Kultúra, oktatásVeszélyben a BKF első évfolyama

2013. augusztus 1., csütörtök
 
Veszélyben a BKF első évfolyama

Meglepően kevesen nyertek felvételt a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola hódmezővásárhelyi tagozatára. A kereskedelem és marketing szakra két diákot, a turizmus-vendéglátás szakra tizennégy diákot vettek fel, vagyis ők elérték a minimum 240 pontot, illetve a családi kassza lehetővé teszi a 170-190 ezer forintos szemeszterenkénti finanszírozást.

 

Képünkön Dr. Vass László rektor a vásárhelyi nyílt napon idén áprilisban  (Fotó: VH)

 

A budapesti szakok viszont jól kezdenek, hiszen a turizmus-vendéglátás szakra 846-an jelentkeztek, közülük 229-en nyertek felvételt, a kereskedelem és marketing szakra 180-an jelentkeztek, közülük 42-en érték el a 240 pontot.

Hódmezővásárhelyen is 240 volt a minimum pontszám, azonban ezzel együtt, a kevés jelentkező miatt veszélyben van mindkét vásárhelyi szak szeptemberi indítása, mert egyik sem éri el a kötelező 15 főt.

 

Petrik Anna a BKF vásárhelyi tagozatának igazgatója a Vásárhelyi Hírek kérdésére elmondta, valószínű, hogy a turizmus-vendéglátás szakot el tudják szeptemberben indítani, mert a napokban meghirdetett pótfelvételi nyílt napra már húszan regisztráltak. A jelenlegi másodikosokkal és harmadikosokkal együtt 110 –en járnak a Hódmezővásárhely belvárosában a Városház utcában kifejezetten a főiskola részére, az iskola és az önkormányzat által felesben felújított egykori SZTK épületbe. Idővel beköltözött a HISZK Corvin Mátyás iskola, ezzel viszont a főiskolásokkal „szellős” épület a szakközepesekkel már élettel teli oktatási intézmény lett. A BKF főiskolától egyébként átvitt értelemben sincsenek messze a vásárhelyi középiskolák, amit a budapesti központú BKF vezetése ki is használ, azzal hogy a város középiskoláiban tanító szaktanárokat is felkérnek. Petrik Anna igazgató elmondta, csak nyelvtanárok tanítanak náluk, a többi szaktanár a Szegedi Tudományegyetemről, vagy Budapestről jár hozzájuk.

A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola, a 2010-ben beolvadt Heller Farkas Turisztikai Szolgáltatások Főiskolával, a mintegy hatezer hallgatójával az ország legnagyobb magánkézben lévő felsőoktatási intézménye. Dinamikus fejlődését jól mutatja, hogy a Hódmezővásárhelyen létesített tagintézményben akár 200-250 hallgató is megkezdhette volna tanulmányait 2011. szeptemberétől. A magánfőiskolákat sújtó állami normatíva megvonása felülírta a nagyívű elképzeléseket. A ma 110 hallgatóval működő főiskola kevesebbet hallatja a hangját, ami valószínű a felvételizési hajlandóságra is hatással van.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Pótfelvételi a Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi karára

Pótfelvételi a Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi karára

Jelentősen nőtt az érdeklődés az agrárpályák iránt: idén a vásárhelyi Mezőgazdasági Karon 30 százalékkal többen kezdik tanulmányaikat az alapképzésben és a felsőoktatási szakképzésben.
Világjáró vásárhelyi taekwondosok

Világjáró vásárhelyi taekwondosok

László Alexára, Máté Mirabellára, Gulyás Róbertre és Berei Bélára az eddigi eredményeik és a sportághoz fűződő látható elkötelezettségük alapján esett a választás.
Még nincs tervben a Honvédelmi Sportközpont

Még nincs tervben a Honvédelmi Sportközpont

Öt városban kezdhetik el az építkezést. Első körben többek között Hódmezővásárhely is kapott volna lőteret, a Kiserdő sor környékén.
Tízenöt éve ment el örökre a színészóriás

Tízenöt éve ment el örökre a színészóriás

Bessenyei Ferenc: Nagyon akartam tudni ezt a világot. Mert ahonnan jöttem, ott nem lehetett a világot megismerni. Ahova pedig bementem, a színházba, ott ki volt tárva a világ.
 

És ezt már olvasta?

Véget ért a Tornyai-emlékév
Véget ért a Tornyai-emlékév Kiállításokkal, kiadványokkal és konferenciával emlékezett a közgyűjtemény  a 151 éve született névadójára. Megnyílt a Vásárhelyi Festőszimpózium kiállítása.
 
Innovációk a fürdőszobában
Innovációk a fürdőszobában Idén is csupa újdonságokkal találkozhatott az érdeklődő a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon, Budapesten.
 
A Németh László Városi Könyvtár rendezvényei
A Németh László Városi Könyvtár  rendezvényei

1989 óta ünnepeljük meg január 22-én a magyar kultú­ra napját, annak emlékére, hogy  Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.

 
Megdolgoztak a sikerért
Megdolgoztak a sikerért Rangadóhoz méltóan kezdődött a felnőttek összecsapása - elég régóta nem sikerült legyőzni az örök rivális Békést, ez is fűtötte a vásárhelyieket.
 
Vásárhelyi írónő új könyve
Vásárhelyi írónő új könyve Millennium évébe kalauzolja el az olvasót a vásárhelyi Borbás Edina legújabb regénye. Író-olvasó találkozó lesz  a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.
 
Szabadkai keramikusművész monográfiáját mutatták be az Alföldi Galériában
Szabadkai keramikusművész monográfiáját mutatták be az Alföldi Galériában Nemes Fekete Edit alkotásai összekötik a történelmi Délvidéket, a most Vajdaságként ismert territóriumot és a Dél-Alföldet, így Hódmezővásárhelyt is.
 
A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen
A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen Mártélyon megnézték azokat az, elmúlt évek során némileg elhanyagolttá vált létesítményeket, amelyek annak idején norvég finanszírozással valósultak meg.