csoportok. Hiszen még a környezettudatos nevelést elősegítendő oktatócsomagok is készültek, amelyek a pedagógusok munkáját segítették.

A néhány éve a Norvég Alap támogatásával Mártélyon kialakított műtárgyak közül viszont soknak csak romjai, vagy már csak nyomai vannak meg.

 

Szintén a Norvég Alap finanszírozta Hódmezővásárhelyen az Egészséges Vásárhely Program 4 évvel ezelőtti projektjét. Az állapotfelmérés költségeit a Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködés program támogatta 144 ezer euroval, körülbelül 45 millió forinttal. A projekt 2016 májusában indult és 2017 áprilisában fejeződött be.

 

 

(Mint ismeretes néhány éve sokáig álltak a projektek és kifizetések a kipattant nemzetközivé terebélyesedett, ám hazánkra nézve kellemetlen befejezésű úgynevezett Norvég Alap-ügy miatt. A nemzetközi diplomáciai feszültséggé szélesedő konfliktus 2014-ben alakult ki egyrészről a magyar kormány, másrészről a Norvég Alap és EGT Alap donor országai és az általuk az alap három programjának magyarországi kezelésével megbízott civil szervezetek között. A Norvég Alap azért függesztette fel a magyarországi kifizetéseit, mert a magyar kormány egyoldalúan változtatta meg a teljes Norvég Alap hazai közreműködő szervezetét, ezért megromlott a diplomáciai viszony Magyarország és Norvégia között.

A magyar kormány tisztviselői bűncselekmények elkövetésével vádolták a civil szervezeteket, ügyükben rendőri és adóhivatali nyomozás indult, az adóhatóság az adószámukat felfüggesztette. A KEHI kezdeményezésére elvégzett ügyészségi vizsgálat eredményeként kiderült, hogy a vizsgált öt civil szervezet közül (melyek az Alapok pénzeinek elosztását végezték) három semmilyen szabálytalanságot nem követett el. A szervezetek elleni, több mint egy éven át tartó nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntették.) 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Ökumenikus imahét Vásárhelyen

Ökumenikus imahét Vásárhelyen

Vasárnaptól nyolc napon át közösen imádkoznak a magyarországi egyházak a Krisztus-hívők egységéért. Vásárhelyen is csatlakoztak az ökumenikus imahéthez. Napi liturgiák.
Új fegyverek a Helyőrségnél

Új fegyverek a Helyőrségnél

A kiképzések érdekességét az adta, hogy a vásárhelyi katonák az újonnan rendszeresített gépkarabélyokkal hajtottak végre.
A Deszkkel szemben is ellenállhatatlan volt a csapat

A Deszkkel szemben is ellenállhatatlan volt a csapat

Továbbra is remekül játszik a tavaszi szezonban a HLKC NB II-es felnőtt csapata. A lányok szombaton a Deszk vendégeként léptek pályára.
Vásárhelyiek a sivatagi rally-n

Vásárhelyiek a sivatagi rally-n

Hat vásárhelyi fiatal álmodott egy nagyot, ami valóság lett: indulnak a Budapest - Bamako 2020 Rally-n.

 

És ezt már olvasta?

Remek szereplés a Megyei Sakk Diákolimpián
Remek szereplés a Megyei Sakk Diákolimpián Február 22-én Szegeden rendezték meg a Megyei Sakk Diákolimpiát, melyet a 12 főből álló vásárhelyi csapat 11 éremmel fejezett be. Eredmények.
 
Máris itt egy ütős névsor!
Máris itt egy ütős névsor! A hazai fesztiválszcéna legnagyobb hagyományokkal bíró buliján, a Szegedi Ifjúsági Napokon szokás szerint nemzetközi sztárok és hazai sikercsapatok lépnek föl.
 
Az első kattintástól napjainkig
Az első kattintástól napjainkig Eifert János vásárhelyiségéhez és munkásságának egyetemes értékéhez kétség nem férhet. Hódmezővásárhely díszpolgárának megnyílt az életmű kiállítása. Képekkel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 8. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 8. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Tornyai Szabadkán
Tornyai Szabadkán Több mint száz év után láthatja újra az újvidéki közönség Tornyai János festőművész alkotásait.
 
Iskolások a Tornyaiban
Iskolások a Tornyaiban Jóval több iskola, jóval több osztálya használhatná ki a Tornyai Múzeum kiállításait. A kihelyezett tanóra mindig izgalmas és maradandó élmény.
 
Így lettünk bajnokok - a sportélet kulisszatitkai
Így lettünk bajnokok - a sportélet kulisszatitkai Nagysikerű könyvbemutatót és konferenciát rendeztek a hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskolában. Világ- és Európa-bajnok sportolók voltak a vendégek.