GazdaságMég két hónapig ingyenes marad a tram train

2022. március 29., kedd
 
Még két hónapig ingyenes marad a tram train

A próbaüzem folytatódik, a jogi háttér lehetővé teszi azt, hogy egy új járművet már akkor is használhasson a nagyközönség, amikor az még nem készült fel erre teljesen.

 

 

 

 

 

Lázár János Facebook videóban bejelentette, hogy „a sikerre tekintettel május végéig meghosszabbítják a tram-train ingyenességét.”

 

Igaz, nem is lehet pénzt kérni az utasoktól, amíg a hatósági próbaüzem zajlik. Ezek a járművek jelenleg a gyártó Stadler tulajdonában vannak. Jogszabály sem teszi lehetővé a fizetős utazást. Februárban bejelentette a MÁV-Start, hogy április végéig meghosszabítják a próbaüzemet, amit most újabb egy hónappal megfejeltek.

 

Ugyanis a Stadlernél abban bíztak, hogy ha a járművek lefutják az utasforgalmi próbaüzem novemberben eredetileg előírt 30000 kilométerét, akkor kivehetik a járművek zömét a forgalomból, és a javításra koncentrálhatnak. Ez volt az a rövid időszak, amíg egy darab tram-train közlekedett a teljes vonalon. Az utasfelháborodás nyomán – de természetesen nem arra hivatkozva – hamar érkezett egy következő közlekedéshatósági végzés, egy újabb 30000 kilométeres tartampróbára, minimálisan 4 tram-trainnel, méghozzá „menetrendi utasforgalmi próbaüzemben”, április végéig. A tram-trainek újra visszakerültek a pályára, a javítás ismét lelassult.

Ami nyilvánvaló, hiszen egyébként még a Stadler cégnek is újdonság: a vasúthálózatra (dízelmotorral) és a villamoshálózatra (elektromosan) egyaránt kompatibilis járművek tesztelése, finomhangolása. A gondokat tetézi, hogy már több töréses balesete volt a szerelvényeknek, sőt nemrég még a szegedi remízben kisiklott villamos is kárt okozott az egyik tram trainben.

 

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület, a VEKE közleménye szerint a tram train esetében „a politika belenyúlt az engedélyeztetési folyamatba, hogy a választásokra megsürgesse az átadást, de a valóság meg a fizika beköszönt, és igen súlyos presztízsveszteséget kell most már miatta elkönyvelni, ezt pedig a politika ki máson, a gyártón akarja leverni”.

 

A próbaüzem pedig folytatódik, és a jogi háttér lehetővé teszi azt, hogy egy új járművet már akkor is használhasson a nagyközönség, amikor az még nem készült fel erre teljesen, és azt is, hogy ezt az időszakot újabb és újabb hatósági végzésekkel meghosszabbítsák, amíg kell.

 

Ilyen körülmények között, azt sem lehet pontosan megállapítani, hogy naponta mennyien veszik igénybe a tram traint. Egyes helyeken komoly eltéréseket lehet olvasni a napi utasszámról, amely jelentősen eltér a tervezéskor, kivitelezés során többször hangoztatott tízezres utasszámtól. Egyetlen támpontot a hatástanulmány megismerése jelenthetne, ami – rejtélyes módon – nem hozzáférhető, ugyanis a közadatigénylésre a MÁV-Strat Zrt. azt válaszolta, „…a közfeladatot ellátó szerv feladat- és hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányuló eljárás során készített vagy rögzített, a döntés megalapozását szolgáló adat a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvános.”

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.24.hét

Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.24.hét

Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Ez volt zsinórban a Kosársuli hatodik győzelme

Ez volt zsinórban a Kosársuli hatodik győzelme

A meccs tétje az volt, hogy melyik csapat hányadik helyről kezdheti meg a felsőházi rájátszást.
Eredmények, fejlesztések, tervek

Eredmények, fejlesztések, tervek

Márki Zay Péter: csaknem 4 milliárd forint van az önkormányzat számláján, így a fejlesztéseket nem csak meg tudja valósítani, hanem ki is tudja fizetni.
A húsvéti sonka titkai: így válassz, így vásárolj

A húsvéti sonka titkai: így válassz, így vásárolj

Itt a húsvét, és itt a sonkaszezon is. Most megmutatjuk a legfontosabb vásárlási tudnivalókat. Öt perces olvasást megér, hogy nyugodt, "jóízű" legyen a Húsvét!
 

És ezt már olvasta?

Egyházi érdemrendet kapott Kovács István
Egyházi érdemrendet kapott Kovács István A hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar egykori vezetője, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola igazgatója sok szállal kötődik Vásárhelyhez.
 
A vásárhelyi Mezőgazdasági Kar idén előkelőbb helyen végzett
A vásárhelyi Mezőgazdasági Kar idén előkelőbb helyen végzett Magyarország legjobb egyeteme lett a Szegedi Tudományegyetem az oktatók kiválósága alapján a HVG friss felsőoktatási rangsorában.
 
A miskolciak eredményesebbek voltak
A miskolciak eredményesebbek voltak Több sérültet is nélkülöző Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli. egy negyedig tartotta a lépést, végül a Miskolcon a hazaiak simán győzni tudtak.
 
Hitel, ajándék, szuperolcsóság helyett ráfizetés
Hitel, ajándék, szuperolcsóság helyett ráfizetés Terjednek a facebookos csalások. Sok a főként idős naív, kevésbé informált ember. A Rendőrség látókörébe kerülnek a csalók, bár nem könnyű a lebuktatás.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022. 47. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Fejreállt egy Suzuki Vásárhelyen
Fejreállt egy Suzuki Vásárhelyen A nyirkos aszfalton megcsúszhatott és egy ház kapubejárójába előtt felborulva állt meg.
 
Még 65 millió plusz a tram train projektbe
Még 65 millió plusz a tram train projektbe A mozdonyszín és a tároló vágányok közötti területen 8 jármű tárolására és karbantartására alkalmas közel 3000 m2 alapterületű csarnok épült.