Kultúra, oktatásRégészeti előadássorozat a Tornyaiban

2019. november 28., csütörtök
 
Régészeti előadássorozat a Tornyaiban

Európában is egyedülálló őskori települést tártak fel Gorzsán  Dr. Horváth Ferenc vezetésével 1978-tól kezdődően, melynek eredményeit, a Móra Ferenc Múzeum nyugalmazott régésze ismertette a vásárhelyi Tornyai-múzeumban szerdán este összegyűlt hallgatóságnak a Korok, kultúrák, lelőhelyek régészeti sorozat téli nyitóelőadásán.

 

 

 

 


 

Hódmezővásárhely környékének egyik legjelentősebb őskori települése az egykori Antalics tó, Kéró és Köldök erek által közrefogott természetes magaslaton létesült a Kr. e. 5. évezred első felében. A tell (az arab eredetű régészeti kifejezés magaslatot jelent) telepen végzett korábbi ásatások nyitott kérdéseire választ keresve kezdték meg 1978-ban Horváth Ferenc vezetésével a gorzsai domb tervszerű, rétegtani szinteket követő „lefejtését”, melynek egyik első és legjelentősebb eredményeként egy tűzvésznek köszönhetően teljes egészében konzerválódott hatszobás házat tártak fel.

 

 A szerdai előadáson számos érdekességet is megosztott az ásatást vezető régész a vásárhelyi közgyűjtemény estjén résztvevőkkel: e közel hétezer éves házak nyeregtetősek voltak és a tartóoszlopok alapjának mélysége akár több szintes kialakításra is utalhatnak. A régészek rájöttek, hogy a házak padlója azért volt oly vastag, mert évről évre, vagy alkalmanként újabb és újabb sárréteget húztak rájuk.

 

– Majd’ minden épület építésének kezdetét egy áldozati gödör jelezte, amelyekben bika- és kecskefejek mellett, volt ahol emberi koponyát is feltártak – osztott meg horrorisztikus részleteket is az újkőkori gorzsai ember kultikus világáról Horváth Ferenc. Az egyik épületben egy különleges talpgerendás szövősarkot is megfigyeltek, és az egyik sírban egy réz karperechez tapadva találták meg Európa máig egyetlen, ilyen korú szövetfoszlányát. A település jelentőségét jelzik a falut körülvevő többszörös sáncárkok, melynek készítőinek „élelmiszerraktára” is napvilágra került: az egyik gödörben rengeteg kagylóhéjat találtak a régészek.

 

A gorzsai feltárások közel két évtizede alatt régészek generációi „nőttek fel” Hódmezővásárhely határában és sokan váltak részeseivé a nem mindennapi feltárásnak. Az ásatás során több, mint egymillió kerámia-töredék került elő – nem véletlenül nevezi Horváth Ferenc az újkőkor korának műanyagjának az agyagtárgyakat –, valamint pattintott, csiszolt kőeszközök, szerszámkövek, réztárgyak, gyöngyök stb. alkotják e páratlanul gazdag leletanyagot, melynek részletes feldolgozása jelenleg is folyamatban van.

 

A Korok, kultúrák, lelőhelyek régészeti előadássorozat következő estjén, december 11-én Haraszti László a szarmaták dél-alföldi aranykorát mutatja be aranyági temetőjük feltárása tükrében.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Ez a fenyőfa is rekordközeli

Ez a fenyőfa is rekordközeli

Az idei dús lombozatú, szép  – méretében a tavalyelőtti rekordnagyságú fát megközelítő - fenyőfa a közeli Ady Endre utca egyik kertjében nőtt nagyra.
Varázslatos Szegedi Advent

Varázslatos Szegedi Advent

November 29-én az adventi fények ünnepélyes felkapcsolásával és a tűzzsonglőrök produkciójával veszi kezdetét a Szegedi Karácsonyi Hetek.
Sürgetik a kórházadósságok rendezését

Sürgetik a kórházadósságok rendezését

Levélben fordultak Orbán Viktor miniszterelnökhöz. A CSME Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó intézményében is meghaladja az egymilliárdot a kifizetetlen számlák értéke.

Időszerű lenne az egyeztetés

Időszerű lenne az egyeztetés

Folyamatosan akadályba ütközik a város és a kórház közötti egyeztetés, késik a milliárdos fejlesztés, közben indul a katonai középiskola kialakítása, bővül a Helyőrség. 
 

És ezt már olvasta?

Itt a nagyszülői GYED
Itt a nagyszülői GYED A gyed összege egy unoka után a nagyszülő fizetésének hetven százaléka, de maximum a mindenkori minimálbér kétszeresének a hetven százaléka.
 
Szabadkai alkotók vásárhelyi kiállítása
Szabadkai alkotók vásárhelyi kiállítása Átívelés címmel, két szabadkai alkotó életművét bemutató kiállítás nyílt a Szabadkai Városi Múzeum és a Tornyai János Múzeum közös szervezésében az Alföldi Galériában.
 
Tisztújító közgyűlés
Tisztújító közgyűlés

A 23 hazai nagyvárost képviselő polgármesterek döntöttek a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökségéről. Márki-Zay Péter albizottsági elnök lett.

 
Egy különleges madár a diákok szemével
Egy különleges madár a diákok szemével Hódmezővásárhelyi iskolások alkotásait is várja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, amely az idei évben is meghirdeti a Túzok Vándorkupa alkotói pályázatát.
 
Szabadkai alkotók az Alföldi Galériában
Szabadkai alkotók az Alföldi Galériában A kiállítás része a Hódmezővásárhelyi Református Újtemplomi Egyházközség és a Szabadkai Városi Múzeum közös uniós projektjének.
 
Szövetségre lép tíz megyei jogú város
Szövetségre lép tíz megyei jogú város Közleményük szerint közös értékek és stratégia mentén, de nem lehet még tudni, milyen tartalommal és milyen formában működne együtt a tíz városvezető.
 
Hajdú Kitti három érmes helyezése
Hajdú Kitti három érmes helyezése A Hódmezővásárhelyi Sportlovasok Egyesületét Hajdú Kitti képviselte az év utolsó fedettpályás kiemelt díjugrató versenyén Kecskeméten.