Kultúra, oktatásVásárhelyi kötődésűek az idei Bessenyei díjasok

2020. január 3., péntek
 
Vásárhelyi kötődésűek az idei Bessenyei díjasok

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének határozata alapján, a Bíráló Bizottság, az Oktatási, Kulturális, Sport és Nemzetiségi Bizottság, valamint a képviselő-testület javaslatára Dratsay Ákos és Berei Erzsébet kapja megosztva idén a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat.

 

 

 

 

 

 


2020. évben a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat egyéni kategóriában megosztva, Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanárnak és Berei Erzsébet zongora-művésztanárnak adományozza.

Csoportos kategóriában nem érkezett jelölés, országos kategóriában idén a közgyűlés nem oszt díjat.

A díj hivatalos átadója január 19-én lesz, 17 órakor, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

 

 

Berei Erzsébet Szegeden született 1944. február 13-án.

A Kossuth Zsuzsanna Leánygimnázium elvégzése után, a Zeneművészeti Szakiskola Szaktanárképzőjén zongora-szolfézs tanár képesítést szerzett.

Az Állami Zeneiskolában zongoratanár, majd 1980-tól igazgatóhelyettes, később igazgató.

A Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola igazgatója volt 1993-tól, illetve a Péczely Attila Zeneiskola összevont intézményének igazgatója volt 1996-tól. Vagyis neve összeforrt a Péczely Attila iskola sok évtizedes múltjával. Pályafutása alatt mindvégig Hódmezővásárhely zenei életének meghatározó személyisége, aki nyugdíjasként is aktívan részt vesz kulturális eseményeken, akár zsűriben, akár szervezésben kell közreműködni.

 

 

Dratsay Ákos fuvolaművész 1960-ban született Budapesten. 10 évesen kezdett fuvolázni a hódmezővásárhelyi Állami Zeneiskolában, a mai Péczely Attila Zeneiskolában. 1974-től a szegedi Tömörkény István Művészeti Szakközépiskola, majd 1978-tól 1983-ig a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia növendéke volt.

Még egyetemi tanulmányai közben, 1981-ben lett a kecskeméti Kodály Iskola zeneművészeti szakközépiskolájának fuvolatanára, ahol feleségével, Berényi Bea fuvolaművésszel közösen országos hírű szakmai műhelyt hoztak létre. 2016 szeptembere óta ezt a munkát a budapesti Vienna Konzervatórium tanáraiként egyetemi szinten is folytatják.

Közel 30 éve a magyar alapfokú fuvolaoktatás legrangosabb versenyeinek állandó zsűritagjaként, illetve a középfokú versenyek egyik legeredményesebb felkészítő tanáraként a zenei versenyek területén is nagy tapasztalatot szerzett.

Nevét a vásárhelyi zenekedvelők nem csak nagyhírű fuvolaművészként, hanem az évente itt rendezett Országos Fuvolás Tábor, újabb nevén Augusztusi Zenei Napok mentoraként, szervezőjeként, bonyolítójaként is ismerhetik.

Művésztársaival - sokszor 100-nál több muzsikus növendéknek - kurzusokat, és sok-sok koncertet tarftanak, némi túlzással: egy héten át zenével kelhetnek és fekhetnek a vásárhelyiek.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Botrányos közjáték a díjátadón

Botrányos közjáték a díjátadón

Bár volt néhány méltatlankodó befütyülés, de furcsa módon tapssal fejeződött be Élthes Eszter beszéde, amelyben bejelentette visszavonja a Bessenyei-díj névhasználati jogát a várostól.
A Németh László Városi Könyvtár  rendezvényei

A Németh László Városi Könyvtár rendezvényei

1989 óta ünnepeljük meg január 22-én a magyar kultú­ra napját, annak emlékére, hogy  Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.

Megdolgoztak a sikerért

Megdolgoztak a sikerért

Rangadóhoz méltóan kezdődött a felnőttek összecsapása - elég régóta nem sikerült legyőzni az örök rivális Békést, ez is fűtötte a vásárhelyieket.
Hahó én is itt vagyok!

Hahó én is itt vagyok!

Jó volt a Vásárhelyi Hírek jóslata, arról, hogy lesz január elsején Vásárhelynek újszülött babája. A polgármester már fel is köszöntötte az édesanyát.
 

És ezt már olvasta?

Teltházas Alma koncert a BFMK-ban
Teltházas Alma koncert a BFMK-ban A hétvégén fergeteges hangulatú koncerttel örvendeztették meg kis rajongóikat, nagy részük a színpad előtt extázisban énekelt és táncolt.
 
Vásárhelyi írónő újabb sikerkönyve
Vásárhelyi írónő újabb sikerkönyve Egy elfeledett budapesti mulatónegyedbe, a lágymányosi Konstantinápolyba repíti vissza az olvasókat Borbás Edina legújabb történelmi fikciós regénye.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 4. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 4. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Megnyílt a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor kiállítása
Megnyílt a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor kiállítása A most megnyílt tárlaton az ábrázoló vagy absztrakt látásmóddal alkotott, a mártélyi tájat és az ott megélt közösségi élményeket megörökítő hetven mű látható. Képekkel.
 
Értékes kettős siker
Értékes kettős siker Az NB I/B 19. fordulójában a Concordia Motax KC Pápa ellen lépett pályára a Vásárhelyi Kosársuli U20-as és felnőttcsapata. Nem is akárhogy!
 
Ilyenek a legboldogabb emberek
Ilyenek a legboldogabb emberek Kiderült, hogy a mentális jóléttel és boldogsággal kapcsolatos sok-sok kutatásban 10 tulajdonság mindig visszaköszön. Íme a lista!
 
Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok
Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok Itt az ideje a farsangi fánksütésnek. Ha nincs idő a kelesztéshez, jól jöhet ez a két villámgyors recept. Az egyszerű sok esetben nagyszerű!