Kultúra, oktatásVissza a forrásokhoz - vándorkiállítás nyílt Vásárhelyen

2018. január 21., vasárnap
 
Vissza a forrásokhoz - vándorkiállítás nyílt Vásárhelyen

Megérkezett a vásárhelyi Református Ótemplomba a Magyar Nemzeti Levéltár vándorkiállítása. A magyarországi protestantizmus emlékeivel ismerteti meg a látogatókat a Magyar Nemzeti Levéltár vándorkiállítása, melyet Szenti Csilla, a hódmezővásárhelyi levéltár vezetője nyitott meg január 21-én, vasárnap délelőtt.

 

 

Fotók: VH

 

 

A Vissza a forrásokhoz című tárlat anyagát 21 levéltári intézmény iratanyagából, mintegy száz levéltáros gyűjtése nyomán állították össze. A kiállított húsz tabló a reformáció elterjedésével, az állam és az egyház viszonyával, a templomépítéssel, az iskolával és az oktatással, a bibliafordításokkal, a társadalmi szerepvállalással és a reformáció művészetekre gyakorolt hatásaival foglalkozik. A vándorkiállítás a protestantizmus 500 éves múltja előtt tiszteleg: nemcsak a reformáció kezdeteit és hatásait mutatja be, hanem az egyháztörténeti korszakokat, és azok jellemzőit is megismerhetik ‑ egészen február 4-éig ‑ Vásárhely legrégebbi templomába betérők.

 

A megjelenteket Bán Csaba, a Hódmezővásárhely - Ótemplomi Református Egyházközség lelkipásztora köszöntötte, a megnyitóbeszédet Szenti Csilla, a MNL Csongrád Megyei Levéltára Hódmezővásárhelyi Fióklevéltár vezetője tartotta. Többek között a kiállítás vásárhelyi vonatkozásáról is beszélt. Mint mondta,az egyik tablón Szeremlei Sámuel tollából egy vásárhelyi vonatkozású irat is szerepel rajta. Ebben az 1902-ben megjelent írásban a hódmezővásárhelyi református egyház megreformálására tesz javaslatot eképpen: „Minthogy a város belterületére  30 ezer református lélek tehető, egy lelkész pedig 3 ezer léleknél többet kellően nem gondozhat, ez okból a város belterülete 10 egyházközségre osztandó fel, melyek központjain építtetnének fel azok templomai és lelkész-lakai.” A 30 ezer fős gyülekezettel a reformátusok a város lakosságának több, mint felét tették ki, hiszen a 20. század fordulóján Vásárhely lélekszáma 50 ezer fő körül volt. Szeremlei Sámuel személye arra is rendkívül jó példa, hogy  a református papok széles látókörűek voltak, közülük sokan nem szűkültek be az egyházi tevékenységük ellátásába. Az egykori újtemplomi lelkész történészi munkássága a jelen lévők előtt jól ismert, gyümölcse városunk történetének öt kötetes feldolgozása. A helyi törvényhatósági bizottság tagjaként aktív részese volt Vásárhely közéletének, sokat tett az oktatás fejlesztéséért is." - mondta megnyitóján Szenti Csilla.

 

A Magyar Nemzeti Levéltár 2017-ben a reformáció 500 éves évfordulóját egy országos vetélkedő meghirdetésével is ünnepelte.

A Vásárhelyi Levéltár is kapcsolódott ehhez a tevékenységhez és a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ segítségével meghirdették az Utazás Wittenbergbe című vetélkedőt a város alap- és középfokú oktatási intézményeiben. 16 csapat nevezett, akik közül a Németh László Gimnázium és Általános Iskola, valamint a Varga Tamás Általános Iskola került ki győztesen az első fordulóból. A Varga Tamás Általános Iskola sikeres középdöntő után bejutott az országos döntőig, ahol ötödikként zárták a versenyt.

 

A vándorkiállítás megnyitóján ezt a nagyszerű eredményt is kihirdették, és a nyertes csapat tagjai Szabó Evelin, Maszlag Viktória, Korom Norina, valamint felkészítő tanáruk Bányai Csabáné a vásárhelyi fióklevéltártól értékes könyvcsomagot kapott.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Árral szemben úsznak?

Árral szemben úsznak?

Vásárhely két  úszóegyesületének fúziója régóta téma a város sportéletében. Az álláspontok nem igazán közelednek egymáshoz.
Újabb polgármester-jelölt bukkant fel

Újabb polgármester-jelölt bukkant fel

A Hajrá Magyarország! Párt elnöke, régebben az MDF alapítói közt volt. Hogy a Fideszhez van-e közük, csak annyit közölt: ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánja.
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán

Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán

A Hód-Fitness SE 10 egyéni és 14 csoportos gyakorlattal képviselte Magyarországot. Hét ország 813 sportolója vett részt az Európa Kupán.
Remek teljesítmény - szép végeredmény

Remek teljesítmény - szép végeredmény

Nehéz helyzetben, csodálatos játékkal szerezte meg első győzelmét vendégként az NB I/B Zöld csoportjában a Vásárhelyi Kosársuli.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 46. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben Nincs jelentősebb változás a 2024-es esztendőben a munkaszüneti napok terén. Ám, mivel egyetlen ünnepnapunk sem esik hétvégére, így 7 hosszú hétvégére készülhetünk.
 
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni Beköszöntött az ősz, a tél és ezzel együtt a légúti vírusfertőzések és bakteriális társfertőzések időszaka, így nem árt az óvatosság.
 
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki A Nagykőrös csapatát fogadta november 24-én este az NB I/B Zöld csoportjának 10. fordulójában a Vásárhelyi Kosársuli.
 
Létszámleépítés valódi számokkal
Létszámleépítés valódi számokkal Hiteltelennek tartja a Villeroy & Boch közleménye az egyik helyi sajtóban és a facebookon is felbukkant információkat. Ezzel le kívánják zárni a találgatásokat.
 
Máté Taekwondo sikerek az OB-n
Máté Taekwondo sikerek az OB-n A Dunaharaszti Sportcsarnok adott otthont a Taekwondo Országos Bajnokságnak. 26 egyesület közel négyszáz versenyzője lépett pástra.
 
Januártól MR diagnosztizálás lesz Vásárhelyen is
Januártól MR diagnosztizálás lesz Vásárhelyen is Az új Siemens gyártmányú készülék megérkezett Vásárhelyre. Ez azt is jelenti, hogy a legkorszerűbb MR diagnosztizálásért már majd nem kell Szegedre utazni.