Kultúra, oktatásPótfelvételi a Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi karára

2013. július 30., kedd
 
Pótfelvételi a Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi karára

Jelentősen nőtt az érdeklődés az agrárpályák iránt: idén a vásárhelyi Mezőgazdasági Karon 30 százalékkal többen kezdik tanulmányaikat az alapképzésben és a felsőoktatási szakképzésben, mondta Horváth József dékán a Vásárhelyi Híreknek.

 

Képünkön a Mezőgazdasági kari  "gólyák" egy csoportja (Fotó:VH)

 

 

"A Mezőgazdasági Kar olyan szerencsés helyzetben van, hogy a 2013. évi általános eljárás ponthúzása után a tavalyinál jóval több hallgatót vettünk fe. Alapképzésre 61 főt, felsőoktatási szakképzésre pedig 52 főt és így  a kar minden szakot mind a két  tagozaton, tehát nappali és levelező tagozaton elindítja,"  nyilatkozta a kar dékánja.

Mint ismeretes a Mezőgazdasági Kar épülettömbje, a kollégiummal Hódmezővásárhely belvárosában van. Évek óta igény szerint valamennyi nappali tagozatos hallgatója számára - finanszírozási formától függetlenül - kollégiumi elhelyezést biztosítanak 3 ágyas kollégiumi szobákban. A Kar területén és a kollégiumban wifi rendszer van, de ingyenesen használhatók a számítógépek a kollégium előterében. Saját éttermében naponta többféle menüből lehet választani. A kollégium udvarában parkolót és zárt kerékpártárolót alakítottak ki. Az épület előtt van a helyi és távolsági busz megállója, a vasútállomás pedig néhány perc alatt elérhető. Tornaterem, szabadtéri sportpálya és kondicionáló terem várja a sportolni vágyókat.

 

SZTE-Mezőgazdasági Kar

Pótfelvételire meghirdetett nappali képzések

 

Alapképzési szakok                 Képzési idő    7 félév (1)  

 

Képz.

szint

Munka-

rend

Fin.

forma

Választható szak

Önköltség (félév)

A

N

K

mezőgazdasági mérnöki (2)

175 000 Ft

A

N

K

vadgazda mérnöki

175 000 Ft

 

Felsőoktatási szakképzési szakok szakiránnyal                 Képzési idő    4 félév (1)  

 

Képz.
szint

Munka-
rend

Fin.
forma

Választható szak

Önköltség (félév)

F

N

K

állattenyésztő mérnök [ménesgazda]

140 000 Ft

F

N

K

állattenyésztő mérnök [szarvasmarha-tenyésztő]

140 000 Ft

F

N

K

kertészmérnök

140 000 Ft

F

N

K

környezetgazdálkodási agrármérnök [környezetgazdálkodási]

140 000 Ft

F

N

K

mezőgazdasági mérnök (6)

140 000 Ft

 

Részidős képzések/Levelezős képzések

 

Alapképzésben meghirdetett szakok                Képzési idő    7 félév (1)  

 

Képz.
szint

Munka-
rend

Fin.
forma

Választható szak

Önköltség (félév)

A

L

K

mezőgazdasági mérnöki (2) (3)

175 000 Ft

A

L

K

vadgazda mérnöki (3)

175 000 Ft

 

Felsőoktatási szakképzési szakok szakiránnyal                      Képzési idő    4 félév (1)  

 

Képz.
szint

Munka-
rend

Fin.
forma

Választható szak

Önköltség (félév)

F

L

K

állattenyésztő mérnök [baromfitenyésztő] (3)

120 000 Ft

F

L

K

állattenyésztő mérnök [sertéstenyésztő] (3)

120 000 Ft

F

L

K

állattenyésztő mérnök [szarvasmarha-tenyésztő] (3)

120 000 Ft

F

L

K

kertészmérnök (3)

120 000 Ft

F

L

K

környezetgazdálkodási agrármérnök [környezetgazdálkodási] (3)

120 000 Ft

F

L

K

mezőgazdasági mérnök (3) (6)

120 000 Ft

 (1) A szakon 30 kredit értékű összefüggő szakmai gyakorlatot kell teljesíteni.

(2) Választható specializációk: agrárgazdasági és logisztikai,  kertészeti és növényvédelmi,  mezőgazdasági környezetvédelmi,  mezőgazdasági vállalkozói,  társállattenyésztői.

(3) A levelező munkarendű képzésben a hallgatók tanóráira tömbösítve, a szorgalmi időszak során 2 vagy 3 db egyhetes ciklusban, munkanapokon konzultációs jelleggel történik.

 (6) Választható specializációk: gyógynövény- és fűszernövény-termesztő és feldolgozó, ökológiai gazdálkodó, mezőgazdasági mérnök.

 

A pótfelvételi eljárás augusztus 12-ig tart, 5.000 Ft az eljárás díja és csak egyetlen önköltséges képzésre lehet jelentkezni. A Kar az önköltséget a jogszabály által előírt minimális összegben határozta meg.
Az e-felvételin történő jelentkezéssel egyidőben kell minden pontszámításhoz szükséges dokumentumot feltölteni. A jelentkezés végén a hitelesítő adatlapot ki kell nyomtatni, aláírni és postázni  a megadott címre.

Fontos: Csak egy szakra lehet jelentkezni és csak olyan személy jelentkezhet, aki nem nyert felvételt az alapeljárásban és nincs jogorvoslati kérelme bírálat alatt.

 Amennyiben az egyetemi hallgató a törvényi szabályozásnak megfelelően végzi tanulmányait, lehetőség van két lezárt félév után az önköltséges képzésről állami ösztöndíjas képzési formára történő átsorolásra.

Jelentkezni csak a www.felvi.hu honlapon az e-felvételin keresztül lehet, 2013. augusztus 12-ig.

További részletek a Kar honlapján: ITT!

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Albérletet keresel? Átverhetnek: íme néhány jótanács

Albérletet keresel? Átverhetnek: íme néhány jótanács

Hamarosan elkezdődődik a diákok albérletkeresésének időszaka, amikor felbolydul a főváros és az egyetemi városok bérlakás piaca és szinte alig marad kiadandó lakás.
Magyar mesterlövészek az afgán sivatagban

Magyar mesterlövészek az afgán sivatagban

A nagyrészt vásárhelyi katonákból álló Őr- és Biztosító Kontingens katonái Gepárd M1 rombolópuska páncéltörő gyújtó-lövedékeivel lőttek a a harcjárművekre.  Képekkel!
Két új gép a földutak karbantartására

Két új gép a földutak karbantartására

Hódmezővásárhely önkormányzatának ingatlanvagyonába több mint 508 hektárnyi külterületi út tartozik. Ezek 75 százaléka földút. Két új gépet kap a HMSZ Nzrt.
Kiállítással emlékezik Kiss Lajosra a Tornyai-múzeum

Kiállítással emlékezik Kiss Lajosra a Tornyai-múzeum

A Kiss Lajos néprajzkutató munkásságát bemutató tárlatot a megnyitó előtti napon sajtóbejáráson ismerhették meg a médiumok munkatársai. Képekkel.
 

És ezt már olvasta?

Óbudán láthatóak a Vásárhelyi Őszi Tárlat díjazott művei
Óbudán láthatóak a Vásárhelyi Őszi Tárlat díjazott művei Az Óbudai Kulturális Központ San Marco Galériájában 21 díjazott alkotó egy-egy műve március 6-ig tekinthető meg.
 
Helyzetkomikumok sora a színpadon
Helyzetkomikumok sora a színpadon Akár a tévedések vígjátéka is lehetett volna a BFMK színpadán az előadás, csak Shakespeara helyett az olaszok kedvelt vígjátékírójának, Camolettinek a tollát dícsérte.
 
Az érzelmek széles tárháza BFMK színpadán
Az érzelmek széles tárháza BFMK színpadán Szerelmes vásárhelyi költők a BFMK-ban. A szerelem ezer arcát villantotta fel a Bessenyei Színkör a Valentin-napi zenés-verses irodalmi estjén.
 
Ismét halálos baleset történt Szikáncsnál
Ismét halálos baleset történt Szikáncsnál A Szikáncs és Földeák közötti útszakaszon több súlyos baleset történt az elmúlt években. Ezúttal egy motoros vesztette életét.
 
Visszafogott költségvetés - jóval szerényebb lobbierő
Visszafogott költségvetés - jóval szerényebb lobbierő Márky-Zay Péter: az önkormányzat igyekszik takarékosan gazdálkodni. Cseri Tamás: az üres kassza költségvetése. Szavaztak az idei költségvetésről.
 
Egy színes egyetem színes programsorozata
Egy színes egyetem színes programsorozata Április 6-a és május 17-e között Egyetemi Tavasz több száz programmal. Egyetemi színházak találkozója. 25. Őszi Kulturális Fesztivál. 95 éves egyetemi énekkar.
 
Párválasztás és a házasodás népszokásai Vásárhelyen
Párválasztás és a házasodás népszokásai Vásárhelyen A házasság hetéhez kapcsolódó programsorozatban A páros életről való boldogságról címmel tartottak előadást a Németh László Városi Könyvtárban.