Kultúra, oktatásVI. Őz-ŐSök találkozója

2024. június 6., csütörtök
 
VI. Őz-ŐSök találkozója

A betelepültek között sokan nem szeretik a nyelvjárást, mégsem kell félni annak gyors eltűnésétől. Az ö-zés Hódmezővásárhelyen is él, sőt sokkal erősebb mint máshol.

 

 

 

 

 

 

 

Eltűnik-e vagy terjedőben van az ö-zés a szegediek/hódmezővásárhelyiek nyelvhasználatában? – firtatja egy néhány éve végzett kutatás.

"Mekögőnek titulálták a „napfény városának” polgárai azokat, akik a helyi hagyományokra fittyet hányva nem ö-zve beszéltek, a városba betelepülteket pedig csak gyüttmöntnek nevezték" – derül ki Bálint Sándor néprajzkutató fél évszázaddal ezelőtti lejegyzéseiből.

 

A Szegedi Tudományegyetem magyar nyelvészeti tanszékének munkatársai néhány éve közösen végeztek egy felmérést.  Míg egy hagyományos dialektológiai kutatás során főként idősebb nyelvjárási beszélőkkel készítenek interjúkat, ebből a szempontból is újszerűen dolgoztak: beszélgetőpartnereiket a 13–16 évesek, a középkorosztály és a 60 év felettiek köréből is válogatták, 3000 főt. Bár a nyelvjárást használók többnyire helyzettől függően váltogatják a köznyelvies és a szögedies beszédstílust (utóbbit gyakrabban használják a családban, baráti körben, mint iskolában, munkahelyen vagy a hivatalokban), nem árt mindenkinek ismernie valamennyire a tájnyelvet.

 

Megállapítható, hogy Hódmezővásárhelyen is él, sőt sokkal erősebb az ö-zés, de azt nem lehet tudni hányan használják.

 

Megőrzése pedig fontos. Ezt tartja szem előtt a Wass Albert Irodalompártoló Egyesület, amely idén már hatodik alkalommal hirdeti meg Ő-zősök pályázatát.

 

Június 13-án a Hódmezővásárhelyi Levéltár (Bajcsy-Zsilinszky u. 25.) előadótermében 17 órától kezdődő Őz-ŐSök tanálkozóján, a pályázati eredmények mellett, a pályázóknak és az érdeklődőknek bemutatják a beérkezett pályaművekből készült hangfelvételeket is.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

70. Vásárhelyi Őszi Tárlat

70. Vásárhelyi Őszi Tárlat

A kiállítás a magyar művészet egy szűkebb szegmensét jelenítette meg, az ezredforduló óta azonban jóval szélesebb spektrumot tár a közönség elé.
Nagy Márton Hódmezővásárhelyen

Nagy Márton Hódmezővásárhelyen

A nemzetgazdasági miniszter szerint, cél a fogyasztás helyreállítása, a beruházások növelése, az exportaktivitás fenntartása, a munkaerőpiac és a hitelpiac megerősítése.
Vásárhelyi vívósiker Törökországban

Vásárhelyi vívósiker Törökországban

Az antalyai U23-as Európa- bajnokság nyitónapján tőrözőinknek köszönhetően a magyarok játszották a főszerepet.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024

Családi események Hódmezővásárhelyen 2024

2024. 21. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 

És ezt már olvasta?

Befürödhetünk a szökőkutakkal
Befürödhetünk a szökőkutakkal A napokban várható kánikula miatt a szülőknek érdemes jobban figyelni a szökőkutainkra, amelyeket eredetileg nem fürdésre tervezték.
 
Június 16. - A Holokauszt vásárhelyi emléknapja
Június 16. - A Holokauszt vásárhelyi emléknapja 1944-ben ezen a napon elhurcolták a város 737 zsidó polgárát. A vásárhelyi zsinagóga órája a mai nap is azt az időpontot – tíz óra tíz percet – mutatja
 
Vásárhelyi érmek a Vívó Vidékbajnokságon
Vásárhelyi érmek a Vívó Vidékbajnokságon Június 8-9-én a Magyar Vívó Szövetség megbízásából a Zalaegerszegi Vívó Egylet Tőr utánpótlás Vidék bajnokságot rendezett. Eredmények.
 
Választás 2024
Választás 2024 A június 9-én megtartott választás eredményeként ismét Márki-Zay Péter lett a polgármester. Ezúttal mind a 10 választókerületben a Mindenki Magyarországa nyert.
 
10 éve hunyt el a legendás Aranycsapat kapusa - személyes emlékezés
10 éve hunyt el a legendás Aranycsapat kapusa - személyes emlékezés Emlékezés más szemmel, Fekete Párduc, vagyis Grosics Gyula és a Vásárhelyi Hírek főszerkesztőjének személyes barátsága okán.
 
Beindult a Deja Vu
Beindult a Deja Vu Június 6-án délután 5-től nyíltak meg a kapuk az Újszegedi Partfürdőn. Még két napig két helyszínen egymást váltják az előadók, DJ-k.
 
Tavaszi kullancsinvázió: nem csak az állat, az ember is veszélyben van!
Tavaszi kullancsinvázió: nem csak az állat, az ember is veszélyben van! A baktérium okozta betegségről, a Lyme-kórról - Lyme borreliosisról -  az utóbbi időben sokat hallunk, mivel az ország egész területén előfordul.