GazdaságA területfejlesztés nem pártpolitikai kérdés

2024. január 25., csütörtök
 
A területfejlesztés nem pártpolitikai kérdés

A területfejlesztés nem pártpolitikai kérdés - jelentette ki Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter január 23-án Szegeden, országjárásának Csongrád-Csanád vármegyei állomásán.

 

 

 

 


 

Navracsics Tibor sajtótájékoztatóján példaként saját országgyűlési képviselői választókerületének legnagyobb városát, Ajkát említette. Szavai szerint a település, melyet "időtlen idők óta" szocialista polgármester irányít, az elmúlt egy, másfél évben csaknem 7 milliárd forint fejlesztési forrást kapott.

 

A politikus elmondta, az év elején alakult Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium az európai uniós források felhasználása és a területfejlesztés szakpolitikai kereteinek kialakítása mellett a területi közigazgatással - a kormányhivatalokkal, járási hivatalokkal, kormányablakokkal -, valamint az önkormányzati igazgatással is foglalkozik.

 

Navracsics Tibor közölte, január elejétől ezért minden vármegyében egyeztet a főispánokkal, a járási hivatalok vezetőivel, illetve az adott térség politikai életének meghatározó szereplőivel - országgyűlési képviselőkkel, a vármegyei közgyűlések elnökeivel, a megyei jogú városok polgármestereivel -, hogy így térképezze föl, mely problémák megoldásába kell bekapcsolódni.

 

A sajtótájékoztatót megelőzően mások mellett Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármesterrel, valamint Nagy Sándor szegedi városfejlesztési alpolgármesterrel találkozott - közölte.

 

A miniszter közölte: az önkormányzati vezetőkkel egyetértve szeretné, hogy Csongrád-Csanád vármegye prosperáló, a növekedés élén álló térséggé váljon. A Dél-Alföldre - ugyan kisebb mértékben, mint a Dél-Dunántúlra - igaz, hogy az elmúlt 30 évben nem tudta beteljesíteni azokat a lehetőségeket, melyek rendelkezésre álltak - tette hozzá.

 

Navracsics Tibor bízik benne, hogy ebben változást hoznak az iparpolitikai döntések, így a BYD Szegeden megvalósuló autógyára, mely a város és környéke közlekedési infrastruktúrájának óriási fejlesztését igényli. A már megvalósult olyan beruházások, mint az autópályák, a Hódmezővásárhely-Szeged között járó vasútvillamos, a tram-train vagy a Szeged és Szabadka közötti vasúti kapcsolat helyreállítása. Erre rákapcsolódva készíti el a minisztérium a dél-alföldi komplex fejlesztési tervet.

 

Navracsics Tibor kérdésre válaszolva közölte, az Erasmus- és Horizont-források ügyében várják, hogy az Európai Bizottság "befejezze a karácsonyi szünetet" és válaszoljon a magyar kormány novemberben átadott levelére, így tovább lehessen lépni és meg lehessen egyezni.

 

A miniszter hangsúlyozta, a kormány nagyon szeretne megegyezni, és bízik benne, hogy az Európai Bizottság is erre törekszik. Leszögezte ugyanakkor, a kérdés "meg lesz oldva, magyar diák nem marad Erasmus nélkül".

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Átadták az idei Vásárhelyi Művészeti díjakat

Átadták az idei Vásárhelyi Művészeti díjakat

Január 21-én adták át az idei Vásárhelyi Művészeti Díjakat. Lányi Lala Lajos és a Berei Erzsébet vezette Napraforgó Népdalkör kapta.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024

Családi események Hódmezővásárhelyen 2024

2024. 6. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Igazi csapatjátéknek mondható a győzelem

Igazi csapatjátéknek mondható a győzelem

Nagyszerű sikert aratott péntek este a Vásárhelyi Kosársuli az NB I/B Zöld csoportjában. 2. helyén álló Sopron ellen játszott a Hódtói Sportcsarnokban.
Szelektív hulladékgyűjtés Vásárhelyen 2024-ben

Szelektív hulladékgyűjtés Vásárhelyen 2024-ben

Hódmezővásárhelyen a rendszeres szelektív hulladékszállításban lesznek olyan hónapok, amelyek megtévesztőek lehetnek.
 

És ezt már olvasta?

Bűnbandát számolt fel a rendőrség
Bűnbandát számolt fel a rendőrség Egy négytagú vásárhelyi banda éveken át kényszeríett prostitúcióra nőket. Egy kávézót is üzemeltetett. Egy idős férfit ház körüli munkákra kényszerítették.
 
Idén két újabb név került a dicsőség falra
Idén két újabb név került a dicsőség falra A sokéves hagyományt folytatva idén Czuprák László Ákos  és Enyedi Sándor neve került fel a Hódtói Sportcsarnok dicsőségfalára.
 
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024 Február 29-én délután a város legkiválóbb jó tanulóit, jó sportolóit díjazták, de díjazták az év csapatait, edzőjét és testnevelőjét is. A díjazottak névsorával.
 
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat A darvasszéki római kori kincsleletet ismertető előadással zárult a Tornyai János Múzeum Korok, kultúrák, lelőhelyek idén téli, régészeti sorozata február 28-án.
 
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik.
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik. A vásárhelyi-mártélyi Risztov Évát a köztudat egyfajta hősként kezelte, a már visszavonult sportoló most őszintén mesél gyermekkora és az élsport szövevényes kapcsolatáról.
 
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik A világ szinte minden országa aláírta, a március 3-án 51 éves 'Washingtoni egyezményt'. Mindenkinek érdeke a betartása.
 
Vásárhelyen is kedvelik őket
Vásárhelyen is kedvelik őket Találós kérdés: hány tonnára rúg a hazai fülesbagoly populáció által megevett egér- és pocokmennyiség össztömege? Meglepő a végeredmény.