Kultúra, oktatásMegnyílt a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor kiállítása

2020. január 26., vasárnap
 

A most megnyílt tárlaton az ábrázoló vagy absztrakt látásmóddal alkotott, a mártélyi tájat és az ott megélt közösségi élményeket megörökítő hetven mű látható.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tavaly nyáron a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor alkotói szűk két héten át töltekezhettek a mártélyi tájjal és a vásárhelyi művészeti hagyományokkal, miközben egymással is kapcsolatot teremtettek – fogalmazott az Alföldi Galériában az alkotótábor beszámolókiállításának szombati megnyitóján Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója.

 

 Az elmúlt több, mint fél évszázad alkotótáboraiban valódi művészközösség jött létre – jelentette ki a múzeumigazgató, emlékeztetve, hogy az Alföldi Galéria látogatói immár második éve a magyar kultúra napjához közeli napon megnyíló kiállításon ismerhetik meg az ábrázoló vagy absztrakt látásmóddal alkotott, a mártélyi tájat és az ott megélt közösségi élményeket megörökítő műveket.

 

"A mártélyi alkotótábor a több mint ötven éve alatt mintegy ezer művész alkotott a holtág mentén, s 2019 nyarán százhúszan végeztek itt művészeti tevékenységet – erről Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város polgármestere szólt köszöntőjében, aki örömét fejezte ki, hogy tavaly nyáron huszonöt 14 év alatti fiatal munkáját segítették, tehetségüket ápolták a tapasztalt művészek. A most megnyílt tárlaton 42 alkotó mintegy hetven műve látható" – összegezte a polgármester.

 

A kiállítást Hézső Ferenc Munkácsy-díjas festőművész, az alkotótáborok egyik alapítója, negyedszázadon át vezetője nyitotta meg, felidézve, hogy minden nyáron értékteremtésre kész, lelkes csapat vette birtokába a töltésen belüli romantikus természeti, s a töltésen kívüli szikár tanyavilágot, hogy saját élményvilágukat a városi lét napi kötöttségeitől elszakadva valódi tapasztalatokkal gazdagítsák. A mártélyi táborok résztvevői élményeiket és szakmai ismereteiket egyaránt gyarapíthatják, mezítláb sétálva a természetben, megmártózva a Tiszában gyűjthetnek inspirációkat, amelyeket műtermi körülmények között műalkotásokká formálhatnak, míg egymás munkamódszereinek megismerése és a tanári útmutatások mind a tehetség kibontakoztatását segíthetik – fogalmazott a Munkácsy-díjas művész.

 

Az utóbbi években az alkotótábor munkáját Mucsi Zoltán festőművész irányítja, akinek a tárlat létrejöttében Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze segített. Mucsi Zoltán bejelentette: az idei alkotótábort július 25. és augusztus 5. között rendezik meg, ahová februártól várják az alkotók jelentkezését.

 

A megnyitó két zenei közreműködője, Varga Erik és Vidovits Iván festőművészek basszusgitáron adtak elő improvizációkat. A Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor kiállítása a február 16-ig látogatható az Alföldi Galéria Kossuth-téri szárnyának három egybefüggő időszaki kiállítótermében.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Értékes kettős siker

Értékes kettős siker

Az NB I/B 19. fordulójában a Concordia Motax KC Pápa ellen lépett pályára a Vásárhelyi Kosársuli U20-as és felnőttcsapata. Nem is akárhogy!
Ilyenek a legboldogabb emberek

Ilyenek a legboldogabb emberek

Kiderült, hogy a mentális jóléttel és boldogsággal kapcsolatos sok-sok kutatásban 10 tulajdonság mindig visszaköszön. Íme a lista!
A helyszín már megvan de lesz-e pénz a megépítésére?

A helyszín már megvan de lesz-e pénz a megépítésére?

A rendkívüli közgyűlésen döntés született az új könyvtár helyszínéről. A kormány irányába történő kommunikációs technikán lehetne javítani.
Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok

Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok

Itt az ideje a farsangi fánksütésnek. Ha nincs idő a kelesztéshez, jól jöhet ez a két villámgyors recept. Az egyszerű sok esetben nagyszerű!
 

És ezt már olvasta?

Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél
Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél

A nyári szünet utáni első versenyen mindkét vásárhelyi úszóegyesület remekelt. A Hód Úszó SE tagjai 26 érmet, a NICS-HSÚVC 28 érmet szerzett.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Jól kerestek lányok futtatásából
Jól kerestek lányok futtatásából Három mindszenti lakost fogtak el, akik lányokat kényszerítettek prostitúcióra. A házkutatások során több bizonyíték is előkerült.
 
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból Elülni látszik az a vihar, amely egy, a város zenei életében köztiszteletnek örvendő pedagógus jelölése, illetve a színész özvegyének bejelentése nyomán keletkezett.
 
Lendületben a HLKC NB II-es csapata
Lendületben a HLKC NB II-es csapata Szeptember 12-én elrajtol az NB II-es női kézilabda bajnokság, amelyre a Hódmezővásárhelyi LKC már hetek óta készül. Interjú Dankó Leával.
 
Régészeti pillanatképek
Régészeti pillanatképek Vásárhely és környéke régészeti feltárásainak eredményeiből ad ízelítőt a Tornyai János Múzeum szeptember 10-én megnyílt kiállítása.
 
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet Lezárult a mártélyi, mindszenti szülők között nagy vihart kavart ügy. Jogerős lett a hirdető újságban nemcsak munkára fiúkat kereső férfi elleni ítélet.