GazdaságTovábbra is ingyenes a tram-train

2022. június 1., szerda
 
Továbbra is ingyenes a tram-train

Úgy tűnik már nem sokáig ingyenes. A bérletek ára is kialakult. Ha a tervezett menetrendet már biztosan tartani lehet, akkor már jegyet kell váltani.

 

 

 

 

 

 

 

Május 31-e után is ingyenes a Szeged és Hódmezővásárhely között közlekedő tram-train.

Mint azt a Vásárhelyi Hírekben írtuk, május végéig hosszabbították meg a lehetőséget műszaki problémák miatt. A vasútvillamos finanszírozási megállapodásáról ugyanakkor a közeljövőben kezdődhetnek meg az egyeztetések.

 

Beszámoltunk arról, hogy tavaly novemberben indult el a Hódmezővásárhely és Szeged között közlekedő tram-train. A forgalomba álláskor a helyszínen volt Lázár János, a beruházás kormánybiztosa, és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

 

A miniszter akkor újságírók előtt elmondta: a  tram-train kialakítása Magyarország leginnovatívabb vasútfejlesztése, olyan közlekedési eszköz, melyre az utasok a lakásukhoz legközelebbi megállóban felszállva eljuthatnak egy másik város központjába.

 

(A visszajelzések alapján a vásárhelyi lakosok szerint csak a belvárosi részen kiépített villamoshoz nem könnyű eljutni a város többi részéről. Sokan vetik fel, hogy a Rapcsák András utca  – Szántó Kovács János utca – Jókai utca - Kutasi út - Nagyállomás útvonal lenne igazán hasznos a lakosok számára, azonban ez szinte biztos, hogy csak a fantáziálás szintjén marad, hiszen így is nagyon elszálltak a költségek).

 

 

Az elmúlt időszakban  a legtöbb problémát a szerelvények kígyózó mozgása és a vasúti pálya okozta, de több, szerencsére csak koccanásos baleset miatt is kiestek szerelvények a menetrendből.

Ahogy írtuk eredetileg tavasz elejéig tartott volna az „utasforgalmi próbának” is nevezett díjmentés időszak, majd ezt május utolsó napjáig meghosszabbították.

A vonatok lengéscsillapítójának cseréje lezajlott, a MÁV START pedig folyamatosan adja ki az engedélyeket a 100 kilométer/órás sebességre, azokat mostanra nyolc jármű közül hét már megkapta.

 

Korábban még arról sem született végleges megállapodás, hogy miként oszlanak meg a tram-train üzemeltetésének költségei és bevételei Szeged, valamint a járműveket működtető MÁV között.

 

A minisztérium közleménye szerint, már elkészült a finanszírozási megállapodás tervezete, melynek véglegesítéséről a közeljövőben kezdi meg az egyeztetéseket a tárca a szegedi önkormányzattal. 

 

Annyi már bizonyos, hogy a komplex szegedi tömegközlekedésre és a tram trainre érvényes bérlet 21 ezer 200 forintba kerül majd. Ennél kevesebbe kerül a két város közötti, vagy csak Algyőig utazás.

 

Sajtóértesülések szerint a MÁV illetéksei szerint továbbra is ingyenes a tram-train, a tervezett teljes menetrendi struktúra életbe léptetéséig. 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

A családfakutatás rejtelmeivel ismerkednek

A családfakutatás rejtelmeivel ismerkednek

Újra elindította a Vásárhelyi Levéltár az izgalmas, érdekes, interaktív és nem utolsó sorban sikerélményt magában rejtő programsorozatát.
Magas a vásárhelyi áldozatok száma

Magas a vásárhelyi áldozatok száma

A most nyilvánosságra került adatokból kiderült, hogy 2022 január végéig mennyien vesztették életüket koronavírusban Vásárhelyen és a környező településeken.
Gyerekruha vásárlás az infláció korában

Gyerekruha vásárlás az infláció korában

Hogyan spóroljunk az egyre növekvő árak közepette? A család kiskorú tagjai számára ruhát vásárolni minden szülő számára komoly kihívást jelent.
Vásárhelyi érmesek a Nemzetek Kupáján

Vásárhelyi érmesek a Nemzetek Kupáján

Május 21-én rendezték Hatvanban az ITF Taekwon-do Nemzetek Kupáját. Az idén huszadik alkalommal is 7 ország 35 klubjából érkeztek taekwondosok.

 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022. 31. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
A Villeroy & Boch a vásárhelyi óvodásokért
A Villeroy & Boch a vásárhelyi óvodásokért Újabb mosdófelújítást segít a világcég. Ezúttal a vásárhelyi Szeremlei Sámuel Református Óvodában kezdődnek a munkálatok.
 
100. születésnapot ünnepelte egy vásárhelyi bácsi
100. születésnapot ünnepelte egy vásárhelyi bácsi
99 éves korában lett ágyban fekvő beteg, addig nagyon tevékeny életet élt. A hosszú élet titka Pista bácsi szerint: a munka.
 
A Mártélyi Kavalkád programja
A Mártélyi Kavalkád programja

Augusztus 5. és 7-e között ismét lesz egy fergeteges rendezvénysorozat a Mártélyi Holtágnál. A szórakoztató műfajok teljes palettájával. Részletes program.

 
Az ország Imruskája 87 éves lenne
Az ország Imruskája 87 éves lenne A Hódmezővásárhelyen született Antal Imre július 31-én lett volna 87 éves. A város nem feledkezett meg neves szülöttéről.
 
Tanévi menetrend szeptembertől
Tanévi menetrend szeptembertől A hamarosan ismét megtelnek az iskolapadok, érdemes megnézni, hogyan alakul a 2022 szeptembertől kezdődő tanév. Fontos dátumok!
 
Szent István király ünnepe - Bor- és Gasztrofesztivál Vásárhelyen
Szent István király ünnepe - Bor- és Gasztrofesztivál Vásárhelyen Négynapos ünneppel készül az önkormányzat. Két színpad lesz, az egyik a Dr. Rapcsák András sétálóutcán, a nagy színpad pedig a Kossuth téren. Részletes program.