KözéletVárosi 1956-os megemlékezés

2023. október 23., hétfő
 
Városi 1956-os megemlékezés

Márki-Zay Péter a hódmezővásárhelyi önkormányzatnak az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából rendezett ünnepségén hangsúlyozta: szabadság nélkül nincs jólét.

 

 

 

 

 

A forradalom kitörésének számos oka közül az egyik, hogy akkoriban Magyarország nem előre ment, hanem hátra, Magyarországon megfélemlítés és szegénység volt.

A Mindenki Magyarországa Néppárt (MMN) elnöki posztját is betöltő politikus azt mondta, az emberek látták, hogy miközben egy szűk kisebbség, a pártelit, az állampárt vezetői féktelen módon gazdagodnak, nagy jólétben élnek, az átlagember egyre szegényebbé válik.

Márki-Zay Péter szavai szerint "ezt ma mi is át tudjuk élni". Miközben egy szűk állampárti elit helikopteren és repülőgépen közlekedik, sorra szerzi meg az ország vagyonát, az állam a mindenkinek fontos szolgáltatásokat sem tudja biztosítani. Postákat, vasútvonalakat, az orvoshiány miatt kórházi osztályokat zárnak be, az iskolákban pedig nincs megfelelő tanár, aki az adott szaktárgyat tanítaná. Mindeközben sanyargatják azokat a városokat, melyek nem kérnek a korrupcióból - tette hozzá.

 

A pártelnök úgy fogalmazott, a két kultúra közötti harcban nem lehet semlegesnek maradni.    

"A győzelem, a siker, a gazdagság, a jólét és a szabadság záloga, hogy ne féljetek" - hangsúlyozta Márki-Zay Péter, aki arra biztatta a jelenlévőket, hogy vállalják fel azt a küzdelmet, amelyre hitelesen csak tisztességes nyugati elkötelezettségű, hazájukat szolgáló és azt el nem áruló, becsületes magyar emberek képesek.
Mint mondta, "mi vagyunk '56 örökösei, mi fogjuk megvédeni Hódmezővásárhelyet, mi fogjuk megvédeni Magyarországot!".

 

Jeszenszky Géza, az Antall-kormány külügyminiszere úgy fogalmazott, október 23-a emlékei, képei kitörölhetetlenül benne vannak azokban, akik átélték. A történész, aki 15 éves diák volt 1956 őszén, kiemelte, nem igaz, hogy elbukott a forradalom, hanem leverték a forradalmat. De 13 felfedhetetlen napon keresztül a forradalom az egész országban győzött, és ha nincs szovjet beavatkozás, Magyarországból egy másik Ausztria lehetett volna.

Hiába fojtották el a forradalmat, és hiába minősítették ellenforradalomnak, '56 szelleme tovább élt, eszméi és részben szereplői voltak a rendszerváltozás fő oszlopai és végrehajtói - mondta. Harminchárom év után igenis győztes volt a levertnek hitt forradalom - jelentette ki Jeszenszky Géza.

 
 
Forrás: MTI
VH
 

Olvassa el ezt is!

A Kosársuli hazai pályán immár kettőből két sikernél tart

A Kosársuli hazai pályán immár kettőből két sikernél tart

Megvan a második Vásárhelyi Kosársuli-győzelem az NB I/B Zöld csoportjának 2023/2024-es szezonjában.
Megpályázták - megnyerték

Megpályázták - megnyerték

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa közleménye szerint a Rádió7 újabb 10 évre megkapta a frekvenciaengedélyt.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban

2023. 46. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Megelőzhető a vadbaleset

Megelőzhető a vadbaleset

Ismét több vadbaleset történik Magyarország útjain. Csongrád Megyében az őzelütés a gyakori. A Rendőrség pontokba szedte, mire kell ügyelni.
 

És ezt már olvasta?

Megújult a hódmezővásárhelyi Árpád fejedelem BENU Gyógyszertár
Megújult a hódmezővásárhelyi Árpád fejedelem BENU Gyógyszertár

Régi alapokon, a családi tradíciókat követve.

 
Ismét pályán a kosaras lányok
Ismét pályán a kosaras lányok Megkezdte szereplését a Kosársuli felnőtt női csapata is a 2023/24-es szezonban. Az ellenfél a regnáló bajnok Nagykőrösi Sólymok csapata volt.
 
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben Nincs jelentősebb változás a 2024-es esztendőben a munkaszüneti napok terén. Ám, mivel egyetlen ünnepnapunk sem esik hétvégére, így 7 hosszú hétvégére készülhetünk.
 
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni Beköszöntött az ősz, a tél és ezzel együtt a légúti vírusfertőzések és bakteriális társfertőzések időszaka, így nem árt az óvatosság.
 
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki A Nagykőrös csapatát fogadta november 24-én este az NB I/B Zöld csoportjának 10. fordulójában a Vásárhelyi Kosársuli.
 
Létszámleépítés valódi számokkal
Létszámleépítés valódi számokkal Hiteltelennek tartja a Villeroy & Boch közleménye az egyik helyi sajtóban és a facebookon is felbukkant információkat. Ezzel le kívánják zárni a találgatásokat.
 
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán A Hód-Fitness SE 10 egyéni és 14 csoportos gyakorlattal képviselte Magyarországot. Hét ország 813 sportolója vett részt az Európa Kupán.