Kultúra, oktatásVásárhelyi Művészeti Díj 2023

2023. január 23., hétfő
 
Vásárhelyi Művészeti Díj 2023

Idén a Művészeti Díj odaítélésénél a hazai zenekultúra lassan elfelejtett és több generáció számára már kevésbé ismert műfaja, a folklór muzsika és a magyar nóta volt a főszereplő.

 

 

 

 

A hivatásos egyéni kategóriában a Vásárhelyi Művészeti díjat Koltai Zoltán magyar nóta énekes kapja 

Koltai Zoltán az általános iskola után a mezőgazdasági szakközépiskolát végezte el. Ezt követően a helyi főiskolán állattenyésztő üzemmérnök diplomát szerzett. Termelőszövetkezetekben, helyben és vidéken dolgozott, majd több mint 20 évig a Pick Szeged Rt. alkalmazottja volt.  

Már ebben az időszakban szívesen szórakoztatta családját és barátait a magyar nótákkal, amatőr szinten.  

Kollégái biztatására jelentkezett a „Nyílik a rózsa” nótaénekes versenyre, melyet a Magyar Rádió és a Magyar Televízió hirdetett meg. 1984-ben, a döntőn 3. díjat nyert kiváló éneklésével. Ezt követően a Szegedi Zeneiskolában ének szakon végzett.

A magyar nóta éneklést magánúton végezte és ezt választotta hivatásaként.  

1986-ban Budapesten, az Országos Rendező Irodában hivatásos előadóművészi engedélyt szerzett.  

A Dankó Rádió, a Magyar televízió, a Muzsika Tévé, Duna Tévé rendszeresen szerepeltette műsoraiba és adja le a felvételeket a mai napig.  

Három magyar nóta lemezt adott ki, ezen kívül szerzői lemeze is van énekes társaival, a Hungaroton kiadásában.  

Vásárhelyen a magyar nóta kedvelők mindannyian ismerik, hiszen 38 év alatt megfordult a művelődési központ színpadán, minden olvasókörben, nyugdíjas klubban, a szociális otthonban.  

 

 

Az amatőr egyéni kategóriában a díjat Gazsi László Márk néptánc pedagógus, táncos, koreográfus kapja  

1995. szeptember 10én született Hódmezővásárhelyen.  

Táncpedagógusként átadja, megőrzi és megszeretteti a néptánc hagyományát. Megismerteti a magyar nyelvterület legfontosabb tánctípusait.

Fejleszti a gyerekek és fiatalok mozgáskultúráját, nevel egészséges jó mozgású fiatalokat, akik megtanulják egymás munkáját megbecsülni, és együtt élik át az alkotás örömét.  

Vallja, hogy a magyar kultúra ezen ága megmaradjon, szerepe van az időseknek és a fiataloknak is. Előbbiek a tanításban, értékek átadásában, utóbbiak a tanulásban, értékek megőrzésében. Koreográfusként nyitott az új dolgokra. Vásárhelynek jelenleg egyetlen olyan aktív táncosa, aki az „Örökös Aranysarkantyús Táncos” cím birtokosa.  

Életének mottója: értéket megőrizni, átadni, élményt nyújtani, városa kulturális életében aktívan részt venni.  

 

 

Az amatőr csoportos kategóriában a Vásárhelyi Művészeti díjat az Árendás Néptáncegyüttes kapta.  

A határainkon belül és azon túl élő magyarság, illetve a velük együtt élő népek folklórjának, tánc és zenehagyományainak feldolgozása, a táncfolyamatok színpadi koreográfiákon keresztül történő bemutatása, a Dél magyarországi régió néptáncot és népzenét szerető fiataljainak a folklórmozgalomba történő bevonása. Régió táncainak és népművészetének megőrzése, a fiatalabb korosztályokkal való megismertetése.  

A hódmezővásárhelyi Árendás Néptáncegyüttes 2001-ben alakult a Liszt Ferenc Ének Zenei Általános Iskola diákjaiból. A csoport tagjai ekkor már több éve együtt táncoltak az iskolai foglalkozások keretein belül. Az együttest akkoriban Paulik Erika és Hegyi István alapította és vezette. Ez az időszak számos sikerben bővelkedett:  

2003-ban Debrecenben részt vettek a Gyermek és Ifjúsági Néptáncantológián, felléptek az Országos Táncháztalálkozó műsorában, a szegedi, pápai fesztiválokon valamint a Lengyelországban, Bulgáriában, Litvániában, valamint Erdélyben.  

A csoport támogatása és magasabb szintű működése érdekében 2008. november 17.én megalakult a Nagy István Közhasznú Népművészeti Egyesület.

A 2020-as év igazi mérföldkő az együttes életében, hiszen Tápai Lászlóné által vezetett gyermek és óvodás csoportok az Árendás égisze alá kerültek. Az együttes mára már közel 150 főt számlál.  

Az együttes feltett szándéka, hogy Hódmezővásárhely és a Délalföldi régió nagyközönségét megismertesse a Kárpátmedence valamennyi tájegységének táncaival, lehetőséget biztosítva a különböző korosztályú csoportok színpadi megmutatkozásának.

Az Árendás Néptáncegyüttes városunk egyik meghatározó művészeti tevékenységet folytató civil szervezete. A magasfokú szakmai munka számos minősítésen elért kiemelt eredmény bizonyítja. Munkájuk során az alaposság és igényesség jegyei mellett a hitelesség is kiemelkedő erényük a hagyományápolás területén. A néptáncegyüttes valamennyi csoportja számos esetben városunk hírnevét öregbítette határon innen és határon túl.  

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Három vádlottja van a vásárhelyi buszos balhénak

Három vádlottja van a vásárhelyi buszos balhénak

A két ittas utast nem engedték fel a buszra, a szóváltást kölcsönös tettlegesség, ütés- és rúgásváltások követték. Előkerült egy bicska is, de sérülés nem történt.
Célja, hogy kedvelt találkozóhely legyen a BFMK

Célja, hogy kedvelt találkozóhely legyen a BFMK

A helyi kulturális életet jól ismerő, nagy tapasztalattal rendelkező vezetője van január 10-e óta a Bessenyei Ferenc Művelődési Központnak.
Osztottak szoroztak - van is meg nincs is

Osztottak szoroztak - van is meg nincs is

Működési hiánnyal számol idén a hódmezővásárhelyi önkormányzat, így a gazdálkodása veszélybe kerül kormányzati támogatás nélkül.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023

2023. 4. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 

És ezt már olvasta?

Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok
Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok Itt az ideje a farsangi fánksütésnek. Ha nincs idő a kelesztéshez, jól jöhet ez a két villámgyors recept. Az egyszerű sok esetben nagyszerű!
 
Egy nagyon értékes győzelem
Egy nagyon értékes győzelem Vuk Pavlovic csapata fantasztikus hajrával fordított, győzelmének köszönhetően pedig őrzi hibátlan mérlegét a Hódtói Sportcsarnokban.
 
A tűz martalékává vált egy vásárhelyi családi ház
A tűz martalékává vált egy vásárhelyi családi ház Tűz ütött ki január 25-én este hét órakor a Görbe utcában. A tűzoltók két nagytestű kutyát is kimentettek.
 
A több mint 120 éve védett vakond lett az Év emlőse
A több mint 120 éve védett vakond lett az Év emlőse A vakondot választotta 2023-ban az Év emlősének a Vadonleső Program, amelyet az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet.
 
A Kosársuliból ezúttal hiányzott a kiemelkedő egyéni teljesítmény
A Kosársuliból ezúttal hiányzott a kiemelkedő egyéni teljesítmény Nagykőrös vendégeként lépett pályára január 17-én este a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli.Közel 20 pontos vereséggel kiesett a Hepp-kupából
 
Jubilál a Vásárhelyi Szimpózium
Jubilál a Vásárhelyi Szimpózium A Tornyai János Múzeumban a most 25 éves szimpózium kiállítása nyílik, a művészek által készített és a Városi Kerámia gyűjteménybe került. alkotásokból.
 
Győzelemmel indult az új esztendő
Győzelemmel indult az új esztendő 2023 első Hódtói Sportcsarnokban lejátszott bajnokiján a Dunaharasztit fogadta a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli az NB I/B Zöld csoportjának 16. fordulójában.