GazdaságTovábbra is ingyenes a tram-train

2022. június 1., szerda
 
Továbbra is ingyenes a tram-train

Úgy tűnik már nem sokáig ingyenes. A bérletek ára is kialakult. Ha a tervezett menetrendet már biztosan tartani lehet, akkor már jegyet kell váltani.

 

 

 

 

 

 

 

Május 31-e után is ingyenes a Szeged és Hódmezővásárhely között közlekedő tram-train.

Mint azt a Vásárhelyi Hírekben írtuk, május végéig hosszabbították meg a lehetőséget műszaki problémák miatt. A vasútvillamos finanszírozási megállapodásáról ugyanakkor a közeljövőben kezdődhetnek meg az egyeztetések.

 

Beszámoltunk arról, hogy tavaly novemberben indult el a Hódmezővásárhely és Szeged között közlekedő tram-train. A forgalomba álláskor a helyszínen volt Lázár János, a beruházás kormánybiztosa, és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

 

A miniszter akkor újságírók előtt elmondta: a  tram-train kialakítása Magyarország leginnovatívabb vasútfejlesztése, olyan közlekedési eszköz, melyre az utasok a lakásukhoz legközelebbi megállóban felszállva eljuthatnak egy másik város központjába.

 

(A visszajelzések alapján a vásárhelyi lakosok szerint csak a belvárosi részen kiépített villamoshoz nem könnyű eljutni a város többi részéről. Sokan vetik fel, hogy a Rapcsák András utca  – Szántó Kovács János utca – Jókai utca - Kutasi út - Nagyállomás útvonal lenne igazán hasznos a lakosok számára, azonban ez szinte biztos, hogy csak a fantáziálás szintjén marad, hiszen így is nagyon elszálltak a költségek).

 

 

Az elmúlt időszakban  a legtöbb problémát a szerelvények kígyózó mozgása és a vasúti pálya okozta, de több, szerencsére csak koccanásos baleset miatt is kiestek szerelvények a menetrendből.

Ahogy írtuk eredetileg tavasz elejéig tartott volna az „utasforgalmi próbának” is nevezett díjmentés időszak, majd ezt május utolsó napjáig meghosszabbították.

A vonatok lengéscsillapítójának cseréje lezajlott, a MÁV START pedig folyamatosan adja ki az engedélyeket a 100 kilométer/órás sebességre, azokat mostanra nyolc jármű közül hét már megkapta.

 

Korábban még arról sem született végleges megállapodás, hogy miként oszlanak meg a tram-train üzemeltetésének költségei és bevételei Szeged, valamint a járműveket működtető MÁV között.

 

A minisztérium közleménye szerint, már elkészült a finanszírozási megállapodás tervezete, melynek véglegesítéséről a közeljövőben kezdi meg az egyeztetéseket a tárca a szegedi önkormányzattal. 

 

Annyi már bizonyos, hogy a komplex szegedi tömegközlekedésre és a tram trainre érvényes bérlet 21 ezer 200 forintba kerül majd. Ennél kevesebbe kerül a két város közötti, vagy csak Algyőig utazás.

 

Sajtóértesülések szerint a MÁV illetéksei szerint továbbra is ingyenes a tram-train, a tervezett teljes menetrendi struktúra életbe léptetéséig. 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

A családfakutatás rejtelmeivel ismerkednek

A családfakutatás rejtelmeivel ismerkednek

Újra elindította a Vásárhelyi Levéltár az izgalmas, érdekes, interaktív és nem utolsó sorban sikerélményt magában rejtő programsorozatát.
Magas a vásárhelyi áldozatok száma

Magas a vásárhelyi áldozatok száma

A most nyilvánosságra került adatokból kiderült, hogy 2022 január végéig mennyien vesztették életüket koronavírusban Vásárhelyen és a környező településeken.
Gyerekruha vásárlás az infláció korában

Gyerekruha vásárlás az infláció korában

Hogyan spóroljunk az egyre növekvő árak közepette? A család kiskorú tagjai számára ruhát vásárolni minden szülő számára komoly kihívást jelent.
Vásárhelyi érmesek a Nemzetek Kupáján

Vásárhelyi érmesek a Nemzetek Kupáján

Május 21-én rendezték Hatvanban az ITF Taekwon-do Nemzetek Kupáját. Az idén huszadik alkalommal is 7 ország 35 klubjából érkeztek taekwondosok.

 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 46. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben Nincs jelentősebb változás a 2024-es esztendőben a munkaszüneti napok terén. Ám, mivel egyetlen ünnepnapunk sem esik hétvégére, így 7 hosszú hétvégére készülhetünk.
 
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni Beköszöntött az ősz, a tél és ezzel együtt a légúti vírusfertőzések és bakteriális társfertőzések időszaka, így nem árt az óvatosság.
 
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki A Nagykőrös csapatát fogadta november 24-én este az NB I/B Zöld csoportjának 10. fordulójában a Vásárhelyi Kosársuli.
 
Létszámleépítés valódi számokkal
Létszámleépítés valódi számokkal Hiteltelennek tartja a Villeroy & Boch közleménye az egyik helyi sajtóban és a facebookon is felbukkant információkat. Ezzel le kívánják zárni a találgatásokat.
 
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán A Hód-Fitness SE 10 egyéni és 14 csoportos gyakorlattal képviselte Magyarországot. Hét ország 813 sportolója vett részt az Európa Kupán.
 
Máté Taekwondo sikerek az OB-n
Máté Taekwondo sikerek az OB-n A Dunaharaszti Sportcsarnok adott otthont a Taekwondo Országos Bajnokságnak. 26 egyesület közel négyszáz versenyzője lépett pástra.