KözéletTöbb száz vásárhelyi diák ismerkedett a Holokauszt történetével

2024. január 27., szombat
 
Több száz vásárhelyi diák ismerkedett a Holokauszt történetével

2023 áprilisára azonban már 240 ezerre tette számukat a hivatalos becslés. Ahogyan a szemtanúk távoznak, az utókor felelőssége egyre nagyobb lesz: történeteiket újra és újra el kell mesélnünk, hogy a borzalom ne ismétlődhessen meg soha többé.

 

 

 

 

Tematikus tárlatvezetésekkel emlékeztek a holokauszt áldozataira a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen

Január 27-e a holokauszt nemzetközi emléknapja, annak emlékére, hogy a Vörös Hadsereg katonái 1945-ben ezen a napon szabadították fel az auschwitzi haláltábort.

A héten több száz vásárhelyi diák vett részt azokon a tematikus múzeumi órákon, amelyeken a hódmezővásárhelyi zsinagógát, valamint a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyet bemutatva ismerkedhettek meg a fiatalok a zsidó kultúrával és a nyolc évtizeddel ezelőtti vészkorszak történetével, fejet hajtva az áldozatok emléke előtt.

 

1945. január 27-én szabadult fel az auschwitzi haláltábor. Ennek emlékére az ENSZ Közgyűlése 2005. november 1-jén január 27-ét a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította. A határozatban foglalt „emlékezés és tanítás kötelességének” tett eleget a hódmezővásárhelyi Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhely, amikor a héten több száz diákot fogadva mutatta be a hódmezővásárhelyi zsinagógát és a vidék első – 2004-ben létrehozott – állandó holokauszt tárlatát. A Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhely, mivel a zsidó hitközség egykori iskolájában került kialakításra, elsősorban a gyermekáldozatokra fókuszál. A holokauszt mintegy hatmillió áldozata közül minden tizedik magyar volt, egynegyedük pedig gyermek, illetve 24 év alatti fiatal.

 

Almási Enikő, az intézmény munkatársának irányításával az elmúlt napokban a hódmezővásárhelyi köznevelési intézmények ‑ a Németh László Gimnázium és Általános Iskola, valamint a Szőnyi Benjamin Református Általános Iskola ‑ diákjai közül mintegy kétszázan ismerkedhettek meg a zsidó kultúrával (többek között Radnóti Miklós és Kertész Imre irodalmi munkásságával feladatlapok segítségével) éppúgy, mint a nácik által elkövetetett tömeggyilkosságok tragikus történetével. A kisebbek megcsodálhatták a zsinagóga rózsaablakát, illetve zsidó dalok megtanulásával közeledhettek a judaizmus hagyományvilágához.
 

Olvassa el ezt is!

Hézső Ferenc hatalmas életművének kis részéből nyílt kiállítás

Hézső Ferenc hatalmas életművének kis részéből nyílt kiállítás

Zsúfolásig megtelt a Németh László könyvtár olvasóterme január 25-én délután a megnyitójához kapcsolódó másfél órás beszélgetésen.
A területfejlesztés nem pártpolitikai kérdés

A területfejlesztés nem pártpolitikai kérdés

Navracsics Tibor miniszter mások mellett Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármesterrel is találkozott. szeretné, hogy a vármegye prosperáló, a növekedés élén álló térséggé váljon.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024

Családi események Hódmezővásárhelyen 2024

2024. 6. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Idén két újabb név került a dicsőség falra

Idén két újabb név került a dicsőség falra

A sokéves hagyományt folytatva idén Czuprák László Ákos  és Enyedi Sándor neve került fel a Hódtói Sportcsarnok dicsőségfalára.
 

És ezt már olvasta?

Bűnbandát számolt fel a rendőrség
Bűnbandát számolt fel a rendőrség Egy négytagú vásárhelyi banda éveken át kényszeríett prostitúcióra nőket. Egy kávézót is üzemeltetett. Egy idős férfit ház körüli munkákra kényszerítették.
 
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024 Február 29-én délután a város legkiválóbb jó tanulóit, jó sportolóit díjazták, de díjazták az év csapatait, edzőjét és testnevelőjét is. A díjazottak névsorával.
 
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat A darvasszéki római kori kincsleletet ismertető előadással zárult a Tornyai János Múzeum Korok, kultúrák, lelőhelyek idén téli, régészeti sorozata február 28-án.
 
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik.
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik. A vásárhelyi-mártélyi Risztov Évát a köztudat egyfajta hősként kezelte, a már visszavonult sportoló most őszintén mesél gyermekkora és az élsport szövevényes kapcsolatáról.
 
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik A világ szinte minden országa aláírta, a március 3-án 51 éves 'Washingtoni egyezményt'. Mindenkinek érdeke a betartása.
 
Vásárhelyen is kedvelik őket
Vásárhelyen is kedvelik őket Találós kérdés: hány tonnára rúg a hazai fülesbagoly populáció által megevett egér- és pocokmennyiség össztömege? Meglepő a végeredmény.
 
Veszélyes játéknak tartják
Veszélyes játéknak tartják

Találos kérdés: a 68 betegséget érintő 176 tanulmány, például a víz gyógyító memóriája, hány esetben találta hatásosnak az alkalmazott homeopátiás kezelést.