KözéletA norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen

2020. január 17., péntek
 
A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhelyre látogatott a Norvég Királyság magyarországi nagykövete, Olav Berstad és munkatársai. Dr. Márki-Zay Péter polgármesterrel gazdasági és kulturális témákról beszélgettek.

 

 

 

 

 

 


A tárgyaláson kiderült, hogy Norvégia - ahogyan régebben is - szívesen támogatna magyarországi fejlesztéseket és kulturális projekteket, ám a magyar kormány engedélye hiányzik ehhez. Így most mintegy 300 millió eurót zároltak, ennyi nem került kiosztásra a magyar projektekre. Viszont sikerült beazonosítani olyan pályázati forrásokat, amit jövőben Hódmezővásárhely is egészen biztosan meg fog pályázni.

A látogatásra a norvég nagykövetet elkísérte családja, akikkel kilátogatott Mártélyra, ahol Hódmezővásárhely polgármesterével végigsétáltak a tanösvényen és megtekintették a Bodnár Bertalan Természet és Környezetvédelmi Oktatóközpontot, valamint a mellette lévő Ifjúsági Házat, ami annak idején norvég finanszírozással valósulhatott meg.

 

Valószínű kevesen tudják a városban, hogy a „Regionális Környezeti Nevelő Központ kialakítása a Mártélyi Tájvédelmi Körzet területén” című pályázat Norvég Finanszírozási Mechanizmus keretében meghirdetett pályázati pénzből valósult meg.

A Norvég Alap minden ellenvetés nélkül jóváhagyta a város pályázatát és a Végrehajtási Szerződés megkötéséhez szükséges dokumentumokat 2008. december hónapban megküldték a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség részére.

Önerővel kiegészítve ebből épült meg a Bodnár Bertalan Oktatóközpont területén egy 19 férőhelyes, akadálymentesített ifjúsági szálláshely, nyitott tanteremmel, klímamérő állomással, 7 kilométeres szárazföldi, 4 kilométeres vízi tanösvénnyel, kerékpárokkal, kishajókkal és modern vizsgálati eszközökkel.

Ezeket, már amelyik elérhető, mind a mai napig szívesen használják a Mártélyi holtág iránt érdeklődők, illetve a vásárhelyi óvodás és iskolás csoportok. Hiszen még a környezettudatos nevelést elősegítendő oktatócsomagok is készültek, amelyek a pedagógusok munkáját segítették.

A néhány éve a Norvég Alap támogatásával Mártélyon kialakított műtárgyak közül viszont soknak csak romjai, vagy már csak nyomai vannak meg.

 

Szintén a Norvég Alap finanszírozta Hódmezővásárhelyen az Egészséges Vásárhely Program 4 évvel ezelőtti projektjét. Az állapotfelmérés költségeit a Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködés program támogatta 144 ezer euroval, körülbelül 45 millió forinttal. A projekt 2016 májusában indult és 2017 áprilisában fejeződött be.

 

 

(Mint ismeretes néhány éve sokáig álltak a projektek és kifizetések a kipattant nemzetközivé terebélyesedett, ám hazánkra nézve kellemetlen befejezésű úgynevezett Norvég Alap-ügy miatt. A nemzetközi diplomáciai feszültséggé szélesedő konfliktus 2014-ben alakult ki egyrészről a magyar kormány, másrészről a Norvég Alap és EGT Alap donor országai és az általuk az alap három programjának magyarországi kezelésével megbízott civil szervezetek között. A Norvég Alap azért függesztette fel a magyarországi kifizetéseit, mert a magyar kormány egyoldalúan változtatta meg a teljes Norvég Alap hazai közreműködő szervezetét, ezért megromlott a diplomáciai viszony Magyarország és Norvégia között.

A magyar kormány tisztviselői bűncselekmények elkövetésével vádolták a civil szervezeteket, ügyükben rendőri és adóhivatali nyomozás indult, az adóhatóság az adószámukat felfüggesztette. A KEHI kezdeményezésére elvégzett ügyészségi vizsgálat eredményeként kiderült, hogy a vizsgált öt civil szervezet közül (melyek az Alapok pénzeinek elosztását végezték) három semmilyen szabálytalanságot nem követett el. A szervezetek elleni, több mint egy éven át tartó nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntették.) 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Ökumenikus imahét Vásárhelyen

Ökumenikus imahét Vásárhelyen

Vasárnaptól nyolc napon át közösen imádkoznak a magyarországi egyházak a Krisztus-hívők egységéért. Vásárhelyen is csatlakoztak az ökumenikus imahéthez. Napi liturgiák.
További fejlesztések a vásárhelyi Helyőrségnél

További fejlesztések a vásárhelyi Helyőrségnél

A 2017-ben meghatározott Modern Városok Program keretében a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós laktanyában további infrastrukturális fejlesztések kezdődnek.
Elhunyt a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség ügyvezető elnöke

Elhunyt a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség ügyvezető elnöke

Nemcsak a zsidó hitközség ügyvezetőjeként, hanem ügyvédként is jelentős volt a munkássága. 74 éves korában elhunyt Dr. Erdélyi Miklós.
Kis lépésekkel a megoldás felé

Kis lépésekkel a megoldás felé

A sok kis jobbító szándék is segíthet megérteni, megértetni mennyire fontossá vált a környezetre ható ártalmak csökkentése, megszüntetése.
 

És ezt már olvasta?

Mozgás éjszakája idén is
Mozgás éjszakája idén is Hatodik alkalommal rendezik meg a Mozgás Éjszakáját Hódmezővásárhelyen és Makón, valamint a Hódmezővásárhelyi és Makói járás településein.
 
Hullámverés
Hullámverés Még mindig nem látszik, hogy nyugvópontra kerülne a Hód Úszó SE és a NICS-HSÚVC egybeolvadása, azzal együtt, hogy ennek határideje augusztus 17-e.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 31. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 31. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Még egy hétig pótfelvételi államilag finanszírozott szakokra is
Még egy hétig pótfelvételi államilag finanszírozott szakokra is Jó esélyük van beiratkozni valamelyik egyetemre azoknak is, akik tavasszal nem jelentkeztek a felsőoktatásba, de azóta meggondolták magukat.
 
Az ország Imruskája 85 éves lenne
Az ország Imruskája 85 éves lenne A Hódmezővásárhelyen született Antal Imre július 31-én lett volna 85 éves. A város nem feledkezett meg neves szülöttéről.
 
Vásárhelyi mestereket, vállalkozókat díjaztak
Vásárhelyi mestereket, vállalkozókat díjaztak Július 31-én tartotta küldöttgyűlését a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szegeden, a kamarai székházban.
 
Tűzgyújtási tilalom 3 megyében
Tűzgyújtási tilalom 3 megyében Augusztus elsejétől érvényes Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyére. Az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.