GazdaságNagy Márton Hódmezővásárhelyen

2024. június 5., szerda
 
Nagy Márton Hódmezővásárhelyen

A kormány elkötelezett a gazdaság újraindítása mellett - mondta a nemzetgazdasági miniszter Hódmezővásárhelyen.

 

 

 

 

 

 


 

Nagy Márton a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági fórumán közölte, hogy a gazdasági növekedés idén várhatóan 2,5 százalék körül alakul, jövőre pedig 4,1 százalék lesz. Ez utóbbi feltétele, hogy befejeződjön a háború - jegyezte meg.

 

Kitért arra, hogy a háború az uniós költségvetésből több száz milliárd eurót vesz ki, ha véget érne, ezeket a forrásokat gazdaságfejlesztésre lehetne fordítani.

 

A miniszter elmondta, hogy az első negyedévben a magyar GDP 1,7 százalékkal nőtt éves alapon, ami meghaladja az uniós átlagot. Az emelkedés a lakossági fogyasztásból ered és abból, hogy a reálbérek változásában sikerült fordulatot elérni - közölte.

 

A gazdaság újraindításához szükséges feltételek között említette Nagy Márton a fogyasztás helyreállítását, a beruházások növelését, az exportaktivitás fenntartását, a munkaerőpiac és a hitelpiac megerősítését.

 

Elmondta, hogy a háztartások bizakodóbbak: míg tavaly a belföldi vendégéjszakák száma 4 százalékkal, a kiskereskedelmi forgalom csaknem 8 százalékkal csökkent, az új lakossági hitelszerződések volumene 31 százalékkal esett, a reálbérek változása pedig -2,9 százalék volt, addig az idén az első negyedévben 11,4 százalékkal bővült turizmus, 2,2 százalékkal a kiskereskedelem, 72 százalékkal a hitelezés. A reálbérek növekedése 10 százalék volt és éves szinten is várhatóan 6 százalék körül alakul majd - tette hozzá.

 

A belföldi turizmus szárnyal, a korábbiakhoz képest újdonság, hogy az emberek az elmúlt hónapokban nem a SZÉP-kártyáról költöttek, ugyanakkor a SZÉP-kártyák felhasználóinak száma 2,8 millióra nőtt - ismertette a tárcavezető.

 

Nagy Márton elmondta, hogy az idén legalább 1,5 százalékos reálnyugdíj emelkedés várható, mivel a költségvetés tervezése során 6 százalékos emeléssel számoltak, miközben az infláció várhatóan 4,5 százalék körül alakul majd.

 

Kérdésre válaszolva közölte, hogy a BYD Szegedre érkezése a bérszínvonal emelkedésével jár majd. Az autógyártó ugyanis magasabb béreket fog fizetni, mint a jelenlegi átlagbér a térségben, ez versenyt teremt a munkaerőpiacon, amire a helyi vállalkozásoknak hatékonyságnöveléssel kell válaszolnia. Ennek eredményeként nőni fog a lakosság jövedelme, és ezzel fogyasztása is. A térségben emelkedni fognak az ingatlanárak is - fejtette ki. Az infrastrukturális fejlesztések ugyanakkor lehetőséget teremtenek más vállalkozások számára, a kínai autógyártó beszállítókat keres, és nem kizárólag a high-tech szektorban. Az egyetemi együttműködés pedig fel fogja emelni a képzés színvonalát is - jegyezte meg.

 

Lázár János építési és közlekedési miniszter hangsúlyozta, hogy a BYD szegedi elektromosautó-gyára teljesen át fogja alakítani a megye társadalmi és gazdasági szerkezetét.

 

A gyár 298 hektáros fejlesztési területén az áram-, gáz-, szennyvíz-, ivóvízhálózat kiépítése folyik. Jelenleg készítik el a beruházási terület út- és vasúti kapcsolatainak építését. Az üzemben előállított gépjárművek - melyek száma egészen az éves 350 ezres mennyiségig fut majd fel - szállításához a jelenlegi vasúti kapacitás várhatóan nem lesz elegendő - mondta a térség országgyűlési képviselői posztját is betöltő politikus.

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Vásárhelyi vívósiker Törökországban

Vásárhelyi vívósiker Törökországban

Az antalyai U23-as Európa- bajnokság nyitónapján tőrözőinknek köszönhetően a magyarok játszották a főszerepet.
Holler László természetközeli világa

Holler László természetközeli világa

Félszáz festményén keresztül mutatja be a vásárhelyi realista festőiskola tradíciójából táplálkozó mester az utóbbi években készült műveit.
Jelentés a Mártélyi Holtág vizéről

Jelentés a Mártélyi Holtág vizéről

A kijelölt természetes fürdőhelyeket az üzemeltetők által megbízott laboratóriumok legalább évi négy alkalommal ellenőrzik.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024

Családi események Hódmezővásárhelyen 2024

2024. 21. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 

És ezt már olvasta?

Befürödhetünk a szökőkutakkal
Befürödhetünk a szökőkutakkal A napokban várható kánikula miatt a szülőknek érdemes jobban figyelni a szökőkutainkra, amelyeket eredetileg nem fürdésre tervezték.
 
Június 16. - A Holokauszt vásárhelyi emléknapja
Június 16. - A Holokauszt vásárhelyi emléknapja 1944-ben ezen a napon elhurcolták a város 737 zsidó polgárát. A vásárhelyi zsinagóga órája a mai nap is azt az időpontot – tíz óra tíz percet – mutatja
 
Vásárhelyi érmek a Vívó Vidékbajnokságon
Vásárhelyi érmek a Vívó Vidékbajnokságon Június 8-9-én a Magyar Vívó Szövetség megbízásából a Zalaegerszegi Vívó Egylet Tőr utánpótlás Vidék bajnokságot rendezett. Eredmények.
 
Választás 2024
Választás 2024 A június 9-én megtartott választás eredményeként ismét Márki-Zay Péter lett a polgármester. Ezúttal mind a 10 választókerületben a Mindenki Magyarországa nyert.
 
10 éve hunyt el a legendás Aranycsapat kapusa - személyes emlékezés
10 éve hunyt el a legendás Aranycsapat kapusa - személyes emlékezés Emlékezés más szemmel, Fekete Párduc, vagyis Grosics Gyula és a Vásárhelyi Hírek főszerkesztőjének személyes barátsága okán.
 
Beindult a Deja Vu
Beindult a Deja Vu Június 6-án délután 5-től nyíltak meg a kapuk az Újszegedi Partfürdőn. Még két napig két helyszínen egymást váltják az előadók, DJ-k.
 
VI. Őz-ŐSök találkozója
VI. Őz-ŐSök találkozója A Hódmezővásárhelyi Levéltár előadótermében az Őz-ŐSök találkozóján, a pályázati eredmények mellett, a bemutatják beérkezett pályaművekből készült hangfelvételeket is.