Kultúra, oktatásVeszélyben a BKF első évfolyama

2013. augusztus 1., csütörtök
 
Veszélyben a BKF első évfolyama

Meglepően kevesen nyertek felvételt a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola hódmezővásárhelyi tagozatára. A kereskedelem és marketing szakra két diákot, a turizmus-vendéglátás szakra tizennégy diákot vettek fel, vagyis ők elérték a minimum 240 pontot, illetve a családi kassza lehetővé teszi a 170-190 ezer forintos szemeszterenkénti finanszírozást.

 

Képünkön Dr. Vass László rektor a vásárhelyi nyílt napon idén áprilisban  (Fotó: VH)

 

A budapesti szakok viszont jól kezdenek, hiszen a turizmus-vendéglátás szakra 846-an jelentkeztek, közülük 229-en nyertek felvételt, a kereskedelem és marketing szakra 180-an jelentkeztek, közülük 42-en érték el a 240 pontot.

Hódmezővásárhelyen is 240 volt a minimum pontszám, azonban ezzel együtt, a kevés jelentkező miatt veszélyben van mindkét vásárhelyi szak szeptemberi indítása, mert egyik sem éri el a kötelező 15 főt.

 

Petrik Anna a BKF vásárhelyi tagozatának igazgatója a Vásárhelyi Hírek kérdésére elmondta, valószínű, hogy a turizmus-vendéglátás szakot el tudják szeptemberben indítani, mert a napokban meghirdetett pótfelvételi nyílt napra már húszan regisztráltak. A jelenlegi másodikosokkal és harmadikosokkal együtt 110 –en járnak a Hódmezővásárhely belvárosában a Városház utcában kifejezetten a főiskola részére, az iskola és az önkormányzat által felesben felújított egykori SZTK épületbe. Idővel beköltözött a HISZK Corvin Mátyás iskola, ezzel viszont a főiskolásokkal „szellős” épület a szakközepesekkel már élettel teli oktatási intézmény lett. A BKF főiskolától egyébként átvitt értelemben sincsenek messze a vásárhelyi középiskolák, amit a budapesti központú BKF vezetése ki is használ, azzal hogy a város középiskoláiban tanító szaktanárokat is felkérnek. Petrik Anna igazgató elmondta, csak nyelvtanárok tanítanak náluk, a többi szaktanár a Szegedi Tudományegyetemről, vagy Budapestről jár hozzájuk.

A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola, a 2010-ben beolvadt Heller Farkas Turisztikai Szolgáltatások Főiskolával, a mintegy hatezer hallgatójával az ország legnagyobb magánkézben lévő felsőoktatási intézménye. Dinamikus fejlődését jól mutatja, hogy a Hódmezővásárhelyen létesített tagintézményben akár 200-250 hallgató is megkezdhette volna tanulmányait 2011. szeptemberétől. A magánfőiskolákat sújtó állami normatíva megvonása felülírta a nagyívű elképzeléseket. A ma 110 hallgatóval működő főiskola kevesebbet hallatja a hangját, ami valószínű a felvételizési hajlandóságra is hatással van.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Pótfelvételi a Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi karára

Pótfelvételi a Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi karára

Jelentősen nőtt az érdeklődés az agrárpályák iránt: idén a vásárhelyi Mezőgazdasági Karon 30 százalékkal többen kezdik tanulmányaikat az alapképzésben és a felsőoktatási szakképzésben.
Világjáró vásárhelyi taekwondosok

Világjáró vásárhelyi taekwondosok

László Alexára, Máté Mirabellára, Gulyás Róbertre és Berei Bélára az eddigi eredményeik és a sportághoz fűződő látható elkötelezettségük alapján esett a választás.
Elhunyt Tanács Lajos professzor

Elhunyt Tanács Lajos professzor

Életének 75. évében hosszú betegség után február 14-én elhunyt a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának egy kivételes oktató-kutató egyénisége.
Tárlatvezetés a Mentés másként című kiállításon

Tárlatvezetés a Mentés másként című kiállításon

A makói alkotó színes ceruzával készült művein a hagymaváros egykoron állt és ma is látható épületeit örökítette meg.
 

És ezt már olvasta?

Két újabb név a dicsőségtáblán
Két újabb név a dicsőségtáblán A sokéves hagyományt folytatva idén két újabb névvel - Kecskeméti László és Nagy Zsuzsa nevével - gazdagodott a Hódtói Sportcsarnok dicsőségfala.
 
Fogyasztja egymást a képviselőtestület
Fogyasztja egymást a képviselőtestület Valószínű csak ideiglenesen két képviselői mandátum vált bizonytalanná. A kissé adok-kapok hangulatú eljáráshoz az önkormányzati  törvény adja a muníciót.
 
Vásárhelyi sportdíjak 2019
Vásárhelyi sportdíjak 2019 Hódmezővásárhely városvezetése kitüntette azokat a személyeket, akik 2019-ben bizonyították rátermettségüket és felkészültségüket mind a tanteremben, mint a sportpályákon. Teljes névsorral.
 
Múltidéző kiállítás a Tornyaiban
Múltidéző kiállítás a Tornyaiban A Kiss Lajos nyomdokain haladva című tárlaton nemcsak a legrégebbi korok tárgyai, hanem a mához közelítő időszakok emlékei is láthatók. Képekkel.
 
Egy korszak értékelése
Egy korszak értékelése Az Emlékpont a Kommunizmus Áldozatainak emléknapja alkalmából szervezett programsorozatának zárásaként könyvbemutatót trartott.
 
A Szentendrei Régi Művésztelep vendégeskedik Vásárhelyen
A Szentendrei Régi Művésztelep vendégeskedik Vásárhelyen A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai az áprilisban megnyíló közös tárlatról egyeztettek.
 
Remek szereplés a Megyei Sakk Diákolimpián
Remek szereplés a Megyei Sakk Diákolimpián Február 22-én Szegeden rendezték meg a Megyei Sakk Diákolimpiát, melyet a 12 főből álló vásárhelyi csapat 11 éremmel fejezett be. Eredmények.