KözéletTöbb száz vásárhelyi diák ismerkedett a Holokauszt történetével

2024. január 27., szombat
 
Több száz vásárhelyi diák ismerkedett a Holokauszt történetével

2023 áprilisára azonban már 240 ezerre tette számukat a hivatalos becslés. Ahogyan a szemtanúk távoznak, az utókor felelőssége egyre nagyobb lesz: történeteiket újra és újra el kell mesélnünk, hogy a borzalom ne ismétlődhessen meg soha többé.

 

 

 

 

Tematikus tárlatvezetésekkel emlékeztek a holokauszt áldozataira a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen

Január 27-e a holokauszt nemzetközi emléknapja, annak emlékére, hogy a Vörös Hadsereg katonái 1945-ben ezen a napon szabadították fel az auschwitzi haláltábort.

A héten több száz vásárhelyi diák vett részt azokon a tematikus múzeumi órákon, amelyeken a hódmezővásárhelyi zsinagógát, valamint a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyet bemutatva ismerkedhettek meg a fiatalok a zsidó kultúrával és a nyolc évtizeddel ezelőtti vészkorszak történetével, fejet hajtva az áldozatok emléke előtt.

 

1945. január 27-én szabadult fel az auschwitzi haláltábor. Ennek emlékére az ENSZ Közgyűlése 2005. november 1-jén január 27-ét a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította. A határozatban foglalt „emlékezés és tanítás kötelességének” tett eleget a hódmezővásárhelyi Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhely, amikor a héten több száz diákot fogadva mutatta be a hódmezővásárhelyi zsinagógát és a vidék első – 2004-ben létrehozott – állandó holokauszt tárlatát. A Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhely, mivel a zsidó hitközség egykori iskolájában került kialakításra, elsősorban a gyermekáldozatokra fókuszál. A holokauszt mintegy hatmillió áldozata közül minden tizedik magyar volt, egynegyedük pedig gyermek, illetve 24 év alatti fiatal.

 

Almási Enikő, az intézmény munkatársának irányításával az elmúlt napokban a hódmezővásárhelyi köznevelési intézmények ‑ a Németh László Gimnázium és Általános Iskola, valamint a Szőnyi Benjamin Református Általános Iskola ‑ diákjai közül mintegy kétszázan ismerkedhettek meg a zsidó kultúrával (többek között Radnóti Miklós és Kertész Imre irodalmi munkásságával feladatlapok segítségével) éppúgy, mint a nácik által elkövetetett tömeggyilkosságok tragikus történetével. A kisebbek megcsodálhatták a zsinagóga rózsaablakát, illetve zsidó dalok megtanulásával közeledhettek a judaizmus hagyományvilágához.
 

Olvassa el ezt is!

Hézső Ferenc hatalmas életművének kis részéből nyílt kiállítás

Hézső Ferenc hatalmas életművének kis részéből nyílt kiállítás

Zsúfolásig megtelt a Németh László könyvtár olvasóterme január 25-én délután a megnyitójához kapcsolódó másfél órás beszélgetésen.
A területfejlesztés nem pártpolitikai kérdés

A területfejlesztés nem pártpolitikai kérdés

Navracsics Tibor miniszter mások mellett Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármesterrel is találkozott. szeretné, hogy a vármegye prosperáló, a növekedés élén álló térséggé váljon.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024

Családi események Hódmezővásárhelyen 2024

2024. 25. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Győri Sára Pedagógus Életműdíjat kapott

Győri Sára Pedagógus Életműdíjat kapott

A Közgyűlés határozata alapján munkássága elismeréseként részesült a díjban, amelyet a Városháza dísztermében adtak át..
 

És ezt már olvasta?

A hőség veszélyei
A hőség veszélyei A tartós hőségnek sokszor van szerepe a balesetek létrejöttében és a hőártalmak kialakulásában, ezért van néhány kiemelten fontos szabály.
 
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok Aki nyáron kimegy a strandra, kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek ugyanis kánikulában igen megterhelőek a szervezet számára.
 
Következik a Pál utcai Óvoda
Következik a Pál utcai Óvoda Az idén immár 276 éves Villeroy&Boch cég támogatásával újabb óvodai mosdó alakul át Vásárhelyen.
 
BMX országos bajnokság az új vásárhelyi pályán
BMX országos bajnokság az új vásárhelyi pályán Az új BMX pályával Vásárhely ismét bekerült a sportág országos vérkeringésébe. A BMX Racing Kupa harmadik fordulójával avatták fel.
 
Kitüntetésekről, elimerésekről határozott a Vásárhelyi Közgyűlés
Kitüntetésekről, elimerésekről határozott a Vásárhelyi Közgyűlés Hódmezővásárhely Közszolgálatáért kitüntetést adtak át, valamint Hódmezővásárhely Egészségügyéért elismerést öten kaptak idén.
 
Ugrai Panna és Kis Noel kapott díjat
Ugrai Panna és Kis Noel kapott díjat Hódmezővásárhely Ifjú Tehetsége városi elismeréseket adtak át a Városháza dísztermében. Két országos hírnevű sportoló kapott kitüntetést.
 
Emlékezés a zenész fotográfusra
Emlékezés a zenész fotográfusra A Lusztig-műteremben készült családi-, portré-, csoport- és tablóképekből válogató tárlat tekinthető meg a Tornyai múzeum földszinti termeiben.