Kultúra, oktatásVéget ért egy nagysikerű előadássorozat

2024. február 28., szerda
 
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat

A darvasszéki római kori kincsleletet ismertető előadással zárult a Tornyai János Múzeum Korok, kultúrák, lelőhelyek idén téli, régészeti sorozata február 28-án.

 

 

 

 

 

A közelmúltban, egy Hódmezővásárhely és Mártély határmezsgyéjén létesült öntözőrendszer kiépítése során feltárt leletanyagot Vida István, a Magyar Nemzeti Múzeum Éremtárának vezetője és Csányi Viktor a vásárhelyi múzeum régésze mutatja be az érdeklődőknek.

 

2022 szeptemberében több, a mártélyi határrészen fekvő régészeti lelőhelyet is érintő öntözőtelep beruházáshoz kapcsolódó bontómunkában vettek részt a Tornyai János Múzeum munkatársai. A feltárt tíz objektumból római kori szarmata és Árpád-kori edények, kőeszközök, valamint fémtárgyak töredékei, patics és tapasztásdarabok, állatcsontok és kagylómaradványok kerültek a múzeumba. A régészeti munkálatokkal párhuzamosan műszeres lelet- és lelőhelyfelderítésre is sor került, amelynek eredményeként 82 fémtárgy került elő, amelynek fele római kori érme volt. E tipikus késő antik, Barbaricumra jellemző kincsleletet az érmékkel együtt elrejtett ékszerek, illetve késő római rézpénzek és egy helyi rézpénzutánzatok alkotják.

 

A feltárást vezető Csányi Viktor régész és Vida István numizmatikus megállapítása szerint a keleti germán hatást mutató tárgyegyüttes összegyűjtését és elrejtését a 4. század második felére, esetleg az 5. század elejére teszik, azokra az időkre, amikor a germán törzsek is megjelentek az Alföldön is és erős kulturális hatást gyakorolhattak a szarmatákra.

 

A Tornyai János Múzeum bejárati előcsarnokában az elkövetkező hónap(ok)ban együtt láthatók a januárban bemutatott, a múzeumi raktárból előkerült tatárjáráskori kéktói ezüslelet és a most szerdai előadás témáját adó darvasszéki „kincsek”. A vásárhelyi közgyűjtemény Korok, kultúrák, lelőhelyek régészeti sorozatának előadásait tartalmazó 2024. évi tanulmánykötete a közeljövőben lát napvilágot és vehetik kézbe a múlt (földbe) rejtett értékei iránt érdeklődők.

 
 
Forrás: Tornyai Múzeum
VH
 

Olvassa el ezt is!

Vásárhelyen is kedvelik őket

Vásárhelyen is kedvelik őket

Találós kérdés: hány tonnára rúg a hazai fülesbagoly populáció által megevett egér- és pocokmennyiség össztömege? Meglepő a végeredmény.
Veszélyes játéknak tartják

Veszélyes játéknak tartják

Találos kérdés: a 68 betegséget érintő 176 tanulmány, például a víz gyógyító memóriája, hány esetben találta hatásosnak az alkalmazott homeopátiás kezelést.   

Hová lett februárból két nap?

Hová lett februárból két nap?

Évente egyszer feltehetjük a kérdést, kinek köszönhető, hogy a február hónap lerövidült? A válaszért a Római Birodalomba kell visszamenni.
Ismét hazai pályán győzött a Kosársuli

Ismét hazai pályán győzött a Kosársuli

A végig kemény, agresszív játékot, helyenként ebből adódóan pontatlan támadójátékot hozó találkozón a védekezés dominált a Kosársuli javára.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 14. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Díjazták az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítóit
Díjazták az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítóit Átadták a XXXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítói részére meghirdetett elismeréseket. A háromnapos rendezvényen 220 kiállító lesz.
 
Április 16. - A holokauszt magyar áldozatainak emléknapja
Április 16. - A holokauszt magyar áldozatainak emléknapja

A vásárhelyi zsinagóga órája mind a mai napig azt az időpontot, 10 óra 10 percet mutatja, amikor 1944. június 16-án elhurcoltak a városból 737 zsidó polgárt.

 
Nemzetközi konferencia és Észak-afrikai professzorok Vásárhelyen
Nemzetközi konferencia és Észak-afrikai professzorok Vásárhelyen A Mezőgazdasági Kar első ízben rendez Erasmus Week rendezvénysorozatot, melynek apropója a Wellman Oszkár Nemzetközi Tudományos Konferencia.
 
Szeged, Tisza-part és SZIN-es buliforgatag készül
Szeged, Tisza-part és SZIN-es buliforgatag készül Már több, mint félszáz fellépő ismert az idei nyárzáró buli előadói közül. Ne feledjük: augusztus 28-31, Szegedi Partfürdő.
 
Elfogták a tavaly óta keresett vásárhelyi tolvajt
Elfogták a tavaly óta keresett vásárhelyi tolvajt Egy idős hódmezővásárhelyi nőt beengedett a lakásába, mivel segített neki a táskái cipelésében.
 
A Kosársuli már csak az 5-8. helyért folytatja a bajnokságot
A Kosársuli már csak az 5-8. helyért folytatja a bajnokságot A Veszprém remek csapatmunkával, demoralizáló triplákkal és szoros védekezéssel hasonló módon lerohanta a kezdés után a Vásárhelyi Kosársulit.