Kultúra, oktatásVásárhelyi Művészeti Díj 2023

2023. január 23., hétfő
 
Vásárhelyi Művészeti Díj 2023

Idén a Művészeti Díj odaítélésénél a hazai zenekultúra lassan elfelejtett és több generáció számára már kevésbé ismert műfaja, a folklór muzsika és a magyar nóta volt a főszereplő.

 

 

 

 

A hivatásos egyéni kategóriában a Vásárhelyi Művészeti díjat Koltai Zoltán magyar nóta énekes kapja 

Koltai Zoltán az általános iskola után a mezőgazdasági szakközépiskolát végezte el. Ezt követően a helyi főiskolán állattenyésztő üzemmérnök diplomát szerzett. Termelőszövetkezetekben, helyben és vidéken dolgozott, majd több mint 20 évig a Pick Szeged Rt. alkalmazottja volt.  

Már ebben az időszakban szívesen szórakoztatta családját és barátait a magyar nótákkal, amatőr szinten.  

Kollégái biztatására jelentkezett a „Nyílik a rózsa” nótaénekes versenyre, melyet a Magyar Rádió és a Magyar Televízió hirdetett meg. 1984-ben, a döntőn 3. díjat nyert kiváló éneklésével. Ezt követően a Szegedi Zeneiskolában ének szakon végzett.

A magyar nóta éneklést magánúton végezte és ezt választotta hivatásaként.  

1986-ban Budapesten, az Országos Rendező Irodában hivatásos előadóművészi engedélyt szerzett.  

A Dankó Rádió, a Magyar televízió, a Muzsika Tévé, Duna Tévé rendszeresen szerepeltette műsoraiba és adja le a felvételeket a mai napig.  

Három magyar nóta lemezt adott ki, ezen kívül szerzői lemeze is van énekes társaival, a Hungaroton kiadásában.  

Vásárhelyen a magyar nóta kedvelők mindannyian ismerik, hiszen 38 év alatt megfordult a művelődési központ színpadán, minden olvasókörben, nyugdíjas klubban, a szociális otthonban.  

 

 

Az amatőr egyéni kategóriában a díjat Gazsi László Márk néptánc pedagógus, táncos, koreográfus kapja  

1995. szeptember 10én született Hódmezővásárhelyen.  

Táncpedagógusként átadja, megőrzi és megszeretteti a néptánc hagyományát. Megismerteti a magyar nyelvterület legfontosabb tánctípusait.

Fejleszti a gyerekek és fiatalok mozgáskultúráját, nevel egészséges jó mozgású fiatalokat, akik megtanulják egymás munkáját megbecsülni, és együtt élik át az alkotás örömét.  

Vallja, hogy a magyar kultúra ezen ága megmaradjon, szerepe van az időseknek és a fiataloknak is. Előbbiek a tanításban, értékek átadásában, utóbbiak a tanulásban, értékek megőrzésében. Koreográfusként nyitott az új dolgokra. Vásárhelynek jelenleg egyetlen olyan aktív táncosa, aki az „Örökös Aranysarkantyús Táncos” cím birtokosa.  

Életének mottója: értéket megőrizni, átadni, élményt nyújtani, városa kulturális életében aktívan részt venni.  

 

 

Az amatőr csoportos kategóriában a Vásárhelyi Művészeti díjat az Árendás Néptáncegyüttes kapta.  

A határainkon belül és azon túl élő magyarság, illetve a velük együtt élő népek folklórjának, tánc és zenehagyományainak feldolgozása, a táncfolyamatok színpadi koreográfiákon keresztül történő bemutatása, a Dél magyarországi régió néptáncot és népzenét szerető fiataljainak a folklórmozgalomba történő bevonása. Régió táncainak és népművészetének megőrzése, a fiatalabb korosztályokkal való megismertetése.  

A hódmezővásárhelyi Árendás Néptáncegyüttes 2001-ben alakult a Liszt Ferenc Ének Zenei Általános Iskola diákjaiból. A csoport tagjai ekkor már több éve együtt táncoltak az iskolai foglalkozások keretein belül. Az együttest akkoriban Paulik Erika és Hegyi István alapította és vezette. Ez az időszak számos sikerben bővelkedett:  

2003-ban Debrecenben részt vettek a Gyermek és Ifjúsági Néptáncantológián, felléptek az Országos Táncháztalálkozó műsorában, a szegedi, pápai fesztiválokon valamint a Lengyelországban, Bulgáriában, Litvániában, valamint Erdélyben.  

A csoport támogatása és magasabb szintű működése érdekében 2008. november 17.én megalakult a Nagy István Közhasznú Népművészeti Egyesület.

A 2020-as év igazi mérföldkő az együttes életében, hiszen Tápai Lászlóné által vezetett gyermek és óvodás csoportok az Árendás égisze alá kerültek. Az együttes mára már közel 150 főt számlál.  

Az együttes feltett szándéka, hogy Hódmezővásárhely és a Délalföldi régió nagyközönségét megismertesse a Kárpátmedence valamennyi tájegységének táncaival, lehetőséget biztosítva a különböző korosztályú csoportok színpadi megmutatkozásának.

Az Árendás Néptáncegyüttes városunk egyik meghatározó művészeti tevékenységet folytató civil szervezete. A magasfokú szakmai munka számos minősítésen elért kiemelt eredmény bizonyítja. Munkájuk során az alaposság és igényesség jegyei mellett a hitelesség is kiemelkedő erényük a hagyományápolás területén. A néptáncegyüttes valamennyi csoportja számos esetben városunk hírnevét öregbítette határon innen és határon túl.  

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Három vádlottja van a vásárhelyi buszos balhénak

Három vádlottja van a vásárhelyi buszos balhénak

A két ittas utast nem engedték fel a buszra, a szóváltást kölcsönös tettlegesség, ütés- és rúgásváltások követték. Előkerült egy bicska is, de sérülés nem történt.
Célja, hogy kedvelt találkozóhely legyen a BFMK

Célja, hogy kedvelt találkozóhely legyen a BFMK

A helyi kulturális életet jól ismerő, nagy tapasztalattal rendelkező vezetője van január 10-e óta a Bessenyei Ferenc Művelődési Központnak.
Osztottak szoroztak - van is meg nincs is

Osztottak szoroztak - van is meg nincs is

Működési hiánnyal számol idén a hódmezővásárhelyi önkormányzat, így a gazdálkodása veszélybe kerül kormányzati támogatás nélkül.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023

2023. 17. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 

És ezt már olvasta?

Rangos díjat kapott a Kankalin Néptáncegyüttes
Rangos díjat kapott a Kankalin Néptáncegyüttes Az együttes alapítója több mint fél évszázaddal ezelőtt célul tűzte ki a magyar néptánc, népzene és néprajzi hagyomány ápolását, elsajátítását, népszerűsítését.
 
Befejeződött az átköltözés
Befejeződött az átköltözés Sikeresen átköltöztek a DIGIMobil ügyfelei a Vodafone hálózatára Az új hálózatra váltással országos lefedettséget használhatnak a DIGI ügyfelek.
 
Nagy energiával játszottak, végig maximális erőbedobással
Nagy energiával játszottak, végig maximális erőbedobással Történelminek mondható a Vásárhelyi Kosársuli 2022-23-as szezonja, hiszen eddig még soha nem indult felnőtt női csapat az egyesület színeiben egyetlen bajnokságban sem.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 22. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Díjazták a Hódfót
Díjazták a Hódfót Egerben, a Kézművesség 1000 éve és jövője a Kárpát-medencében rendezvény sorozathoz kapcsolódón került sor a XX. Magyar Kézműves Remek pályázatának díjátadó ünnepségére.
 
Átadták az új közösségi házat
Átadták az új közösségi házat Új közösségi ház épült uniós támogatással Hódmezővásárhely Új-Kishomok városrészében, és felújítottak három olvasókört is.
 
Vásárhelyi katonák a sérültek között
Vásárhelyi katonák a sérültek között A NATO békefenntartó erők katonáit május 29-én vetették be tömegoszlatási feladatokra Koszovóban. A KFOR katonák sorfalát a tüntető tömeg megtámadta,