Kultúra, oktatásVeszélyben a BKF első évfolyama

2013. augusztus 1., csütörtök
 
Veszélyben a BKF első évfolyama

Meglepően kevesen nyertek felvételt a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola hódmezővásárhelyi tagozatára. A kereskedelem és marketing szakra két diákot, a turizmus-vendéglátás szakra tizennégy diákot vettek fel, vagyis ők elérték a minimum 240 pontot, illetve a családi kassza lehetővé teszi a 170-190 ezer forintos szemeszterenkénti finanszírozást.

 

Képünkön Dr. Vass László rektor a vásárhelyi nyílt napon idén áprilisban  (Fotó: VH)

 

A budapesti szakok viszont jól kezdenek, hiszen a turizmus-vendéglátás szakra 846-an jelentkeztek, közülük 229-en nyertek felvételt, a kereskedelem és marketing szakra 180-an jelentkeztek, közülük 42-en érték el a 240 pontot.

Hódmezővásárhelyen is 240 volt a minimum pontszám, azonban ezzel együtt, a kevés jelentkező miatt veszélyben van mindkét vásárhelyi szak szeptemberi indítása, mert egyik sem éri el a kötelező 15 főt.

 

Petrik Anna a BKF vásárhelyi tagozatának igazgatója a Vásárhelyi Hírek kérdésére elmondta, valószínű, hogy a turizmus-vendéglátás szakot el tudják szeptemberben indítani, mert a napokban meghirdetett pótfelvételi nyílt napra már húszan regisztráltak. A jelenlegi másodikosokkal és harmadikosokkal együtt 110 –en járnak a Hódmezővásárhely belvárosában a Városház utcában kifejezetten a főiskola részére, az iskola és az önkormányzat által felesben felújított egykori SZTK épületbe. Idővel beköltözött a HISZK Corvin Mátyás iskola, ezzel viszont a főiskolásokkal „szellős” épület a szakközepesekkel már élettel teli oktatási intézmény lett. A BKF főiskolától egyébként átvitt értelemben sincsenek messze a vásárhelyi középiskolák, amit a budapesti központú BKF vezetése ki is használ, azzal hogy a város középiskoláiban tanító szaktanárokat is felkérnek. Petrik Anna igazgató elmondta, csak nyelvtanárok tanítanak náluk, a többi szaktanár a Szegedi Tudományegyetemről, vagy Budapestről jár hozzájuk.

A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola, a 2010-ben beolvadt Heller Farkas Turisztikai Szolgáltatások Főiskolával, a mintegy hatezer hallgatójával az ország legnagyobb magánkézben lévő felsőoktatási intézménye. Dinamikus fejlődését jól mutatja, hogy a Hódmezővásárhelyen létesített tagintézményben akár 200-250 hallgató is megkezdhette volna tanulmányait 2011. szeptemberétől. A magánfőiskolákat sújtó állami normatíva megvonása felülírta a nagyívű elképzeléseket. A ma 110 hallgatóval működő főiskola kevesebbet hallatja a hangját, ami valószínű a felvételizési hajlandóságra is hatással van.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Pótfelvételi a Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi karára

Pótfelvételi a Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi karára

Jelentősen nőtt az érdeklődés az agrárpályák iránt: idén a vásárhelyi Mezőgazdasági Karon 30 százalékkal többen kezdik tanulmányaikat az alapképzésben és a felsőoktatási szakképzésben.
Világjáró vásárhelyi taekwondosok

Világjáró vásárhelyi taekwondosok

László Alexára, Máté Mirabellára, Gulyás Róbertre és Berei Bélára az eddigi eredményeik és a sportághoz fűződő látható elkötelezettségük alapján esett a választás.
Iskolások udvariasság és jogszabályok közt szlalomozva

Iskolások udvariasság és jogszabályok közt szlalomozva

Hódmezővásárhelyen - több év óta visszatérően – továbbra is aktuális néhány iskola előtt és környékén a reggeli közlekedési anomália.
Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél

Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél

A nyári szünet utáni első versenyen mindkét vásárhelyi úszóegyesület remekelt. A Hód Úszó SE tagjai 26 érmet, a NICS-HSÚVC 28 érmet szerzett.

 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Jól kerestek lányok futtatásából
Jól kerestek lányok futtatásából Három mindszenti lakost fogtak el, akik lányokat kényszerítettek prostitúcióra. A házkutatások során több bizonyíték is előkerült.
 
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból Elülni látszik az a vihar, amely egy, a város zenei életében köztiszteletnek örvendő pedagógus jelölése, illetve a színész özvegyének bejelentése nyomán keletkezett.
 
Lendületben a HLKC NB II-es csapata
Lendületben a HLKC NB II-es csapata Szeptember 12-én elrajtol az NB II-es női kézilabda bajnokság, amelyre a Hódmezővásárhelyi LKC már hetek óta készül. Interjú Dankó Leával.
 
Régészeti pillanatképek
Régészeti pillanatképek Vásárhely és környéke régészeti feltárásainak eredményeiből ad ízelítőt a Tornyai János Múzeum szeptember 10-én megnyílt kiállítása.
 
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet Lezárult a mártélyi, mindszenti szülők között nagy vihart kavart ügy. Jogerős lett a hirdető újságban nemcsak munkára fiúkat kereső férfi elleni ítélet.
 
Díszdiplomásokat köszöntöttek a Városházán
Díszdiplomásokat köszöntöttek a Városházán A szeptember 10-én tartott díszközgyűlésen négy olyan pedagógus vette át díszoklevelét, akiknek aktív élete a tanításról, az oktatásról szólt.