GazdaságTovábbra is ingyenes a tram-train

2022. június 1., szerda
 
Továbbra is ingyenes a tram-train

Úgy tűnik már nem sokáig ingyenes. A bérletek ára is kialakult. Ha a tervezett menetrendet már biztosan tartani lehet, akkor már jegyet kell váltani.

 

 

 

 

 

 

 

Május 31-e után is ingyenes a Szeged és Hódmezővásárhely között közlekedő tram-train.

Mint azt a Vásárhelyi Hírekben írtuk, május végéig hosszabbították meg a lehetőséget műszaki problémák miatt. A vasútvillamos finanszírozási megállapodásáról ugyanakkor a közeljövőben kezdődhetnek meg az egyeztetések.

 

Beszámoltunk arról, hogy tavaly novemberben indult el a Hódmezővásárhely és Szeged között közlekedő tram-train. A forgalomba álláskor a helyszínen volt Lázár János, a beruházás kormánybiztosa, és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

 

A miniszter akkor újságírók előtt elmondta: a  tram-train kialakítása Magyarország leginnovatívabb vasútfejlesztése, olyan közlekedési eszköz, melyre az utasok a lakásukhoz legközelebbi megállóban felszállva eljuthatnak egy másik város központjába.

 

(A visszajelzések alapján a vásárhelyi lakosok szerint csak a belvárosi részen kiépített villamoshoz nem könnyű eljutni a város többi részéről. Sokan vetik fel, hogy a Rapcsák András utca  – Szántó Kovács János utca – Jókai utca - Kutasi út - Nagyállomás útvonal lenne igazán hasznos a lakosok számára, azonban ez szinte biztos, hogy csak a fantáziálás szintjén marad, hiszen így is nagyon elszálltak a költségek).

 

 

Az elmúlt időszakban  a legtöbb problémát a szerelvények kígyózó mozgása és a vasúti pálya okozta, de több, szerencsére csak koccanásos baleset miatt is kiestek szerelvények a menetrendből.

Ahogy írtuk eredetileg tavasz elejéig tartott volna az „utasforgalmi próbának” is nevezett díjmentés időszak, majd ezt május utolsó napjáig meghosszabbították.

A vonatok lengéscsillapítójának cseréje lezajlott, a MÁV START pedig folyamatosan adja ki az engedélyeket a 100 kilométer/órás sebességre, azokat mostanra nyolc jármű közül hét már megkapta.

 

Korábban még arról sem született végleges megállapodás, hogy miként oszlanak meg a tram-train üzemeltetésének költségei és bevételei Szeged, valamint a járműveket működtető MÁV között.

 

A minisztérium közleménye szerint, már elkészült a finanszírozási megállapodás tervezete, melynek véglegesítéséről a közeljövőben kezdi meg az egyeztetéseket a tárca a szegedi önkormányzattal. 

 

Annyi már bizonyos, hogy a komplex szegedi tömegközlekedésre és a tram trainre érvényes bérlet 21 ezer 200 forintba kerül majd. Ennél kevesebbe kerül a két város közötti, vagy csak Algyőig utazás.

 

Sajtóértesülések szerint a MÁV illetéksei szerint továbbra is ingyenes a tram-train, a tervezett teljes menetrendi struktúra életbe léptetéséig. 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

A családfakutatás rejtelmeivel ismerkednek

A családfakutatás rejtelmeivel ismerkednek

Újra elindította a Vásárhelyi Levéltár az izgalmas, érdekes, interaktív és nem utolsó sorban sikerélményt magában rejtő programsorozatát.
Magas a vásárhelyi áldozatok száma

Magas a vásárhelyi áldozatok száma

A most nyilvánosságra került adatokból kiderült, hogy 2022 január végéig mennyien vesztették életüket koronavírusban Vásárhelyen és a környező településeken.
Gyerekruha vásárlás az infláció korában

Gyerekruha vásárlás az infláció korában

Hogyan spóroljunk az egyre növekvő árak közepette? A család kiskorú tagjai számára ruhát vásárolni minden szülő számára komoly kihívást jelent.
Vásárhelyi érmesek a Nemzetek Kupáján

Vásárhelyi érmesek a Nemzetek Kupáján

Május 21-én rendezték Hatvanban az ITF Taekwon-do Nemzetek Kupáját. Az idén huszadik alkalommal is 7 ország 35 klubjából érkeztek taekwondosok.

 

És ezt már olvasta?

Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok
Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok Itt az ideje a farsangi fánksütésnek. Ha nincs idő a kelesztéshez, jól jöhet ez a két villámgyors recept. Az egyszerű sok esetben nagyszerű!
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023 2023. 4. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Egy nagyon értékes győzelem
Egy nagyon értékes győzelem Vuk Pavlovic csapata fantasztikus hajrával fordított, győzelmének köszönhetően pedig őrzi hibátlan mérlegét a Hódtói Sportcsarnokban.
 
A tűz martalékává vált egy vásárhelyi családi ház
A tűz martalékává vált egy vásárhelyi családi ház Tűz ütött ki január 25-én este hét órakor a Görbe utcában. A tűzoltók két nagytestű kutyát is kimentettek.
 
A több mint 120 éve védett vakond lett az Év emlőse
A több mint 120 éve védett vakond lett az Év emlőse A vakondot választotta 2023-ban az Év emlősének a Vadonleső Program, amelyet az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet.
 
Vásárhelyi Művészeti Díj 2023
Vásárhelyi Művészeti Díj 2023 Idén a hazai zenekultúra lassan elfelejtett és több generáció számára már kevésbé ismert műfaja, a folklór muzsika és a magyar nóta volt a főszereplő.
 
Három vádlottja van a vásárhelyi buszos balhénak
Három vádlottja van a vásárhelyi buszos balhénak A két ittas utast nem engedték fel a buszra, a szóváltást kölcsönös tettlegesség, ütés- és rúgásváltások követték. Előkerült egy bicska is, de sérülés nem történt.