Kultúra, oktatásTanévnyitó volt a vásárhelyi Mezőgazdasági Karon

2022. szeptember 5., hétfő
 
Tanévnyitó volt a vásárhelyi Mezőgazdasági Karon

A hódmezővásárhelyi Városháza Dísztermében Tanévnyitó Ünnepi Tanácsüléssel nyitotta meg a 2022/2023-as tanévet a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara.

 

 

 

 

 


A 2022. évi általános és pótfelvételi eljárás során 218 hallgató nyert felvételt a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karára alapképzésben és felsőoktatási szakképzésben nappali és levelező tagozaton, amely az elmúlt 15 év egyik legsikeresebb beiskolázási évének számít.

 

Az általános felvételi eljárásban 192, míg a pótfelvételi során 26 fő nyert felvétel Karra. Alapképzésben az agrár- és üzleti digitalizáció, a magyar és angol nyelvű mezőgazdasági mérnöki, a vadgazda mérnöki, illetve a vidékfejlesztési agrármérnöki, a felsőoktatási szakképzésben pedig a gyógy- és fűszernövények, a mezőgazdasági továbbá a ménesgazda szakon kezdhetik meg felsőfokú tanulmányaikat az új hallgatók: nappali tagozaton 131, míg levelező tagozaton 87 hallgató

 

Az angol nyelvű mezőgazdasági mérnöki alapképzési szakra 19 országból, többek között Brazíliából, Ghánából, Indiából, Indonéziából, Jemenből, Jordániából, Kínából, Laoszból, Nigériából, Pakisztánból is érkeznek hallgatók továbbtanulni Hódmezővásárhelyre.

 

A precíziós agrárgazdálkodási szakmérnök/szakember szakirányú továbbképzés és a növényvédelmi szakmérnök szakirányú továbbképzés esetében zárult sikeresen a beiskolázás, a szakmérnökökkel együtt több mint 250 új hallgatót köszönthetenek 2022 szeptemberében a Mezőgazdasági Karon.

 

Dr. habil. Mikó Edit, az SZTE Mezőgazdasági Kar dékánja megköszönte a gólyáknak, hogy a mezőgazdaságot választották hivatásuknak. „Egy mezőgazdásznak mindig van munkája, és garantáltan soha nem unatkozik” – utalt az idei aszály mezőgazdaságot érintő nehézségeire a dékán. „Bízom benne, hogy megtalálják a helyüket a gazdászok közösségében, és azt ígérem Önöknek, hogy mindig Önök mellett állunk majd, legyen az kaland, kihívás, vagy akár problémák, segítünk és mindig nagyon büszkék leszünk Önökre” – tette hozzá Dr. habil. Mikó Edit.

 

A hallgatói fogadalomtétel után a dékán elé járultak a gólyák, aki egy kézfogással hallgatóvá fogadta a Kar elsőéves hallgatóit.

 

Márki Zay Péter polgármester is köszöntötte a gólyákat. Többek között elmondta, a változások a mezőgazdaságban évről-évre tetten érhetőek, a nők növekvő aránya a szakmában, a digitalizáció fokozódó szerepe, az éghajlatváltozás hatásai is új helyzet elé állították a gazdálkodókat. Emlékeztetett arra, hogy a jelenlévők jó szakmát, jó várost, jó egyetemet és Kart választottak, ahol minden adott, hogy a tudást élhető környezetben sajátíthassák el, majd szimbolikusan a város polgáraivá fogadta a Kar elsőéves hallgatóit.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Helyi rádiókat ellenőrizték

Helyi rádiókat ellenőrizték

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa szerint a Rádió7 nem sugározta megfelelő mennyiségben helyi közélettel foglalkozó műsorszámokat.
Megkezdődött a vásárhelyi Honvéd középiskola első tanéve

Megkezdődött a vásárhelyi Honvéd középiskola első tanéve

A középiskola negyven bentlakásos diákkal indította a tanévet. A tanévnyitó ünnepségen átadták a kollégium épületét, amit laktanyában építettek.Kimagasló érdemek, a közösség megbecsülését kiérdemelve

Kimagasló érdemek, a közösség megbecsülését kiérdemelve

Fogarassy Judit táncművésznek és Návay Sándor szobrásznak ítélték oda idén a Boldog Gizella-díjat, a Polgári Hódmezővásárhelyért Alapítványelismerését.
Fehértó Napja 2022

Fehértó Napja 2022

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság és Kardoskút Város Önkormányzata idén is megrendezia Fehértó Napja természetvédelmi nyílt napot. Részletes program.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 37. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Kutatók éjszakája 2023 Vásárhelyen
Kutatók éjszakája 2023 Vásárhelyen Valamennyi korosztály számára érdekes programokat ígér az SZTE Mezőgazdasági Kar az idei Kutatók Éjszakáján. Részletes program.
 
Elindult az egyetemi tanév is
Elindult az egyetemi tanév is Megtartotta szokásos tanévnyitóját a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara. A helyszín ismét a polgármesteri hivatal díszterme volt.
 
Suli buli
Suli buli Az önkormányzat nem adja ingyen a Petőfi utca 6. épületet. A Református Egyházközség szerint jogszerűtlenül próbálták akadályozni a tanévkezdést.
 
A higiénia folyamatosan kiváló - a minőség folyamatosan vitatott
A higiénia folyamatosan kiváló - a minőség folyamatosan vitatott Eddig a Prizma Food által üzemeltetett közétkeztetésből minden generációból százak léptek ki. Az okok sokrétegűek. A higiéniai ellenőrzés eredménye viszont kiváló.
 
Idén még többen jöttek
Idén még többen jöttek Számunkra a „teltház” nem egyszerűen egy számszerűsíthető cél, hanem annak a felelőssége, hogy boldog együttlétben érezhessék jól magukat a fesztiválozók” – mondta a főszervező.
 
Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter a Tranzitban
Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter a Tranzitban A két politikus többek között a migráció, az ukrajnai háború, az energiafüggőség, a rezsivédelem, a pártfinanszírozás, a gyermekvédelem kérdésköreiben ismertették álláspontjaikat.