Kultúra, oktatásA szülő, vagy az óvónő szava már kevés lesz

2019. november 22., péntek
 
A szülő, vagy az óvónő szava már kevés lesz

Kormányrendelet jelent meg arról, hogyan, és ki döntheti el, hogy felmenthető-e egy 6 éves gyermek a beiskolázási kötelezettség alól, ha a szülő még egy évet az óvodában szeretné tartani őt.

 

 

 

 

 

 

 

A november 21-én megjelent Magyar Közlöny tárgyalja (ha nem is teljes részletességgel) az óvodából kikerülő gyerekek beiskolázási eljárását. Eddig ez a jog a gyereket ismerő szülő, az óvónő és az óvodavezető kezében volt, azonban egy törvény elvette tőlük ezt a döntési jogot.

 

Eddig a gyerek 6. életévében az óvónő dönthette el, hogy szerinte érett-e már a gyermek az iskola megkezdésére. Az olyan helyzetekben, amikor vitatható volt a kérdés, és az óvoda nem tudott teljesen egyértelműen nyilatkozni róla, szükséges volt, hogy egy szakértő mondjon véleményt a gyermekről.

Erre már nincs lehetőség, még akkor sem, ha a gyermek fejlődését folyamatosan érzékelő óvónő is egyetért, vagy legalább is támogatja a beiskolázás elhalasztását.

 

 

Az új rendelet szerint egy országos hatóság, az Oktatási Hivatal adhatja ki ezeket az engedélyeket szakértői vizsgálat alapján.

 

Hódmezővásárhelyen a Szék utca 3. szám alatt található a Csongrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Hódmezővásárhelyi Tagintézménye. Az intézmény ellátási körzetébe tartozó települések: Vásárhely, Mártély, Mindszent, Székkutas. Fejlesztőpedagógiai ellátásuk mellett szakértői vizsgálatokat is végeznek.


A Szék utcai intézmény munkája alaposan megnövekszik, mert a jogszabály értelmében a gyerek lakhelye szerint illetékes járási szakértő bizottságot kell megkérdezni, sajátos nevelési igény esetén pedig a hasonló megyei testületet.

 

A bizottságnak a szülői kérelem beérkezése után öt napon belül időpontot kell adnia a vizsgálatra, és azt a kérelem beérkezésétől 15 napon belül el kell végezni.

Ha a szülő a szakértői vizsgálat időpontjában önhibájából nem jelenik meg, új időpontot nem kap, a hivatal a gyerek megvizsgálása nélkül dönt. Ha önhibáján kívül nem jelenik meg, még egy időpontot kap öt napon belül.

A bizottság szakértői véleményét a hivatal eljárásának megindításától számított 30 napon belül kell megküldeni a hivatalnak.

 

Egy pedagógiai szakértő nyilatkozta néhány éve: "Ahogyan nem egyszerre tanulnak meg gyermekeink járni, beszélni, úgy az iskolaérettségnek is egyénenként eltérő az ideje. Óva intek mindenkit attól, hogy gyerekét idő előtt beiskolázza. Semmiről nem marad le, ha egy évvel később kerül iskolába. Sőt! Egy év alatt nagyon látványos lehet az érés szociálisan, szellemileg és még fizikailag is. Arról pedig még nem is beszéltem, hogy az iskolaéretlen gyermeknek egy életre elmegy a kedve a tanulástól, hiszen a kudarcot sem ő, sem a szülő nem tudja feldolgozni."

 

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Elment örökre egy nagy lokálpatrióta

Elment örökre egy nagy lokálpatrióta

80 éves korában, november 21-én elhunyt Szigeti János, Hódmezővásárhely történetének egyik legvitálisabb kutatója és megörökítője.
Egyeztetés előzte meg az adókedvezmény eltörlését

Egyeztetés előzte meg az adókedvezmény eltörlését

A helyi viszonyokat kevésbé ismerők is elsőre a Villeroy&Boch cégre gondoltak. A közgyűlési határozat csak első ránézésre tűnt váratlannak.
Kutyás nyugdíjasok tovább élnek

Kutyás nyugdíjasok tovább élnek

A háziállatok csökkentik a magányt, ami egyébként nagyban hozzájárul a szívbetegségek kialakulásához és a demenciához.
Mi lesz veled szakképzés?

Mi lesz veled szakképzés?

Az Országgyűlés elfogadta a szakképzésről szóló törvényjavaslatot. Szakmai szervezetek egész sora tiltakozott ellene, a kormánypárti többséget ez hidegen hagyta.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 3. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 3. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Botrányos közjáték a díjátadón
Botrányos közjáték a díjátadón Bár volt néhány méltatlankodó befütyülés, de furcsa módon tapssal fejeződött be Élthes Eszter beszéde, amelyben bejelentette visszavonja a Bessenyei-díj névhasználati jogát a várostól.
 
Véget ért a Tornyai-emlékév
Véget ért a Tornyai-emlékév Kiállításokkal, kiadványokkal és konferenciával emlékezett a közgyűjtemény  a 151 éve született névadójára. Megnyílt a Vásárhelyi Festőszimpózium kiállítása.
 
Innovációk a fürdőszobában
Innovációk a fürdőszobában Idén is csupa újdonságokkal találkozhatott az érdeklődő a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon, Budapesten.
 
A Németh László Városi Könyvtár rendezvényei
A Németh László Városi Könyvtár  rendezvényei

1989 óta ünnepeljük meg január 22-én a magyar kultú­ra napját, annak emlékére, hogy  Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.

 
Megdolgoztak a sikerért
Megdolgoztak a sikerért Rangadóhoz méltóan kezdődött a felnőttek összecsapása - elég régóta nem sikerült legyőzni az örök rivális Békést, ez is fűtötte a vásárhelyieket.
 
Vásárhelyi írónő új könyve
Vásárhelyi írónő új könyve Millennium évébe kalauzolja el az olvasót a vásárhelyi Borbás Edina legújabb regénye. Író-olvasó találkozó lesz  a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.