Kultúra, oktatásTárlatvezetéssel búcsúzott a 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat

2019. december 2., hétfő
 
Tárlatvezetéssel búcsúzott a 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat

Az Alföldi Galériában december elsejéig tekinthették meg a látogatók. 66. Vásárhelyi Őszi Tárlatot  A képzőművészeti seregszemle alkotásai a zárónapon az idei Tornyai-plakettes festőművész, Szabó Klára Petra tárlatvezetésével búcsúztak a kiállítóhelytől.

 

 

 

 

 


A tárlatvezetések sorában általában egy-egy alkotó a saját műveit mutatja be, vagy egy tárlat kurátorai osztják meg gondolataikat a kiállítás darabjairól. A mostani finisszázson e szempontból is szokatlan módon, a tárlat egyik alkotója mesélt a több mint kétszáz művet felvonultató kiállítás néhány műalkotásáról, az alkotókhoz kötődő barátságáról, s azokról a módszerekről, amelyeket a képzőművészek alkalmaztak a képek, szobrok, grafikák létrehozása során.

 

Szabó Klára Petra megosztotta a számára az idei fődíjat, a Tornyai-plakettet jelentő alkotáscsoport létrejöttének történetét, amely során a képzőművészetben eddig nem alkalmazott, a hőmérsékletváltozás hatására eltűnő, vagy megjelenő speciális festéket használt fel. A rendszerváltás előtt Hódmezővásárhelyen állt köztéri szobrok a különleges anyagnak és a festmények mögött elhelyezett hőpaneleket vezérlő időzítő programozásának köszönhetően időről időre megjelennek, vagy eltűnnek a látogatók elől.

 

A tárlat 21 díjazottjának egy-egy alkotása 2020. február 14-től egy hónapon át a fővárosban, a 66. Vásárhelyi Őszi Tárlatot reprezentáló kiállításon lesz látható az Óbudai Kulturális Központban.

 

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Advent első vasárnapja

Advent első vasárnapja

December elsején ünnepélyes keretek között dr. Márki-Zay Péter polgármester meggyújtotta az első gyertyát a Hódmezővásárhely  adventi koszorúján.
Időszerű lenne az egyeztetés

Időszerű lenne az egyeztetés

Folyamatosan akadályba ütközik a város és a kórház közötti egyeztetés, késik a milliárdos fejlesztés, közben indul a katonai középiskola kialakítása, bővül a Helyőrség. 
Régészeti előadássorozat a Tornyaiban

Régészeti előadássorozat a Tornyaiban

Az Európában is egyedülálló őskori települést feltárása 1978-tól kezdődődött. Az eredményeit a Móra Ferenc Múzeum nyugalmazott régésze ismertette.

A szülő, vagy az óvónő szava már kevés lesz

A szülő, vagy az óvónő szava már kevés lesz

Rohamra készülhet a Szék utcai Szakszolgálat. Kormányrendelet jelent meg arról, hogyan, és ki döntheti el, hogy felmenthető-e egy 6 éves gyermek a beiskolázási kötelezettség alól. 
 

És ezt már olvasta?

Itt a nagyszülői GYED
Itt a nagyszülői GYED A gyed összege egy unoka után a nagyszülő fizetésének hetven százaléka, de maximum a mindenkori minimálbér kétszeresének a hetven százaléka.
 
Szabadkai alkotók vásárhelyi kiállítása
Szabadkai alkotók vásárhelyi kiállítása Átívelés címmel, két szabadkai alkotó életművét bemutató kiállítás nyílt a Szabadkai Városi Múzeum és a Tornyai János Múzeum közös szervezésében az Alföldi Galériában.
 
Tisztújító közgyűlés
Tisztújító közgyűlés

A 23 hazai nagyvárost képviselő polgármesterek döntöttek a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökségéről. Márki-Zay Péter albizottsági elnök lett.

 
Egy különleges madár a diákok szemével
Egy különleges madár a diákok szemével Hódmezővásárhelyi iskolások alkotásait is várja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, amely az idei évben is meghirdeti a Túzok Vándorkupa alkotói pályázatát.
 
Szabadkai alkotók az Alföldi Galériában
Szabadkai alkotók az Alföldi Galériában A kiállítás része a Hódmezővásárhelyi Református Újtemplomi Egyházközség és a Szabadkai Városi Múzeum közös uniós projektjének.
 
Szövetségre lép tíz megyei jogú város
Szövetségre lép tíz megyei jogú város Közleményük szerint közös értékek és stratégia mentén, de nem lehet még tudni, milyen tartalommal és milyen formában működne együtt a tíz városvezető.
 
Hajdú Kitti három érmes helyezése
Hajdú Kitti három érmes helyezése A Hódmezővásárhelyi Sportlovasok Egyesületét Hajdú Kitti képviselte az év utolsó fedettpályás kiemelt díjugrató versenyén Kecskeméten.