Kultúra, oktatás70. Vásárhelyi Őszi Tárlat

2024. június 6., csütörtök
 
70. Vásárhelyi Őszi Tárlat

Június közepétől várják az alkotásokat a kerek évfordulós Vásárhelyi Őszi Tárlatra, Magyarország legnagyobb múltra visszatekintő kortárs képzőművészeti seregszemléjére.

 

 

 

 


 

A szakember, akit öt évre bíztak meg a tárlat kurátori teendőivel, az előkészületekről tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a Vásárhelyi Őszi Tárlat az ország legrégebbi folyamatosan megszervezett kollektív kiállítása.

 

Az elmúlt hét évtizedben nagyon sokat változott a művészet, így a kortárs törekvéseket bemutató őszi tárlat is évről-évre megújult. Egyes időszakokban a kiállítás a magyar művészet egy szűkebb szegmensét jelenítette meg, az ezredforduló óta azonban jóval szélesebb spektrumot tár a közönség elé - mondta a művészettörténész.

 

Nátyi Róbert úgy látja, a következő évek feladata lesz a tárlat országos jelentőségének fenntartása, és emellett - amennyiben lehetséges - emelné a kiállítás már jelenleg is magas presztízsét. A művészettörténész szeretné meggyőzni azokat a már országosan vagy nemzetközileg is elismert művészeket, akik az elmúlt években nem jelentkeztek a tárlatra, hogy küldjenek alkotásokat.

A korábbi tárlatokat rendező kurátoroknak is fontos törekvése volt a fiatalok bevonzása az őszi tárlatokra -mondta a szakember. Hozzátéve: szeretné, hogy a pályakezdőként a kiállításokhoz csatlakozó alkotók később is rendszeres résztvevői legyenek az őszi tárlatoknak.

 

Az elmúlt évtizedek során organikusan kialakult a kiállítás karaktere: a tárlatokon leghangsúlyosabban a táblaképek jelennek meg - közölte a művészettörténész.

 

Hangsúlyozta, szeretné, ha a kiállítás bemutatná a festészet sokszínűségét. A "képkészítés" a 21. században már nem feltétlenül a fatáblákat, a vászont vagy a papírt jelenti. Sok kísérletező művész dolgozik Magyarországon, új médiumok jelennek meg. Meg kell találni a módját, miként lehet ezek bemutatását integrálni a kiállításba - mondta.

 

Az öttagú szakmai grémium július végén válogatja ki az idén október 5-én nyíló tárlat anyagát.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Nagy Márton Hódmezővásárhelyen

Nagy Márton Hódmezővásárhelyen

A nemzetgazdasági miniszter szerint, cél a fogyasztás helyreállítása, a beruházások növelése, az exportaktivitás fenntartása, a munkaerőpiac és a hitelpiac megerősítése.
Vásárhelyi vívósiker Törökországban

Vásárhelyi vívósiker Törökországban

Az antalyai U23-as Európa- bajnokság nyitónapján tőrözőinknek köszönhetően a magyarok játszották a főszerepet.
Holler László természetközeli világa

Holler László természetközeli világa

Félszáz festményén keresztül mutatja be a vásárhelyi realista festőiskola tradíciójából táplálkozó mester az utóbbi években készült műveit.
Jelentés a Mártélyi Holtág vizéről

Jelentés a Mártélyi Holtág vizéről

A kijelölt természetes fürdőhelyeket az üzemeltetők által megbízott laboratóriumok legalább évi négy alkalommal ellenőrzik.
 

És ezt már olvasta?

Befürödhetünk a szökőkutakkal
Befürödhetünk a szökőkutakkal A napokban várható kánikula miatt a szülőknek érdemes jobban figyelni a szökőkutainkra, amelyeket eredetileg nem fürdésre tervezték.
 
Június 16. - A Holokauszt vásárhelyi emléknapja
Június 16. - A Holokauszt vásárhelyi emléknapja 1944-ben ezen a napon elhurcolták a város 737 zsidó polgárát. A vásárhelyi zsinagóga órája a mai nap is azt az időpontot – tíz óra tíz percet – mutatja
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 21. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Vásárhelyi érmek a Vívó Vidékbajnokságon
Vásárhelyi érmek a Vívó Vidékbajnokságon Június 8-9-én a Magyar Vívó Szövetség megbízásából a Zalaegerszegi Vívó Egylet Tőr utánpótlás Vidék bajnokságot rendezett. Eredmények.
 
Választás 2024
Választás 2024 A június 9-én megtartott választás eredményeként ismét Márki-Zay Péter lett a polgármester. Ezúttal mind a 10 választókerületben a Mindenki Magyarországa nyert.
 
10 éve hunyt el a legendás Aranycsapat kapusa - személyes emlékezés
10 éve hunyt el a legendás Aranycsapat kapusa - személyes emlékezés Emlékezés más szemmel, Fekete Párduc, vagyis Grosics Gyula és a Vásárhelyi Hírek főszerkesztőjének személyes barátsága okán.
 
Beindult a Deja Vu
Beindult a Deja Vu Június 6-án délután 5-től nyíltak meg a kapuk az Újszegedi Partfürdőn. Még két napig két helyszínen egymást váltják az előadók, DJ-k.