Kultúra, oktatásVásárhelyi írónő újabb sikerkönyve

2020. január 27., hétfő
 
Vásárhelyi írónő újabb sikerkönyve

Egy elfeledett budapesti mulatónegyedbe, az 1896-ban épült lágymányosi Konstantinápolyba repíti vissza az olvasókat Borbás Edina legújabb történelmi fikciós regénye, A szeráj.

 

 

 

 

 

 

 

A forgatókönyvíróként, újságíróként, videoklip- és reklámfilmrendezőként ismert vásárhelyi szerző életében a könyvírás is fontos szerepet játszik.  

 

 

Borbás Edina legújabb regénye, A Szeráj tavaly év végén jelent meg és rögtön a toplistás könyvek közé került, romantikus kategóriában. A vásárhelyi író korábbi, Kék macska című kötetéből mentett át szálakat, ám egy olyan letűnt kort sikerült megidéznie, hogy ez a története is képes önálló, kerek egészet alkotni.

 

„Az a mulatónegyed, amelyben elhelyeztem a történetet, valóban létezett. Igazi kuriózuma volt Budapestnek, a millenniumi évnek, amely azért is hihetetlen, mert elfelejtettük. Olyan Konstantinápolyt építettek akkor fel a lágymányosi részen, amely Európa-szintű mulatónegyed volt, a legnagyobb színházzal, tóval, tűzijátékkal, dzsámikkal, minaretekkel. Ebből ma már egy kődarab sem maradt, csak az emléke, ha életben tartjuk”- mondta Borbás Edina.

 

A vásárhelyi író nemcsak az eredeti helyszínekhez ragaszkodott, de egyes szereplői is valódiak, mint például a vigalmi negyed egykori igazgatója, vagy a főszereplő lány.

 

„A főszereplő egyénisége egy szabadkai lánytól ered, akivel évekkel ezelőtt egy dokumentumfilm forgatáskor találkoztam. Nagyon tragikus sorsú festőnő volt. Ez annyira bennem maradt! Vannak történetek, amelyek benne maradnak az emberben és nem engedik el, úgy gondolják, hogy egyszer majd kezdenek vele valamit. Ennek a lánynak a léte ihlette ezt a karaktert, de a sorsa nem ugyanaz”- tette hozzá Borbás Edina.

.

A szeráj szó szerint megelevenedett a BFMK-ban, ugyanis Fekete Linda színésznő közreműködésével készült egy kisfilm az Uránia Filmszínházban, amelyet levetítettek a közönségnek.

 

 
 
Forrás: Vass Ramóna
VH
 

Olvassa el ezt is!

Megnyílt a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor kiállítása

Megnyílt a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor kiállítása

A most megnyílt tárlaton az ábrázoló vagy absztrakt látásmóddal alkotott, a mártélyi tájat és az ott megélt közösségi élményeket megörökítő hetven mű látható. Képekkel.
Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok

Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok

Itt az ideje a farsangi fánksütésnek. Ha nincs idő a kelesztéshez, jól jöhet ez a két villámgyors recept. Az egyszerű sok esetben nagyszerű!
Értékes kettős siker

Értékes kettős siker

Az NB I/B 19. fordulójában a Concordia Motax KC Pápa ellen lépett pályára a Vásárhelyi Kosársuli U20-as és felnőttcsapata. Nem is akárhogy!
Ilyenek a legboldogabb emberek

Ilyenek a legboldogabb emberek

Kiderült, hogy a mentális jóléttel és boldogsággal kapcsolatos sok-sok kutatásban 10 tulajdonság mindig visszaköszön. Íme a lista!
 

És ezt már olvasta?

Két újabb név a dicsőségtáblán
Két újabb név a dicsőségtáblán A sokéves hagyományt folytatva idén két újabb névvel - Kecskeméti László és Nagy Zsuzsa nevével - gazdagodott a Hódtói Sportcsarnok dicsőségfala.
 
Fogyasztja egymást a képviselőtestület
Fogyasztja egymást a képviselőtestület Valószínű csak ideiglenesen két képviselői mandátum vált bizonytalanná. A kissé adok-kapok hangulatú eljáráshoz az önkormányzati  törvény adja a muníciót.
 
Vásárhelyi sportdíjak 2019
Vásárhelyi sportdíjak 2019 Hódmezővásárhely városvezetése kitüntette azokat a személyeket, akik 2019-ben bizonyították rátermettségüket és felkészültségüket mind a tanteremben, mint a sportpályákon. Teljes névsorral.
 
Múltidéző kiállítás a Tornyaiban
Múltidéző kiállítás a Tornyaiban A Kiss Lajos nyomdokain haladva című tárlaton nemcsak a legrégebbi korok tárgyai, hanem a mához közelítő időszakok emlékei is láthatók. Képekkel.
 
Egy korszak értékelése
Egy korszak értékelése Az Emlékpont a Kommunizmus Áldozatainak emléknapja alkalmából szervezett programsorozatának zárásaként könyvbemutatót trartott.
 
A Szentendrei Régi Művésztelep vendégeskedik Vásárhelyen
A Szentendrei Régi Művésztelep vendégeskedik Vásárhelyen A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai az áprilisban megnyíló közös tárlatról egyeztettek.
 
Remek szereplés a Megyei Sakk Diákolimpián
Remek szereplés a Megyei Sakk Diákolimpián Február 22-én Szegeden rendezték meg a Megyei Sakk Diákolimpiát, melyet a 12 főből álló vásárhelyi csapat 11 éremmel fejezett be. Eredmények.