Kultúra, oktatásVásárhelyi népi iparművész Shanghaiban

2018. március 23., péntek
 

Nagyszabású, négynapos magyar kulturális fesztivál kezdődött március 22-én a modern Sanghaj látképét meghatározó Kelet Gyöngye Tv-torony lábánál.

 

 

 

 

 


A Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával megvalósuló BudapestFEST-et Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára, Weng Tiehui Sanghaj alpolgármestere, és Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes nyitotta meg.

A március 25-ig tartó BudapestFEST keretében nagykoncertek szórakoztatják a kínai közönséget és csaknem 1400 négyzetméteren magyar népművészek, táncosok, sportolók és népzenészek várják az érdeklődőket.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium meghívásáre a kiállítók illetve a hazai folklórt bemutatót tartók egyike a hódmezővásárhelyi Bereczné Lázár Nóra.  

A hímestojás-festő népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere, Magyar Kézműves Remek-díjas alkotó a kínaiak számára az egzotikusnak számító hímestojás festést, annak hazai tradícióit mutatja be.

 

Az egyik legolvasottabb shanghaji hírportál, a Shine fotósorozatban, nagy terjedelmű cikkben számol be a Közép-európai ország különleges kultúrájáról, étkezési szokásairól, folklórjáról.

Rövid interjúban Berecné Lázár Nórától a hímes tojás festésről, a tradícióiról is érdeklődtek. A kínai vendégek megtudhatták, hogy egy-egy festés milyen keresztény jelképet szimbolizál, a Húsvétra készülve, a színeket, formákat milyen módon inspirálja a természet, a fekete és a vörös színek Jézus halálát, míg a zöld szín és árnyalatai a tavaszt szimbolizálják. Na és persze arról is írt a kínai lap, hogy a tradíciók szerint lányok által a fiatalembereknek adott hímes tojás szerelmes üzenet is lehet.   

A látogatók nemcsak szóban kapnak tájékoztatást, hanem maguk is kipróbálhatják az írókázást, festést.  

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Újabb szomszédvári rangadó következik

Újabb szomszédvári rangadó következik

Az NB III-as bajnoki fordulóban a Hódmezővásárhelyi FC felnőtt csapata a hétvégén a megyei riválist, a SZEOL SC-t fogadja a városi stadionban.

Változó épületek, átalakuló társadalom

Változó épületek, átalakuló társadalom

Az Emlékpontban most nyíló kiállításból megismerhető, hogyan lesz egy polgári városból szocialista város, hogyan törölték el a paraszti gazdasági egységeket. Képekkel.
Létszámleépítés valódi számokkal

Létszámleépítés valódi számokkal

Hiteltelennek tartja a Villeroy & Boch közleménye az egyik helyi sajtóban és a facebookon is felbukkant információkat. Ezzel le kívánják zárni a találgatásokat.
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben

Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben

Nincs jelentősebb változás a 2024-es esztendőben a munkaszüneti napok terén. Ám, mivel egyetlen ünnepnapunk sem esik hétvégére, így 7 hosszú hétvégére készülhetünk.
 

És ezt már olvasta?

Megújult a hódmezővásárhelyi Árpád fejedelem BENU Gyógyszertár
Megújult a hódmezővásárhelyi Árpád fejedelem BENU Gyógyszertár

Régi alapokon, a családi tradíciókat követve.

 
Ismét pályán a kosaras lányok
Ismét pályán a kosaras lányok Megkezdte szereplését a Kosársuli felnőtt női csapata is a 2023/24-es szezonban. Az ellenfél a regnáló bajnok Nagykőrösi Sólymok csapata volt.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 46. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni Beköszöntött az ősz, a tél és ezzel együtt a légúti vírusfertőzések és bakteriális társfertőzések időszaka, így nem árt az óvatosság.
 
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki A Nagykőrös csapatát fogadta november 24-én este az NB I/B Zöld csoportjának 10. fordulójában a Vásárhelyi Kosársuli.
 
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán A Hód-Fitness SE 10 egyéni és 14 csoportos gyakorlattal képviselte Magyarországot. Hét ország 813 sportolója vett részt az Európa Kupán.
 
Máté Taekwondo sikerek az OB-n
Máté Taekwondo sikerek az OB-n A Dunaharaszti Sportcsarnok adott otthont a Taekwondo Országos Bajnokságnak. 26 egyesület közel négyszáz versenyzője lépett pástra.